Matkailu

Thaimaa – Kaukomailla vaatteiden teettäminen kannattaa

Teksti: Anna.fi

Vaatteita teettämässäVaatteet tekevät miehen, sanotaan. Sanonta pitänee paikkansa. Suomalaisten kasvava kiinnostus Thaimaata kohtaan näkyy myös paikallisten räätäleiden tilipussissa, sillä monet teettävät loman yhteydessä myös puvun, kaksi tai jopa neljä! Tutustuimme tarkemmin yhteen parhaista.

Ei kaikki kultaa, mikä…

Itse asiassa räätäleitä on pilvin pimein. Heillä on toinen toistaan parempia tarjouksia; neljä pukua, neljä paitaa, neljät housut ja kravatit päälle sadalla taalalla, mainostaa eräs räätäli, joka on mainoksen mukaan valittu kahdesti vuoden räätäliksi. Ei. Niin helppoa se ei ole. Bangkokissa saa olla tarkkana, kenen ovea lähtee kolkuttamaan.

Räätälin valinta vaatii kriittistä suhtautumista palveluntarjoajiin. Jokaisen hotellin yhteydessä on joku, joka tuntee sen parhaan. Hänellä on luonnollisesti diili räätälin kanssa, jonka puhemiehenä toimii. Me kuitenkin lähdimme katsomaan, mitä tällä tavalla hankittu kädentaitaja voisi tarjota.

Lyhyen köröttelyn jälkeen saavuimme James Fashion –nimiseen yritykseen. Paikka oli ensivaikutelmasta lähtien erittäin siisti ja palvelu ystävällistä. Alku siis hyvin lupaava. Meidät piiritti heti kaksi myyjää, joiden kanssa istuimme alas esitteitä katselemaan. Nuorempi myyjä, Lucky, jolla on takana jo 16 vuotta alalla työskentelyä, toi meille aluksi virvokkeita samalla, kun selasimme tunnettujen vaatemerkkien kuvastoja. Toinen miehistä, Gun, pyysi meitä katsomaan kanssaan kangasvalikoimaa, joka oli todella mittavan kokoinen. Valinnanvaraa löytyi peräti 3000 eri kankaasta, jotka edustivat kaikkia tunnetuimpia merkkejä; Armani, Boss, Versace jne.

– Meillä käy noin 300 asiakasta päivittäin. Heitä on joka maasta, myös Suomesta, hymyilee Krishna, yksi meitä palvelleista myyjistä.

James Fashion on toiminut jo 38 vuoden ajan, viidessä eri kohteessa. Bangkokin liikkeessäkin työntekijöitä oli peräti 60. National Geographic valitsi heidät räätäleiden numero ykköseksi koko maailmassa.

Kankaasta liikkeelle

KangasnäytteitäKun suosikkikangas on löytynyt räätälin avustuksella, istutaan pöytään neuvottelemaan. Keskustelun lomassa asiakas saa nauttia virvokkeita ja pohtia tilaustaan: mitä hän haluaa ja mihin hintaan. Kun myyjä antaa tuotteelle hinnan, kannattaa asiakkaan lähteä tinkimään enemmän vaatteita samaan hintaan kuin hinnanalennusta. Ainakin ylimääräiset housut ja kravatteja on mahdollisuus saada tarpeen mukaan samalla rahalla.

Miesten tyypilliset ostokset ovat puku, kauluspaita ja kravatti. Lisäksi on saatavilla takkeja joka lähtöön. Naiset haluavat yleensä jakkupuvun tai hienoja silkkipaitoja. Kaikki toiveet tulevat täytetyiksi, palvelu ei eroa sukupuolten välillä lainkaan. Ammattitaitoiset myyjät osaavat auttaa asiakasta, olipa hänellä sitten selvä ostoslista tai vain katselemassa tuotteita.

Paketin alkaessa olla kasassa, otetaan mitat kahteen kertaan. Toimitusajassa ja sovitusten määrässä kannattaa olla tarkkana. Meille luvattiin toimitus viikon sisään ja kolme sovitusta. Myös kyydit järjestyisivät talon puolesta. Ensimmäinen sovitus olisi heti seuraavana iltana.

Hyvissä ajoin kyyti haki meidät liikkeeseen, missä sovitimme puolivalmiita luomuksia ensi kertaa yllemme. Upeasti istuivat, kun peilistä asiaa tarkastelimme. Yksi myyjistä yritti vielä tuputtaa meille pitkää talvitakkia.

– Raha tulee, raha menee, naurahti hän selvällä suomenkielellä meitä suostutellessaan.

Tilaukset myös netin kautta

James FashionPari päivää ensimmäisen sovituksen jälkeen olikin sitten jo vaatteiden luovutuksen vuoro. Jälleen pääsimme hotelliltamme kyydillä liikkeeseen, missä valmis paketti jo odottikin. Maksoimme, kiitimme ja kumarsimme. Sovimme myös, että teemme mahdollisesti lisätilauksia sähköpostitse, sillä heillähän on mittamme ylhäällä.

Loppujen lopuksi voi todeta, että halvallakin saattaa saada hyvää, mutta yleensä muutamassa tunnissa valmistuvat tekeleet eivät voi olla parasta mahdollista laatua. On myös tärkeää, että räätäli ottaa mitat kahteen kertaan. Ja kun sovituksiakin luvataan vähintään pari kappaletta, alkaa hommassa olla uskottavuutta. Me ainakin olimme todella tyytyväisiä.

James Fashion internetissä
Tämä on ainut oikea osoite kyseiseen liikkeeseen, sillä alalla on monia lähes samannimisiä yrityksiä.

Teksti ja kuvat: Miika Wuorela

Lisää räätälin valinnasta Thaimaa-opas.fi-sivustolla

X