Matkailu

Toisenlainen Turkki

22.2.2013 Teksti: Anna.fi

Turkki on muutakin kuin uimarannat ja Istanbul. Pientä vaivannäköä se muu vaatii, mutta on taatusti kokemisen arvoista. Matkaa vaikka Divriğiin ja Sivasiin!

Toisenlainen Turkki
Sifaiye medrese ja sairaala, jossa annettiin lääketieteellistä koulutusta ja hoidettiin potilaita.

Kun Suomesta lähdetään Turkkiin, kohteena ovat yleensä etelän uimarannat tai Istanbul. Monikerroksista historiaa, rikasta kulttuuria ja kaunista luontoa löytyy kuitenkin muualtakin. Unescon maailmanperintösopimuksen 40-vuotisjuhlia vietettiin viime kesänä Keski-Turkissa sijaitsevassa Sivasissa ja syystä. Kaupungissa on useita 1200-luvun yliopistoja ja parin tunnin ajomatkan päässä ensimmäisenä turkkilaiskohteena maailmanperintölistalle otettu Divriǧin moskeija- ja sairaalakompleksi. Helppo sinne ei ole mennä, sillä matka vaatii vähintään kaksi lentoa ja Divriǧiin vielä parin tunnin auto- tai bussimatka päälle, mutta vaiva kannattaa.

Toisenlainen Turkki
Ottomaaniarmeijan asuihin pukeutunut soittokunnan jäsen Sivasin kaupungintalon edessä.

Arkkitehtuurin mestarinäytteitä ja ystävällisiä ihmisiä

Anatoliassa on suuria arkkitehtuurilöytöjä, kaunista luontoa ja aitoja ihmisiä. Kukaan ei heitä sinua ravintoloihin sisään tai revi väkisin basaareihin teetä juomaan ja nahkatakkeja ostamaan. Kaduilla saa kulkea aivan rauhassa ja kuuluisan moskeijan lähistöllä vain lapset haluavat kanssasi puheisiin ja samaan valokuvaan – pyytämättä siitä rahaa.

Toisenlainen Turkki
Divriğin talojen puuporteissa on iso kolkutin miehille ja pieni naisille. Talon puhelias emäntä tuli juttelemaan.

Divriǧin moskeija

Vuonna 1229 valmistunut Divriǧin moskeija tunnetaan ennen kaikkea sen kolmen upean sisäänkäynnin ja pääoven vuoksi. Tiettyyn aikaan iltapäivällä väkeä alkaa pakkautua moskeijan länsioven lähistölle. Kun aurinko osuu oveen sopivalta korkeudelta, muodostuu ovelle rukoilevan hahmon varjo. Tätä kutsutaan Divriǧin mysteeriksi eikä tiedetä, onko efekti saatu aikaan tarkoituksella vai vahingossa.

Toisenlainen Turkki
Historiallisissa kohteissa on upeita kolmiulotteisia kivenveistotaiteen mestaritöitä.

Moskeijan ovet kannattaa kuitenkin nähdä mihin päivänaikaan tahansa, sillä ne ovat kolmiulotteisen geometrisen kivenveistotaiteen mestaritöitä. Yksittäin tehtyjä kasveja ja muita kuvioita on ovien ympärillä epäsymmetrisesti. Moskeijan sisällä on taidokkaasti veistetty puinen saarnatuoli, minbar. Arkkitehti Hürremshalta jäi vain tämä yksi seldzuk-arkkitehtuurin mestarinäyte.

Moskeijan kyljessä on sairaala, joka puolestaan on näyte 1200-luvun voimakkaista naisista, sillä sen rakennutti moskeijan rakennuttajan emiiri Ahmed Shahn vaimo Mellke Turan. Myös sairaalan johtajat olivat naisia.

Sairaala huokuu pyhää henkeä ja levollisuutta, ja 1200-luvulla näitä käytettiin parannuskeinoina. Sekä henkisiä että fyysisiä sairauksia hoidettiin veden solinalla (keskellä sairaalaa on vesiallas), lintujen laululla ja musiikilla. Edistyksellistä ehkä tämäkin, sillä musiikkiterapiaa käytetään vieläkin. Myös sairaalan toinen parvimainen kerros oli siihen aikaan harvinaisuus.

Divriǧi ja Sivas ovat piilotettuja helmiä

Sivasin kuvernöörin Ali Kolatin mielestä Divriǧi ja Sivas ovat piilotettuja helmiä, joita ei vielä tunneta tarpeeksi. – Olemme viimeisen parin kolmen vuoden aikana yrittäneet nostaa sekä koti- että ulkomaisten matkailijoiden määrää. Tavoitteet on nyt asetettu korkealle, sillä meillä on paljon ottomaani- ja seldzukperintöä, 1200-luvun medresejä eli kouluja sekä lähistöllä Unescon maailmanperintökohde.

Toisenlainen Turkki
Kävelyllä Sivasin keskustassa.

Alueella on todella alkanut tapahtua. Maan hallitus on ostanut maata Divriǧin moskeijan ympäriltä ja rakennuttaa sinne presidentin suojeluksessa kulttuuripuiston. Lisäksi Divriǧissä tehdään arkeologisia kaivauksia, nähtävyyksiä restauroidaan ja keskusaukiolle valmistuu ottomaanibasaari. Divriǧin ja Sivasin välille rakennetaan moottoritietä ja Sivasiin havitellaan suoria lentoja muista maista.

Kannattaa siis ehkä käydä matkalla mahdollisimman pian ennen kuin hulina alkaa. Turisteja kävi ennen alueella arkisin noin 50 ja viikonloppuisin satakunta, mutta nyt on päästy jo tuhanteen viikonloppuisin.

Toisenlainen Turkki
Valtion kansantanssiryhmä esiintyy Sivasin kulttuurikeskuksessa.

Turkin valtion alkuhetkien tapahtumapaikka

Kaupungissa on myös 1900-luvun historiaa. Turkin valtion alkuhetkiin voi tutustua Sivasissa, sillä maan ensimmäinen presidentti Kemal Atatürk piti päämajaansa kaupungissa nelisen kuukautta vuonna 1919, ja Turkin ensimmäinen kongressi kokoontui siellä. Tämä rakennus on entinen koulu ja tallella museona.

Mielenkiintoisimmat rakennukset ovat kuitenkin 1200-luvun medreset, joiden raunioita on säilynyt Anatoliassa 50. Medrese oli eräänlainen yhdistetty uskonnollinen ja oikeustieteellinen ylempi oppilaitos, jossa oli yksi opettaja ja korkeintaan 20 opiskelijaa. He opiskelivat Koraania ulkoa ja oppivat tulkitsemaan siviilioikeutta. Islamilaisessa kulttuurissa opetusta pidettiin alusta lähtien tärkeänä, ja luku- ja kirjoitustaito levisivät laajalle.

Sivasissa on myös 1100-luvun moskeija, 1500-luvun turkkilainen kylpylä ja mielenkiintoinen arkeologinen museo. Sivasin kulttuurikeskuksessa voi käydä katsomassa dervissien tanssia. Dervissi on termi tulokkaille islamilaisessa suufilaisuus mystikkoliikkeessä, ja he ovat tunnettuja harjoittamansa pyörimisen vuoksi. Pyörivällä tanssillaan he pyrkivät lähestymään Jumalaa ja matkaavat näin hengellisesti mielen ja rakkauden läpi täydellisyyteen. Katsojankin sielu tuntuu kohoavan kohti taivaita hypnoottisen musiikin ja pyörivien tanssijoiden valkoisten helmojen avustamana.

Teksti: Pirjo Mäenpää
Kuvat: Ari Ijäs

Lue myös

Suosittelemme