Matkailu

Tonava-risteily – Seilaamista ja sacherkakkua

Teksti: Mikki Moisio Kuvat: Sami Lamberg

Maailman kansainvälisimmän jokireitin Tonavan kohokohtia ovat Budapest, Bratislava ja Wien. Kiireettömällä risteilyllä laiva lipuu halki hienojen maisemien. Kulttuurikaupungeissa nautitaan myös kahviloista ja ostoskatujen helmistä.

Tonava
Budapestissa on paljon mukavia kahviloita. Mai Manó Café on boheemin väen rento paikka Pestin puolella.

1. ja 2. päivä Buda ja Pest

Jokiristeilijä m/s Swiss Diamondin viihtyisä hyttini odottaa Sissi-keisarinnalta nimensä saaneen Elisabetin sillan kupeessa. Henkilökunta on kansainvälistä, matkanjohtajat ja asiakkaat suomalaisia.

Reilun viikon kestävä Tonavan risteilymatka alkaa Budapestista. Ensin tutustumme itse kaupunkiin: kierros vie ensin ylös Budan linnan näkymiin Tonavalle ja toisen puolen modernimpaan Pestiin. Kalastajien linnoituksessa ja Matiaksen kirkossa, jossa Franz Josef ja Sissi kruunattiin Unkarin hallitsijoiksi, filmattiin 1950-luvun Sissi-elokuvia. Läheltä löytyy Sissin soma lempikahvila Ruszwurm.

Liikkuminen Budapestissä on helppoa julkisilla kulkuneuvoilla. Manner-Euroopan ensimmäisellä metrolla pääsee kätevästi Kaupunginpuiston suosittuun, uusbarokkia edustavaan Széchenyi-kylpylään. Ulkoaltaiden lämpimät mineraalilähteiden vedet houkuttelevat lillumaan sinne talvisinkin.

Lähellä on 1800-luvun kuuluisa gourmetravintola Gundel. Oppaan suosittelema, 1920-luvun tyyliin sisustettu boheemimpi Komedias on Nagymező-teatterikadulla, jossa tunnelma on kuin Pariisin bulevardeilla. Budapestin perinteikkäistä ravintoloista yksi suosikkini on Tonavan rannan näköalapaikalla sijaitseva Dunacorson ulkoterassi.

Vörösmarty-aukion Gerbeaud on Budapestin kauneimpia kahviloita. Lähellä on komeasti uusittu New York Café, joka on myös nähtävyys. Hintataso on kohtuullinen. Vörösmartyn Michelin-tähditetyssä Onyx-ravintolassakin kolmen ruokalajin lounaan saa muutamalla kympillä.

Aukiolta lähtevän Váci-kävelykadun muotiputiikit ja kahvilat ehtii tarkistaa matkalla maineikkaaseen Kauppahalliin, josta saisi tuliaisiksi paprikat, mausteet, hunajat ja salamit. Yläkerrassa voi tehdä vaikka käsintehtyjä pöytäliinaostoksia tai korvata lounaan unkarilaisten ”pizzalla”, smetanalla ja juustoraasteella täytetyllä langosilla.

Haikean lähdön Budapestistä kruunaa unohtumaton näky laivan aurinkokannelta iltavalaistuksessa kylpevästä kaupungista ja sen silloista.

Tonava
Budan puolen kukkuloilta näkyy Tonavan yli parlamenttitalolle.

3. päivä: Omenastruudelia

Laiva lipuu hiljalleen Tonavan jokivarren upeimmissa maisemissa, joita ihaillaan myös jalan Visegrádin näköalatasanteelta ja Szentendren pienen taiteilijakaupungin kukkulalta. Sen turistikaupat ja marsipaanimuseon jätän väliin. Korvikkeeksi laivan keittiömestari opastaa illalla maistiaisten kera, kuinka valmistetaan perinteistä omenastruudelia.

Tonava
Szentendren pieni taiteilijakaupunki on tunnelmallinen.

Tonava
Széchenyin kylpylän lämmin vesi tulee mineraalilähteistä.

4. päivä: Yllätys Bratislavassa

Slovakian Bratislavassa huonojalkaisia armahdetaan kaupunkia hallitsevalle Linnavuorelle kiipeävällä minijunalla.

Nuorekas ja hienostelematon vanhakaupunki on miellyttävä yllätys. Toria elävöittävät humoristiset näköispatsaat muun muassa Napoleonista. Laivan lounas jää taas väliin, kun nautiskelemme kaupungin kuppiloissa, joissa olutkin on kuulemma yhtä hyvää kuin Tšekeissä. Shoppailen eräästä putiikista käsintehtyjä huiveja ja puseroita ja valtavasta tavaratalosta kevyen untuvatakin.

Bratislavan oopperaan ja balettiin tullaan Wienistä asti bussilasteittain edullisten hintojen takia. Jotkut risteilijöistä saivat halvat liput Jevgeni Onegin -oopperaan. Laivan iltaelämä supistuukin siihen, että pari paria pyörähtelee hetken tanssilattialla.

Tonava
Bratislavan vanhakaupunki on pieni ja sympaattinen.

Tonava
Hassut patsaat koristavat Bratislavan vanhankaupungin toria.

5. päivä: Keisarillista loistoa

Wienin klassinen keskusta on tunnelmaltaan mahtipontisempi ja konservatiivisempi kuin rento ja ystävällinen Budapest. Sissinkin kerrotaan viihtyneen Unkarissa paremmin kuin Wienin jäykässä hovissa. Hofburgin palatsin Sissi-museossa ihmetyttää hänen askeettinen makuuhuoneensa.

Vanhasta kahvilakulttuuristaan tunnetussa Wienissä on pakko nauttia aito Sacher-leivos oopperan takana Café Sacherissa. Sinne on jono, kuten 1800-lukujen Café Mozartiin, Centraliin ja kävelykatu Grabenin perinteikkääseen Julius Meinl -herkkukauppaankin. Kohlmarkt-kauppakadun luksusliikkeiden seasta löytyy kuuluisa rokokoo-kahvilakonditoria Demel.

Merkillisin nähtävyys on keskustaa rajaavalla Ring-kadulla: Hundertwasserin vinksin vonksin kierrätysmateriaaleista rakennettu vuokratalokompleksi.

Tonava
Sacherkakkua ei voi tällä reissulla jättää väliin.

6. päivä: Barokkitaiteen symboli

Laiva soljuu hiljalleen Wachaun laakson upeissa maisemissa kohti Itävallan barokkitaiteen symbolia, Melkin 1700-luvun luostaria ja sen maailmankuulua kirjastoa. Umberto Econ romaani Ruusun nimi alkaa sieltä.

7. ja 8. päivä: Mozartin jäljillä

Itävallan kolmanneksi suurimman kaupungin, Linzin, historiaan liittyy niin Hitler kuin Mozartkin. Samoin manteleista, pähkinöistä ja punaherukkahillosta tehty Linzin torttu. Kapuan vielä laivan viereiseen nykytaiteen Lentos-museoon. Ars Electronica -tulevaisuusmuseon eri väreissä vaihtuvia seiniä ihmettelen vain laivalta.

Takana on melkein viisisataa kilometriä seilailua pitkin Tonavaa ja niin paljon historiallista ohjelmaa, että matkan lopulla iskee jo kulttuuriähky. Kotimatkalla tutustutaan vielä Mozartin syntymäkaupunkiin Salzburgiin, josta on tietysti ostettava oikeita Mozart-kuulia.

Haikean lähdön Budapestista kruunaa unohtumaton näky iltavalaistuksessa kylpevästä kaupungista ja sen silloista.

Tonova
Itävallan Linzillä on kiinnostava historia.

Tonava
Mozart-kuulat ovat yksi Salzburgin monista suklaa- herkuista.

Vinkki

Viikon mittaiset Euroopan jokiristeilyt kesäisin ja syksyisin ovat helppo tapa tutustua suurkaupunkien ja pienempien paikkojen rikkaaseen kulttuurihistoriaan. Kristina Cruisesin risteilyillä täysihoitoon sisältyvät kaikki ateriat, juomat maksetaan itse. Paras valita heti mieluista seuraa, sillä aterioilla istutaan viikko samassa seurueessa. Ruokaa on ylenpalttisesti ja palvelu ystävällistä. Laivalla on myös infrapunasauna, solarium ja omaa ohjelmaa, muun muassa kirjallisia tietokilpailuja.

Lue myös:

River Cloud – Euroopan jokien joutsen Tonavalla
Wien – Kulttuurikaupunki Tonavan rannalla
Budapest – Helmi Tonavan rannalla
Bratislava – Herttainen helmi Tonavan rannalla

Anna 12/2015

X