Matkailu

Torino – Alppien pääkaupunki

Teksti: Markus Ahonen Kuvat: Markus Ahonen

TorinoLuoteis-Italiassa sijaitsevaa Torinoa kutsutaan Alppien pääkaupungiksi. Alpit ympäröivät sitä pohjoisessa ja lännessä ja Monferraton kukkulat idässä. Muutaman vuoden takaisten talviolympialaisten pitopaikka on monipuolinen historiallinen kaupunki, jossa riittää paljon nähtävää.

900 000 asukkaan Torino kuuluu Piemonten maakuntaan. Kaupungin historia ulottuu 400-luvulle, jolloin paikalle asettutuva väestö asutti seudun uudestaan. Paikalla oli ollut vuoteen 218 ekr asti Taurasia-niminen kaupunki, jonka karthagolainen sotapäällikkö Hannibal hävitti.

Italian teollisuuskolmioon kuuluvasta Milanosta Torino poikkeaa selvästi. Siinä missä Milano on kansainvälisyyden ja eri puolilta Italiaa tulleiden yhteinen keskittymä, on Torino ystävällisyydessään hyvin italialainen, suorastaan piemontelainen.

Käärinliinan kaupunki

Nykyinen Torino on moninaisten nähtävyyksien paikka. Kaupungissa riittää nähtävyyksiä niin kulttuurin, historian, arkkitehtuurin, teollisuuden kuin populaarimpienkin aiheiden ystäville. Yksi maailmanlaajuisesti tunnetuimmista nähtävyyksistä on Torinon katedraaliin säilötty Torinon käärinliina.

Käärinliinaan painautuneen kuvan on todettu esittävän miestä, jonka vammat ovat samanlaiset kuin ristiinnaulitulla. Käärinliinoihin muodostuneen miehen kuvat täsmäävät niiden Jeesuksen tuntomerkkien ja vammojen kanssa, joista historiankirjoissa ja Jeesukseen liittyvissä tarinoissa kerrotaan. Käärinliina ei ole avoimesti levitettynä esillä Torinon katedraalissa. Se on tuomiokirkon perällä sijaitsevassa arkussa.

Käärinliina

Torinoon on keskittynyt myös muuta historiaa. Torinossa sijaitsee Museo Egizio, jossa on yksi tärkeimmistä Egyptin historian kokoelmista koko maailmassa.

Entinen vastarinnan keskus

Uudempaan historiaan voi tutustua Torinon vastarintamuseossa.Torino oli toisen maailmansodan aikana yksi Italian fasisteja vastustavan vastarinnan keskuksista. Museossa on keskitytty vastarintaliikkeen vuosien 1938 ja 1948 välisenä aikana tapahtuneeseen toimintaan.

Torinossa oli paljon juutalaisia, jotka joutuivat fasistien ja alueelle tulleiden saksalaisten käsissä keskitysleireille. Museo ei käsittele vain vastarintaliikkeen historiaa. Se käy läpi ihmisoikeuksia ja Italian vuonna 1946 muodostuneen tasavallan perustuslain muodostumista. Museossa myös vertaillaan vuosien 1938-1948 aikaa nykypäivään ja sen jättimäisiin ihmisoikeustragedioihin. Esillä ovat viime vuosina olleet Kosovo, Tšetšenia ja muut maailman kriisikohteet, joissa sivutaan ihmisoikeuksia ja etnisiä konflikteja.

Vastarintamuseo

Kirjallisuutta ja filosofiaa

LastenkirjamuseoTorino on myös melkoinen kulttuuri- ja tiedekaupunki, jossa ovat asuneet muun muassa kirjailijat Italo Calvino ja Umberto Eco sekä filosofit Primo Levi, Jean-Jacques Rousseau ja Friedrich Nietzsche.

Torinon lastenkirjamuseossa voi tutustua alkuperäisiin Pinokkio-kuvituksiin. Carlo Collodin (1826-1890) luomat ensimmäiset Pinokkio-seikkailut ilmestyivät vuonna 1883. Pinokkio on ollut jo yli sata vuotta tunnettu maailmalla. Kirjaa on käännetty kymmenille kielille ja siitä on tehty useita elokuvaversioita Hollywoodia myöten. Museo on muutenkin melkoinen lastenkirjallisuuden aarreaitta. Sinne on kerätty yli 50 000 1800-luvun alusta nykyaikaan lastenkirjallisuuteen liittyvää kuvaa.

Elokuvafriikin unelmapaikka

ElokuvamuseoTorinossa sijaitsee myös maailman korkein museo. Se on leffafriikin unelmapaikka. Italialainen elokuva on maailmalla tunnettu. Elokuvat kuten Polkupyörävaras,La Strada, Amarcord ja Cinema Paradiso muistetaan.

Moni ei tiedä Torinon olleen aikoinaan yksi elokuvan syntykeskuksista. Ei siis ihme, jos kaupungin yhdeksi suurimmista turistikohteista on viime aikoina muodostunut elokuvamuseo. Torinon kansallisen elokuvamuseon katon näköalapaikalta voi katsoa yli kaupungin. Historiallisen Mole Antonelliana -rakennuksen keskellä kulkevasta näköalahissistä voi nähdä museon eri kerrokset ja niiden reunalla kulkevat näyttelykäytävät.

Museossa on esillä tuhansittain elokuvajulisteita ja elokuviin liittyvää rekvisiittaa. Näytteille on haalittu muun muassa legendaarisen ohjaajan Federico Fellinin tunnettu hattu ja punainen huivi sekä Peter O’Toolen Arabian Lawrencessa käyttämä aavikkoasu.

Lepohetki arkeologisessa puistossa

Maailman historiallisesti merkittävistä nähtävyyksistä aimo osan on väitetty sijaitsevan Italiassa. Kaupungeissa kulman takaa löytyy riemukaaria, patsaita ja antiikin ajan raunioita. Torinossa historiallisia muistoja on harvinaisen hyvä keskittymä.

Kun on piipahtanut kulman takana kuninkaallisessa palatsissa ja katsomassa Torinon käärinliinaa vieressä sijaitsevassa Torinon tuomiokirkossa, kannattaa iltapäiväkahvit juoda levähtämällä arkeologisessa puistossa. Antiikin ajan raunioita pieneltä kukkulalta katsellen ajatukset palaavat vuosituhansien taakse. Pienessä muistelupuistossa voi katsoa muistomerkkiä, joka kertoo keisari Augustuksen ajoista, samoista, joilta puiston keskellä olevien talojen seinät ovat peräisin. Jos poikkeaa puistoon pohjoisen puolelta, kannattaa eväät hankkia kulman takana sijaitsevilta jättimarkkinoilta.

Torinon arkeologinen puisto

Hulppeat näkymät Supergalta

SupergaTorino sijaitsee kuuluisan Po-joen ja Dora Riparia -joen risteyksessä. Joen rannasta löytyy keskiaikainen linna ja rauhaa. Itse kaupunkia voi tarkastella korkeammasta perspektiivistä myös läheisiltä kukkuloilta.

Paras näkymä kaupungin yli löytyy läheisen Superga-vuoren päältä. Kun ensin taittaa raitiovaunumatkan Torinon koillisosan Stassin kaupunginosaan ja nousee vuoren päälle, voi huipulta ihailla henkeäsalpaavia maisemia. Torino näkyy Supergalta komeasti lumihuippuisia Alppeja vasten.

Näköalapaikka on paitsi upea myös historiallinen. 672 metriä korkean Supergan laella sijaitsee 1700-luvun ensimmäisellä puoliskolla rakennettu Supergan basilika. Basilikassa on useita historiallisen Savoijin herttuoiden ja Sardinian kuninkaiden hautoja.

Supergalle voi linja-auton lisäksi nousta suurimman osan vuotta toimivalla erikoisrautatiellä. Se lähtee Stassista ja nousee aivan vuoren laelle omalle asemalleen lyhyen kävelymatkan päähän basilikasta. Junalinja avattiin jo vuonna 1884 ja toimii edelleen.

Superga

Po-joki

Eri aikaikausien arkkitehtuuri on hyvin esillä Torinossa. Po-joen rantamilla sijaitsee tämä keskiaikainen linna.

X