Matkailu

Trier – Saksan vanhin kaupunki

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

TrierSaksan vanhimpana kaupunkina tunnettu Trier lepää viiniviljelmien ympäröimänä läntisessä Saksassa lähellä Ranskan ja Luxemburgin rajoja. Kaupunkikuvaa värittävät edelleen merkit muinaisten roomalaisten hallintoajasta, mutta matkailijaa kiinnostaa myös kaupunkia ympäröivä Moselin viinialue.

Trierin kaupunki vietti 2000-vuotisjuhliaan vuonna 1984. Noin 200 eaa. gallialainen treverien heimo asutti vehreää laaksoa, jota täplittivät maatilat ja pikkukylät. Monet alueen paikannimistä, Trierin kaupunkia myöten, ovatkin peräisin trevereiltä. Pari sataa vuotta myöhemmin roomalaiset kukistivat treverit ja perustivat laaksoon kaupungin nimeltä Augusta Treverorum. Kaupungista tuli lopulta roomalaisen Gallian prefektuurin pääkaupunki ja roomalaisten ylivalta alueella kesti lähes 500 vuotta.

400-luvulla frankit valloittivat kaupungin ja useimmat roomalaisten rakennukset jäivät pois käytöstä. Suurimpien rakennusten raunioihin perustettiin jopa kokonaisia kyliä. Vanhaan keisarilliseen palatsiin muutti merovingi-ajalla gaugraf eli kuninkaan alaisena toimiva kreivi. 800-luvulla Trieristä tuli osaa Itä-Franciaa, josta myöhemmin kehittyi laajan alueen Keski-Euroopassa kattanut Pyhä saksalais-roomalainen keisarikunta.

Trierin HauptmarktKuten muutkin keisarikunnan alueet, Trier tavoitteli itsehallintoa. 1500-luvulla kaupunki sai luvan tuottaa omia kolikoitaan ja vastata itsenäisesti alemman tason hallinnosta. Vuosisatojen kuluessa myös kaupungin piispat saivat yhä enemmän valtaa. Vuonna 1473 perustettu Trierin yliopisto toimi aina vuoteen 1798. Uudelleen se avattiin vasta 1970-luvulla.

Ranska yritti valloittaa kaupungin useaan otteeseen 1700-luvulla ja vallankumouksen aikana vuonna 1794 se vihdoin onnistui. Miehitys merkitsi kirkon omistusten takavarikointia. Koska suuri osa maanviljelyksestä ja viinintuotannosta oli riippunut kirkosta, muuttui kaupungin elämä täydellisesti. Kirkkoja ja muita rakennuksia myös tuhottiin.

Napoleonin sotien päättyessä vuonna 1815 Trieristä tuli osa Preussia ja sen taloudellinen kehitys alkoi kohentua. Vuonna 1871 Bismarck onnistui perustamaan Saksan keisarikunnan, johon Trierkin nyt kuului. Toisen maailmansodan aikana kaupunkia pommitettiin voimakkaasti ja kokonaiset kaupunginosat tuhoutuivat. Samalla menetettiin monia merkittäviä rakennuksia.

Roomalaisajan muistomerkit

Porta NigraTrier tunnetaan hyvin säilyneistä roomalaisaikaisista ja keskiaikaisista rakennuksistaan. Roomalaisajan muistot liitettiin vuonna 1986 maailmanperintölistalle. Rheinisches Landesmuseum Trier (Weimarer Allee 1) esittelee ennen kaikkea roomalaista esineistöä, mutta kokoelmien aikajana ulottuu merovingeistä, keskiajan kautta nykypäivään.

Kaupungin tunnetuin tuntomerkki Porta Nigra on parhaiten säilynyt roomalainen kaupunginportti Alppien pohjoispuolella. 100-luvulla rakennettu portti oli osa kaupunkia ympäröivää yli kuuden kilometrin pituista muuria, jossa portteja oli yhteensä neljä. Portti rakennettiin valtavista kivenlohkareista, jotka liitettiin toisiinsa ilman laastia metallikoukkujen avulla. Kaksoisportin keskellä on sisäpiha, jonne vihollinen saatiin ansaan. Portin latinankielinen nimi merkitsee mustaa porttia ja juontaa juurensa kiven tummentuneesta väristä. Porta Nigraan voi tutustua myös roomalaisen upseerin sotisopaan sonnustautuneen oppaan johdolla.

Porta Nigra Wikipediassa (englanniksi)

Basilika300-luvulla rakennettu keisari Konstantinuksen valtaistuinsalina toiminut Basilika oli 67 metrin pituinen 33 metriä korkea halli. Roomalaisten aikana tiiliseiniä peittivät marmori, seinämaalaukset ja kultamosaiikit. Varhaiskeskiajalla pahasti palaneessa rakennuksessa hoviaan piti aluetta hallinnut gaugraf. 1800-luvulta eteenpäin rakennus on saanut palvella protestanttisena kirkkona.

Muita roomalaisajasta kertovia nähtävyyksiä ovat Kaiserthermen eli keisarilliset kylpylät, joiden rakentaminen aloitettiin 200-luvulla, amfiteatteri, jolla villieläimet ja gladiaattorit taistelivat sekä Römerbrücke eli roomalainen silta, joka kulkee yli Moselle-joen.

Myöhempien aikojen nähtävyydet

Simeonstift-kaupunginmuseo aivan Porta Nigran vieressä esittelee Trierin historiaa keskiajalta nykypäivään. Museo toimii 100-luvulla rakennetussa luostarissa, jossa majailee myös kaupungin turistitoimisto.

Keskiaikaisen Trierin keskuksena toimi Hauptmarkt-tori, jolla edelleen kohtaavat vanhan kaupungin tärkeimmät ostoskadut. Toria hallitsi St. Gangolf -kirkko, jonka torni toimi myös vahtipaikkana tulipalojen varalta. Sittemmin kirkko on jäänyt ympärilleen nousseiden rakennusten väliin ja joutuu tyytymään kurkistelemaan torille kattojen yli. Torilta kirkkoon kuljetaan barokkityylisen portin kautta.

Torilla pulppuaa myös Petrusbrunnen-suihkulähde vuodelta 1595. Suihkulähteen naishahmot kuvastavat kaupunginisien neljää hyvettä: Justitia miekan ja vaa’an kanssa (oikeudenmukaisuus), Fortitudo särkyneen pylvään kanssa (mielenlujuus), Temperentia (kohtuus) viinin ja veden kanssa ja Prudentia käärmeen ja peilin kanssa (viisaus).

St. Gangolf ja Petrusbrunnen

Das Rotes Haus ja SteipeToria ympäröivät toinen toistaan hauskemmat renessanssi- ja barokkirakennukset. Torin tunnetuimpia rakennuksia ovat vierekkäin seisovat Das Rotes Haus ja Steipe. Vuonna 1430 rakennettu Steipe toimi alun perin kaupungin juhlasalina. Alun perin vuonna 1684 rakennettu Das Rotes Haus on rekonstruoitu 1960-luvulla entiseen asuunsa. Kahvilan ja ravintolan lisäksi talossa toimii myös Spielzeug Museum -lelumuseo.

Talon seinästä voi lukea kirjoituksen, joka kertoo kaupunkilaisten tuntemasta ylpeydestä:

”Ante Romam Treviris stetit annis mille trecentis perstet etaeterna pace frvatvr.”
(Trier oli olemassa 1300 vuotta ennen Roomaa. Jatkakoon se olemassaoloaan ja nauttikoon ikuisesta rauhasta.)

Simeonstraßella Porta Nigran lähellä sijaitseva Dreikönigenhaus eli kolmen itämaan tietäjän talo 1200-luvun alkupuoliskolta edustaa korotettuine sisäänkäynteineen vanhojen asuintornien tyyliä. Tällaisia linnoitustyyppisiä asuintaloja voidaan nähdä esimerkiksi monissa Italian keskiaikaisissa kaupungeissa.

Dreikönigenhaus

Trierin katedraaliTrierin katedraali on Saksan vanhin kirkko. Rooman keisari Konstantinus rakennutti Trieriin kirkon vuonna 326. 400- ja 800-luvuilla se kärsi kuitenkin suuria vahinkoja ja kirkkoa uudistettiin romaaniseen tyyliin 1000-luvulla ja myöhemminkin paremmin vastaamaan goottilaisen ja barokkityylin vaatimuksiin. Aivan katedraalin vieressä seisoo Saksan vanhin goottilaistyylinen kirkko Liebsfrauenkirche 1200-luvulta.

Koristeellisen katedraalin suurin nähtävyys on omassa kappelissaan säilytettävä pyhä kaapu, jota Jeesuksen kerrotaan kantaneen ristiinnaulitsemisen aikana. Itse kaapua esitellään muutamien vuosikymmenien välein ja alttarin takana olevasta ikkunasta pääseekin tavallisesti kurkistelemaan vain sen säilytyslipasta.

Kurfürstliches Palais eli vaaliruhtinaan palatsi sijaitsee aivan Trierin Basilikan vieressä. Osa palatsin siivistä on rakennettu jo 1600-luvulla, mutta suurimman huomion kiinnittävä rokokoopalatsi on peräisin 1700-luvun puolivälistä. Rokokoo-tyyliä edustaa myös palatsin edustaa koristava puutarha, jossa käyskentelyä piristävät sinne tänne ripotellut viehkeän vinkeät patsaat. Nykyään ulkosalla seisovat kopiot alkuperäisistä veistoksista, alkuperäisiä voi ihastella kaupunginmuseossa.

Kurfürstliches PalaisTrierin kuuluisin asukas on siellä vuonna 1818 syntynyt KarlMarx. Kommunistisen manifestin kirjoittajana tunnettu Marx vietti lapsuutensa 1700-luvulla rakennetussa talossa, joka nykyään toimii hänen elämälleen omistettuna museona. Marxin elämänvaiheiden lisäksi museossa voi tutustua sosialismin kehitykseen 1800-luvulla.

Moselin viinialue houkuttelee

Trierin vierailun aikana kannattaa käyskennellä Mosel-joen vartta ja ihailla rantapengermiä peittäviä viiniviljelmiä. Trieristä on kätevä tehdä myös retkiä Mosel-viinialueen viinitiloille maistelemaan herkullisia valkoviinejä.

Moselin viinialue on muodostunut Mosel-, Saar- ja Ruwer-jokien laaksoihin ja viiniä on täällä viljelty aina roomalaisten ajoista. Alueelle ovat ominaisia äkkijyrkät savirinteet, joilta viini on korjattava käsityönä.

Moselin alueella viljellään jonkin verran myös punaviiniä, mutta parhaiten vehreissä laaksoissa viihtyy Riesling-rypäle, jota kasvatetaan suurimmalla osalla alueen viinitiloista. Moselin valkoviinit ovat voimakkaan tuoksuisia, mutta keveitä ja raikkaan hapokkaita.

Mosel – Weinkulturland (saksaksi)
Mosellandin matkailusivusto

Moselin viiniviljelmiä

Lue lisää:
Trierin kaupungin matkailusivut
Trier Wikipediassa (englanniksi)
Rheinland-Pfalz-alueen matkailusivut (saksaksi)

X