Matkailu

Tukholman kylpylät hemmottelevat

Teksti: Pinja Rosenberg Kuvat: iStock

Päiväreissulla Tukholmassa ehtii hyvin rosmariinisaunaan, kalapedikyyriin tai kattoaltaalle uimaan. Kylpeminen japanilaisittain vaatii hiukan enemmän aikaa.

Satavuotiaan charmi

Historiallinen Centralbadet piiloutuu sisäpihalle kiireisen ostoskadun varrelle. Kesäisin piha on täydessä kukassa, talvisin jugendkylpylän kaunis julkisivu erottuu esteettä lehdettömien puiden välistä.

 

Elokuussa vuonna 1904 aloittanut Centralbadet oli Tukholman ensimmäinen julkinen, kaikille avoin kylpylä. Tosin kolmannen luokan kansalaisille oli varattu oma allas ja sisäänkäynti takaovesta. Halliin tultiin paitsi uimaan ja istumaan kuplivaan hiilihappoveteen, myös pesemään pyykkiä ja ottamaan ”elektronisia valokylpyjä”.

Nykyään valohoitoa saa kirkasvalolamppujen loistossa kylpylän talvipuutarhassa, jonka läpi kuljetaan vastaanottotiskille. Lauantaisin kylpylään kiemurtelee jono, jota ei hillitse edes korkeampi pääsymaksu, Halvemmalla pääsee myös tuomalla omat tossut, pyyhkeet ja kylpytakin.

Viluinen uimari aloittaa kierroksella erilämpöisissä kahluualtaissa. Veri lähtee kiertämään kunnolla, kun vuorotellen kävelee kuumassa ja kylmässä. Karaistuneempi kastautuu neliasteiseen altaaseen ja istuutuu vasta sitten kuumaan porealtaaseen lämmittelemään.

Viidestä saunasta kolme on sekä miehille että naisille. Niistä hauskin on höyrysauna, jossa kiukaan sijaan tuijotellaan kristalleja. Kiteiden juurella on kokonaisia rosmariininoksia, joista irtoaa höyryn mukana huumaava tuoksu. Kun rosmariinihiki on huuhdeltu, on aika katsastaa koristeellinen pääsali, joka on lähes alkuperäisessä asussaan.

Uima-altaan sivua kiertävät syvennykset korituoleineen. Toista puolta reunustavat hoitohuoneet ja suuret viherkasvit. Ylhäällä puukaiteisella parvella on lisää hoitotiloja ja lepotilaa.
Pientä kuntosalia voi käyttää ilmaiseksi. Lisämaksusta tarjolla on ainakin joogaa sekä kasvohoitoja ja klassista hierontaa.

Erikoisempia ovat intialainen kuumaöljyhieronta sekä kahdelle tarkoitettu sampanjakylpy vierekkäisissä puuammeissa, joissa nautitaan vedenalaisesta hieronnasta ja luomukuohuvasta. Hoidot on suositeltavaa varata etukäteen.

Kylpyläkäynnin kruunaa ateria kylpylän Ecobar-ravintolassa. Päivän kasvispainotteisella listalla on aina raakaruoka-annos, jossa tarjolla voi olla vaikka kasviksia, hedelmiä ja ituja cashewkerman, paahdettujen manteleiden ja rapeiden siemenlastujen kera.

Ravintolan punainen liha ei ole koskaan possua tai nautaa vaan tarjolla voi olla esimerkiksi lammasmuhennosta, hirvipurilaisia tai kotitekoista villisikamakkaraa borssikeiton kyytipoikana. Juomia on runsaasti luomulimsoista ja -viineistä viherpirtelöihin.

Talvipuutarhan hibiskuksen kukista on tehty teetä. Suunnitelmissa on tuottaa kylpylän alueella enemmänkin  ravinnoksi kelpaavia kasveja.

Centralbadet
Drottinggatan 88

Kauppakeskuksen kalatohtorit

Axelsons span nojatuolissa istuessa ei malta olla katsomatta vesialtaassa lilluvia jalkojaan ja niitä hamuavia pieniä garra rufa -kaloja. Kymmenet hampaattomat kalansuut herkuttelevat jaloista irtoavalla iholla. Ne hakeutuvat erityisesti varpaiden väleihin, kuitenkaan kutittamatta. Parinkymmenen minuutin kalakäsittelyn jälkeen jalat tuntuvat pehmeiltä ja virkeiltä.

 

Kauppakeskuksessa sijaitsevassa hoitolassa ei ole uima-altaita tai saunoja, mutta pienissä, äänieristetyissä huoneissa pääsee irti arjesta ja ostoskuhinasta kalapedikyyristä (noin 30 e) tai vaikka yrttikylvystä ja kamomillaisesta vartalokuorinnasta nauttien.

Hoitolan omistaja Hans Axelson on maailman tunnetuimpia täydentävien ja vaihtoehtoisten hoitomuotojen kouluttajia. Spa-hoidot ovat tuore aluevaltaus, mutta Axelsonin kuuluisa Gymnastiska institut on perustettu jo 1961. Hän on muun muassa lanseerannut Rosen-metodin pohjoismaihin ja kehittänyt klassista hierontatapaa, jota muualla maailmassa kutsutaan ruotsalaiseksi hieronnaksi.

Axelsons spa
Hamngatan 37

Kuplintaa katolla

On mahtavaa nähdä lämpimästä uima-altaasta Tukholman komea siluetti. Pakkaspäivinä kuplajuoma ei virtaa kuten kesällä vaan pääasia on vedestä ja maisemasta nauttiminen. Auringonlaskun näkee harsomaisena vesihöyryn läpi.

 

Selma city span sijainti Clarion Sign -hotellin ylimmässä eli kahdeksannessa kerroksessa on tehnyt kylpylästä hyvin suositun vaikka muita altaita ei ole eikä kuntosali ole kummoinen. Yhteissauna kuitenkin on suuri ja tunnelma ulkoaltaalla pirteä.

Hoitoja on erilaisista hieronnoista vartalopaketointeihin. Nuorten naisten suosiossa on ollut pullistava huulihoito (noin 30 e), jossa huulia kuoritaan, hierotaan, voidellaan ja geelataan muun muassa sheavoita ja inkivääriä sisältävillä tuotteilla.

Selma city spa
Östrä järnvägsgatan 35

Japanilaista rauhaa

Japanilaisen arkkitehdin 1970-luvulla kokouspaikaksi suunnittelema betonibunkkeri näyttää ulkoa vähän ankealta, mutta se sijaitsee upealla paikalla mäellä.

 

Yasuragi-kylpylän sisustus pyrkii nimensä mukaisesti tuottamaan sisäistä rauhaa ja harmoniaa. Värit ovat hillittyjä ja koristeina on lähinnä veden pyöristämiä kiviä. Samaan tähtäävät myös yhdenmukaiset aamutakit, tossut ja uimapuvut, jotka jaetaan vastaanotossa avaimen kanssa.

Puuvillaisen aamutakin eli yukatan kankaaseen on painettu kanji-merkkejä, jotka merkitsevät onnea ja iloa. Yukatan hihapussiin mahtuu avain, uimatarvikkeita kannetaan pyöreissä koreissa.
Pesutiloissa voi suihkun sijaan hiljentyä japanilaisella pesurituaalilla eli istua pikkuisella jakkaralla ja kaataa rauhallisesti lämpimiä vesisangollisia päälleen. Sitten pulahdus sisäaltaaseen, johon päivänvalossa heijastuvat rakennusta ympäröivät männyt.

Ulkona on useita saunoja sekä kuumia istuma-altaita, joissa illan tullen tuskin erottaa muiden kylpijöiden kasvoja vesihöyryn keskeltä. Kylvystä raukeana voi istuskella lepotuoleissa ja nauttia hedelmiä ja teetä. Spirulinaleväteehen on sekoitettu palsamiköynnöksen marjaa, jonka uskotaan pidentävän ikää.

Lisämaksullisten hoitojen kuten shiatsuhieronnan lisäksi kylpylässä on myös maksuttomia aktiviteetteja kuten joogaa ja meditaatiota. Äänimeditaatiossa maataan mukavasti patjoilla vilttien alla ja kuunnellaan tiibetiläisten rukouskulhojen värähtelyä.

Illalliselle ei tarvitse miettiä vaatteita, sillä kaikilla on yllään yukatat. Tarkasti asetellut annokset tarjoillaan kauniilta keramiikka-astioilta. Japanilaisessa ajattelussa visuaalinen elämys on yhtä tärkeää kuin ruuan maku. Ilmassa tuoksuvat inkivääri, riisiviinassa liekitetty kala ja kevyesti paistetut kasvikset. Seesamiöljyä, soijakastiketta ja suolaa ei täällä selvästikään säästellä.
Tatamimaton päällä olevat patjat ovat mukavia ja uni tulee helposti, vaikka kylpylän perushuoneet ovat hyvin pieniä.

Aamiaisella asuksi riittää taas pelkkä yukata. Noutopöydässä on japanilaisia ruokia kuten misokeittoa, norilevähiutaleita ja makeita munakasruutuja. Tutumpia herkkuja on leivistä leikkeleisiin ja myslisekoituksista marjoihin. Runsas valikoima on enimmäkseen lähiruokaa ja luomua.

Vain harva istahtaa syömään tatamimatolle. Jalkojen viikkaaminen matalan pöydän alle onkin hieman haastavaa. Koipia voi myöhemmin oikoa kävelyllä japanilaisessa puutarhassa.
Yasuragi-kylpylä sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Tukholmasta.

X