Matkailu

Tukholman museoita – Taidetta ja historian havinaa

Teksti: Anna.fi Kuvat: Visit Sweden

TukholmaKaunis Tukholma pitää sisällään paljon kiehtovia museoita ja kulttuurillisia aarteita, joihin matkailijan, nopean tai pidempään viipyvän, kannattaa ehdottomasti tutustua.

Suomalaisen ”perusmatka” Tukholmaan taittuu yleensä laivalla, päivä Tukholmassa -tyylisesti risteillen. Vanhassakaupungissa shoppailun lisäksi normaaliin risteilymatkaan kuuluu suppeanlainen ydinkeskustassa pyöriminen, ostoksilla tai ilman. Moni suomalaisturisti tutkailee vain Kuninkaanlinnaa, jota sitäkään harva sisältä käsin menee katsomaan.

Vaihtelu virkistää, joten miksipä et kävisi kurkkaamassa naapurissa jotain uutta ja erilaista? Saatat yllättyä kuinka paljon Tukholma kätkee sisäänsä tähän päivään asti säilynyttä historiaa ja sykähdyttävää taidetta. Kiinnostavia museokohteita Tukholmasta löytyy vaikka kuinka. Jos aikaa on vähän käytettävissä, muutamassakin tunnissa ehtii nähdä jotain, enemmän näkemistä toivovan kannattaa varata aikaa päivä tai pari. Nähtävää nimittäin riittää.

Laivoja ja ulkoilmamuseoita

Vuonna 1891 perustettu Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo, joka sijaitsee Djurgårdenin alueella aivan Tukholman keskustassa. Ydinkeskustan itäpuolella sijaitsevaan Djurgårdenin saareen pääsee ydinkeskustasta bussilla tai kävellen, jolloin matka kestää noin puolisen tuntia.

TukholmaVarsinkin kesäaikaan Skansen on kokemus, jossa vierailemiseen kannattaa tähdätä. Kesällä pääsymaksun hinta alueelle on aikuisilta 110 ja lapsilta 50 kruunua. Hinnat vaihtelevat myös riippuen mahdollisista teemapäivistä ja iltahinnoista. Museoalueelta löytyy jotain kaikille: eläintarha, mielenkiintoisia historiallisia maatiloja, taloja ja rakennuksia eri puolilta Ruotsia. Alue on kuulu myös kesäkonserteistaan ja teemapäivistään. Kuvankaunis Skansen on kaiken kaikkiaan oiva ja rentouttava vaihtoehto esimerkiksi huvipuistopäivälle viereisessä Gröna Lundissa.

Vasa-museo on yksi Tukholman suosituimmista turistinähtävyyksistä ja on rakennettu maailman ainoan 1600-luvulta säilyneen laivan ympärille. Tämän merenkulullisen vetonaulan keskipisteenä on Ruotsin entisen kuninkaan Kustaa II Aadolfin kruununlaiva Vasa. Kävijä voi tutustua museossa laivan eri vaiheisiin yksityiskohtaisesti; laivan rakennus, uppoaminen ja nostaminen meren syvyyksistä kuvataan tarkoin. Tämä ja moni muu mielenkiintoinen detalji tekee näyttelystä kiehtovan kokonaisuuden.

Vasa-museo sijaitsee sekin Djurgårdenin saarella, heti Djurgårdsbron –sillan vieressä. Sisäänpääsymaksut museoon kesäaikaan ovat aikuisilta 95 kruunua, alle 18-vuotiaat pääsevät haistelemaan historiallisia merellisiä tuulia ilmaiseksi.

Taidetta kaikille

Espanjalaisen Rafael Moneon suunnittelema Moderna Museet on modernin ja nykytaiteen museo ja sijaitsee Tukholman Skeppsholmenilla. Museon pysyvät nyky- ja poptaiteen kokoelmat ovat eurooppalaisittainkin nähden vaikuttavia ja näkemisen arvoisia, taidetta löytyy mm. sellaisilta taiteilijoilta kuin Picasso, Dali, Duchamp ja Matisse. Lisäksi museon valokuvakokoelma käsittää töitä jopa 1840-luvulta lähtien.

Tukholma

Skeppsholmen on kaupungin keskustan alueella sijaitseva saari ja kaupunginosa. Saarelta löytyy muutakin nähtävää Modernan lisäksi, mm. Ruotsin arkkitehtuurimuseo ja 1600-luvulla rakennettu Amiralitetshuset, joka on Ruotsin valtiollinen rakennushistoriallinen kohde. Skeppsholmeniin on kaiken keskellä, ydinkeskustasta tai vanhastakaupungista sinne kävelee n. 20 minuuttiin. Saareen pääsee myös lautalla, autolla, bussilla tai vaikkapa metrolla Kungsträdgårdeniin, josta kävelymatkaa Skeppsholmeniin on vielä noin 10 minuuttia.

TukholmaRuotsin kansallismuseo on Ruotsin suurin taiteen museo. Museo sijaitsee Blasieholmenin niemellä, itään Tukholman vanhastakaupungista. Ylväänä niemellä seisova rakennus edustaa itse firenzeläistä ja venetsialaista renessanssiarkkitehtuuria, ja museon sisältö ja kokoelmat tarjoavat taidetta laidasta laitaan. Näytillä on maalaus – ja veistotaidetta, piirros- ja grafiikkatöitä, sekä edistyneempää taidetta ja design-töitä, taidetta aina historiallisista teoksista nykypäivän taiteeseen. Sisäänpääsy museoon on alle 19-vuotiailta ilmainen, muutoin hinta on 100 kruunua, alennuksen (esim. opiskelija tai eläkeläinen) kanssa 80 kruunua. Museoon pääsee helposti keskustasta bussilla, metrolla aivan lähelle Kungsträdgårdenin asemalle, tai vaikkapa kävellen, museo sijaitsee juuri Skeppsholmenin sillan vieressä.

Tarinoita Tukholmasta

Tukholman kaupunginmuseo on erikoistunut Tukholman ja sen asukkaiden historian kuvaamiseen ja dokumentointiin. Museossa voi tutustua Tukholman historiaan eri aistien avulla; esimerkiksi äänen, kuvan, tuoksujen ja karttojen keinoin.

Museo sijaitsee aivan kaiken keskellä Slussenilla ja on turistinkin helposti löydettävissä. Museorakennuksena on vuonna 1685 rakennettu entinen kaupungintalo, jossa museo on toiminut 1930-luvulta lähtien. Museon kaikkiin osioihin ja näyttelyihin on ilmainen sisäänpääsy, joten matkakassaakaan ei tämä museokäynti pääse rasittamaan.

Vaihtoehtoja perinteiselle

TukholmaErittäin mielenkiintoinen käyntikohde Etnografinen museo sijaitsee Tukholman Djurgårdenilla. Etnografinen museo esittelee monimuotoisia elämäntyylejä ja kulttuureja ympäri maailmaa. Yksi museon tavoitteista on tarjota tietoa ja perspektiivejä siihen, mitä ihmisenä oleminen on. Museoon pääsee helposti ydinkeskustasta bussilla tai kävellen Djurgårdsbrun -kanaalin vartta.Pääsymaksusta aikuisilta pyydetään 60 kruunua, alle 20-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Myös musiikin ja sen historian ystäville Tukholmalla on annettavaa: Musiikkimuseossa voit uppoutua musiikin maailmaan kokonaisvaltaisesti. Musiikkimuseo tarjoaa musiikkipelejä lapsille, soitinrakennusta, konsertteja, luentoja ja seminaareja. Näyttelyt kuvaavat musiikin monia puolia instrumenttien, kuvien, käsikirjoitusten ja itse musiikin avulla. Instrumenttikokoelmasta löytyy yli 5000 soitinta eri aikakausilta, upouusista vuosisatoja vanhoihin. Sisäänpääsymaksu musiikkimuseoon on aikuisilta 50 kruunua, opiskelijoilta 30 kruunua ja alle 19-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi. Museota lähinnä ovat Östermalmstorgetin tai Kungsträdgårdenin metroasemat.

Viini- ja alkoholihistoriallinen museo sijaitsee Tukholman Odenplanilla. Tämä kiinnostava museo kertoo viinien ja alkoholin historiasta; missä ensimmäiset viinit tehtiin, mitä pullon etiketti kertoo juomasta… Museo järjestää opastettuja kierroksia isommille ja pienemmillekin porukoille, joihin voi sisällyttää viinien, viskien tai vaikkapa shamppanjan maistelua. Historiallisella kierroksella voit kokeilla myös historiallisia juomia! Odenplaniin pääsee keskustasta esimerkiksi metrolla tai raitiovaunuilla. Pääsymaksut museoon ovat aikuisilta 50 kruunua ja opiskelijoilta alennuksen jälkeen 40 kruunua. Alle 17-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

Muita Tukholman museokohteita:
Hallwylin museo
Välimeren museo
Vaxholmin linnoituksen museo
Almgrens Silkkikutomo & Museo

Lue lisää:
Tukholma.net
Stockholmtown.com
Visit Sweden – Ruotsin matkailun viralliset sivut

X