Matkailu

Tukholman parhaat nähtävyydet – Susanna Pettersson vinkkaa 5 takuuvarmaa kohdetta

Suomalainen Susanna Pettersson johtaa Tukholmassa upeasti uusittua Ruotsin kansallismuseota. Uudesta kotikaupungista on löytynyt monta lempipaikkaa. Yksi niistä on taiteilijaprinssi Eugenin kotipalatsi.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Image Bank Sweden, Valmistajat, Istock

Tukholmassa on paljon nähtävää ja ihmeteltävää.

Suomalainen Susanna Pettersson johtaa Tukholmassa upeasti uusittua Ruotsin kansallismuseota. Uudesta kotikaupungista on löytynyt monta lempipaikkaa. Yksi niistä on taiteilijaprinssi Eugenin kotipalatsi.

Mitkä ovat Tukholman parhaat nähtävyydet? Suomalainen museojohtaja Susanna Pettersson vinkkaa Tukholman top 5- kohdetta.

1. Prins Eugens Waldemarsudde

Djurgårdenissa osoitteessa Prins Eugens väg 6 sijaitseva museo yhdistää taiteen, arkkitehtuurin ja kauniin maiseman. Taiteilijaprinssi Eugen (1865−1947) rakennutti vanhempien rakennusten rinnalle kauniin kotipalatsinsa. Näyttelyohjelma on monipuolinen ja liikkuu ajassa 1800-luvulta nykytaiteeseen. Museokaupassa on myynnissä viherkasviruukkuja, joita moni hakee kauempaakin.

Pittoreskin puutarhan ympäröimä Waldemarsudde tarjoaa matkan menneen maailman ylellisyyteen.

2. Södermalmin second hand -liikkeet

Tukholmassa kannattaa koluta kirpputoreja. Suomalaista 1950-luvun designia on tarjolla paljon ja edullisesti. Sitä kulkeutui tänne maahanmuuttajien matkassa. Erityisesti kannattaa pitää silmällä ruotsalaista 1900-luvun keramiikkaa. Asun Södermalmilla ja kurkistan usein sen kirpputoreille. Myös muissa kaupunginosissa voi bongata yhtä mainioita löytöjä.

Tukholma on vintagemuodin ja -designin mekka shoppailijalle!

3. Svenskt Tennin teehuone

Östermalmilla osoitteessa Strandvägen 5 sijaitsevan sisustusliike Svenskt Tennin kakkoskerroksessa on hurmaava teehuone. Vierailu teehuoneessa on kokonaisvaltainen kokemus, sillä kaikki kattauksesta ruokalistaan, kukka-asetelmiin ja tietenkin Josef Frankin suunnittelemiin klassikkokuoseihin viehättää silmää.

Svenskt Tennin teesalongissa nautitaan pohjoismaisia herkkuja runsaiden kuosien keskellä.

4. Djurgården ja Skeppsholmen

Pakkaa juoksukamat mukaan! Täältä löytyy hienoja juoksu- ja kävelyreittejä. Juoksen usein Södermalmin ympäri, mutta myös Djurgården ja Skeppsholmen tarjoavat mahtavat juoksumaisemat. Juokseminen tai käveleminen on paras tapa tutustua uusiin kaupunginosiin.

Vehreät puistot houkuttavat kävelylle tai juoksulenkille. Djurgården kuuluu Susannan suosikkeihin.

5. Galleriakierros

Tukholmassa riittää kiinnostavia gallerioita, kuten Wetterling Gallery (Kungsträdgården 3), Lars Bohman (Karlavägen 9), Galerie Nordenhake (Hudiksvallsgatan 8) ja suomalainen Galerie Forsblom (Karlavägen 9).

Katson aina myös taideakatemian (Fredsgatan 12) näyttelyt ja tutustun nuorten kykyjen töihin.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi pystytetty Marja Kanervon veistos Vuosi luvut Engelbrektsplanin aukiolla kannattaa myös nähdä.

Remonttinsa jälkeen Susannan työpaikka eli kansallismuseo on kuulunut kulttuurimatkaajien ykköskohteisiin Tukholmassa.

Oma työpaikkani eli Ruotsin kansallismuseo (Södra Blasieholmshamnen 2) on vetänyt vieraita jonoksi asti remontin jälkeen. Lippu kannattaa ostaa ennakkoon netistä.

X