Matkailu

Turkki – Euroopan ja Aasian rajalla

Teksti: Peter Erik Forsberg Kuvat: Peter Erik Forsberg

TurkkiIkiaikainen maustereitti kulki Turkin läpi, ja sen huomaa basaareissa kierrellessä. Muskottipähkinät ja pippurit tuoksuvat houkuttelevasti. Turkkilainen keittiö onkin saanut vaikutteita monista kulttuureista. Herkuttelun ohella Turkissa kannattaa tutustua upeisiin moskeijoihin ja arkeologisiin löytöihin. Muinaiskulttuuri ja palatsit tarjoavat ihasteltavaa päiväkausiksi.

Kulkuyhteydet Suomesta

Kaikki suuret ja monet pienemmätkin matkatoimistot tekevät 1-2 viikon pakettimatkoja Turkkiin. Matkat suuntautuvat yleensä Turkin länsi- ja etelärannikolle sellaisiin kohteisiin kuin Bodrum, Fethiye ja Alanya. Niille, jotka eivät ole kiinnostuneita pakettimatkoista, on muutama vaihtoehto. Turkin lentoyhtiö lentää Helsingistä Istanbuliin usemman kerran viikossa, joskaan lentojen hinnat eivät ole kaikkein alhaisimpia. Halpalentoyhtiö EasyJet lentää Lontoosta Istanbuliin, ja myös Saksasta on edullisia lentoja kaikkialle Turkkiin. Muilla konsteilla Turkkiin pääsee parhaiten junalla, ja Istanbul Express kulkee Münchenin, Slovenian, Kroatian, Serbian ja Bulgarian kautta Istanbuliin. Yleisesti ottaen Turkkiin pääseminen on aikaa vievää ja kallista muilla kuin pakettimatkoilla, mutta Turkin edullinen hintataso saa unohtamaan matkojen kulut ja vaivat, mikäli siellä viihtyy muutaman viikon.

Liikkuminen

Turkin maisemiaNiille, jotka haluavat lennellä Turkissa, Turkish Airlines on paras vaihtoehto. Turkin bussiverkosto on hinta-laatusuhteeltaan eräs maailman parhaista, ja uudet ilmastoidut ja luotettavat bussit kulkevat maata ristiin rastiin 24 tuntia vuorokaudessa. Bussiyhtiöitä on useita, ja isoilla asemilla voi kierrellä eri yhtiöiltä kyselemässä tarjouksia. Linja-autoasemat (otogar) sijaitsevat suuremmissa kaupungeissa joskus pitkänkin matkan päässä keskustasta, mutta niille pääsee helposti käyttämällä minibusseja (dolmus), jotka ovat Turkin kylissä ja kaupungeissa pääasillinen liikkumismuoto. Pitkän matkan busseissa on erinomainen palvelu, virvokkeet ja pienet makeiset tulevat kaupanpäälle, ja matka taittuu joutuisasti Turkin upeita maisemia ihallessa. Busseilla matkustaminen on erittäin edullista, ja hinnat harvoin ovat enempää kuin euro per matkustettu tunti.

Turkin junaverkosto ei ole bussiverkoston veroinen, mutta junilla matkustaminen on huomattavasti edullisempaa, joskin aikaavievämpää ja epämukavampaa. Ainoa reitti, jolla juna on parempi kuin bussi, on Istanbulin ja Ankaran välinen matka, joka nykyään taittuu uuden tunnelin ansiosta entistäkin nopeammin.

Istanbulissa liikkuminen on sen suuren koon takia joillekin hankalaa, mutta melko helposti siellä pääsee paikasta toiseen käyttämällä hyvää yhdistettyä raitiovaunu- ja metroverkostoa, jossa on kolme linjaa. Istanbulin bussit ovat hyvä liikkumistapa muulloin kuin aamun ja illan ruuhka-aikoina. Kaupungin lautat ovat myös erinomainen liikkumismuoto, ja ne tarjoavat upeat näkymät Euroopan ja Aasian välillä. Takseihin Istabulissa kannattaa suhtautua varauksella erityisesti silloin, kun niihin nousee lentoasemalla tai suurimpien nähtävyyksien liepeillä. Muuten parhaiten selviää, kun vaatii että mittari on käytössä, sillä matkat ovat erittäin edullisia, ja pitkähkönkin matkan tekee niin pääkaupungissa kuin muuallakin Turkissa muutamalla eurolla.

Anit KabirAnkara on Turkin toiseksi suurin kaupunki, ja sen uusi metroverkosto on valitettavan pieni, mutta siisti ja edullinen tapa liikkua. Bussit ja taksit ovat kattavampia, ja taksia kannattaa käyttää erityisesti Anit Kabir -monumentille noustessa.

Muualla Turkissa minibussit ovat lähes ainoa liikkumistapa kaupunkien sisällä. Ne ovat edullisia, niitä kulkee jatkuvasti, ja ne sekä ottavat kyytiin että laskevat pois ihmisiä, siellä missä nämä itse haluavat. Matkat ovat edullisia ja aina samanhintaisia matkusti sitten kilometrin tai kymmenen. Turkin lomakohteissa rannat harvoin ovat keskustan lähellä, ja sellaisissa paikoissa kuin Bodrum ja Fethiye on muutama rantavaihtoehto, joille kaikille pääsee minibusseilla. Monissa turistikohteissakin on minibussilla mahdollista kulkea paikalliselle markkinapaikalle, jotka ovat aina värikästä nähtävää.

Muilla keinoilla liikkuminen ei Turkissa ole suositeltavaa. Jyrkkiä vuorenrinteitä kulkeavat, serpentiinimäiset tiet sekä agressiivinen ja huolimaton liikennekulttuuri pitävät ulkomaiset autoilijat pois teiltä. Pyöräilyäkään ei voi suositella, sillä tieverkosto ja ajajat eivät ole näihin tottuneet. Kävelyä turistikohteissa ja kaupungeissa kannattaa harrastaa silloin, kun ei ole liian kuumaa, ja tietää minne on menossa.

Patikointiin jotkut Turkin osat ovat mitä parhaita. Kackar-vuoristo, Ala Daglari ja Cappadocia ovat loistavia paikkoja retkeilylle. Myös patiointi Fethiyestä Ölüdenizin paratiisimaiselle rannalle on Kayaköylin aavekaupungin kautta muulloin, kuin kaikkein kuumimpaan aikaan, upea kokemus. Ölüdenizistä lähtee myös Turkin pisin, 509 kilometriä pitkä polku läntistä Välimerenrantaa pitkin Antalyan lähettyville, ja kävely päästä päähän kestää vähintään kuukauden.

Majoitus

Omatoimimatkailijalle Turkki on majoitusmahdollisuuksiensa puolesta paratiisi. Vain Istanbulissa hotellit ovat kalliita, mutta sielläkin selviää edullisesti, mikäli yöpyy hivenen kauempana keskustasta. Ankara on Istanbulia huomattavasti edullisempi kaupunki, ja Uluksen kaupunginosasta saa hotellihuoneen kylpyhuoneella helposti alle 10 eurolla. Muualla Turkissa hotellleja, pensionaatteja ja muita yöpymismahdollisuuksia on sesonkiaikaan (huhti-lokakuu) miltei rajattomasti, ja myös rantalomakohteissa voi etsiä itselleen huoneen nopeasti. Kiertely kannattaa, ja huonetta on tapana käydä katsomassa ennen kuin kaupat lyödään lukkoon. Kaksi ihmistä voi Turkissa yöpyä hyvinkin edullisesti, ja yhden hengen huoneetkin maksavat harvoin yli 10 euroa. Hienommat hotellit ovat kalliimpia, ja mikäli matkustaa Turkin keski- tai itäosiin saattaa joissain paikoissa olla vain liikemiehille tarkoitettuja kalliimpia hotelleja. Hotellimahdollisuuksia voi kätevästi tutkia internetissä, ja myös Lonely Planetin Turkey-opas antaa arvokasta tietoa yöpymisvaihtoehdoista. Muutenkin Turkkiin matkustavalle tämä opas antaa miltei kaiken tarvittavan informaation myös paikallisliikenteestä, busseista ja nähtävyyksistä.

Ruoka ja ravintolat

Turkki on eräs maailman ainosta maista, joka on omavarainen elintarvikkeiden suhteen. Näin ollen kaikki ainekset ovat aina tuoreita, ja kun ottaa huomioon vielä sen, että turkkilainen keittiö on imenyt vaikutteita sieltä sun täältä, odottaa Turkkiin matkustavaa kulinaristinen nautinto toisensa jälkeen. Monet toki tyytyvät turistikohteiden länsimaisiin wienerleike-annoksiin ja heikkolaatuisiin kebabeihin tai länsimaiseen pikaruokaan, mutta avoimin mielin liikkuva ilahtuu miltei aina aterian saadessaan. Tervettä maalaisjärkeä noudattava ei koe ongelmia pöpöjen suhteen, ja ennen niin tavalliset ruokamyrkytykset ovat nykyään Turkissa harvinaisia. Vettä ei edelleenkään kannata käyttää muuhun kuin hampaidenpesuun, mutta onneksi pulloveden ostaminen on helppoa ja edullista Turkin joka kolkassa.

Aamiainen erityisesti hotelleissa muodostuu miltei poikkeuksetta vaaleasta leivästä, oliiveista, suolaisesta vuohenjuustosta, kananmunista ja vihanneksista. Alas tämä kuin muutkin ateriat huuhdotaan maan kansallisjuomalla, teellä (cay). Toinen tavallinen aamupala, joka on erityisesti työmiesten mieleen, on keitto. Keittoja on monenlaisia, ja ne nautitaan aterian hintaan kuuluvat leivän kanssa, jota saa nauttia niin paljon kuin jaksaa. Niistä linssikeitto lienee aamaisena suosituinta. Keitot harvoin maksavat yli euroa, ja aamiaisen lisäksi ne ovat suosittuja iltapaloja, joskus hyvinkin myöhään nautittuna.

Lounas on hyvä syödä valmisruokia tarjoavassa ravintoloissa, jotka tunnetaan nimillä restoran tai lokanta. Valmisruoka (hazir yemek) muodostuu yleensä perunasta tai riisistä, lihasta, vihanneksista sekä leivästä. Näissä ravintoloissa on kannattavinta syödä ennen kolmea, sillä tämän jälkeen höyryllä kuumana pidettävät ruoat menettävät nopeasti tuoreutensa. Aterian hinta kannattaa aina kysyä etukäteen, sillä hintoja on harvoin esillä ja mikäli hintaa ei kysy, paljastuu se yleensä maksaessa oletettua kalliimmaksi.

Illalliseksi kannattaa suunnata tavernaan (meyhane), jossa ateria aloitetaan kylmillä tai kuumilla alkupaloilla (meze). Monille nämä riittäisivät ateriaksi, ja erityisesti kasvissyöjät voivat niitä huoletta popsia, mutta pääruoka on illan kohokohta. Näistä suosituimpia ovat erilaiset liharuoat, joista jotkut muistuttavat etäisesti Suomessakin tavallisia kebab-aterioita. Kebabit on yleensä nimetty kotiseutunsa mukaan, ja hyviä ovat esimerkiksi Adana ja Izmir, jotka ovat pippurilla maustettuja liharuokia. Näiden kanssa nautitaan salaattia, riisiä tai perunaa. Illallisten hinnat eivät ole niin edullisia kuin parin kolmen euron lounaat, mutta juomien kanssa maksavat harvoin yli kymmentä euroa.

KalatorillaKalaruoat ovat Turkissa yleisiä, mutta kalliimpia kuin muut ruoat. Paras aika kalalle on syyskuusta maaliskuuhun, mutta makrilli on parhaimmillaan sesonkiaikaan kesä-elokuussa. Edullisesti kalaruokia voi maistella Fethiyen kaupungissa, jonka päämarkkinapaikan kalatorilta voi valita mieleisensä kalan torikauppiailta ja viedä sen sitten johonkin toria ympäröivistä ravintoloista. Kala valmistetaan asiakkaan haluamalla tavalla, ja yhdessä perunan, riisin tai salaatin sekä ruokajuoman kanssa aterian hinnaksi muodostuu viitisen euroa.

Ruokajuomista yleisin Turkissa on ayran, vedellä laimennettu jogurtti, joka lienee piimänystävien mieleen. Alkoholeista viinit ovat Turkissa hyviä, samoin kuin anisviina raki, jota sekoitetaan veden kanssa suhteessa yksi yhteen. Oluista Efes on suosituinta, mutta myös Turkissa lisenssillä valmistettu Carlsberg ja Tuborg ovat edullisia ja hyviä juomia. Oluet ovat A-oluen vahvuisia, ja monissa turistipaikoissa kuten Fethiyessä ja Marmariksella kymmenet terassit myyvät olutta alle puolella hinnalla verrattuna Suomeen. Turkin sisäosissa ja idässä ei ole usein baareja ollenkaan, ja alkoholia saattaa olla vaikea löytää. Suurimmissa kaupungeissa ja turistikohteissa taas baarit ovat erinomaisia, ja niistä löytyy musiikkia, tanssia, tv-urheilua ja muita ajanvietteitä niitä etsiville.

Nähtävyydet

Istanbul tarjoaa hämmästyttävän valikoiman nähtävyyksiä, ja niitä voisi kierrellä katselemassa luultavasti vuosikausia ilman, että ne menettäisivät hohtoaan. Moskeijoista Sininen Moskeija on tunnetuin, mutta paljon eivät jää jälkeen Süleymaniye ja Rüstem Pasa. Suuri kauppapaikka Kapali Carsi on noin neljän tuhannen kojun täyttämä vilkas katettu toripaikka, jossa tarjotaan myös erinomaisia aterioita niin pieneen kuin suurempaankin nälkään. Istanbulin museot ovat huippuluokkaa, ja niistä arkeologian ja turkkilaisten taiteiden museot ovat kenties parhaita. Palatseista Topkapi on Turkin upeimpia, eikä kenenkään Istanbulissa vierailevan tulisi jättää sitä näkemättä.

Kocatepe CamiiTurkin muista suurista kaupungeista vain Ankara tarjoaa normaalia parempia nähtävyyksiä. Kemal Atatürkin kunniaksi rakennettu monumentti Anit Kabir on henkeäsalpaava nähtävyys, ja sen näyttelyissä voi tutustua Turkin suurmiehen elämään ja maan historiaan mielenkiintoisella tavalla. Turkin aasianpuolisen osan eli Anatolian muinaishistoriaa valottava museo (Anadolu Medeniyetleri Müzesi) on rakennettu 1400-luvun katetulle toripaikalle ja on jo nähtävyys sinänsä. Ankaran linnoitus (Ankara Kalesi) Uluksen kaupunginosassa on vierailun arvoinen, eikä vähiten sen tarjoamien upeiden näkymien ansiosta. Kocatepe Camii -moskeija Bakanliklarin ja Kizilayn kaupunginosien rajalla on monien turkkilaisten mielestä maan pyhin moskeija.

Kaupunkien ulkopuolella Cappadocia on yksi parhaista nähtävyyksistä, ja sen maanalaiset kaupungit ja kivikirkot tekevät kaikkiin vaikutuksen. Pamukkale, Perganum ja Kusadasin turistikohdetta lähellä sijaitsevat Efesus ovat kaikki näkemisen arvoisia omatoimimatkailijalle. Pakettimatkailija puolestaan voi kokea yhtä jos toista, kuten Bodrumin historiallisen vanhankaupungin sekä Sokrateen patsaan, joka on sen kuvatuin nähtävyys. Kasin ja Fethiyen liepeillä on muinaisia amfiteattereita ja muuta näkemisen arvoista. Itä-Turkissa Van (ja Van-järven ympäristö) on monien asiantuntijoiden mielestä parhainta Turkkia, ja toinen itäisen Turkin kohokohta on Sanliurfa (tunnetaan myös nimellä Urfa), jonka basaari tarjoaa autenttisen kokemuksen perinteisestä itämaisesta kaupankäynnistä.

SokratesTurkki on täynnä upeita nähtävyyksiä ja niistä kannattaa ottaa selvää internetistä. Kannattaa muistaa että suuri osa antiikin Kreikan tärkeimmistä paikoista, kuten Troija, löytyvät nykyisen Turkin alueelta. Omatoimimatkalla olevien kannattaa myös muistaa, että sellaisista läntisen Turkin kaupungeista kuin Fethiye, Bodrum ja Kusadasi on laivayhteyksiä Kreikan saarille, kuten Kosille ja Rodokselle.

Shoppailu

Turkki on edullinen maa, ja tinkaaminen kuuluu edelleen monissa paikoissa asiaan. Kiinteät hinnat ovat yhä tavallisempia, mutta basaareissa, pikkuputiikeissa ja mattokauppiaitten kanssa käydään keskusteluja hinnoista, usein teetä samalla nauttien. Tärkeintä on muistaa, että mikäli kauppias suostuu asiakkaan tekemään hintaehdotukseen, on tämän moraalinen velvoite silloin ostaa tuote tällä hinnalla.

Mattokaupat ovat Turkissa yleisiä, ja erityisesti turistikohteet ovat Istanbulin ohella mattokauppiaitten luvattua aluetta. Niin Kusadasi, Bodrum, Marmaris kuin Fethiyekin ovat täynnä usein ärsyttävän tungettelevia kauppiaita, mutta mikäli matot eivät kiinnosta, kannattaa asia tehdä selväksi eikä jäädä turhaan suustaan kiinni. Mattojen hinnat ja koot vaihtelevat, ja niiden tekemiseen pääsee perehtymään mattokaupoissa, joissa naiset niitä yhä perinteisesti kutovat.

Mattojen lisäksi nahkatuotteet ovat Turkissa hyviä ostoksia. Myös korut ja jalokivet, kuparista valmistetut astiat, puusta valmistetut kotelot ja pelit (erityisesti backgammon ja shakki) sekä saviastiat ovat hyviä ostoksia, ja niitä löytyy miltei kaikkien paikkojen basaareista. Cappadocia on tunnettua seutua savituotteistaan, joiden punertava savi tulee maan punaisena virtana tunnetusta Kizilirmak-joesta.

AfyonShoppailua voi Turkissa harrastaa muina päivinä kuin sunnuntaisin. Kaupat ovat myöhään auki, ja monilla Turkin seuduilla pääsee tutustumaan elämänmenoon, joka on säilynyt miltei muuttumattomana vuosisatoja. Läntisessä Turkissa tällaisia paikkoja ovat Ankaran Uluksen kaupunginosa, Ayvalikin turkkilaisten suosiossa oleva lomakohde sekä Afyonin kaupunki Ankaran ja Antalyan puolivälissä, joka on tunnettu korkeasta vuoresta, jonka päällä on Rooman valtakunnan ajan linnoituksen rauniot.

Yöelämä

Istanbul ja Turkin tunnetut lomakohteet ovat yöelämän ystävän mieleen. Istanbul on täynnä trendikkäitä juoma- ja ruokapaikkoja, joissa on musiikkia ja esityksiä pikkutunneille asti vuoden jokaisena päivänä. Istanbul on Ankaran ohella maan kaupungeista vähiten konservatiivinen, ja niinpä alkolia on saatavilla kaikkialla, ja meno on aina rentoa, eikä humalaisista häiriköistä ole tietoakaan. Näissä paikoissa on myös mahdollisuus kuunnella muuta kuin turkkilaista pop-musiikkia, joka soi maassa länsimaisen popin sijaan kaikkialla muualla kuin suurimpien kaupunkien joissain baareissa ja yökerhoissa. Istanbulin parhaista menopaikoista ja tapahtumista pääsee selville englanninkielisen TimeOut Istanbul -lehden sivuilta, jota saa parilla eurolla monista kirjakaupoista. Beyoglu-kaupunginosan Istiklal Caddesi on aina varma menopaikka, ja myös Sultanahmet tarjoaa hyviä baareja ja kahviloita. Taksim-aukio on luvattua maata diskoille ja yökerhoille, ja myös Beyoglu on tunnettu hyvistä klubeistaan. Istanbulissa kannattaa muistaa, että taskuvarkaita ja kaikenlaisia onnenonkijoita on syytä varoa, ja että julkinen liikenne loppuu puolenyön aikaan, ja sen jälkeen vain taksit liikkuvat. Parasta onkin päättää ilta lähellä yöpymispaikkaa, sillä juhlatuulella olevaa turistia, joka ei tunne kaupunkia, on helppo yön tunteina jymäyttää.

Ankara ei yllä aivan Istanbulin tasolle, mutta sen baarit, diskot ja yökerhot ovat edullisempia, ja hämärämiehiä ei juuri ole. Ankara on yliopistokaupunki, jossa englanti taittuu monilta, ja Kizilayn kaupunginosassa vierailija saa ystävällisen vastaanoton. Kavaklideren, Gaziosmanpasan ja Cankayan kaupunginosissa puolestaan on paljon kalliita ja trendikkäitä menopaikkoja jazz-klubeista turkkilaisiin yökerhoihin (gazino).

Turkin rantalomakohteet ovat hyviä niin terassioluelle kuin läpi yön jatkuvalle armottomalle bailaamisellekin. Erityisesti Bodrum vanhankaupungin baareineen ja äänekkäine yökerhoineen, kuten Halikarnas, on bilettäjän mieleen, mutta myös Marmaris, Fethiye, Antalya ja Kusadasi ovat täynnä hyviä baareja ja ravintoloita. Ne ovat auki myöhään, ja alkoholijuomien hinnat ovat melko alhaisia. Asiaa näissä paikoissa auttaa se, että hotelli on yleensä kävelymatkan etäisyydellä, ja Turkin kadut ovat Istanbulia ja Izmiriä lukuun ottamatta turvallisia niin yöllä kuin päivälläkin.

Lue lisää:
Detur – Turkkilaisiin kohteisiin erikoistunut matkatoimisto
Turkin kulttuuri- ja matkailuministeriö
Turob – Tietoa hotelleista
Hotel Guide
Hostels.com – Tietoa yömajoista
Hostelleja Turkissa
Istanbul
Marmaris
Tietoa Turkin sukellusmahdollisuuksista
Tietoa Turkista suomeksi

Turkki
Pinta-ala 780 580 km²
Maantiede Turkki on kahden mantereen, Euroopan ja Aasian alueella. Vain viitisen prosenttia siitä kuuluu Eurooppaan, pääkaupunki Istanbul on maailman ainoa kaupunki, joka jakaantuu kahdelle mantereelle. Maantieteellisesti maalla on seitsemän aluetta, maastoltaan tai ilmastoltaan maan sisällä ei ole huomattavia vaihteluita. Turkki on suureksi osaksi melko vuoristoista. Korkein vuori on Ararat (5165 metriä).
Ilmasto Suureksi osaksi lauhkea Välimeren ilmasto. Llänsi- ja eteläosat ovat lämpimimpiä talviaikaan, jolloin maa Ankarasta itään on lumen peitossa ja lämpötilat saattavat laskea pariinkymmeneen pakkasasteeseen. Aina lämmintä on vain joillain etelärannikon osilla, turistikausi kestää huhtikuun lopusta syyskuun loppupuolelle. Toukokuu on kostein kuukausi, heinä- ja elokuu eivät juuri sateita näe. Turkissa on kaikkialla hyvin kuumaa heinäkuusta syyskuuhun.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Ankara (noin 4 miljoonaa asukasta)
Väestö 71 miljoonaa asukasta
Kieli Turkki
Aikaero Suomeen – 0h
Raha Uusi Turkin liira
Viisumit Suomen kansalaiset eivät tarvitse alle 3 kuukauden mittaiseen oleskeluun viisumia. Pidempään oleskeluun tai työlupaan pitää hakea erillistä lupaa.
Rokotukset Turkkiin ei tarvita erillisiä rokotuksia, joskin kaakkois-Turkkiin matkustavia saatetaan nykyisin kehottaa ottamaan malariaa ehkäisevää lääkitystä.
Turkin lippu Turkin kartta: Google Maps
Turkki-kuvia: Flickr
Turkki Wikitravelissa
X