Matkailu

Turkki – Historiaa ja hemmotteluhoitoja

Teksti: Johanna Lehto Kuvat: Johanna Lehto

Turkki on niin terveysmatkailijan kuin historiasta ja kulttuurista kiinnostuneen aarreaitta. Samalla matkalla sekä sielu että ruumis tulevat ravituiksi. Omatoimimatkailija voi räätälöidä helposti itsensä näköisen matkan.

Kuumien lähteiden maa

Turkissa on yli 1 000 kuumaa lähdettä, joiden mineraalipitoinen vesi sopii hyvin erilaisten ihosairauksien ja reuman hoitoon. Unescon maailmanperintökohde Pamukkale on Lounais-Turkin ylpeys. Myös Balcovassa, Bursassa ja Afyonissa on upeita kylpylöitä. Kuumat lähteet ovat houkutelleet terveyttä ja vaivoihinsa parannusta hakevia jo tuhansien vuosien ajan. Turkki on myös ympärivuotinen aktiivilomakohde. Muun muassa sukellus, purjehdus ja golf kuuluvat suosikkilajeihin. Viileämpi ilmasto sisämaan ylängöllä ja Itä-Turkin vuoristoseudulla on omiaan esimerkiksi vaeltamiseen ja ratsastukseen.

Sisällytä hemmottelureissuun spa- ja kauneushoitojen ja hieronnan lisäksi vaikkapa joogaa ja ohjattua kuntoilua. Jos matkustat Turkkiin alkukeväästä tai loppusyksystä, kun kotimaan kesä on joko edessä- tai takanapäin, jo pelkästään auringonvalo ja leppeä lämpö saavat hymyn huulille.

Hemmottelua kaupunkilomalla

Istanbulin kaupunkiloma on helppo yhdistää terveyslomaan Izmirissä ja sen lähialueilla, mistä löytyy kylpylähotelleja joka makuun. Izmirin lähistöllä Balcovassa sijaitsee niin sanottu. Agamemnonin lähteiksi kutsuttu kuumien lähteiden alue. Legendan mukaan kuningas Agamemnon lähetti Troijan sodassa haavoittuneita sotilaitaan tänne hoidettavaksi ja oli itsekin hoidettavana kotimatkallaan. Esimerkkejä alueen hotelleista ovat upea Kaya Thermal Hotel sekä vaatimattomampi, mutta monipuolisia terveyspalveluja tarjoava Balcova Thermal Hotel, joka on erityisesti pohjoisesta Euroopasta tulevien suosiossa. Läheisyydessä on myös monia eri pituisia ja tasoisia kävely- ja pyöräilyreittejä.

Izmir on myös hyvä kaupunkikohde. Omia rantoja siellä ei ole, mutta upearantaiseen Cesmeen hurauttaa noin tunnissa moottoritietä pitkin. Sieltä voi myös käväistä viereisellä Kreikan Khios-saarella. Myös Cesmessä on runsaasti kuumia ja kylmiä luonnonlähteitä sekä erilaisia hoitoja tarjoavia kylpylöitä. Yöpyä kannattaa esimerkiksi Ilican rannan korkeatasoisissa spa-hotelleissa, joissa voi nauttia kuumien lähteiden tervehdyttävistä hoidoista aivan upean rannan tuntumassa. Esimerkiksi Altin Ynus –kylpylähotelli sopii vaativaankin makuun. Surffauksesta ja leijalautailusta kiinnostuneen kannattaa piipahtaa Alacatissa lähellä Cesmeä.

Hyvää ruokahalua!

Entäpä sitten ruoka? Se on yksinkertaisesti hyvää. Ja kaiken lisäksi vielä terveellistä! Erilaiset mezet eli turkkilaiset alkupalat vievät kielen mennessään. Puuhiilillä grillattu tuore liha tai kala, tuoreet vihannekset ja erilaiset salaatit kuuluvat perustarjottaviin. Oliiviöljyllä on tärkeä rooli välimerellisessä ruokavaliossa, mitä erityisesti rannikoilla noudatetaan. Kebabit ovat oma lukunsa. Ruokailu on Turkissa hyvin sosiaalinen tapahtuma, älä siis kiirehdi vaan nauti rauhassa. Tippaaminen kuuluu asiaan, useimmiten 5–10 prosenttia loppusummasta riittää.

Näe ja koe enemmän – vuokraa auto

Suurkaupungeissa nykyaikainen maailmanmeno elää sulassa sovussa antiikin raunioiden, minareettien ja vanhojen kylpylöiden kanssa. Autonvuokraus on helppo tapa tutustua lähialueisiin tai tehdä pitempikin kiertomatka. Liikennettä ei kannata turhaan pelätä ja tiestö on hyvässä kunnossa. Autoa vuokratessasi valitse vuokraamo, jonka auton voi tarvittaessa palauttaa muuallekin kuin lähtöpaikkaan. Kätevä tapa on napata vuokra-auto suoraan lentokentältä tullessa ja palauttaa se lähtiessä.

Turkkiin lentää useita lentoyhtiötä päivittäin. Finnair ei valitettavasti lennä enää Istanbuliin, mutta esimerkiksi Turkish Airlines lentää sinne Helsingistä päivittäin.

Lisätietoja:
Turkin Valtion Matkailutoimisto
Kaya Izmir Thermal & Convention
Balcova Thermal Hotel
Pamukkale
Turkish Airlines

Turkki pähkinänkuoressa

Turkin tasavalta, ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin niemimaalle Kaakkois-Eurooppaan. Sen pinta-alasta noin kolme prosenttia on Marmaranmeren erottamana Euroopan puolella. Turkilla on kolme rajamerta: pohjoisessa Mustameri, lännessä Egeanmeri ja etelässä Välimeri. Pinta-alaltaan maa on hieman pienempi kuin Suomi ja Ruotsi yhteensä (783 562 m2). Asukkaita on noin 75,7 miljoonaa (vuonna 2010). Suurin osa on muslimeja. Suurimmat kaupungit ovat Istanbul, pääkaupunki Ankara sekä Izmir (entinen Smyrna). Kaksi Turkin liiraa (TRY) on noin yksi euro. Aika on sama kuin Suomessa.

Terveysmatkalle Turkkiin?

Well-Being without Borders –hanke edistää ja helpottaa suomalaisten Turkkiin suuntautuvaa terveysmatkailua. Projekti on vielä kehitysvaiheessa, mutta sen sivuilla voi käydä tutustumassa hankkeeseen. Sieltä löydät esimerkiksi listan suosituimmista hoidoista ja terveyspalveluista. Sivuilla on myös yhteydenottolomake. Vastauksia itseä kiinnostaviin kysymyksiin saa myös lähettämällä sähköpostia osoitteeseen [email protected]

Maistuvat mezet

Kylminä tai kuumina pienissä kupeissa tai lautasilla tarjottavat mezet muistuttavat Espanjan tapaksia. Mezet tarjoillaan perinteisesti keskelle pöytää, jolloin jokainen voi napsia omat suosikkinsa. Ne nautitaan usein seesamin siemenillä päällystetyn lavas-leivän kera. Esimerkiksi dolmat ovat riisillä, lihalla, tomaattimurskalla ja mausteilla täytettyjä viininlehtiä, paprikoita, tomaatteja tai perunoita. Kokeile myös börekiä, upporasvassa paistettua voitaikinaa, jonka höysteenä on fetajuustoa ja pinaattia.

Haydari tuo mieleen kreikkalaisen tzatzikin, erona on kuitenkin kurkun korvaava ruohosipuli. Ezmen, punaisen, voimakkaasta chilistä, tomaatista ja ruohosipulista valmistetun tahnan kanssa kannattaa olla varovainen, ettei polta kieltään. Jos näin ehtii tapahtua, muista, että vaalea leipä sammuttaa poltteen juotavaa paremmin.

Hamamin syleilyssä

Turkkilainen sauna eli hamam on kehoa ja mieltä hellivä kokemus. Perinteinen, paikallisten suosima hamam tarjoaa takuuvarman, alkuperäisen turkkilaisen saunaelämyksen. Ne eivät ole yhtä hienoja kuin turistipaikat ja sijaitsevat usein hieman syrjässä, mutta ne ovat edullisempia ja tunnelmaltaan aidompia. Paikalliset käyvät yleensä hamamissa pari kertaa kuussa.

Hamam ei ole kuuma kuten oma kotimainen saunamme, vaan kostean höyryinen. Perinteinen hamam perustuu koraanin puhtauskäsityksiin. Miehet ja naiset saunovat eri aikoina tai muuten tiukasti erillään. Kävijä voi oman mieltymyksensä mukaan pitää uima-asun yllään tai olla alasti. Perinteisessä hamamissa pesijät ovat samaa sukupuolta pestävien kanssa; turisteille suunnatuissa, usein hotellien yhteydessä sijaitsevissa hamameissa miehet ja naiset saunovat yhdessä ja uimapuku päällä. Tasokkaammissa spa-hotelleissa on yleensä mahdollista esittää toivomus pesijän sukupuolesta.

Pehmeä iho ja virkistynyt mieli

Saunareissu alkaa pukuhuoneesta, jossa saunojalle annetaan saunatossut sekä hamampyyhe, jonka päällä varsinainen pesu tapahtuu. Sen jälkeen siirrytään kupolikattoiseen marmorihuoneeseen, jonka seinustoja kiertävät marmoripenkit ja vesipisteet. Keskellä höyryistä huonetta on suuri, lämmin marmoritaso, johon mahtuu kerralla pötköttämään useampi pestävä. Jokaisella on oma pesijä, joiden englanninosaaminen on vähän niin ja näin, mutta se ei haittaa, ohjeistus on silti selkeää. Suihkun jälkeen pötkötetään lämpimällä korokkeella pyyhkeen päällä.

Lämmin kostea höyry saa huokoset avautumaan ja kun pesijä aloittaa työnsä ämpärin ja erityisen kuorintakintaan kanssa, ei voisi ikinä kuvitella, kuinka paljon kuollutta ihoa on kantanut mukanaan. Kuorintakinnas heiluu reilulla kädellä ja ihoa saattaa hieman nipistellä, mutta kokemus on silti miellyttävä. Kun molemmat puolet on kuorittu ja huuhdeltu, on vuorossa vaahdotus suurella tyynymäisellä pesusienellä, josta vaahto puristetaan pestävän päälle. Vaahtoa on todella runsaasti! Valkoinen hamamsaippua tuoksuu perinteiseltä, puhtaalta saippualta. Lopuksi pestään vielä hiukset ja suihkun jälkeen kääriydytään pyyhkeeseen.

Mikäli haluaa myös hieronnan, peseytymisen jälkeen vedetään hetki henkeä viileässä odotustilassa ruumiinlämmön tasaamiseksi. Hierojanpenkillä hieroja ei tyydy mihinkään sivelyyn, vaan käy riuskasti läpi jalkalihakset, selkärangan nikamat, käsivarret, olkapäät ja niskan. Myös sormet ja varpaat hierotaan.

Koko operaatioon menee aikaa noin puolisentoista tuntia, mutta sen jälkeen olo on ihmeellisen kevyt. Nestettä kannattaa hamamin jälkeen nauttia runsaasti, sillä hoito pistää vauhtia nestekiertoon. Kokemus on upea ja tuo hyvän olon ja mielen sekä vauvanpehmeän ihon moneksi päiväksi.

Hamampesu paikallisten suosimassa paikassa kuorintoineen maksaa noin 20 Turkin liiraa (noin 10 euroa) ja perusteellinen tunnin kestävä öljyhieronta noin 30 liiraa (noin 15 euroa). Pesijöiden palkat ovat pienet, joten asiaan kuuluu jättää tippiä omantunnon mukaan. Turistihamameissa pelkkä pesu saattaa maksaa 25 eurosta ylöspäin.

Lisätietoja: Hosgorhamami

X