Matkailu

Turkki – Incekum sopii koko perheelle

Teksti: Jorma Kujanpää Kuvat: Jorma Kujanpää

IncekumViime vuosina ovat matkanjärjestäjät alkaneet monessa eri kohteissa suosia ns. all inclusive -hotelleita. Matkalaukku testasi matkatoimisto Nazarin Turkissa Incekumissa sijaitsevaa hotellirypästä ja sitä, miten systeemi palvelee lapsiperhettä.

Käytännössä all inclusive -paketti tarkoittaa sitä, että ainoa maksu, jonka lomastasi suoritat on maksu, jolla ostat matkapaketin. Perillä hotellissa huone, kaikki ateriat, paikalliset juomat ja osa palveluista sisältyvät matkanhintaan. Helppoa!

Tämä on hyvä systeemi silloin, kun hotelli sijaitsee syrjässä, kaukana paikallisista ravintoloista ja baareista. Kylissä ja kaupungeissa sijaitsevat all inclusive -hotellit  syövät valitettavasti paikallisten ravintolayrittäjien leipää.

Turkin Incekumissa on kolmen hotellin Planet Pegasos -niminen ryhmä, jossa jokainen hotelli toimii all inclusive -periaatteella. Kahdella hotelleista on viisi tähteä, yhdellä tähtiä on neljä, ja taso oli siis hyvä. Hotellit sijaitsevat muutaman kilometrin päässä Avsallarin kylästä, jonka muutamat paikalliset ravintolat olivat tulleet toimeen jo ennen kuin käyttämämme hotellirypäs rakennettiin. Lähimpään kaupunkiin Alanyaan on ajomatkaa puoli tuntia.

AllasHotellit Pegasos Resort, Pegasos Royal ja Club Pegasos sijaitsevat rivissä rannalla, mereen ei ole matkaa metriäkään. Uima-altaita on yhteensä kymmenen, matalista kahluualtaista suuriin hyvin uitaviin. Jokaisen hotellin altaat ovat asiakkaiden käytettävissä riippumatta siitä, missä hotelleista tämä asuu. Sama koskee eri ohjelmapalveluita, ulkoilmaravintoloita ja snackbaareja.

Huoneissa oli mistä valita. Kahden lapsen kanssa päädyimme Pegasos Royalin perhesviittiin. Kaksi kookasta erillistä makuuhuonetta, välissä kylpyhuone, satelliitti-tv, minibaari, tallelokero ja puhelin. Parveke oli yhteinen. Suuremmasta makuuhuoneesta avautui merinäköala. Huoneet olivat siistejä ja hyvin varustettuja.

Hotellissa on ilmastointi ja internetyhteys. Sieltä löytyy myös turkkilainen kylpylä (Hamam), wellnes-keskus, suuri buffet-ravintola, erillisiä snackbaareja, ja allasravintola. Vierestä löytyvät tenniskentät, keilaradat, pöytätennis ja paljon muuta.

Aamiainen, lounas ja päivällinen tarjoiltiin suuressa buffet-ravintolassa. Vaihtoehtoja riitti, joskin täytyy myöntää, että varsinkin loman loppuvaiheessa olisi jonkinlainen vaihtelu ollut tervetullut. Lapset sen sijaan nauttivat koko ajasta. Lounaan ajaksi heille oli oma erillinen lounasravintola ulkona allas-alueella. Sinne sai tulla uimapuvussa ja lapsilla oli oma ruokalista: hampurilaisia tai spagettia vaikka joka päivä. Myös aikuisille oli vieressä ulkoilmalounaspaikka, sielläkin uimapuku oli sallittu vaate.

Lasten maailma

AskarteluaPikkuvieraat oli hotellissa hyvin huomioitu. Aamukymmenestä eteenpäin oli lounastaukoa lukuun ottamatta lähes jatkuvasti erilaisia aktiviteettejä: piirustustunteja, maalaustunteja, muovailutunteja, uimaleikkejä, erilaisia pelejä, kaikki tämä ohjatusti. Hotellivieraat olivat lähes kaikki eri pohjoismaista, ja sieltä tulivat myös ohjaajat. Suomalaisiakin vetäjiä oli tarpeellinen määrä. Usein eri kieliä puhuvat lapset sekoittuvat keskenään, mutta heille yhteinen kieli löytyi aina. Vetäjät osasivat asiansa ja tämä oli se eniten vanhempia ilahduttava asia.

Ohjatun toiminnan ohella lasten suosituimmaksi erilliskohteeksi viikon aikana tuli kapteeni Nemon linna, jossa on eri tasoisia vesiliukumäkiä kaiken ikäisille sopivia tasoja. Sieltä oli vaikea saada oma jälkikasvu lounaalle.

Kun lapset viihtyivät, ei iäkkäämmilläkään ollut valittamista. Parin tunnin vapaa ilman, että olisi koko ajan tarvinnut olla huolissaan jälkikasvusta, tarvittaessa myös lounaan jälkeen antoi mahdollisuuden rentoutumiseen. Varttuneemmallekin sukupolvelle oli omaa järjestettyä ohjelmaa: ohjattua vesijumppaa, rantalentistä, tikanheittoa, vesipooloa, vatsatanssitunteja… Illalla hotellin ulkoilmateatterissa oli ohjelmaa ja myöhemmin käynnistyi disko.

Hotellien edessä oleva ranta on hieman yli kilometrin mittainen. Tyynellä säällä lapset innostuivat rakentamaan hiekkalinnoja ja uimaan meressä. Tuulisella paikka on hieman hankala, sillä ranta syvenee melko nopeasti ja varsinkin kovemmalla aallokolla se ei ollut turvallinen paikka. Onneksi oli uima-altaita, joissa aallonkorkeus oli hallittu. Rannalla oli tarjolla myös ilmaisia rantatuoleja, patjoja, pyyhkeitä ja varjoja. Vesihiihto ja purjeliito houkuttelivat vauhdinnälkäisiä.

Retkeily katkaisee hotellielämän mukavasti

AallotPeriaatteessa olisi ollut mahdollista viettää koko viikko poistumatta hotellialueelta, eikä jälkikasvu olisi ollut tippaakaan onneton. Käynti viereisessä Ansallarin kylässä oli kuitenkin paikallaan. Paikalliset kaupustelijat ovat erinomaisen aktiivisia myyjiä. Kaikkea myytiin hienoille suomalaisille, ”Litmaanen on maailman paras jalkapalloilija, Raikkonen paras formulakuski ja veli on naimisissa Tampereella, siksi saat erikoissuomalaisen alennuksen”.

Uskoo ken haluaa, mutta myydä he osaavat. Ansallarin kylässä ei ole kovin merkittäviä nähtävyyksiä ja jälkikasvu ilmaisi kylävierailun annin hyvin lyhyesti. – ”Hyvä kun päästiin takas hotelliin, me mennään kapteeni Nemon linnaan!”

Koska jotain muutakin piti tehdä kuin löhöillä hotellilla, päätettiin osallistua yhteen retkeen. Se suuntautui lähellä olevaan vuoristoon. Upeat maisemat, mielenkiintoinen vanha turkkilaiskylä ja paikallinen koulu. Se oli oikeastaan retken pääsyy. Turkkilainen peruskoulu on hieman toisenlainen kuin vastaava Suomessa. Koko koulussa oli yksi tietokone ja sitä ei oma jälkikasvu voinut ymmärtää. – Eihän ne koskaan opi käyttämään, jos niillä ei ole omaa konetta! Kouluvierailun hyöty oli tosiaan siinä, että puheista päätellen omasta suomalaisesta koulusta oltiin jopa ylpeitä.

Viikon koematka onnistui monessa suhteessa. All inclusive oli lasten kannalta helppo vaihtoehto. Suurimman kiitoksen ansaitsee kuitenkin lapsille ohjattu vapaa-ajan vietto. Siinä oli ajateltu muutakin kuin vain ajan kulumista. Koeajajat, seitsemän- ja yhdeksänvuotiaat kuskit olivat lomaansa ja koerataan erittäin tyytyväisiä. – Tätä täytyy saada lisää, oli lähtökommentti.

Matka oli ostettu Nazar-matkatoimistolta. TUI konserniin kuuluva toimisto lennättää matkustajia Finnairin koneilla Helsingistä ja Vaasasta. Toimisto on erikoistunut neljän ja viiden tähden all inclusive -hotelleihin. Matkan voi ostaa ainoastaan internetin ja puhelimen välityksellä. Yhtiön ainoa toimisto on Malmössä, mutta siellä puhutaan myös suomea.

X