Matkailu

Tyylikäs Egypti – Faroukin ja Agatha Cristien matkassa

Teksti: Anna.fi

EgyptiKairosta 700 kilometriä etelään, Niilin rannalla  sijaitsee vierailun arvoinen kaupunki. Historiaa pursuava Luxor, jonka jokainen Mika WaltarinSinuhen lukija tuntee nimellä Theba. Tämä 3500 vuotta sitten Uuden Kuningaskunnan pääkaupunkina toiminut keskus on ollut loistossaan ainutlaatuinen. Vähäpätöinen ei ole tuoreempikaan historia. Yhtenä sen muistomerkeistä on Niilin rannalla sijaitseva Old Winter Palace hotelli. Kun haluat matkustaa Egyptissä tyylikkäästi, tässä on erinomainen lähtöruutu.

Puhtaaseen siirtomaatyylin rakennettu hotelli valmistui 1886  ja oli tarkoitettu kuninkaallisille, heidän hoveilleen ja aatelisille. Brittiläinen maailmanvalta hallitsi silloin Egyptiä. Englantilaisylhäisö muodostikin ensimmäisinä vuosikymmeniä valtaosan asiakkaista. Luxorin ilmasto talvella on kuiva ja lämmin.

31.3.1928. Agatha Cristie oli istunut kirjoittamassa huoneessaan uusinta  jännityskirjaansa Kuolema Niilillä. Hänellä oli taivaallinen rauha kirjoittaa, sillä uusi aviomies May Malloway oli arkeologi ja enemmän kiinnostunut Kuninkaiden laakson haudoista, kuin tuoreesta vaimostaan. Olihan kuusi vuotta aikaisemmin 1922 juuri täällä Winter Palace -hotellin aulassa pidetty lehdistötilaisuus, jossa Howard Carter kertoi kansainväliselle lehdistölle uskomattomasta löydöstään, faarao Tut Ank Amonin haudasta. Kaikkialta maailmasta virtasi arkeologeja paikalle siinä uskossa, että hekin voisivat löytää yhtä satumaisen aarteen. Onneksi Kuninkaiden laakso sijaitsi joen toisella puolella, joten Agathalla oli täysi rauha keskittyä Hercule Poirotin avulla murhamysteerion ratkaisemiseen. Lounasajaksi hän lopetti työt ja laskeutui alas hotellin aulaan. Hotelliin saapui samalla kuninkaallinen seurue, Egyptin kuningas Fuad perheineen. Agatha seurasi portailta seremonioita ja kiinnitti huomiota kahdeksan vuotta vanhaan lapseen, joka hyvin itsetietoisena omasta asemastaan piti huolen siitä, ettei jäänyt huomiotta. Kruununprinssi Farouk ja Agatha Cristie kohtasivat ensimmäisen kerran.

PurjelaivaTapahtuiko kaikki aivan juuri näin, siitä ei ole tarkkoja muistiinpanoja. Joka tapauksessa nämä kaksi kuuluisuutta asuivat Winter Palace hotellissa ainakin kerran samanaikaisesti.

Agatha Cristie ei myöhemmin palannut Old Winter Palaceen, Farouk sitäkin useammin. Hänen isänsä oli päässyt  Egyptin kuninkaaksi brittien myötävaikutuksella, kun nämä luopuivat protektoraatista. Luopuminen oli kuitenkin nimellistä, todellinen valta pysyi tiukasi entisten siirtomaaisäntien käsissä. Faroukista tuli kuningas isän kuoltua 1936. Old Winter Palacesta tuli uuden kuninkaan suosikkitalvipalatsi. Täällä järjestettiin huikeita  uudenvuoden karnevaaleja, johon maailman jetset otti mielellään osaa. Nuori kuningas avioitui pian valtaan päästyään lapsuudenystävänsä Faridan kanssa. Perheeseen syntyi kolme tyttöä, ja koska vallanperijäksi tarvittiin poika, Farouk erosi ja meni naimisin nuoren seurapiirikaunottaren Narrimanin kanssa. Avioliitosta syntyi kruununprinssi Abdoul Fuad. Talvisin kuninkaallinen perhe vietti pitkiä aikoja Old Winter Palace hotellissa. Juhlat olivat jokaisen aikansa julkkislehden sivuilla.

Halukkailla on tänäänkin mahdollisuus vuokrata hotellista Faroukin ja Narrimanin kuninkaallinen huoneisto, jossa on jäljellä runsaasti alkuperäistä kalustusta, huoneiston hinta on 1125 usd/vuorokausi (aamiainen ei sisälly hintaan). Tavallisen parvekkeellisen huoneen (näköala Niilille) on  360 usd.

Farouk oli aikansa superjulkkis. Hän rakasti kauniita naisia, nopeita autoja, uhkapeliä ja hyvää ruokaa. Kunnon muslimina hän ei kuitenkaan koskenut alkoholiin eikä sianlihaan. Hän kuului maailman tunnetuimpien ihmisten joukkoon. Hyvä esimerkki on vuodelta 1952, jolloin Tukholman oopperanaamiaisiin saapui yli 20 Faroukiksi pukeutunutta herraa. Mustat viikset ja pujoparta, musta smokki, päässä punainen fetsi, aurinkolasit ja tarvittaessa vyötärön kohdalla tyyny, siinä tarpeet. Heinäkuussa 1952 Farouk syöstiin vallasta, hänen  tähtensä alkoi laskea, ja ex-kuningas kuoli melko köyhänä ja tuntemattomana Roomassa 1965. Agatha Cristie kuoli 12 vuotta myöhemmin kuuluisana ja kunnioitettuna.

Old Winter Palacen vieraslista on melkoinen: Napoleon III:n vaimo keisarinna  Eugenie, Ranskan presidentti Georges Clemenceau, Espanjan nykyinen kuningaspari, Henry Kissinger, Jane Fonda, James Baker, Valery Giscard d`Esting, Al Gore, lista on pitkä. Old Winter Palace on edelleen hyvissä sielun ja ruumin voimissa.

Mikäli haluat jatkaa matkaa Faroukin ja  Cristien jalanjäljillä, on otettava suunnaksi etelä, Assuanin kaupunki.

NiiliKun kuningas Farouk matkusti Assuaniin, hän purjehti pitkin Niiliä hovinsa kanssa loistoluokan risteilijällään Dahabeyalla. Huolimatta  siitä, että  Kuolema Niilillä jännitysromaanin tapahtumat sijoittuvat laivalle, Agatha Cristie ei suosinut laivaliikennettä, hän matkusti välin junalla. Tänäänkin voit valita risteilijän ja junan välillä.

Assuan on tyylikäs Egyptin eteläinen suurkaupunki, asukkaita lähes 2 miljoonaa. Kaupanteko on hillittyä egyptiläisen mittapuun mukaan, ja ilmasto ihanteellinen kesää lukuun ottamatta. Silloin täällä on kuuma. Majoittautua tulee luonnollisesti Old Catarac hotelliin Elefanti-saarta vastapäätä Niilin rannalla.

Hotellin ensimmäinen lehti vuodelta 1899 kuvasi hotellia näin: ”Kaikki mahdolliset mukavuudet, suuria ja pieniä huoneistoja, kirjasto, hallissa takka, ruokasaleja ja baareja. Sähkövalo toimii ympäri vuorokauden. Meille mahtuu 60 vierasta”.

Hercule Poirot istui Old Cataracin terassilla päällään valkoinen silkkipuku, päässään vaalea panamahattu. Aurinko oli laskemassa, Elefantisaaren tummat kalliot heijastuivat Niiliin. Joella purjehtivien feluccoiden valkoiset purjeet loistivat laskevan auringon valossa. Mietteliäänä hän katseli joelle, oli paljon ajateltavaa, edessä olevat tapahtumat pelottivat.
Agatha Cristie, Kuolema Niilillä

Kun hotellin kuuluisa pyöreä ravintola avattiin 10. joulukuuta 1902, vieraslista oli kunnioitettava: Egyptin sijaishallitsija Abbas Helmi, Connaugthin herttua (kuningatar Viktorian kolmas poika), hyvin nuori Winston Churchill, lordi Citchener ja rakennusurakoitsija John Aird, joka samana päivänä oli muurannut peruskiven ensimmäiseen Assuanin patoon. Ravintola on tänään saman näköinen kuin avauspäivänä, 25 metrin korkeuteen kohoava kupoli on kopio Qalaun mausoleumista Kairossa ja grilliosa on saman näköinen kuin Ibn Tulunen moskeija.

1906 hotellia laajennettiin ja se on tänään suurin piirtein saman näköinen kuin lähes sata vuotta sitten. Päivittäinen sanomalehti ”Sun and sand baths” ilmestyy edelleen, ja biljardisaliin on pääsy ainoastaan miehillä. Iltaelämä on hieman hiipunut vanhoista ajoista, jolloin joka sunnuntai oli naamiaiset maurilaisessa hallissa ja joka ilta tanssia elävän musiikin tahdittamana hotellin aulassa. Tarjolla oli kaksi höyrylaivaa kuljettamassa vieraita Assuanin padolle, ja esimerkiksi 1909 joulupäivänä järjestettiin parkkipaikalla aaseilla ratsastaville poolo-ottelu.

Pöytä rannallaOld Catarac oli oman aikansa ”must” kaikille itseään kunnioittaville matkustaville. Kairosta Assuaniin kulkevan rautatien valmistuttua, Thomas Coockin upeat pulmanvaunut kuljettivat tulijat lähelle  hotellia, matkalaukut vietiin suoraan huoneisiin, ja matkustajat tulivat perässä hevoskyydillä. Samalla terassilla, jolla Hercule Poirot istui miettimässä murhamysteeriota, on istunut auringonlaskua Niilille ihailemassa moni maailman merkkihenkilö. Useimmille tuli tapa nauttia iltapäiväteetä 16-19 välisenä aikana. Tarina kertoo lordi Benbrookista, joka tullessaan lady Benbrookin kanssa nauttimaan teetä kantapöytäänsä, havaitsi sen varatuksi. Pöydässä istunut  amerikkalainen pariskunta ei ymmärtänyt lordin ilmoitusta siitä, että pöytä oli varattu. Amerikkalaismies kysyi lordilta: – Mistähän lähtien tämä pöytä on ollut varattu? Perienglantilaisella monokelin läpi katsotulla silmäyksellä lordi vastasi: – Viimeiset kaksikymmentä vuotta.

Agatha Cristie ja kuningas Farouk asuivat samanaikaisesti Old Cataracissa useamman kerran. Dekkarikuningatar jätti kuitenkin hotellin muistiin enemmän kuin kuningas. Kuolema Niilillä -romaanin pohjalta kuvattu elokuva filmattiin Old Catarac hotellissa.  Näyttelijälista on kunnioitettava: Peter Ustinov, Bette Davis, Mia Farrow, George Kennedy, David Niven… Myös tämän hotellin muu vieraslista on  hatunnoston arvoinen. Keisarinna Eugenia, Aga Khan III, Farouk, kuningas Fouad (Faroukin isä), prinssi Charles ja Diana, prinsessa Caroline, Mohammed V (Marokon kuningas), kuningatar Noura (Jordanian kuningatar), maailman huippupoliitikkojen lista on pitkä.

Hotellin komeimman huoneiston hinta on 1200 usd/vuorokaudessa, tavallinen kahden hengen parvekkeellinen huone (näköala Niilille) 300 usd/vrk. Hotelli on auki 1.11. – 1.5. Loppuvuosi Assuanissa on liian kuuma. Old Catarac on vierailun arvoinen majatalo.

Teksti ja kuvat: Jorma Kujanpää

X