unesco maailmanperintökohde
Matkailu

Unescon maailmanperintökohteet

Teksti: Anni Ojala Kuvat: iStock

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco työskentelee maailman korvaamattoman ja uhanalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilyttämiseksi tulevillekin sukupolville. Suojelun ansainneet kohteet on koottu vuosittain päivitettäväksi maailmanperintöluetteloksi, jolle on tällä hetkellä valittu 851 eri kohdetta.

Listalle päästäkseen kohteella on oltava huomattavaa yleismaailmallista arvoa ja lisäksi sen täytyy täyttää vähintään yksi Unescon kymmenestä valintaperiaatteesta. Valintaperusteita ovat esimerkiksi paikan harvinaiset luonnonilmiöt, maisemien poikkeuksellinen kauneus, tai kulttuurikohteen suuri merkitys ihmiskunnan historiassa.

unesco maailmanperintökohde

Maailmanperintökohteiden joutuessa uhatuiksi Unesco avustaa jäsenmaitaan niiden suojelemisessa ja ylläpidossa. Toiminnan tärkeimpänä tavoitteena on saada ihmiset ymmärtämään maailmanperintömme arvo.

Myös muutamat suomalaiset kohteet ovat ansainneet paikkansa maailmanperintölistalla. Listalta löytyvät esimerkiksi Suomenlinna ja Vanha Rauma.

Kiinan muuri

300-luvulla ennen ajanlaskumme alkua Kiinan ensimmäinen keisari alkoi rakennuttaa valtavaa muuria Pohjois-Kiinaan maan suojelemiseksi muiden kansojen hyökkäyksiltä ja vertauskuvaksi omasta kiistämättömästä vallastaan. Muuria rakennettiin taidolla, jollaista Euroopassa ei siihen aikaan vielä edes tunnettu, ja sen viimeiset osat valmistuivat 1600-luvulla.

Maailmanperintökohteeksi muuri on valittu kulttuurillisin ja historiallisin perustein. Muurin rakentaminen oli ihmiskunnanhistorian suurimpia urakoita. Sanotaan myös, että Kiinan muuri olisi ainoa ihmisen aikaan saama rakennelma, joka näkyy avaruuteen asti.

Uluru – Kata Tjutan kansallispuisto

Australian keskiosassa sijaitseva Uluru – Kata Tjutan kansallispuisto on tunnettu kahdesta suuresta kivimuodostelmastaan, joiden mukaan se on myös saanut nimensä. Muodostelmista kuuluisampi, 340 metriä korkea Uluru, tunnetaan myös nimellä Ayers Rock.

Puisto on liitetty Unescon maailmanperintölistalle sekä kulttuurillisista että luonnonympäristöllisistä syistä. Uluru on Australian alkuperäiskansan, aboriginaalien, pyhä vuori. Uluru tarkoittaa aboriginaalien kielellä kohtauspaikkaa, ja aboriginaalit uskovat jyrkän vuoren nousseen kauan sitten tyhjästä autiomaahan. Ulurun väri vaihtelee eri valaistuksissa, ja etenkin auringonlaskun aikaan se on erittäin punainen.

Memfis ja kuolleiden kaupunki – Pyramidikentät Gizasta Dahshuriin

Ainoat muinaisen maailman seitsemästä ihmeestä nykypäivään asti säilyneet ovat Egyptin faaraoiden haudoiksi 2600-2500 ennen ajanlaskumme alkua rakennetut pyramidit. Egypti on kuuluisa juuri näiden muinaisen korkeakulttuurinsa hautamonumenttien ansiosta. Haudanryöstäjät ja eroosio ovat jättäneet jälkensä pyramideihin, ja ne onkin lisätty Unescon listaan ensimmäisten kohteiden joukossa.

Kuuluisimmat muinaisen Egyptin pyramideista ovat Gizan pyramidit, jotka sijaitsevat Egyptin pääkaupungin Kairon eteläpuolella. Gizan pyramidiryhmään kuuluu kolme pyramidia, joista suurin ja tunnetuin on nykyään 137 metriä korkea Kheopsin pyramidi. Pyramidien vieressä sijaitsee myös kuolleiden faaraoiden rauhan vartijaksi peruskalliosta ulkonevaan kalkkikiveen hakattu sfinksi.

Ateenan Akropolis

Kreikan pääkaupungin Ateenan vieressä sijaitsee Akropolis-kukkula, jonka muinaiset temppelit olivat antiikin aikaan pyhitetyt kreikkalaisten jumalperheiden palvontaan. Antiikin Kreikan kulttuurin korkeasta tasosta kertovat rakennukset sijaitsevat kukkulan huipulla, ja tunnetuimmat niistä ovat kiistämättömästi antiikin taiteen mestariteoksia.

Kuuluisimpia temppeleistä ovat joonialaistyylinen Erekhtheion ja doorilaistyylinen Parthenon. Temppelialueen sisäänkäyntinä on porttikäytävä Propylaia. Alueella sijaitsee myös maailman ensimmäinen kiviteatteri, Dionysoksen teatteri, jonka teatterijuhlia vietettiin Dionysos-jumalan kunniaksi.

X