Matkailu

Unkari − Kuumissa vesissä, monessa seurassa

Teksti: Leena Mallat Kuvat: Juha Puikkonen ja Leena Mallat

Unkarissa kylpijää kohtaavat vanha ja uusi: perinteikkäät historian patinoimat kylpylät ja uutuuttaan kiiltävät modernit spat. Jokaiselle makunsa mukaan.

Unkarin kylpylät

Unkarista on tullut kylpylämaa maaperässä olevien kuumien lähteiden mineraalipitoisten vesien vuoksi. Niistä on haettu lievennystä vaivoihin ja parannusta sairauksiin. Jo keskiajalla etenkin lihas- ja nivelvaivoja hoidettiin mineraalipitoisilla vesillä. Kun turkkilaiset valloittivat Unkarin, kylpylät yleistyivät 1500- ja 1600-luvuilla. Välillä oli hiljaiseloa, kunnes taas viime vuosisadalla innostuttiin kylpylöistä. Vierailu kylpylöissä oli tuttua vanhastaan monelle suomalaisellekin, vaikka Keski-Euroopan kylpylämatkat olivat aiemmin pääosin varakkaiden etuoikeus.

Budapestissa on runsas kylpylätarjonta

Omanlaiseensa aikamatkaan pääsee hyvin jo Budapestissä, jossa näitä vanhoja perinteikkäitä kylpylöitä on useita. Monet niistä saavat vetensä kuumista lähteistä, joita kaupungin alla on satakunta. Se on ollut hienoa kylpylän perustajille, mutta on hankaloittanut esimerkiksi metron rakentamista. Monet pulppuavista lähteistä on Unkarissa löydetty, kun on porattu öljyä ja öljyn sijasta maan uumenista onkin pulpunnut kuumaa vettä.

Unkari kylpylät
Kaupunginpuistossa Pestin puolella sijaitseva Széchenyin kylpylä on suuri kokonaisuus sisä- ja ulkoaltaineen. Uusbarokkinen kylpylärakennus on vuodelta 1913. 

Jugendtyylinen Gellértin kylpylä

Gellértin kylpylä nimikkovuoren kupeessa Vapaudensillan päässä Budan puolella on jugendtyylinen rakennus vuodelta 1918. Aula on komea, altaita on 13, juhlavimmissa tuntee olevansa kuin roomalaisessa kylpylässä. Viimeksi remontti tehtiin nelisen vuotta sitten. Kun kylpylä on keskustassa, sinne on helppo pistäytyä tavallisen viikonloppumatkan aikana, vaikkapa lauantaisaunan hengessä, kun kaupungilla kävely on väsyttänyt jalat. Unkaria osaamaton joutuu ehkä turvautumaan kassan jälkeen naapuriesimerkkiin tai englantiin, mutta ainakin oman kokemukseni perusteella avainsysteemi on selvinnyt, kaappi ja suihku sekä altaat löytyneet avuliaiden kanssakylpijöiden ansiosta. Sama koskee muitakin kylpylöitä.

Gellértissä tarjolla on modernit kylpyläpalvelut hoitoineen, myös mutakylpy. Kylpylän vieressä on samanniminen neljän tähden hotelli, jos siellä haluaa yöpyä. Pikkuisen pohjoiseen Gellértin kylpylästä, Elisabetin sillan päässä, on Rudasin kylpylä, jonka turkkilaiset valloittajat rakennuttivat jo 1500-luvun puolivälissä. Kupolikaton alla miehet ovat uiskennelleet kauan, mutta naisille se avautui vasta kymmenkunta vuotta sitten. Naisten oma uimapäivä on tiistai, jolloin ei uimapukua tarvita. Lauantaisin ja sunnuntaisin voivat uida sekä miehet että naiset, uimapuvussa. Muut päivät on varattu miehille. Viikonloppuiltoina kylpylässä on nuorten suosima disko. Erityisiä päiviä tai pikemminkin kylpyläöitä, jolloin kylpylät ovat auki kello 22–03 järjestetään muissakin kylpylöissä aina silloin tällöin.

Unkari kylpylät
Margitinsaaren kuumien lähteiden vesistä voi nauttia Danubiuksen terveyskylpylässä.

Täysin remontoitu Ráczin kylpylä

Ráczin kylpylä on lähes Rudasin naapurissa, Elisabetin sillan päässä. Se on vastikään kokenut perusteellisen remontin, mutta juuret juontavat 1500-luvun turkkilaisvalloituksen aikaan. 1800-luvulla kylpylä sai kolme uutta kupolia ja viime vuoden remontissa täysin uusitun ilmeen. Nyt Ráczissa on myös oma osasto kylpylän omille vip-klubilaisille ja vieressä hotelli.

Unkarin kylpylät
Ráczin kylpylän remontti on maksanut kymmeniä miljoonia euroja.

Unkarin kylpylät
Rácz on vastaremontoitu kylpylä, jonka vanhin osa on peräisin jo 1500-luvun turkkilaisajalta. 1800-luvulla kylpylä sai kolme kupolia, jotka suunnitteli arkkitehti Miklós Ybl.

Margitin sillan päässä, myös Budan puolella, on pienehkö Királyn kylpylä, joka on kaupungin kolmas turkkilaisten ajoilta 1500-luvulta peräisin oleva kylpylä. Altaita on neljä. Aiemmin oli eri uintipäivät naisille ja miehille, mutta sitten systeemi muutettiin niin, että nyt sekä naiset että miehet ovat joka päivä tervetulleita. Király on perinteinen terveyskylpylä, joka tarjoaa erilaisia hierontoja ja jalkahoitoa, mutta ei yhtä monipuolista hoitovalikoimaa kuin esimerkiksi Gellért tai Rácz.

Budan muita kylpylöitä

Edelleen Budan puolella, hiukan Királysta pohjoiseen, on Lukácsin kylpylä. Sen alla olevasta lähteestä menee vesi myös Királyyn. Paikallisten kansoittamassa Lukácsissa on vähiten turisteja, koska se ei ole rakennuksena yhtä komea kuin esimerkiksi Gellért. Uimaaltaita on kaksi, hoitavia altaita kuusi. Kaupunginpuistossa Pestin puolella sijaitseva Széchenyin kylpylä on kaupungin suurin. Altaita on kaikkiaan 15. Sinne sopivat niin uijat kuin vesissä lillujatkin, niin pariskunnat kuin perheetkin. Suurimpia houkutuksia ovat ulkoaltaat. Toinen on pyhitetty uimiselle – mukaan kannattaa pakata uimalakki, jos päälaki ei kiiltele kaljuuttaan. Hulmuavahiuksinen saa nimittäin peräänsä hetimiten pillin vihellyksen poistumiskehotuksineen. Eivätkä selittelyt uimavalvojalle auta. Muuten tyyli on vapaa, ja pitkässä altaassa voi uida omaan tahtiin.

Unkarin kylpylät
Kylpylä on myös tapa viettää aikaa ystävien kanssa.

Toinen allas on varattu poreisiin ja seurusteluun, myös ilman uimalakkia. Siellä voi lojuskella ja seurustella. On pariskuntia, ystäviä keskenään, miesporukoita. Joskus voi nähdäshakin pelaajiakin. Monelle budapestilaiselle kylpylässä käynti on myös sosiaalinen tapahtuma, ja täällä se tulee todistetuksi. Tonavan keskellä olevalla Margitinsaarella on parikin uimapaikkaa, kesällä siellä on auki Palatinus-maauimala. Danubius puolestaan on moderni kylpylä, jossa on hoitavien vesien lisäksi laaja valikoima palveluja jumpista kauneudenhoitoon. Raitiovaunulla pääsee lähes perille. Plussiin kuuluu myös ympärillä oleva iso puisto, jossa voi ulkoilla ja hengähtää keskikaupungin hälinästä. Kylpylässä on runsaasti myös monipuolisia lääkäripalveluja. On hammasklinikka, sydänkeskus ja myös silmäleikkauksia tehdään. Suuri osa terveyspalvelujen käyttäjistä on ulkomaalaisia, eniten asiakkaita tulee Saksasta, paljon myös Venäjältä, Hollannista ja Israelista.

Kylpylöitä Budapestin ulkopuolella

Autoileva matkailija voi puolestaan suunnitella matkansa vaikkapa kylpylästä kylpylään. Matkailuviranomaiset ovat painattaneet jopa Unkarin kylpyläkartan. Tässä on pari esimerkkiä: Sárvárin kaupungissa Unkarin luoteisosassa sijaitseva Spirit on 2008 avattu kylpylä viiden tähden hotelleineen ja ravintoloineen. On kuntosali, ja mahdollisuus keilata, pelata tennistä ja squashia. Itävallan rajalta on matkaa vain 30 kilometriä ja Wieniinkin vain reilu 120 kilometriä, joten ymmärtää, että asiakkaiksi hakeutuu unkarilaisten lisäksi muita keskieurooppalaisia. Sárvár ei ole suuren suuri kaupunki, mutta linna siellä on. Spirit Hotel Thermal -kylpylän allasosasto on laaja, niitä on ulkona ja sisällä. Ja tietysti suuri valikoima hoitovaihtoehtoja kuten turkkilainen sauna, suolahuone, erilaisia hoitoja ja hierontoja kuten ayurveda, thai. Kylpylän lämpöisten altaiden vesi saadaan täälläkin maan uumenista.

Me kaksi naista kokeilimme turkkilaista saunaa kylvettäjineen. Alkuun lilluttiin eri altaissa rupatellen, sitten pesijät ryhtyivät töihin. Toiselle sattui kylvettäjäksi kokenut ammattilainen, reipasotteinen mies, toiselle ihan hyvin vaahdon levityksen hallitseva, mutta silti vasta aloittelija, joka kyseli välillä ohjeita kokeneemmalta. Puhdasta kuitenkin tuli.

Unkari kylpylät
Hévizin järvi on kuumavesiallas, jonne mineraalipitoinen vesi tulee lähteestä. Vesi on lämmintä kesät talvet. Kylpylän ja sairaalan lisäksi kaupungissa on monia hotelleja.

Aivan omanlaisensa kylpyläkohde on Balatonin länsipuolella oleva pikkuinen Hévízin kaupunki, jossa on samanniminen järvi. Eikä mikä tahansa järvi, vaan suuri kuumavesiallas. Sen rannalla on terveyskylpylä ja mikä on ollessa, sillä pienen järven vesi on lievästi radioaktiivista, mineraalipitoista ja läpi vuoden, siis myös talvikuukausina, vähintään 24–26 asteista. Ja tietysti alueella on myös oman kukkaron mukaan eritasoisia hotelleja kylpyläpalveluineen, onhan kyse yhdestä Unkarin perinteikkäimmästä kuumavesilähteestä.

Etenkin liikuntavaikeuksista ja reumasairauksista kärsivät tulevat Hévíziin hakemaan apua. Veden on väitetty auttavan myös gynekologisiin vaivoihin ja verenkiertoon. Maksimiaika, joka vedessä enintään suositellaan oltavaksi, on puolitoista tuntia. Vesi on lämmintä ja mieluiten siinä vain lilluu. Alla olevasta lähteestä vettä pulppuaa siihen tahtiin, että järven vesi vaihtuu kolmessa ja puolessa päivässä. Kirkasta vesi ei kuitenkaan ole, sillä järvessä on mutapohja. Mutaa viedään eri kylpylöiden hoitoihin. Kertakokeilun perusteella en uskalla sanoa mitään terveysvaikutuksesta, mutta kiinnostava ja erilainen kylpemiskokemus ainakin on. Jälkeenpäin olo oli oikein hyvä.

X