Matkailu

Välimeri kutsuu risteilemään

Teksti: Timo Kauppinen Kuvat: Timo Kauppinen

Välimeri kutsuu risteilemäänSinisenä välkehtivä meri, elämyksiä pursuavat satamakohteet sekä hemmoteltu loma – siinä monille ainekset unelmamatkalle.

Maailman valtameret kimaltelevat kirkkaampana kuin koskaan ennen lomaristeilyvarustamoiden neliväriesitteissä sekä nettisivustoilla. Eurooppa kutistuu tai ainakin sellaisen tuntuman saa kun tarkastelee vuoden 2011 risteilyesitteitä.Euroopassa nimittäin tullaan tänä vuonna näkemään ennätysmäärä risteilijöitä.

Kaikki tärkeimmät risteilyvarustamot, kuten Princess Cruises (tuttu television Lemmenlaiva-sarjasta), Celebrity Cruises, Holland America Line ja Royal Caribbean International, tuovat entistä useamman laivan Eurooppaan 2011, joista viimeksi mainitun osalta varustamo lähettää peräti 11 alusta Eurooppaan, tarjoten 117 erilaista risteilyreittiä. Myös Carnival Cruise Lines palaa takaisin pienoisen poissaolon jälkeen. Lisäksi viihdeyritys Disney tarjoaa risteilyitä Välimerellä omalla laivallaan.

Silver Spirit

Matkustajille risteilyvarustamoiden kasvanut kiinnostus Eurooppaa kohtaan merkitsee entistä enemmän lähtöjä, enemmän risteilyreittejä ja valinnanvaraa aluksissa sekä entistä enemmän kahden päivän vierailuja satamakohteissa.Valittavana tulee olemaan parin yön miniristeilyistä aina kuukauden kestäviin risteilyihin. Näistä suosituimpia ovat viikon risteilyt.

Istanbul palaa risteilyiden lähtösatamaksi. Samoin Israel on entistä useamman varustamon risteilykohteena tänä vuonna.

Barcelona on Euroopan Miami, kun puhutaan risteilyiden lähtösatamista. Katalonian pääkaupungissa nähdäänkin tänä vuonna valtamerten suurimpiin kuuluvia aluksia, kuten Liberty of the Seas (Royal Caribbean International) ja Norwegian Epic (Norwegian Cruise Line).

Celebrity Eclipse

Enää ei tarvitse olla kaunis ja rikas voidakseen risteillä. Hintasota varustamoiden välillä takaa, että hintatietoinen voi usein löytää tarjouksen, josta on vaikea kieltäytyä. Viikon Välimerenristeilyn voi hyvällä onnella saada 400-600 eurolla. Parhaimmat tarjoukset ajoittuvat yleensä sesongin alkuun ja loppuun eli toukokuulle ja loka-marraskuulle.

Risteilijä tarjoaa alati vaihtuvat maisemat, toisin kuin hotelli maissa. Istanbulin basaareista Venetsian kanaalikaupunkiin, unohtamatta Monte Carlon glamouria ja Kreikan viehättäviä saaria, Välimeri risteilykohteena on monipuolinen. Ja mikä parasta lentoyhteydet Suomesta ovat hyvät.

Mahdollisuus vierailla eri kohteissa yhdellä ja samalla matkalla, on monille tärkeimpiä syitä lomaristeilyn valintaan. Muita kriteereitä risteilyn valintaan ovat täysihoito sekä se että lomaristeily tarjoaa jokaiselle jotain.

Norwegian Epic

Viime vuoden 5.5 miljoonasta eurooppalaisesta risteilymatkustajasta 60 prosenttia valitsi kohteekseen Välimeren tai Atlantin saaret.

Risteilyvarustamot voidaan jakaa kolmen eri kategoriaan; standard, premium ja luxury. Näistä luxury edustaa valtamerten ehdotonta huippua. Oheiset esimerkkialukset risteilevät myös Välimerellä 2011.

Norwegian Epic tarjoaa Standard-luokan kokemuksen

Monille, etenkin paljon risteileville amerikkalaisille, itse risteilijä on matkan pääkohde. Tältä osin Norwegian Epic ei tuota pettymystä. Laiva on lastattu mitä monipuolisimmilla vapaa-ajanviettomahdollisuuksilla. Illan todellinen hotspot on valtamerten ensimmäinen todellinen jääbaari. Sen seinät, tuolit, lasit sekä baaritiski ovat tehty jäästä.

Norwegian Epic

Herkuttelijan unelmapaikka merillä. Erilaisia ruokapaikkoja löytyy enemmän kuin viikon risteilyn aikana pystyy käymään läpi. Kaikkiaan niitä on 21. Näistä mainittakoon vaikkapa Moderno Churrascaria, japanilainen Teppanyaki sekä Cirque Dreams & Dinner, jossa illallisen lomassa seurataan akrobatiaesityksiä.

Aluksen yöelämän keskus on Ibiza-tyylinen H2O beach club. Maailmankuulun Blue Man-ryhmän uusin estradi löytyy nyt maailman valtameriltä, tarkemmin sanottuna Norwegian Epiciltä.

Norwegian Epic

Matkustajia: 4100
Varustamo: Norwegian Cruise Line
Millainen varustamo: tunnetaan niin sanotuista freestyle-risteilyistään
Pääristeilykohteet: Karibia (Miamista) ja Välimeri (Barcelonasta)

Premium-luokan Celebrity Eclipsellä on oma lasitehdas

Celebrity EclipseCelebrity Eclipse jatkaa suosittua Solstice-alusluokan sarjaa. Niin sanottu AquaClass-hyttikategoria tarjoaa monia lisäpalveluita. Niihin kuuluvat muun muassa pääsy Persian Garden -kylpylään sekä erillinen Blu-ravintola.

Tasokkaasti sisustettu alus. Ulkokannella aito nurmikko. Mahdollisuus seurata lasin puhallusta laivan omassa ”lasitehtaassa”.

Kahden kannen pääravintolasali Moonlight Sonata on sisustettu 50-luvun art deco -tyyliin. Mielenkiintoinen valikoima erilaisia teemaravintoloita. Jätä vähintään yksi ilta Qsinen innovatiivisen keittiön antimille. Et tule pettymään.

Celebrity Eclipse

Matkustajia: 2850
Varustamo: Celebrity Cruises
Millainen varustamo: arvostettu varustamo, joka viime vuosina on tullut entistä tutummaksi myös suomalaisten keskuudessa
Pääristeilykohteet: Välimeri ja Itämeri (Southamptonista) sekä Karibia (Miamista)

Silver Spirit on ylellinen Luxury-luokan risteilijä

Tänne tullaan nauttimaan hyvästä palvelusta sekä kiireettömästä elämästä. Kaikki hytit ovat tilavia (minimissään 29 neliötä) ulkosviittejä. 376 hengen miehistö takaa henkilökohtaisen palvelun. Peräti 95 prosentilla aluksen sviiteistä on oma ulkoterassi.

Matkan hintaan sisältyvät myös samppanjat, viinit sekä juotavat. Myös juomarahat laivan henkilökunnalle sekä joillakin risteilyillä lisäksi maaretki, joka voi olla päivä vaikkapa klassillisen musiikin konsertti Kusadasin raunioiden keskellä, kuuluvat matkaan. Oma hovimestari huolehtii muun muassa matkalaukkujen purkamisesta sekä varaa illallispöydän.

Silver Spirit

Matkustajia: 540
Varustamo: Silversea
Millainen varustamo: erikoistunut intiimeihin 296 – 540 matkustajan aluksiin
Pääristeilykohteet: Välimeri (mm. Monte Carlosta, Barcelonasta sekä Istanbulista) ja Karibia (mm. Fort Lauderdalesta)

Silver Spirit

X