Matkailu

Varna – Rantaloma Mustanmeren rannalla

5.9.2011 Teksti: Anna.fi

Bulgarian Mustanmeren rannikon suurin kaupunki Varna on hyvä rantalomakohde niin pidemmälle lomalle kuin päiväretkellekin. Toukokuusta lokakuuhun säät ovat aina lämpimiä ja aurinkoisia, ja pitkien hiekkarantojen vedet pysyvät lämpiminä syyskuun loppupuolelle. Hyvin säiden lisäksi edulliset hinnat, lukuisat läheiset hiekkarannat ja kohtuullinen ruokavalikoina tekevät Varnasta vierailunarvoisen kaupungin. Mikäli on lomalla muualla Bulgarian Mustanmeren rannikolla, kannattaa ehdottomasti tehdä päiväretki tähän rannikon kiinnostavimpaan kaupunkiin.

Varna

Matkustaminen Varnaan

Kymmenkunta kotimaista matkatoimistoa tekee matkoja Bulgarian Mustameren rannikolle, ja Varnan lisäksi matkoja tehdään päiväretkimatkan päähän ainakin Albenaan, Kultahietikolle, Sunny Beachille, Sveti Konstantiniin ja Nessebariin. Listan matkanjärjestäjistä ja matkakohteista saa Lomat.info –sivuilta.. 

Varnaan voi lentää omatoimisesti välilaskulla, ja lennoista vastaavat aktiivisimmin Air Baltic, Austrian Airlines ja Malev. Edullisempia ja suorempia lentoja voi tehdä maan pääkaupunkiin Sofiaan, josta voi siirtyä muutamassa tunnissa Mustanmeren rannikolle. Lisätietoa lennoista saa Ebookersin tai PopTravelin sivuilta suomeksi.

Varnaan pääsee junalla tai bussilla kaikista maan suurimmista kaupungeista sisämaasta, ja sinne on helppo tulla bussilla tai junalla muualta Bulgarian Mustanmeren rannikolta. Ns. mikrobussit kulkevat tiiviiseen tahtiin sekä Varnan pohjoispuolella sijaitseville rantaresorteille, kuten Albenaan, Kultahietikolle ja Sveti Konstantiniin, ja minibusseja kohti pohjoista lähtee kätevästi Mitropolitska Simeon –aukion läheltä, aivan ydinkeskustasta, ja tämä on muutenkin suuri liikenteen solmukohta, josta voi hypätä mihinpäin kaupunkia siirtyvään bussiin tahansa.

Kohti etelän rantaresortteja ja päätepysäkkinä Bourgas on tiuhaan tahtiin kulkevia mikrobusseja, mutta kannattaa huomata, että Nessebariin ja Sunny Beachille on omia mikrobusseja, eivätkä Varna-Bourgas –väliä kulkevat mikrobussit kulje aina edes kovin läheltä näitä. Varna-Bourgas –kyyti maksaa reilut kuusi euroa suuntaansa ja matka kestää vähän yli kaksi tuntia. Bourgasista on hyvät yhteydet sen eteläpuolella sijaitseville resorteille, kuten Sozopoliin.

Kannattaa huomata, että Varnan pääbussiasema sijaitsee keskustan ulkopuolella, mutta matka sen ja keskustan välillä hoituu hyvin edullisesti ja muutamassa minuutissa taksilla. Rautatieasema sijaitsee lähellä keskustaa, mutta sinnekin on parempi kulkea ainakin matkalaukun kanssa taksilla tai bussilla.

Liikkuminen Varnassa

Varnan lentokenttä sijaitsee 10 kilometrin päässä keskustasta, ja sieltä on bussikyytejä keskustaan melko tiiviiseen tahtiin. Taksikyyti on varteenotettava vaihtoehto niille, jotka eivät halua tuhlata kallista loma-aikaa odotteluun ja hitaaseen bussikyytiin, ja kyydin tulisi maksaa alle 15 euroa, kulki sitten mihin osaan Varnan keskustaa tahansa.

Liikenteen solmukohta on ydinkeskustassa Mitropolitska Simeon –aukion tienoilla, ja täältä pääsee myös mikrobusseilla muualle rannikolle ja tietenkin myös linja-auto-, mikrobussi- ja rautatieasemille. Bussien numerot, pysäkkien paikat ja reitit muuttuvat aika ajoin, joten paikan päällä on hyvä majapaikassa tai kielitaitoisilta paikallisilta varmistaa, mikä bussi minnekin kulkee.

VarnaVarna ei ole mikään pikkukaupunki, mutta turistien suosima ydinkeskusta, sen lähellä oleva suuri meripuisto ja sen takana oleva hiekkaranta ovat kaikki kävelymatkan etäisyydellä toisistaan, eikä kaupungissa joudu kuin hätätapauksissa siirtymään muuten kuin kävellen paikasta toiseen. Keskustan kävelykaduilla on mukava kävellä, ja matka sieltä kohti rantaa sujuu sekin hyvin kävelykatuja ja harvaan liikennöityjä katuja pitkin.

Mikäli ei mieli käyttää paikallisia linja-autoja lentokentälle tai bussiasemalle siirtyessä, ei taksia kannata ottaa lennosta, vaan se kannattaa joko tilata majapaikan kautta tai itse soittaa luotettavaan taksiyritykseen; tällaisia ovat mm. City Taxi 1, OK Trans, Varna, Evro ja Pontea. Bulgarialaiset taksikuskit ovat usein rehellisiä mutta selvästikin laiskimpia Euroopassa, eivätkä he esim. availe ovia tai nouse autosta matkalaukkua antamaan tai sitä takaluukkuun laittamaan – näin ollen mitään tippiä ei kannata jättää.

Majoitus

Jos Varnaan saapuu omatoimilomalle, on siellä muulloin kuin elokuussa valittavana hyvä määrä erilaisia majapaikkoja, hyvin varustelluista hosteleista kansainvälisen tason hotelleihin. Varnan keskustan lisäksi kannattaa etenkin kesän kuumina kuukausina harkita yöpymistä jollain rantaresortilla, kuten vartin matkan päässä Varnan keskustasta olevassa Sveti Konstantinin –kylässä.

Viime vuosina Varnaan on ilmestynyt tasokkaita hosteleita, joissa on ystävällinen ja avulias palvelu, ja näissä on usein yhteismajoitushuoneiden lisäksi huoneita 1-3 hengelle. Hyvää palautetta hostelien joukosta on saanut Flag Hostel. Hintatasoltaan hostelin kaltainen Hotel Motivi Sveti Konstantinin kylässä on hyvä huokea vaihtoehto. Varnan keskustassa hyvä keskihintainen hotelli on Cerno More, ja luksusluokan hotellia rannan tuntumassa edustaa Hotel Panorama.  

Varna Hotels – Varnan hotelleja varausmahdollisuudella (englanniksi)
Booking.com – Hotellien varauspalvelu

Ruoka ja ravintolat

Bulgarian ruoat ovat hyvässä maineessa, ja Varnassa voi syödä paikallisia herkkuja ja sieltä löytyy myös erinomainen valikoima mitä erilaisimpia lomalaisille hyvin maistuvia ruokia pizzoista pihveihin ja hampurilaisiin. Valtaosa paikallisista aterioista pyörii grillatun lihan, yleensä naudanlihan, sianlihan, lampaan tai kanan ympärillä, ja höysteet aterioihin valitaan ruokalistasta erikseen.

Mr. Baba -ravintolalaiva

Paikallisia ruokia tarjoavissa ravintoloissa on yleensä balkanilaista kebabia muistuttavia ruokia, joissa pitkulaista tulista grillattua naudanlihaa syödään yhdessä salaatin tai pelkän sipulihöysteen kanssa. Salaatit ovat hyviä kesäaikaan, ja shopsky on niistä kuuluisin ja soveltuu hyvin proteiinipitoisen juustonsa takia kasvissyöjille vaikka pääruoaksi. Kesäisin kannattaa ehkä vältellä sellaisia tukevia muhennoksia, kuten kavarmaa ja ottaa tilalle vaikkapa kalaruokia, joita rannikolla on kesäaikaan hyvä valikoima. Kasvissyöjille Varnan ravintolat tarjoavat hyviä salaatteja, ja hyvällä tuurilla myös lihattomia lämpimiä ruokia tulee vastaan, joskaan kasvisruokaravintoloita Varnaan ei toistaiseksi ole eksynyt.

Pizzat ovat Bulgariassa suosittuja ja usein yllättävän tasokkaita. Näitä saa kaikkialta niin kokonaisina kuin paloinakin, ja niiden syöminen on paikassa kuin paikassa pilkkahintaista. Pastat ja muut italialaiset ruoat ovat nekin varsin hyvin esillä, ja erilaiset pihvit, grillikanat ja muut länsimaiset ateriat ovat suosittuja ruokia lomalaisten keskuudessa. Niin Varnassa kuin muuallakin rannikolla hiekkarannat tarjoavat hyvän valikoiman pizzoja, pastoja, pihvejä ja hampuriliasia pitkin päivää, mutta rantojen ruokien joukosta ei ole kovin helppo löytää täysin paikallisia ruokia.

Nykyään Varnan keskustan ravintolat tarjoavat vähemmän paikallisia ruokia ja enemmän amerikkalaisia ja italialaisia ruokia, mutta yleensä paikallisväriä tulee mukaan erilaisten lisukkeiden ja salaattien muodossa miltei paikassa kuin paikassa. Mikäli haluaa heittäytyä täysin turistiksi, löytyy Varnan keskustasta kansainvälisten pikaruokaketjujen pisteitä, joista ei löydy olleenkaan paikallisia ruokia.

VarnaVarnan keskustassa on hyvä määrä erilaisia ravintoloita, jotka ovat ympäri vuoden auki, mutta mitään gourmet-kokemuksia siellä ei monessa paikassa ole tarjolla. Kesäkautena toukokuusta syyskuun loppuun rannalta saa erilaisia ruokia, ja etenkin kalaruokia kannattaa kesällä lähteä syömään sinne.

Mr Baba –ravintolalaiva rannalla on erinomainen kalaruokaravinto, jossa lapsiperheet viihtyvät hyvin. Happy Bar and Grill (Ul Preslav 11), jolla on useitakin pisteitä keskustassa, on takuuvarma, hyvätasoinen valinta, ja sen ruokiin kuuluvat lähinnä bulgarialaiseen tyyliin grillatut lihat ja suuri valikoima salaatteja. Mikäli haluaa syödä italialaisia ruokia, on etenkin lounasaikaan La Pastaria (Ul Dragoman 25) siihen erinomainen valinta lähellä Mitropolitska Simenon –aukiota ja sen maamerkkiä, suurta ortodoksikatedraalia.

TripAdvisor rankkaa Varnan ravintoloita (englanniksi)

Nähtävyydet

Varnan kauniit kreikkalaiskatoliset kirkot ovat hienoa nähtävää, ja etenkin Mitropolitska Simenon –aukion maamerkki on ilmainen vierailupaikka, ja vain sen katseleminen vilkkaasti liikenöidyn kadun toiselta puolelta antaa puhtia päivään. Niin tämän kuin muidenkin kaupungin ortodoksikirkkojen ympärillä pyörii kaikenlaisia paikallisia, joista osa on kerjäläisiä, osa taskuvarkaita ja osa kauppaa ikonien jäljennöksiä ja muita hyviä matkamuistoja.

Varna

Keskustassa käveleminen on mukavaa, etenkin jos suosii sen kävelykatuja. Siellä tulevat kirkkojen lisäksi vastaan muinaisen Rooman valtakunnan ajan termaalikylpylän rauniot (Ul Khan Krum ja Ul Stenanon kulma).

Keskustassa on myös merkittäviä museoita, joista arkeologista museota (Maria Luisa 41) pidetään yhtenä maan parhaista. Sen suojista löytyy yli 100 000 esinettä 6000 vuoden ajalta, ja kaikki on selvitetty englanninkielisin tekstein. Varnan tienoo on ollut monen eri kulttuurin vaikutuksen alaisena, ja niinpä täällä voi oppia kaikkea kivikaudelta roomalaisten ja ottomaanien aikoihin ja paikallisiin sivilisaatioihin 4500 vuoden takaa.

Toinen hyvä museo keskustassa on etnografinen museo (Ul Panagyuriste 22), josta löytyy paikallisia asuja ja muuta Varnan tienoon historiaan liittyvää. Kolmas hyvä museo, joka onkin aivan rannan tuntumassa, on kansallinen merenkulkumuseo (bul Primorki 2), jonka tarjonnasta suuri osa näkyy aidan ylikin.

AkvaarioMerenkulkumuseo sijaitsee Meripuistossa, joka on yksi Euroopan suurimmista merenrantapuistoista, ja pituudeltaan noin seitsemän kilometriä. Puisto on hyvä oleskelupaikka keskikesän kuumina päivinä, ja sen alueelta löytyy erikoisia patsaita, kuten myös kaupustelijoita ja kaikenlaisia nähtävyyksiä. Lapsiperheet viihtyvät puiston alueella, ja etenkin akvaario, delfinaario ja eläintarha vetävät puoleensa perheitä. Puiston alueella on mielenkiintoista kasvillisuutta, osa Välimeren alueelta peräisin olevaa, sekä ns. Kosmonauttikuja, jonka ensimmäisen hopeakuusen itse Juri Gagarin kävi istuttamassa 60-luvun alussa.

Meripuisto sijaitsee heti Varnan hiekkarantojen takana, ja nämä ovat toiminnassa yllättävän lyhyen aikaa vuodesta, sillä toukokuu ehtii kulua pitkälle ennen kuin ranta täyttyy auringonpalvojista ja sillä olevat ravintolat ja yökerhot kaikki avaavat ovensa. Ranta on muulloin kuin toukokuun puolivälistä syyskuun loppupuolelle melko ankea paikka, ja vain pari ravintolaa on siellä toiminnassa ympäri vuoden, mukaan lukien ravintolalaiva Mr. Baba. Näin ollen Varnaan ei kannata lähteä rantalomalle kuin vasta toukokuun loppupuolella, mutta kesä jatkuu siellä hyvin lämpimänä pitkälle syyskuuhun, joskus lokakuuhun asti.

Varnan keskustan pitkien hiekkarantojen lisäksi kannattaa pitää mielessä etenkin kaupungin pohjoispuolella olevat rantaresortit, jotka Albenan johdolla ovat eräitä maan suosituimpia heinä-elokuussa. Mikäli mielii nähdä kaikkein parhaiksi miellettyjä rantoja, kannattaa matkata mahdollisimman kauas pohjoiseen Varnasta, sillä siellä olevat rannat ovat maan arvostetuimpia ja niillä käy paljon vähemmän turisteja kuin rantaresorttien hiekkarannoilla.  

Varna

Lisätietoa Varnan nähtävyyksistä (englanniksi)

Shoppailu

Bulgaria on suomalaisen näkökulmasta edullinen maa, jossa monet tuotteet maksavat murto-osan kotimaan hinnoista mutta jonka valikoimat jättävät toivomisen varaa. Kaupungin pitkille pääkävelykaduille on ilmaantunut vuosi vuodelta parempia putiikkeja, joista saa kaikkea vaatteista alkoholiin. Suhteessa 2:1 euron kanssa oleva paikallinen valuutta tekee hintojen muuntamisesta yksinkertaista.

Kävelykatujen varsille on viime aikoina kohonnut ostoskeskuksia, joiden valikoimat ovat miltei länsimaista tasoa ja joissa monet mielellään kiertävät kauppoja harvoina sadepäivinä tai tukahduttavina iltapäivinä. Nezavisimost–aukion ja Mitropolitska Simenon –aukioiden välisessä maastossa pidettävät markkinat ovat hyviä matkamuistoille ja kommunistiaiheiselle tavaralle, ja näistä saa myös edullisia lomavaatteita, sandaaleita, elintarvikkeita ja muita tuotteita laidasta laitaan. Ortodoksikirkkojen ulkopuolelta saa hyvin matkamuistoja, ja keskustassa on muuallakin kojuja, joista saa käsitöitä ja muuta uniikkia tavaraa.

VarnaKäsitöiden, ikonijäljennösten, keräilytavaran, vaatteiden ja kenkien lisäksi alkoholijuomat ovat hyviä hankintoja Bulgariassa, ja myös tupakkatuotteet ovat kotimaata edullisemmissa hinnoissa. Kaupat ovat varsin hyvin auki, eikä mitään siesta-aikaa ole tapana täällä pitää.

Lonely Planet -opas listaa Varnan kauppoja (englanniksi)

Yöelämä

Muulloin kuin heinä-elokuussa Varna on suureksi opiskelijakaupungiksi melko hiljainen juhlimispaikka, jossa viina on halpaa mutta paikat tyhjinä jo alkuillasta. Keskikesällä rannan klubit ja baarit heräävät henkiin, ja armoton bailaus jatkuu läpi yön koko kesän ajan. Mikäli kesällä mielii juhlia olan takaa, kannattaa suunnata rannalle ja etsiä sieltä mieleinen menomesta. Keskustassa on melko rajallisesti baareja, ja ravintolat ovat parhaita illanviettopaikkoja kävelykatujen varsilla. Suuri osa muista kuin rannan ja keskustan yökerhoista sulkee ovensa aikaisin, klo 24 mennessä, mutta jotkut baarit ja ravintolat pitävät kesäkuukausina ovensa avoinna siihen asti kunnes viimeinen asiakas poistuu paikalta.

Bulgarialaiset viinit ovat hyviä, ja niitä kannattaa ottaa ainakin ruokajuomaksi. Paikallinen olut ei kuulu Euroopan parhaiden joukkoon, mutta drinkit ovat edullisia ja paikallinen rakia-luumuviina on sekin maistamisen arvoista.

Lonely Planet -opas listaa Varnan baareja, yökerhoja, elokuvateattereita ja kulttuuririentoja (englanniksi)

Lue lisää:
Lisätietoa Varnasta (englanniksi)
In Your Pocket – Erinomainen, kännykkäänkin ladattava opas Varnaan (englanniksi)
Pieni matkaopas Varnaan

Teksti ja kuvat: Peter Forsberg

Suosittelemme