Matkailu

Varttuneiden viikonloppu Porvoossa

Teksti: Anna.fi

Ranta-aitatPolkupyörämatkan päässä pääkaupunkiseudulta sijaitsee Suomen toiseksi vanhin kaupunki, Porvoo. Pääsee sinne toki hikoilemattakin, laivalla, junalla, bussilla. Kulkutavasta riippumatta kaupunki on visiitin arvoinen. Kuvitteellinen varttuneemman tai nuoremman pariskunnan matka alkaa Helsingistä. Matkan motiivit ovat hyvä olo, design, historia ja romantiikka.

Kesällä, Porvooseen pääsee helposti päivittäin m/s J. L. Runebergillä, vanhalla höyrylaivalla. Laiva lähtee Kauppatorin rannasta kerran päivässä klo 10.00.  Matka kestää kolme ja puoli tuntia, maisemat ovat niin upeat kuin vain saaristo voi tarjota. Hanuri soi, Runebergin torttuja on tarjolla, lohikeittokin mahtuu ruokalistalle. Mikäli haluaa palata laivalla takaisin Helsinkiin, lähtö on Porvoosta päivittäin klo 16.00.

Toinen erikoisempi tapa matkustaa Porvooseen on lähteä Helsingin rautatieasemalta vanhalla  lättähattujunalla. Rata on vanha (Kerava-Porvoo väli on Suomen toiseksi vanhin rata), mutta niin on junakin. Nämä liikennöivät heinä-elokuussa.

Kesäajan ulkopuolella bussi on hyvä vaihtoehto. Keskustasta keskustaan pääsee kymmenillä vuoroilla päivässä. Nopeinta reittiä käyttäen matka kestää alle tunnin.

Porvoon mittaKävelymatkan päässä laivasatamasta, rautatie – ja bussiasemalta sijaitsee kaksi mielenkiintoista majapaikkaa. Hotelli Onni on vanhan Porvoon keskustassa, tuomiokirkon vieressä. Designhotellissa on neljä persoonallista huonetta (Meri, Kartano, Saaristo ja Aasia), joissa jokaisessa on tyylikäs kylpyhuone. Aamiaisen voi nauttia aamiaishuoneessa tai terassilla. Onnissa kahden hengen huone maksaa 130 euroa, aamiainen on hinnassa mukana. Toinen Porvoon persoonallisista majapaikoista on nimeltään Porvoon mitta.

Missinäkin maailmalla  mainetta niittänyt Merja Tammi perusti miehensä Ari Koveron kanssa vuosia sitten menestyneen etanaravintola Timbaalin. Sen pariskunta myi ja hankki itselleen samasta korttelista vanhan kiinteistön, johon perustettiin hotelli. Huoneita on kahdessa kerroksessa kymmenen. Jokaisessa on erillinen makuu- ja olohuone ja nimet aikoinaan tontilla asuneiden mukaan. Kahden hengen huone maksaa 125 euroa/vrk, suite 200 euroa.

Porvoo on kulinaristikaupunki

Yksistään vanhassa kaupungissa on lukuisia mielekkäitä pysäkkejä. Yksi tunnetuimmista on tietenkin Tuomiokirkon vieressä sijaitseva Vanha Laamanni. 1700 luvulta peräisin olevassa hirsitalossa saat vaikkapa Runebergin silakoita (Fredrikan resepti), ruokalista on melko traditionaalinen, maistuu hyvin vanhojen seinien suojassa. Etanaravintola Timbaali Porvoon Mitta -hotellin kupeessa on persoonallinen, ja sillä on maukas keittiö. Kesällä sillä on käytössään vehreä sisäpiha. Vanhassa kaupungissa on myös kaksi mukavaa etnistä ravintolaa, espanjalainen El Alba ja italialaistyyppinen  Terra Mia. Molemmat ovat Kirkkokadun varrella.

Porvoon kahvilat ovat persoonallisia ja pistäytymisen arvoisia. Esimerkiksi vanhalla raatihuoneen torilla on tee- ja kahvihuone Helmi, joka tarjoaa keisarillisia kahvilapalveluita 1800-luvulta peräisin olevassa säätyläiskohdissa.

Pieni SuklaatehdasJoen rannalla sijaitseva 1600-luvulta peräisin olevassa holvikellarissa sijaitsee Cellar Cafe. Vanhassa 1800-luvulta peräisin olevassa punatiilimakasiinissa puolestaan on myös joen rannalta löytyvä bar & cafe Porvoon Paahtimo. Talossa toimii aito paahtimo, joten tarjolla on sanan varsinaisessa merkityksessä talon kahvia.

Viimeisin mutta ei vähäisin, paitsi kooltaan on Tuomiokirkon vieressä sijaitseva Pieni Suklaatehdas.  Porvoo oli aikoinaan merkittävin suklaanvalmistuskaupunki Suomessa. Siitä muistona on edelleen toimiva tunnettu Brunbergin suklaatehdas, jonka myymälä sijaitsee Vanhassa Kaupungissa. Sipoolainen suklaamestari  Peter  Westerlund perusti pari vuotta sitten uuden ”suklaatehtaan”. Hän itse suunnittelee kaikki tuotteet paitsi muotonsa, myös koostumuksensa puolesta. Herkullista. Myymälä on pieni, joskus sinne saa jonottaa, mutta se kannattaa ehdottomasti.

Design-kaupunki

Jokikatu 1Porvoo on viime vuosina vetänyt vanhaan taitelijakaupunkiin (Albert Edelfeldt, Louis Sparre, J. L. Runeberg ja hänen poikansa Walter…) uusia nuoria taiteellisesti lahjakkaita yrittäjiä. Tutustumisen   arvoisia liikeitä on monia, esimerkiksi vanhassa kaupungissa sijaitseva Design Deli. Designherkkuja kaikkialta Suomesta, piensarjoja ja uniikkituotteita. Yrittäjä Mia Paakkasen mukaan tästä vuodesta on tulossa vilkas muotoiluvuosi. – Edustamme yli 40 alansa ammattilaista. Vuoden vilkkaus on selvästi näkyvissä.

Porvoon Suomenkylässä (2 km Tuomiokirkolta) sijaitsee tekstiilipaino Fokus Fabrik. Neljä nuorta  naismuotoilijaa, Laura Järveläinen, Tiia Eronen, Eeva Heikkinen ja Hanna Kerman perustivat yrityksen, joka suunnittelee ja valmistaa tekstiilit. Näistä valmistettuja metrikankaita, vuodevaatteita laukkuja ja muita pientuotteita löytyy pajan myymälästä. Ehdottomasti käymisen arvoinen liike.

Jokikadulla sijaitsee Lasipaja Marjut Kalin, uniikkivateja, koristeita ja varsinkin lasikojuja. Vanhan Raatihuoneen torilta löytyy tunnetun vaatesuunnittelija Liisa Voiman putiikki. Erinomaisen yksilöllisiä ja tyylikkäitä vaatteita. Pienen matkan päästä löytyy Atelie Pirjo Kokljuschkin, joka myy hänen suunnittelemiaan designtekstiilejä.

Lähellä kaupunkia, 10 kilometriä Helsingin suuntaa sijaitsee Kulloon kartano. Siellä avattiin viime vuonna  Butiken på landet -niminen kauppa. Näitä on Pohjoismaissa parikymmentä, ja jos haluaa jotain hyvin erilaista, design vaatteita, golftuotteita…eikä välttämättä halua katsella hintalappua, tämä on oikea kauppa. Putiikki on auki ti – pe 10-18 ja la – su  11-16.

Museoita ja pikkukaupungin tunnelmaa

RunebergPorvoossa on lukuisia taidemuseoita, varmasti kaikki käymisen arvoisia. Yksi mielenkiintoisimmista on  WSOY:n entisen pääjohtajan Yrjö A. Jäntin mittava taidekokoelma. Suklaan vahvistamana energia riittää kiertämään tämän yli 100:n 1900-luvun suomalaisen maalauksen ja veistoksen taidekokoelman.

Ei kannata myöskään unohtaa persoonallisen porvoolaisen antiikkikauppias Evi Söderlundin  elämänikäisen harrastuksen tulosta Porvoon Nukke– ja Lelumuseossa. Kokoelma on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen.

Luonnollinen vierailukohde on tietenkin J. L. Runebergin kotimuseo. Se on avoinna kesällä 10-16, talvella ke-su 10-16.

Parhaiten kaupunkiin tutustuu kävellen. Kapeat kadut, vanhat puutalot, kesäisin uskomaton kukkaloisto ja hiljaisuus viehättävät. Siellä täällä juorupeli kertoo sisällä istuvalle ohikulkijasta tärkeimmät tuntomerkit. Porvoo Tours -niminen toimisto järjestää myös eri teemoilla johdettuja patikointiretkiä kaupungissa.

Kesällä jokiranta, Vanhan ja uuden sillan välinen alue on porvoolaisten oma olohuone. Kahviloihin ja terasseille tullaan tapaamaan tuttuja ja näyttäytymään. Legendaarinen Romsin kahvila on yksi suosituimmista. Arne Roms, karjaalainen kauppias häärii usein itse paikalla. Hän pitää huolen siitä, että porvoolaisten päiväkävelyllä olevat koirat vetävät taluttajansa sisälle. Kuumana kesäpäivänä koira saa ensin juomakupin, ehkä myös siivun makkaraa, sitten vasta palvellaan talutettavaa. Useimmat janoisista tulevat kuitenkin ilman koiraa. Rannasta lähtee myös sightseeing veneitä lähellä sijaitsevaa Kiialan kartanoon ja ulos saaristoon.

Teksti ja kuvat: Jorma Kujanpää

X