italia veneto padova
Matkailu

Veneton helmet

Teksti: Jorma Kujanpää Kuvat: iStock

Veneton maakunta rajoittuu idässä Venetsiaan ja lännessä Veronaan. Molemmat kuuluvat ns. pakollisiin käyntikohteisiin. Varsinaiset maakunnan helmet jäävät liian usein näiden kahden valovoimaisen tähden varjoon. Niistä helmistä rakentaa pitkän, hyvin mielenkiintoisen ja kauniin kaulanauhan. Autolla maakuntaan saapuva suomalainen tulee Italiaan yleensä Brennerin solan tai Tarvision kautta Itävallasta. Kumpaakin reittiä pitkin pääsee helposti mielenkiintoiselle vierailulle Veneton ”tuntemattomien” nähtävyyksien juurelle.

Historiallinen Padova

26 kilometriä Venetsiasta länteen sijaitsee 3000 vuotta sitten perustettu Padova, antiikin Rooman aikana Patavium nimellä tunnettu historiaa pursuava kaupunki. Antiikin kreikkalainen runoilija Vergilius ylistää kaupunkia runossaan, eikä suotta. Kaupungissa on pisimpään maailmassa yhtäjaksoisesti toiminut yliopisto. Katukuva on leimallisesti” nuori”. Galileo Galilei oli yksi yliopiston kuuluisimmista opettajista.

italia veneto padova

Pyhän Antoniuksen hautakirkko on yksi upeimmista 1200 luvulla rakennetuista katedraaleista Italiassa. Sota säästi vanhan keskustan melko koskemattomana ja iltainen kävely vanhassa Padovassa ei ole hukkaan heitettyjä askelia. Vapaata hotellihuonetta ei ole vaikea löytää varsinkaan elokuun ulkopuolella, silloin italialaiset turistit valtaavat kaupungin. Kaupungin halki virtaa Brenta joki, jota pitkin tehdään laivamatkoja Venetsiaan. Joen varrella on upeita vanhoja varakkaiden venetsialaisten rakennuttamia ”huviloita”. Niissä on yleensä kymmeniä huoneita ja valtavat puistot.

Keskiajan kuuluisista taiteilijoista ennen kaikkea Tizianon, Mantengan, Giotton ja Donatellon töitä löytyy Padovasta runsaasti. Ehdottomia käyntikohteita ovat Piazza delle Erbe, della Fruta ja dei Signori aukiot. Niillä sijaitsevat vanhat, edelleen toiminnassa olevat kauppatorit ja kuuluisat kahvilat.

Arkkitehtuurin lumoa Vicenzassa

Vicenza on kaulanauhan seuraava helmi, vajaan tunnin ajon päässä Padovasta länteen. Andrea Palladio on kautta aikojen ehkä tunnetuin italialainen arkkitehti ja Vicenza tunnetaan nimenomaan hänen kaupunkinaan. Vihreiden kukkuloiden keskellä sijaitseva 100 000 asukaan helmi on arkkitehtonisesti henkeä salpaava kohde. Kaupunki kirjattiin UNESCOn maailman perintölistalle 1994.

italia veneto vicenza

Palladion suunnittelemia palatseja ja huviloita löytyy melkein joka kulmasta. Yksi ehdottomista käyntikohteista on Olympia teatteri. Suuren arkkitehdin suunnittelema teatteri on lähes samassa kuosissa, kuin se oli valmistuessaan. Ensi- iltanäytelmänä 3.3.1585 oli Sofokleen Kuningas Oidipus. Näyttämö muistuttaa huomattavasti antiikin kreikan amfiteattereita.

Teatteri on edelleen aktiivinäyttämö. Rakennuksessa on myös erinomainen kirjakauppa, jossa on ennen kaikkea kirjoja Palladiosta, mutta myös muista maailman kuuluista arkkitehdeistä. Pohjoismaita edustaa ainoastaan Alvar Aalto. Hän on saanut vaikutteita useissa töissään Palladiolta, (Tekninen korkeakoulu ja Jyväskylän Yliopisto)

Vicenza on myös Italian kultaseppien ja korutaiteilijoiden keskus. 1200 kultaseppäfirmaa käsittelee vuodessa noin 200 kiloa kultaa koristamaan kantajiaan. Erinomaisia korukauppoja. Palladion lisäksi vanhojen mestareiden töitä on paljon näkyvillä. Antonio Canova, Giovanni Bellini(kautta aikojen kuuluisin kultaseppä), Paolo Veronese, Giambattista Tiepolo, siinä muutama, joiden töitä löytyy Vicenzasta. Kaupungin keskustaan ei kannata mennä autolla. Kävellen näkee, aistii, ja ehtii huomattavasti paremmin.

Persoonallinen Bassano

Bassano del Grappa on upea 35000 asukkaan kaupunki puolen tunnin ajon päässä Vicenzasta kohti pohjoisen vuoria. Brenta joen laaksossa kukkulan rinteille leviävä kaupunki on persoonallinen, hyvin säilynyt, ehdoton vierailukohde. Kun kesällä Po joen tasangolla on kuuma, täällä hieman korkeammalla ilma on miellyttävä, aina  käy kevyt tuulen vire. Tästä syystä tännekin rakennettiin aikoinaan varakkaiden venetsialaisten upeita huviloita.

italia veneto bassano

Matkalla Vicenzasta Bassanoon kannattaa pysähtyä puolessa välissä olevassa Marostican kaupungissa. Pieni kaupunki on kokonaisuudessa ympäröity kukkulan rinteitä pitkin kiipeävällä kaupungin muurilla. Joka vuosi täällä pelataan erikoinen peli. Keskiajalta peräisin oleva shakkiottelu, jossa pelinappulat ovat eläviä. Hevoset hevosia, sotilaat sotilaita. Ottelu käydään syyskuun toisella viikolla parillisina vuosina. Juhlat kestävät kolme päivää.

Bassanon tunnus on Brenta yli johtava puusilta, jonka suunnitteli 1500 luvulle itse Andrea Palladio. Muutaman kerran sitä on jouduttu korjailemaan mutta periaatteessa se on saman näköinen kuin 500 vuotta sitten. Kaupungissa on upeita palatseja ja kirkkoja. Ennen kaikkea Paolo Veronesen töitä on lukuisia. Bassano on myös keramiikkateollisuuden keskus.

Tietenkin kaupunki on tunnettu myös grappasta. Viinirypäleen kuorista valmistettu alkoholi on italialaisten talvijuoma. Kalleimmat pullot maksavat 300-500 euroa. Kyseessä on silloin juoma , jota on säilytetty yli 20 vuotta. Bassanon keskustaan ei ole asiaa omalla autolla. Ilman lupaa pysäköity hinataan nopeasti pois ja lunastaminen ei ole ilmaista. Keskustan vieressä on merkittyjä pysäköintipaikkoja.

Erinomaisia majapaikkoja löytyy joka lähtöön. Yksi upeista huviloista on muutettu hotelliksi. Hotel Villa Ca`Sette. Hieman kaupungin pohjoispuolella. Upea hotelli jossa on 19 huonetta, kaikilla mukavuuksilla, suuri puisto ja ravintola, yksi harvoista Italiassa, joka sai kolme haarukkaa vuoden 2006 Michelinin kuuluisaan ravintolaoppaaseen. Kahden hengen huone maksaa 170-210 euroa/yö.

Herkuttelijan Treviso

Viimeinen helmi uudessa kaulanauhassa on Treviso, tunnin ajon päässä Bassanosta itään. Venetsian laguunin laskeva Sile joki kanavineen halkoo kaupunkia, Venetsiaan täältä on vajaan puolen tunnin matka. Taiteilijoiden ja suunnittelijoiden kaupunki. Täältä on kotoisin mm. Benettonin perhe (vaatteet, myös osa heidän tuotantolaitoksistaan sijaitsee täällä), Pierre Cardin… Vanha keskusta on täynnä palatseja ja kirkkoja.

italia veneto treviso

Upeita taidemuseoita, mutta ennen kaikkea Treviso on ruuan kaupunki. Venetolainen keittiö on tasokas ja sen ehdoton kruunu on Treviso. Parsan ystävien paratiisi, sieniruokien huippukeittiö, vuoristojuustot, erilaiset makkarat. Täällä kannattaa varata aikaa ruokailuun. Kaikki ne kaupungit, jotka osuvat esitellyn reitin varrelle tuottavat kuohuvaa valkoista prosecco viiniä. Tämän jalojuomat parhaat tulevat Trevison alueelta. Kaupungissa järjestetään myös eri pituisia kulinaristiretkiä, yhden aterian tai tarvittaessa vaikka kahden päivän mittaisia. Retken aikana tutustutaan paitsi alkutuotantoon, myös jalostukseen ja retki päätetään aina ateriaan.

Mikäli uuteen kaulanauhaan haluaa vielä yhden helmen, kannattaa vierailla Ghioggiassa Venetsian lagunin eteläpäässä sijaitsevassa kalastajakaupungissa. Täälläkään ei juuri törmää turistiin, aivan erinomaisia kalaravintoloita ja melko edulliset hinnat. Yhteistä kaikille esitellyille kaupungeille on se, että suurin osa matkailijoista tulee Italiasta. Ajomatkat kaupunkien välillä ovat lyhyitä, keskustoihin ei kannata mennä omalla autolla, toisaalta siellä kävelyetäisyydet ovat lyhyitä.

X