Matkailu

Verikirkko – Mosaiikkien juhlaa Pietarissa

Teksti: Hanna Näsänen Kuvat: Hanna Näsänen

Pietarin VerikirkkoUpeissa väreissä niin ulko- kuin sisäpuoleltakin hehkuva Verikirkko on Pietarin suosituimpia nähtävyyksiä. Sen mielikuvituksellisesti koristellut sipulikupolit ovat kaupungin siluetin silmiinpistävimpiä kohtia.

Verikirkko tai Kristuksen ylösnousemuksen katedraali rakennettiin tsaari Aleksanteri II:n muistoksi paikalle, jolla hänet salamurhattiin vuonna 1881. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1883, mutta kirkko valmistui vasta vuonna 1907.

Pietarin uusklassisesta yleisilmeestä poiketen Verikirkko edustaa kansallisromanttista tyyliä. Kirkon esikuvana toimi Moskovan Pyhän Vasilin katedraali, joka valmistui 1500-luvun puolivälissä. Pääosin tiilestä rakennetun kirkon seiniä on verhottu marmorilla, graniitilla ja mosaiikeilla. Kellotornia koristavat 144 vaakunaa edustavat Venäjän valtakunnan alueita ja kaupunkeja ja kansakunnan tsaarin kuolemasta tuntemaa surua.

VerikirkkoVerikirkon yhdeksän sipulin muotoista kupolia ovat toinen toistaan ihastuttavampia, hehkuivat ne sitten kultaisina tai sinisen, vihreän, keltaisen ja valkoisen emalin koristamina. Toinen on päällystetty kulmikkailla pyramideilla, kun toisen ympärille kiertyvät muhkeat spiraaliraidat. Korkein kupolitorneista ulottuu aina 81 metrin korkeuteen.

Verikirkon katto ja seinät on verhottu mosaiikeilla, joita on yhteensä 7500 neliömetriä. Loistavissa väreissä hehkuvia kuvia katsellessa alkaa päätä huimata viimeistään siinä vaiheessa, kun kuvittelee niihin käytettyjä työtunteja. Mosaiikit esittävät Raamatun kohtauksia ja henkilöitä. Kukin kuva on erotettu toisistaan sarjakuvat mieleen tuovilla terävillä rajauksilla.

Aleksanteri II:n tarkalle loukkantumispaikalle kirkon sisälle rakennettiin ylellinen pyhäkkö, joka koristeltiin topaasilla ja muilla puolijalokivillä. Kaiken krumeluurin keskellä, pyhäkön lattialla näkyvät mukulakivet, joille tsaarin veri roiskui. Tästä on johdettu myös Verikirkko-nimi.

Kirkon sisällä 20 marmorilaattaa kertovat Aleksanteri II:n hallintokauden tapahtumista. Vajaan 30 hallintovuotensa aikana tsaari ajoi läpi monia uudistuksia, kuten maaorjuuden lopettaminen. Myös Suomen suuriruhtinaskunnassa olot paranivat Aleksanterin hallinnon aikana. Suomessa saatiin käyttöön oma valuutta ja suomenkieli nostettiin virallisen kielen asemaan ruotsin rinnalle.

Vuoden 1917 vallankumouksen ja toisen maailmansodan aikana Verikirkko kärsi vakavia vaurioita. Matkailijoille se avasi ovensa vuonna 1997 kymmeniä vuosia kestäneen kunnostustyön jälkeen. Rakennusta ei ole avaamisen jälkeen vihitty uudelleen kirkoksi, vaan se toimii virallisesti mosaiikkimuseon nimikkeellä.

Verikirkko sijaitsee Gribojedovin kanaalin varrella lähellä Nevski prospekt -pääkatua. Kanaalin 21 sillasta monet ovat rakennustaiteellisesti kiinnostavia ja kanaalin varrelta löytyy myös muun muassa Kazanin katedraali ja yksi Venäläisen taiteen museon näyttelypisteistä.

Verikirkon viralliset verkkosivut

Verikirkko

X