Matkailu

Vietnam – Vie kielen ja sydämen mennessään

Teksti: Anna.fi

Suureen Vietnamiin mahtuu erilaisia kaupunkeja, nähtävyyksiä, ruokia ja juomia. Valmiit pakettimatkat vievät usein yhteen kohteeseen, mutta jos on aikaa ja mahdollisuuksia, kannattaa tutustua muihinkin kyliin ja kaupunkeihin.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Pohjoisesta etelään kulkiessa säät ja kaupunkikuvat vaihtelevat. Suosittuja ja vierailemisen arvoisia kaupunki- sekä rantalomakohteita sijaitsee Vietnamin eri osissa, joten koko maata ei tarvitse kiertää nähdäkseen erilaisia ja ikimuistoisia palasia maasta.

Ho Chi Minh City – Hallitsematon kaaos

Maan suurin kaupunki Ho Chi Minh, josta edelleen käytetään myös vanhaa nimeä Saigon, on selvästi vilkkain kaupunki. HCMC:n liikenne on ensimmäinen asia, jonka kaupunkiin tullessa huomaa, ja viimeinen muisto, joka kaupungista jää. Bussien ja taksien rinnalla kulkevien mopoilijoiden määrää ei voi kuvitella, vaan se on nähtävä ja koettava itse.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Kaupungin päälinja-autoaseman ja suuren katetun markettialueen Bến Thànhin välissä on vaivaiset kaksi tietä, mutta teiden ylittämiseen kannattaa varata aikaa, rohkeutta, päättäväisyyttä ja huumoria. Bến Thành on parhaimmillaan aamupäivällä, jolloin marketin ruokaosio on tuoreimmillaan ja tavaraosio hiljaisempi kuin iltapäivällä.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Kävelymatkan – tai moottoripyöräkyydin – päässä marketilta on kaupungin varsinainen keskusta, jossa sijaitsevat muun muassa näyttävä kaupungintalo, upea vanha postitoimisto, kaupungin suurin kirkko Notre Damen katedraali ja 1960-luvun tyyliin rakennettu Vietnamin yhdistymisen palatsi, eli entinen presidentin palatsi. Lisäksi kannattaa käydä yhdessä tai useammassa maan historiasta kertovassa museossa, minkä jälkeen matka jatkuu taas uusin silmin.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Rantakaupunki Nha Trang

Luksusta, rentoa elämää ja ennen kaikkea hiekkarantaa silmän kantamattomiin saa kokea Nha Trangissa. Auringonpaahteessa makailevat turistit, varjosta nauttivat paikalliset ja innokkaat katukauppiaat ovat tuttu näky kauniissa rantakaupungissa. Kuten kaikkialla Vietnamissa, katukauppiailta voi ostaa tuoreita hedelmiä ja ihania paikallisia erikoisherkkuja, mutta heidän ensimmäistä hintaansa ei kannata maksaa.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Rantabulevardilla hotelleista ja ravintoloista on upea näkymä merelle. Pienen kävelymatkan päästä löytää kuitenkin halvempia ja vaatimattomampia mutta hyviä ruokakojuja, jotka ovat niin ikään tutustumisen arvoisia. Kaikista paikoista ei välttämättä löydy englanninkielistä, jos minkäänlaista, ruokalistaa, mutta esimerkiksi viereisen pöydän annosta näyttämällä saa hyvää (tai ainakin paikallisten suosimaa) ruokaa kulhoonsa. Pienillä muovituoleilla nautittu iso phở-nuudeliannos kyytipoikanaan tuore sokeriruokomehu tai kylmä olut parin euron yhteishintaan – sitä ei voi Euroopassa matkustaessa kokea.

Nha Trangissa riittää tekemistä koko perheelle. Lähellä rantaa on pieni huvipuisto, ja Bong Nguyenin saarella sijaitsee mielenkiintoinen, joskin hieman nukkavieru, akvaario, jonne pääsee lautalla. Kulttuuria voi aistia niin katolilaisessa Nha Trangin katedraalissa kuin Chùa Long Sơn -temppelin alueellakin, missä istuu näyttävä Buddha-patsas.

Cho Damin markettialue ei ole yhtä ruuhkainen tai kallis kuin HCMC:n Bến Thành, ja on siten myös vietnamilaisten suosiossa.

Paratiisipysähdyksiä matkan varrella

Mikäli Nha Trangin ja Ho Chi Minhin matkailijalla on aikaa, on Da Latin kukkaiskaupunki kaunis vierailukohde ja pakopaikka – ainakin niin kauan, kun sen kaunis luonto säilyy liian suurelta turismikuormitukselta. Alueen rikkaassa maaperässä kasvaa monia kasvilajeja sekä hedelmiä ja marjoja, joista paikalliset tekevät erilaisia herkkuja ja viiniä.

Pakollinen tuliainen suomalaiselle kahvikansalle on vietnamilainen kahvi. Vietnam on yksi maailman suurimmista kahvintuottajamaista, mistä kuuluu kiitos ranskalaisille valloittajille, jotka istuttivat kahvipuut maahan noin sata vuotta sitten. Kahvi on pehmeämpää ja makeampaa kuin suomalaisille tuttu aamukahvipaahto – mutta sekin pitää taatusti hereillä.

Suurin piirtein Ho Chi Minhin ja Hanoin puolivälissä sijaitsee muun muassa historiallinen Hue. Vanha keisarillinen kaupunki tarjoaa jälleen toisenlaisia nähtävyyksiä kuin edellä mainitut kaupungit. Vanhojen mutta näyttävien temppelien, pagodien, hauta-alueiden, porttien ja siltojen perusteella tietää ainakin olevansa Aasiassa kiinalaisten vaikutteiden äärellä.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Hanoin läheisyydessä matkailevat saavat kokea vedenpäällisen paratiisin esimerkiksi Halong Bayn kalkkikivisaarella. Saariretkillä ajellaan veneellä merenlahdella, nautitaan maailmanperintökohteista ja joudutaan tahdotusti tai tahtomatta turistikauppiaiden kohteeksi. Matkailijalla kannattaa olla aina mukanaan sekä dollareita että dongeja, sillä amerikkalaisten valuutalla hinnat ovat usein huomattavasti kalliimpia. Joka tapauksessa on toki hyvä muistaa, että hedelmiä tai matkamuistoja ostaessa tukee alueen asukkaiden elinkeinoa.

Pohjoisesta itään – Hanoi

Pääkaupunki Hanoi on HCMC:n jälkeen maan toiseksi suurin kaupunki, mitä ei ensi näkemältä uskoisi. Suurin osa ihmisistä ja yrittäjistä pitää majaansa vielä melko vaatimattoman näköisissä oloissa. Mutta siinä piilee iso osa kaupungin viehätyksestä. Kapeiden katujen varrella voi nähdä, kun naiset kynivät kanaa kyykyssä ja miehet pitävät kahvitaukoa muovijakkaroilla. Turistit saavat kuitenkin lomailla hienoissa luksushotelleissa ja syödä kalliissa ravintoloissa, mikäli haluavat.

Ranskalaiset vaikutteet ovat sekoittuneet monin tavoin vietnamilaiseen kulttuuriin.

Hanoin maamerkkinä tunnettu Hồ Hoàn Kiếm -järvi ja sen pienellä saarella sijaitseva torni luovat myyttisen aasialaisen tunnelman, kun taas esimerkiksi mahtava Oopperatalo ja Saint Josephin katedraali kertovat selvästi ranskalaista tarinaa.

Kaupungin vanha kortteli on ollut sekä vietnamilaisten vastarinnan keskus Ranskan kolonialismin aikana että käsityöläisten kaupunginosa. Kadut on nimetty sen mukaan, mitä niillä on aikoinaan myyty tai myydään edelleen.

Vietnam vie kielen ja sydämen mennessään

Vietnamilaista kansanperinnettä voi seurata vesinukketeatterissa. Katsojan ei tarvitse osata vietnamia ymmärtääkseen mielenkiintoisten ja hauskojen tarinoiden kautta sen, kuinka iso merkitys merellä ja joilla on vietnamilaisten arjessa.

Ho Chi Minhin mausoleumi ei sijaitse entisen presidentin mukaan nimetyssä HCMC:ssä vaan maan pääkaupungissa. Alue on näyttävä, mutta valitettavasti omia kameroita ei voi ottaa mukaan. Toisaalta silloin tulee katsottua maisemia muutenkin kuin linssin takaa.

Monipuolisessa Vietnamissa on tiettyjä yhteneväisiä piirteitä, joiden perusteella tietää olevansa samassa maassa. Historian jättämät jäljet ja vaatimaton elintaso ovat aistittavissa sekä kauniissa ja kirkkaassa luonnossa että pölyisten kaupunkien kaduilla. Mieleenpainuvin yhtäläisyys näkyy vietnamilaisten ihmisten kasvoilla: ystävällinen hymy.

Teksti ja kuvat: Karoliina Kantola

X