Matkailu

Viikonloppu Häringen Linnassa

Teksti: Anna.fi

Häringen linnaKuninkaallinen viikonloppu Häringen Linnassa on perinteisen Tukholman shoppailureissun vaihtoehto. Jos pidät kilteistä kummituksista, kuolleista ja elävistä koirista ja sinulla on aikaa pysähtyä haistelemaan ruusuja, olet oikea ihminen Häringen Linnaan. Linnan tummanpunaiset ja valtavat ruusut ovat kukassa vielä tähän aikaan vuodesta, ja tiluksille on haudattu kolmekymmentäkahdeksan koiraa. Lady Collien haudalla voi viettää hiljaisen hetken ja laskea Ladyn ihmiselämän pituudeksi 56 vuotta.

38 koiraa kuuluivat teksasilaiselle oopperalaulajatar Marguerite Wenner-Grenille. Ostaessaan linnan 1930-luvulla hämäristä bisneksistä tuomitulta Thorsten KreugeriltaAxel Wenner-Gren heitti vaimolleen linnan avaimet tokaisten: Häringe on sinun, beibi! Aviopari tuhlasi tukuittain dollareita gobeliineihin, taiteeseen, posliiniin ja patsaisiin. Axel oli tehnyt omaisuuden Electroluxilla ja Marguerite osasi törsätä. He olivat täydellinen pari, jonka hillittömiä juhlia muistellaan vielä tänäkin päivänä.

Häringen linnaWenner-Grenin pariskunta on yhä läsnä Häringen arjessa. Linnan edessä olevalle kukkulalle haudatusta avioparista puhutaan kuin jossain lähellä käymässä olevista tuttavista. Kummitusten perässä Häringeen matkustavat voivat halutessaan osallistua meedioistuntoihin, joissa saavutetaan yhteys linnan omistajiin.

Tuonpuoleisia kuulumisia sulatellaan kupilla linnan mustaa teetä. Alakerran haarniska kaatuu rämisten käytävään päivä laskiessa mailleen. Aamu vie aaveet, ja kertoo maanläheisempiä tarinoita. Heinäsirkat soittavat nurmikolla ja sorsat kokoontuvat neuvonpitoon lammen laiturille.

Häringen Linna on siitä erikoinen, että se sijaitsee meren rannalla. Meri tuoksuu suolakekseiltä ja vapaudelta, ja kaislikko kohoaa kunnioitettavaan korkeuteen. Siihen voisi piiloutua, jollei olisi matkalla saunaan. Saunomisesta piittaamattomat kelluvat uima-altaassa tai loikoilevat tassuammeessa.

Ammeessa voi lukea paikan esitettä: ”Jos rakastat itseäsi niin paljon, että osaat arvostaa myös kanssaihmisiä…. Jos uskallat olla jotain mieltä… Jos pidät vanhoista taloista, kierrättämisestä ja Hitaasta Ruoasta olet tullut oikeaan paikkaan.”

Jaana Rinne

Kuvat: Ralf Örn

X