Matkailu

Viipurin kirjasto – Alvar Aallon suunnittelema kulttuuriaarre

Teksti: Ann-Mari Lehtonen Kuvat: Maija Kairamo/Alvar Aalto -museo

Alvar Aallon uran merkittävimpiin ja erityisesti hänet kansainväliseen maineeseen nostaneisiin rakennuksiin kuuluva Viipurin kirjasto valmistui vuonna 1935. Arkkitehtuuriltaan arvokas kohde ehti olla aktiivitoiminnassa vain muutamia vuosia, kun se sotien jälkeen jäi hylätyksi ja pääsi huonoon kuntoon. Nyt kirjasto on jälleen avannut ovensa kaksikymmentä vuotta kestäneen restauroinnin valmistuttua viime marraskuussa.

Viipurin kirjasto

Venäläiset yrittivät korjata Viipurin kirjastoa jo 1950- ja 60-lukujen vaihteessa, mutta varsinainen entisöivä peruskorjaus aloitettiin vasta 90-luvulla. Tuolloin Alvar Aallon vaimo, arkkitehti Elissa Aalto perusti entistämistyöryhmän restauroinnin suorittamiseen. Ryhmän työ oli alussa hidasta, sillä käytössä olleet taloudelliset resurssit olivat pienet. Työ vauhdittui kuitenkin muutama vuosi sitten, kun Venäjän hallitus myönsi hankkeelle lisärahoituksen. Kirjasto on kuulunut Venäjän historiallisesti ja kulttuurisesti merkittäviin kohteisiin vuodesta 1995 lähtien.

Viipurin kirjasto

Nyt maailmanlaajuisesti merkittävän, pohjoismaista klassismia edustavan kirjaston lainaus-, luento- ja lukusalit on entistetty alkuperäiseen loistoonsa ja päivitetty tämän päivän teknisillä järjestelmillä. Myös Alvar Aalto -säätiö on ollut mukana entistämishankkeessa.

Viipurin kirjaston korjausrakentamiseen pääsee tutustumaan tulevana kesänä Alvar Aalto -museoon koottavassa näyttelyssä.

Lue lisää:
Viipurin kirjaston entistämisprojekti

Viipurin kirjasto

Deko 2/2014

X