Matkailu

Viro kutsuu harrastamaan ja rentoutumaan

Teksti: Anna.fi

ViroHarva maa on parissa vuosikymmenessä kokenut yhtä rajuja muutoksia kuin Viro. Nykyään Suomen etelänaapuri on monipuolinen lomakohde, jossa voi viettää kaupunkilomaa, harrastaa mitä erilaisimpia aktiviteetteja, löhöillä rannalla tai nauttia kesäisistä festivaaleista. Tallinnan lisäksi yhä enemmän vierailijoita vetävät puoleensa etenkin Tartto, Pärnu ja Saarenmaa.

Viro on kokenut suuren muutoksen 1990-luvun halvasta lomakohteesta edulliseksi mutta äärimmäisen tasokkaaksi ja monipuoliseksi turistivetonaulaksi. Erityisesti shoppailu- ja harrastemahdollisuudet ovat kohonneet länsimaiselle tasolle, ja myös ravintolat, baarit ja monet muut palvelut ovat nostaneet tasoaan huomattavasti. Viro on ehdottomasti maa, johon kannattaa lähteä Tallinnaakin kauemmas tutustumaan!

Matkustaminen Suomesta

Monet suomalaiset matkatoimistot tekevät matkalle kaikkialle Viroon, ja erityisesti Matkapojat, Matka-Vekka ja Lähialuematkat tekevät matkoja ympäri Viron, ja matkat Tallinnaan, Pärnuun, Saarenmaalle ja Hiidenmaalle ovat suosittuja. Erilaisia mahdollisuuksia on paljon, eikä matkanjärjestäjien valikoimasta ole vaikea löytää mieleistään matkaa.

Suomesta paras tapa matkustaa omatoimisesti Viroon on kulkea lautalla tai katamariinialuksella Helsingistä Tallinnaan. Puolestatoista tunnista reiluun kolmeen tuntiin kestäviä laivamatkoja tekevät Tallink, LindaLine, Nordic Jet Line, Silja Line ja Viking Line. Reittimatkojen lisäksi on monia risteilyjä, jotka usein ovat hytteineen päivineen edullisempia kuin reittimatkat.

Viroon pääsee tietenkin myös lentämällä, ja hintoja ja lippuja on helppo tarkastella Ebookersin tai Poptravelin sivuilta suomeksi. Hyvä nopea vaihtoehto on myös Copterline, joka Helsingin Hernesaaren terminaalista lentää Tallinnan satamaan 18 minuutissa. 

Liikkuminen Virossa

Viron viime vuosien muutokset näkyvät selvästi parantuneina maanteinä ja liikennevälineinä. Lippujen hinnat ovat nekin tuplaantuneet muutamassa vuodessa, mutta silti erityisesti pitkänmatkan busseilla ja joukkoliikennevälineillä matkustaminen on huomattavasti kotimaata edullisempaa.

Paras tapa matkustaa Virossa on linja-auto, sillä ne ovat nykyään uudenaikaisia ja porhaltavat hyväkuntoisia teitä pitkin. Matkat ovat pisimmilläänkin vain kolmen neljän tunnin mittaisia, ja erityisesti suurimpien kaupunkien välillä bussit kulkevat tiiviiseen tahtiin. Tallinnasta pitkän matkan linja-autot lähtevät Autobussijaam-asemalta, joka sijaitsee osoitteessa Lastekodu 46. Sinne pääsee raitiovaunuilla 2 tai 4. Aikatauluja ja hintoja voi katsella internetistä ja myös Nigulisten kirkon vieressä sijaitsevassa turisti-infossa. Pärnuun ja Tartoon 2-3 tuntia kestävät matkat maksavat 120-160 kruunua, joskin hinnat saattavat nopeastikin muuttua.

Rautatiet eivät Virossa ole yhtä hyvä liikkumismuoto kuin bussit, mutta juna saattaa olla bussia edullisempi ja erityisesti junamatkaa Tallinnasta Tartoon tai Pärnuun kannattaa harkita.

Polkupyörä on Virossa erinomainen liikkumismuoto, sillä maa on melko tasaista ja välimatkat sen verran lyhyitä, että muutamassa päivässäkin ehtii pyörällä mennä moneen paikkaan. Suosittuja pyöräilypaikkoja ovat Hiidenmaa ja Saarenmaa, ja näillä pyöräillessä ei edullisen kotimajoituksen löytäminen ole hankalaa. Virossa on nelisentuhatta kilometriä pyöräteitä, ja maaseudun lisäksi myös Tallinnassa näkee paljon enemmän pyöränselästä.

Autolla Viroon matkustaminen on helppoa ja halpaa, ja nykyisin teiden parempi kunto tekee automatkailusta maassa miellyttävää. Virolaiset kuskit noudattavat sääntöjä melko hyvin, ja ajaessa kannattaa muistaa, että liikennenopeuksia eri teillä muutellaan tämän tästä, niin vuodenaikojen kuin onnettomuuslukujenkin mukaan.

Tallinnan lentokenttä on vain kolmen kilometrin päässä keskustasta, ja taksilla sinne pääsee 80-100 kruunulla. Monet suurimmat hotellit myös myyvät taksiseteleitä, jotka annetaan kuskille.

Vihreä bussiTallinnassa joukkoliikenteeseen turvautuminen on tarpeen, mikäli haluaa lähteä käymään vaikkapa Piritassa tai eläintarhassa. Yksi menolippu bussissa tai raitiovaunussa maksoi heinäkuussa 2008 13 kruunua, tunnin lippu 15 kruunua ja kahden tunnin lippu 18 kruunua. Myös muualla Virossa julkisten lippuhinnat ovat samaa tasoa.

Paras tapa Virossa liikkua on kuitenkin taksi, joka kotimaan hintoihin tottuneelle on pilkkahintaista. Aloitusmaksu on korkeimmillaan 45 kruunua, ja normaalin keskustamatkan tekee 5 eurolla. Viron takseilla ei ole hyvä maine, mutta mikäli mielii tehdä rehellisesti hoidetun taksimatkan, kannattaa heti taksiin noustessa ilmoittaa, että haluaa lopuksi tulostetun kuitin. Luotettavia taksiyhtiöitä Tallinnassa on useita, kuten Linnatakso (+372 6 442 442), Tulika Takso (+372 6 120 000) ja Peretakso (+372 646 0006). Muualla Virossa taksit ovat rehellisiä, etenkin jos ilmoittaa haluavansa kuitin.

Majoitus

Vaikka moni harmittelee Tallinnan hotellihuoneiden nousseita hintoja, on Virossa pääkaupunki mukaan lukien mahdollista löytää hyvätasoinen majapaikka edullisesti. Hosteleita niin Tallinnaan kuin muuallekin Viroon on ilmestynyt kuin sieniä sateella, ja yhteismajoituksessa pedin hinta liikkuu 10-15 euron välillä heinä-elokuussa, jolloin hinnat ovat korkeimmillaan.

Hotellihuoneet Tallinnassa eivät ole mitenkään erityisen halpoja ja niiden tasokin on melko vaihteleva, mutta yhden hengen huoneen saa keskustasta yleensä alimmillaan 25-35 eurolla, ja kahden hengen huoneen 35-50 eurolla.

Virossa varsinaiset leirintäalueet, joille saa pystyttää teltan, ovat vähissä, mutta niiden sijaan onkin mahdollisuus yöpyä mökeissä. Myös maatilat ja mitä erilaisimmat kotimajoitusmahdollisuudet ovat omatoimimatkailijalle kautta Viron varteenotettava vaihtoehto. Viro on viime vuosina myös saavuttanut suosiota suomalaisten mökkivuokraajien keskuudessa.

Tietoa maaseutumatkailusta
Virallisia hosteleja
Hosteleja ilman varausmaksua

Harrastusmahdollisuudet

Viro on loistava paikka niin kesällä kuin talvellakin erityyppisten aktiviteettien harrastamiseen. Monet eri toimistot järjetävät erilaisia retkiä ja muita aktiviteettipaketteja. Lista harrastemahdollisuuksia tarjoavista toimistoista

Tallinnassa Matkad.ee järjestää kanoottiretkiä, patikointiretkiä ja paljon muuta niin yöllä kuin päivälläkin, ja Raeturist järjestää pyöräilyretkiä ympäri Viron. Erityisesti Otepäässä on talvisin mahdollisuus hiihtää, ja tämä ”Sveitsin Alpeiksi” leikkimielellä ristitty paikka on hyvä myös kesäiseen aikaan mitä erilaisimmille harrasteille. Myös sukeltaminen on Virossa mahdollista, ja Maremark järjestää niin opetusta kuin retkiäkin. Myös merikajakkiretket ovat mahdollisia, ja niitä ja muutakin menevää järjestää Reimann Retked.

Ruoka ja ravintolat

Virolainen ruoka ei ole maan rajojen ulkopuolella tunnettua, mutta se on tyypillisimmillään raskasta, kermapohjaista ja lihavoittoista. Vaikutteensa virolainen keittiö on saanut lähinnä venäläisestä, skandinaavisesta ja saksalaisesta ruoasta.

Sealihaeli sianliha on hyvin suosittua, kuten myös kana ja tietenkin punainen liha. Etenkin jouluisin kansallisruoan asemaan nousee verivorst eli verimakkara. Kaloista forell eli taimen ja löhe eli lohi ovat suosituimpia. Näiden kanssa tarjotaan miltei poikkeuksetta perunaa (kartul) ja usein salaatiksi kaalia (kapsad). Verimakkaran kanssa tarjotaan usein myös hapankaalimuhennosta eli mulgikapsad. Venäläisestä keittiöstä tullut hapukoor-smetana on lihottavaa, mutta maistuu monille perunasalaatin (kartulsalad) kanssa. Viron metsissä on yhä eläimiä, jotka monesta muusta Euroopan kolkasta ovat kadonneet, ja jotkut riistaeläimet päätyvät silloin tällöin virolaisten pöytäänkin, etenkin villisika ja hirvi, joita nautitaan usein makkarana.

Virossa vierailevat eivät välttämättä aina hakeudu paikallisten ruokapatojen ääreen, sillä erityisesti Tallinnan ja muiden suurempien kaupunkien ravintolatarjonta on jo aikoja sitten ohittanut kotimaan kaupunkien tarjonnan. Erityisesti Tallinnaan ilmestyy miltei viikottain toinen toistaan parempia ravintoloita, joista viime aikoina erityisesti brasialaiset ja sushi-ravintolat ovat nousseet suosioon. Tallinnassa myös keskiaikaiset ravintolat Olde Hansan ja Revalian johdolla ovat erinomaisia autenttisine sisustuksineen ja maukkaine ruokineen, ja tunnelmasta ja musiikista nauttiessa ravintolassa kuluu helposti koko ilta.

TerassiPienellä budjetilla matkustaville on olemassa edelleenkin hyviä vaihtoehtoja, joista neljän viiden euron hintaiset lounastarjoukset ovat hyviä, aivan kuten kahviloiden (kohvik) parilla kolme eurolla tarjottavat perusruoat kuten seljanka (venäläinen lihakeitto). Kasvissyöjille tarjonta on vielä melko onnetonta, mutta salaatit miltei joka ravintolassa ja aasialaiset ruokapaikat usein tarjoavat maukkaita edullisia aterioita myös kasvissyöjille. Kaiken kaikkiaan Tallinnassa tai muissa suurissa kaupungeissa on helppo löytää mieleisensä ateria, ja sellaisissa kaupungeissa kuin Narva, Tartto ja Pärnu hinnat ovat pääkaupunkia alhaisemmat ja jopa pääaukion laidalla voi maukkaan aterian nauttia alle viidellä eurolla.

Nähtävyydet

Tallinna

TallinnaViron pääkaupungin nähtävyydet ovat miltei kaikille suomalaisille tuttuja, mutta onneksi sinne ilmestyy jatkuvasti myös uutta nähtävää. Vanhakaupunki ja etenkin Toompea ovat kirkkoineen, putiikkeineen ja museoineen tietenkin eräitä Pohjois-Euroopan parhaita paikkoja ihastella upeasti entisöityä kaupunkikuvaa, mutta myös vanhankaupungin ulkopuolelle kannattaa lähteä.

Kadriorgin puisto on erinomainen paikka, ja sen tunnetut patsaat kuten Russalka antavat mahdollisuuden hyviin valokuviin. Puiston alueelta löytyy myös palatsi, upea puutarha, joutsenlampi ja KUMU, taidemuseo jonka viidessä kerroksessa on taidenäyttelyiden lisäksi konsertteja, elokuvailtoja ja nykymusiikin klubi-iltoja.

Piritan hiekkarannat vetävät kesällä puoleensa runsaasti ihmisiä, ja siellä käydessä kannattaa vierailla valtatien toisella puolella Piritan luostarissa. Piritan Olympiapurjehduskeskus kiinnostaa sekin monia, ja mikäli haluaa kävellä 6 kilometrin matkan Piritaan, voi matkalla tutustua valtavaan Lauluaukioon (Lauluväljak, Narva mnt 95), jonka laulukaaren alle mahtuu 35 000 ihmistä. Matkan varrella on myös Maarjamäen palatsi, jonka sisältä löytyy Viron historiallinen museo. Erikoinen nähtävyys saman Piritan maantien varrella on myös Neuvostoaikainen sotamuistomerkki, jonka näkyvin osa on korkea pylväs.

PiritaErityisesti lapsiperheet haluavat vierailla Pohjois-Euroopan parhaassa eläintarhassa (zoo, paldinski mnt 145), jonne pääsee johdinautoilla 6 ja 7 ja josta löyty 334 eläinlajia. Vieressä oleva tivoli on pieni, mutta lapsia kiinnostava huvipuisto, jonne pääsee sisään ilman pääsymaksua.

Tallinnan virallinen matkailusivusto

Narva

Itä-Viron suurin kaupunki on mielenkiintoinen vierailupaikka. Sen pääosin venäjää puhuva väestö antaa alueelle eksoottisen leiman, ja nähtävyyksiäkin  on. Narvan linnake rakennettiin 1200-luvulla, ja se on aivan Venäjälle johtavan sillanpielessä. Sen uumenista löytyy kaupunginmuseo, ja sinne voi tehdä yleensä kuun viimeisenä perjantaina öisiä retkiä kynttilänvalossa.

Elokuun alussa linnassa järjestetään myös Narvan historialliset festivaalit, joiden ohjelmaan kuuluu keskiaikaisia taisteluita ja käsitöitä myyviä kojuja.

Narvasta löytyy myös hyvä taidemuseo, Kunsti Galerii (Vestervalli 21). 12 kilometriä Narvasta pohjoiseen sijaitseva Narva-Jöensuu on 1800-luvulta lähtien ollut suosittu rantalomakohde, ja sen pitkät hiekkarannat ja 1900-luvun alun puutalot tarjoavat upeat puitteet rantalomalle.

Narvan virallinen matkailusivusto

Pärnu

Viron johtava rantalomakohde on tullut hyvin suosituksi suomalaisten keskuudessa, ja sieltä on myös helppo kesäisin vuokrata talo tai mökki edullisesti, lyhyeksi tai pitkäksi ajaksi. Kaupungin miellyttävin nähtävyys on Ranna puiestee, jonka hienot rakennukset ovat peräisin 1900-luvun alusta ja jonka upein rakennus lienee Mudaravila (Ranna puiestee 1), jonka sisältä löytyy mutakylpylä. Veekeskus-vesipuisto on hyvä pakopaikka silloin kun huonot kelit pilaavat rantaloman.

Pärnun vanhin rakennus Punane torn eli Punainen torni (Hommiku 11) ja Tallinna Värav-portti kuuluvat Pärnun historiallisiin nähtävyyksiin. Museoista Pärnu Museum (Rüütli 53) tarjoaa sekä historiaa että nykytaidetta, ja Mini Zoo -eläintarha (Akadeemia tee 1) ilahduttaa monia etenkin käärmeillään, hämähäkeillään ja liskoillaan. Yksi Viron parhaista taidemuseoista on Nykytaiteen museo, joka tarjoaa kahvilan, kirjakaupan ja ristiriitaisia tunteita herättäviä taidenäyttelyitä. Heinäkuun alussa museon tiloissa pidetään dokumenttielokuvafestivaalit.

Pärnun virallinen matkailusivusto

Tartto

TarttoKuten Tallinnassakin, Raekoja Plats on Tarton keskus, ja sen varrelta löytyy monia kaupungin parhaita nähtävyyksiä. Suutelevat opiskelijat -patsas aukion päässä antaa oivat puitteet romanttiselle illalliselle ja muutamalle drinkille, ja kulttuuritarjonnasta vastaa vinossa rakennuksessa sijaitseva taidemuseo. Yliopiston rakennukset heti aukion takana ovat nekin kauniita ja yliopiston alueella on erityisesti auringonlaskun aikaan mukava käyskennellä.

Toomemägi on kesällä ja auringonlaskun aikaan mahtava paikka, ja sen ”enkelisilta” ja ”pirunsilta” ovat hienosti entisöityjä. Puiston monet patsaat kertovat paljon maan historiasta, ja entisöidyn Toomkirk-katedraalin suojiin on perustettu yliopiston historiaa valaiseva museo. Muista museoista Viron kansallismuseo on ehkä koko maan paras museo, ja KGB:n sellit (Riia mnt 15b) on melko pieni kellarikerroksessa sijaitseva vankila, josta löytyy Viron synkimpiä aikoja valaisevaa materiaalia, esityksiä ja autenttisia sellejä.

Tarton virallinen matkailusivusto

Viljandi

Pärnun ja Tarton puolivälissä sijaitseva Viljandi on pieni mutta merkittävä kaupunki. Sitä pidetään yhtenä Viron kauneimmista, ja se on ollut olemassa jo 1100-luvulta lähtien. Kaikkein upein nähtävyys tässä 20 000 asukkaan kaupungissa on Lossimäed eli Linnapuisto, josta on upeat näkymät Viljandin järvelle ja saksalaisen linnakkeen raunioita.

Muista nähtävyyksistä Kondase Keskus (Pikk 8) on Viron ainoa taidegalleria, joka on omistautunut pelkästään naivismille. Kaupunki kunnostautuu myös festivaalien osalta, ja Viljandin kesäfestivaalit kuuluvat maan rennoimpiin. Viljandin lähistön Soomaan kansallispuisto on luonnonystävien mieleen, ja siellä voi harrastaa mitä erilaisimpia aktiviteetteja erityisesti kesäiseen aikaan; yksi erikoisimpia lienee kesäöisin tehtävät retket suoalueille.

Viljandin virallinen matkailusivusto

Otepää

OtepääPieni Otepään kaupunki sijaitsee reilun 40 kilometrin päässä Tartosta, ja se on tunnettu lähinnä Pühajärv-järvestä, jonka itse Dalai Lama kävi vuonna 1992 siunaamassa. Tämä 3,5 kilometriä pitkä järvi on oiva paikka paitsi patikoinnille myös muille aktiviteeteille tai vain rentoutumiselle. Otepään luonnonpuisto on 232 neliökilometriä kooltaan, ja on paratiisi patikoinnille ja muillekin aktiviteeteille.

Itse kaupungissa Linnamägi ja sen vieressä sijaitseva kirkko ovat kaunista nähtävää. Kaupunki on pieni mutta edullisine majoitusmahdollisuuksineen se on hyvä tukikohta alueella vieraillessa, sen ravintolat ja baarit ovat kohtalaisia, ja sieltä on myös hyvät liikenneyhteydet etenkin Valkaan, Tartoon ja Tallinnaan.

Otepää ViroWebissä

Saarenmaa

Saaremaa on monille suomalaisille tuttu lomailupaikka, ja upean merellisen luonnon lisäksi sieltä löytyy joukko hyviä nähtävyyksiä. Saaren suurin kaupunki on Kuresaare, ja sieltä löytyvät saaren suurimmat nähtävyydet. Kaupungintalo vuodelta 1654 ja sitä vastapäätä sijaitseva aikoinaan punnitukseen käytetty talo vuodelta 1663 ovat vanhaa arkkitehtuuria upeimmillaan.

Saaren tunnetuin nähtävyys on Piispanlinna, joka rakennettiin vuosina 1338-80 ja nykyään tässä kuin suoraan sadusta repäistyssä linnassa on Saaremaan historiaa esittelevä museo. Mikäli haluaa päästä kokemaan Saaremaan todellista taikaa, kannattaa käydä Sörven niemimaalla lähellä Kuresaarta. Kaikkein paras tapa tutustua siihen on ajella pyörällä tai autolla rantaviivaa pitkin, ja myös muutama Kuresaaresta lähtevä bussi kulkee samaa reittiä. Mikäli haluaa päästä järjestetylle retkelle, kannattaa käydä joko Arensburg-matkatoimistossa (Tallinna mnt 25) tai Saaremaa Resibüroossa (Lossi 11),  jotka kummatkin sijaitsevat Kuresaaren keskustassa.

Saaremaan matkailusivusto

Shoppailu

Edullisten hintojensa ja kotimaasta poikkeavan tarjonnan takia Tallinna on muodostunut suomalaisten ehkä suosituimmaksi ostoskaupungiksi. Uusia ostoskeskuksia, joista viimeisin on Rotermanin kortteli, ilmaantuu vuosittain, ja vanhat parantavat tarjontaansa. Kaupungin suurin ostoskeskus on Ülemiste lentokentän lähistöllä, keskeisin on Viru Keskus ja myös Mustamäen ostoskeskus on monien mieleen. Vanhankaupungin pikkuputiikit myyvät käsitöitä hyvään hintaan, ja löytyypä Tallinnasta muotiakin joka makuun.

MarkkinatKaikki tuotteet eivät suinkaan ole edullisempia kuin Suomessa, ja etenkin elektroniikkatuotteet kuten soittimet, tietokoneet ja kamerat saattavat olla jopa kalliimpiakin. Edullisia tarjouksia ja käsitöitä kannattaa Tallinnassa katsella päämarkkinoilla (Keskturg), jonne vievät raitiovaunut 2 ja 4, tai monilla vanhankaupungin markkinoilla, joista Raekoja Platsin joulumarkkinat ovat parhaat ja suosituimmat.

Muualla Virossa Shoppailu ei ole aivan yhtä helppoa, mutta esimerkiksi Tartoon on tullut useita hyviä ostoskeskuksia viime vuosina ja kaupungin kauppahalli, Turuhoone antaa oivan kuvan siitä, kuinka eksoottinen maa Viro loppujen lopuksi onkaan.

Kaupat ovat Virossa hyvin auki, myös sunnuntaisin, ja ostoksia voi suorittaa usein kymmeneenkin asti illalla. Virossa käytössä on kruunu, joka on kurssilla 15.65 sidottu euroon, mutta suuri osa niin Helsingin kuin Tallinnankin rahanvaihtopaikoista tarjoaa kursseja, jotka ovat 14 kruunun kieppeissä euroa kohden. Parasta on käyttää Virossa Visa elektronia tai luottokorttia, jotka käyvät kaikkialla kioskeista kahviloihin ja takseihin. Elektronilla rahaa nostaessa saa myös parhaan mahdollisen kurssin, ja etenkin jos haluaa käyttää Virossa suurempia summia käteistä, on se selvästi käteisen vaihtamista edullisempaa.

Yöelämä

Tallinnan yöelämä Suomesta puuttuvine vapauksineen on vetänyt monia lahden toiselle puolelle jo pian kahden vuosikymmenen ajan. Maan yöelämä on kokenut suuria muutoksia, mutta yleensä vain parempaan suuntaan. Tyylikkäitä menopaikkoja on tullut lisää, ja erilaiset hämärät, lähinnä mafian tyyssijoina toimineet baarit ovat poistuneet katukuvasta miltei kokonaan. Nykyään Tallinna on turvallinen bailauspaikka, jossa pikkutunneille asti voi paitsi juoda myös syödä miltei mitä tahansa. Ohjelmaa tiskijukista spektaakkelimaisiin esityksiin riittää, ja hinnat ovat edelleenkin Suomea melko lailla edullisempia.

TerassillaMyös juomatarjonta on toista luokkaa kuin kotimaassa, ja erityisesti oluenystävät voivat Tallinnassa ja muuallakin Virossa maistella kaikkialta maailmasta tulevia oluita 2-3 eurolla per puoli litraa. Oluen, lonkeron ja siiderin hinnat ovat Virossa nousseet ympäri maan 35 kruunun keskihintaan tuopilta, mutta erilaisia tarjouksia riittää, ja kannattaa muistaa, että monet paikat kohottavat hintojaan suomalaisten kesäloma-aikaan heinäkuussa.

Baarit ovat auki Tallinnassa ja muuallakin Virossa myöhään, jotkut 24 tuntia vuorokaudessa. Vaikka Tallinna on melko turvallinen kaupunki, yön pimeydessä ei vanhankaupungin ulkopuolella kannata turhaan hortolla vaan kannattaa soittaa paikalle taksi.

Lue lisää:
ViroInfo
ViroWeb

Teksti ja kuvat: Peter Erik Forsberg

Viro
Pinta-ala 45 226 km²
Maantiede Puolet Viron pinta-alasta on erityyppisten metsien peittämää, ja yli viidesosa on rämealuetta. Viron rantaviiva on 3794 kilometriä pitkä, ja sen edustalla on yli 1500 saarta, jotka muodostavat miltei 10 prosenttia koko maan pinta-alasta. Maan pisimpiä jokia ovat Vohandu ja Pärnu, ja korkein kohta on Suur-Munamägi (318 metriä).
Ilmasto Viron ilmasto on samanlainen kuin etelä-Suomenkin ilmasto, ja kaikki neljä vuodenaikaa erottuvat selvästi toisistaan. Kesät ovat lyhyitä ja talvet pitkiä, ja sateisinta on maan eteläosissa, ja koko maassa pilvet peittävät taivaan noin puolet vuodesta.
Valtiomuoto Tasavalta
Pääkaupunki Tallinna (401 821 asukasta)
Väestö 1,33 miljoonaa asukasta (virolaisia 68%, venäläisiä 26%)
Kieli Viro, venäjä
Aikaero Suomeen 0 h
Raha Viron kruunu (EEK)
Viisumit Euroopan unionin kansalaiset saavat matkustaa, oleskella ja työskennellä Virossa vapaasti ilman erillisiä lupia tai muita dokumentteja. Maa on osa Schengen-aluetta.
Rokotukset Suomessa ja muualla Euroopan unionissa tarvittavat rokotukset pätevät myös Virossa.
Viron lippu Viron kartta: Google Maps
Viro-kuvia: Flickr
Viro Wikitravelissa

 

X