Matkailu

Kylpylälomalle Viroon? Testasimme 7 kohdetta – joukossa ylellinen spa, edukseen uudistunut uimala ja merellinen piilopaikka

Kaikkein helpoimmalla etelänmatkalla ei juuri tarvita aurinkovoiteita, mutta uimapuvulle on käyttöä. Viron kylpylöissä on loistavat puitteet kuntoiluun ja kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen.

Teksti:
Anna
Teksti ja kuvat:
Sanna Wallenius

Georg Ots Spa on merellinen keidas Saarenmaalla.

Kaikkein helpoimmalla etelänmatkalla ei juuri tarvita aurinkovoiteita, mutta uimapuvulle on käyttöä. Viron kylpylöissä on loistavat puitteet kuntoiluun ja kokonaisvaltaiseen rentoutumiseen.

Viron kylpylät hurmaavat monipuolisuudellaan. Jokaiselle löytyy jotakin, etsitpä sitten ylellistä spata Tallinnan vanhastakaupungista, kokonaista lomakeskusta kaupungin sykkeen ulkopuolelta tai merellistä piilopaikkaa kaukana kaikesta. Rentouduimme yhteensä seitsemässä kylpylässä Tallinnassa ja pääkaupungin ulkopuolella.

1. Telegraaf Spa, Tallinna – Vanhankaupungin ylellinen aarre

Hotel Telegraafin Tchaikovsky-ravintolassa on arvokas tunnelma.

Pietarilaisen arkkitehti Peter Schreibergin suunnittelema ja vuonna 1878 valmistunut Hotel Telegraaf johdattaa tulijan jo aulassa vanhaan aikaan. Katse lepää koristeellisen putiikkihotellin kauniissa yksityiskohdissa ja herättää uteliaisuuden tutustua talon historiaan. Ja sitähän riittää. Vanhankaupungin Vene-kadulla sijaitsevassa hotellissa on toiminut aikoinaan pankki ja nimensä mukaisesti myös viestikeskus, josta on voinut lähettää sähkö­sanomia ympäri maailmaa.

Kiire jää paksujen kiviseinien ulkopuolelle, kun astun Elemis Spahan. Pieni kylpylä sijaitsee sisäpihalla, ison lasikaton alla, josta tulvii päivänvaloa. Näkymä vaihtuu vuodenaikojen mukaan, kun lehtipuut ulkona vaihtavat väriä. Vaikka spassa on uima-altaan lisäksi vain poreallas sekä kaksi saunaa, tulee tunne, ettei muuta tarvitakaan.

Tyylikkäät yksityiskohdat jatkuvat arvokkaaseen art deco -tyyliin sisustetuissa huoneissa, joissa yöpyjä voi valita juuri omalle päälleen sopivan tyynyn. Juhlalliseen, valkoisten liinojen Tchaikovsky-ravintolaan tekee mieli pukea parempaa päälle.

Huoneet: Talvella alkaen 160 e, kesällä alkaen 181 e (aamiaisella).
Kylpylä: Ilmainen hotelli­vieraille tai kauneushoidon varanneille.
Kokeile tätä: 60 minuutin Babor-kasvohoito hyaluronihapolla ja kollageenilla, 80 e.

2. Hilton Tallinn Park, Tallinna – Kaunis kylpylä keskustassa

Kylpylät Tallinna. Hilton Tallinn Park Spa.
Talviaamuna Eforea span allas-alueella sai kylpeä ylhäisessä yksinäisyydessä.

Tallinnan keskustassa Politseiaed-puiston päässä kohoavan Hilton Tallinn Parkin tunnistaa heti tunnetun hotelliketjun perheenjäseneksi. Sisustus on yhdistelmä kullanhohdetta, mustaa ja peilimäisen kiiltäviä pintoja. Hotellin pitkiä käytäviä koristavat voimakaskuvioiset, mustavalkoiset lattiamatot. Vuonna 2016 valmistuneen hotellin on suunnitellut suomalainen dSign Vertti Kivi.

Kaunis on myös toisessa kerroksessa sijaitseva Eforea spa, jonka allasalueella on aamulla lisäkseni vain yksi uimari. Kellun pitkään paikoillani ja annan ajatusten vaeltaa. Välillä pulahdan poreammeeseen, josta on mukava katsella ulos. Ikkunaseinän takana on terassi, joka on nyt lumen peitossa, mutta muuntautuu kesällä auringonottopaikaksi. Talviaikaan lämpöä voi hakea höyrysaunasta tai tavallisen saunan lauteilta.

Olen sopinut Eforea span kauneushoitolaan aamupäiväksi kasvohoidon ja hieronnan. Hoitola on aivan kylpylän vieressä, joten paikalle on kätevä siirtyä suihkunraikkaana suoraan kylpytakissa. Hätkähdän, kun kosmetologi herättää minut tunnin ja kolmen vartin kauneusunien jälkeen.

Huoneet: Talvella alkaen 126 e, kesällä alkaen 179 e (aamiaisella).
Kylpylä: Ilmainen hotellivieraille tai kauneushoidon varanneille.
Kokeile tätä: Ilmainen hotellivieraille tai kauneushoidon varanneille. 75 minuutin Elemis pro-collagen age defy -kasvohoito, 89 e.

Lue myös: Ostokset Tallinnassa – 11 ihanaa shoppailukohdetta, joista löydät taas jotain uutta

3. Kalev Spa, Tallinna – Liikuntakeskus hämyisellä saunaosastolla

Tallinna spa hotelli. Kalev Spa.
Kalev Spa on valtava liikuntakeskus, josta löytyy myös hämyisä Sauna Oasis -osasto rentoutumiseen. Kuva: Kalev Spa.

Kalev Spa voi jäädä rujon ulkomuotonsa vuoksi helposti huomaamatta, vaikka 1960-luvulla rakennettu harmaa uimala sijaitsee aivan Tallinnan keskustassa. Sisällä odottaa kuitenkin yllätys: tilavasta hotellihuoneestani avautuu upea näkymä suoraan vanhankaupungin kattojen yli.

Hotellin viikko-ohjelmaa lukiessa ymmärrän pian, ettei kyse ole pelkästä kylpylästä. Kalev Spa on valtava liikuntakeskus, jota myös virolaiset urheiluseurat käyttävät. Tarjolla on lihaskunto­treenejä, aerobisia tunteja, joogaa, pilatesta ja vesijumppaa. Huoneen hintaan sisältyy pääsy isolle kuntosalille, jonka laitevalikoimalle moni suomalainen treenipaikka häviää.

Voisin jatkaa kuntoilua kylpylän 50 metrin uima-altaassa, mutta mieli kaipaa rauhaa ja rentoutusta. Sitä löytyy Sauna Oasis -osastolta, joka on avoinna lisämaksusta yli 18-vuotiaille. Suljettujen ovien takana avautuu hämyisä keidas, jonka pienet altaat loistavat voimakkaissa väreissä. Annan lihasten rentoutua lämpimässä japanilaisessa kylvyssä.

Saunoista kiehtovin on 50-asteinen trooppinen keidas, joka on koristeltu viherkasveilla. Rentouttavaa hetkeä säestävät sademetsän äänet.

Huoneet: Talvella alkaen 72 e, kesällä alkaen 120 e (aamiaisella).
Kylpylä: Tavallinen allasosasto hotelli­vieraille ilmainen, aikuisten Sauna Oasis -osasto hotellivieraille 27 e ja muille 34 e, ohjatut liikuntatunnit 8,90 e.
Kokeile tätä: Aromaterapiahieronta eteerisillä öljyillä, 50 e.

4. Viimsi Spa, Tallinna – Kokonainen lomakeskus Piritassa

Tallinnan kylpylät: Viimsi Spa Piritassa.
Viimsi Spassa voi muun muassa lepäillä hamamin lämmössä.

Irtautuminen kaupungin sykkeestä tapahtuu jo viidentoista minuutin taksimatkalla Piritan kaunista rantatietä pitkin. Ohitamme Michelin-tähdellä palkitun NOA Chef’s Hall -ravintolan, jonka illalliset ovat keränneet suitsutusta.

Viimsi Spa ei voi kilpailla Tallinnan keskustan kylpylähotellien kanssa sijainnilla, mutta perillä riittäisi tekemistä vaikka viikon lomalle. Hotellissa on oma elokuvateatteri, pub, liikuntakeskus, kauneushoitola, koko perheen vesipuisto, saunakeskus sekä aikuisten spa. Kylpylässä eri puolet on rajattu taitavasti omiksi alueiksi niin, että kaikenikäiset lomailijat viihtyvät.

Visuaalisesti kaunein on lisämaksullinen, kaksikerroksinen Spa18+, jossa valaistus on hillitympi ja tunnelma rauhallisempi. Aloitan höyrysaunasta, jonka kosteaan hämyyn on lohdullista piiloutua. Kun lämpö on tehnyt taikojaan, siirryn seuraavaan saunaan kuorimaan ihon suolakiteillä. Vartalohoidon kruunaa Saarenmaan mutasauna, jossa iho saa pehmentävän loppuhemmottelun.

Kylpyläelämyksen päätän makoilemalla pitkään turkkilaisen hamamin lämpimillä kaakelivuoteilla.

Huoneet: Talvella alkaen 89 e, kesällä alkaen 99 e (aamiaisella).
Kylpylä: Kylpylä ja saunaosasto hotellivieraille ilmainen, Atlantis H2O-vesipuisto 15 e, Spa 18+ 27 e. Kokeile tätä: 30 minuutin greippikuorintahoito vartalolle sopii talven kuivattamalle iholle, 33 e.

5. Georg Ots Spa, Saarenmaa – Piilopaikka meren äärellä 

Saarenmaa kylpylät. Georg Ots Spa Kuressaaressa.
Georg Ots Span lämmitetystä ulkoaltaasta kelpaa tähyillä merelle.

Turhaan ei ole länsivirolaisia auringonnousuja kehuttu, mietin aamu-uinnilla Georg Ots Span lämpimässä ulkoaltaassa. Nautiskelen oranssinkeltaisena loimottavasta taivaanrannasta, joka muuttuu pian vaaleanpunaiseksi. Tuuli puhaltaa mereltä niin vilpoisesti, että välillä tekee mieli kastaa pää veteen.

Tallinnasta on Saarenmaan Kuressaareen vain parisataa kilometriä, mutta lauttaosuuden takia ajomatka kestää 4,5 tuntia. Matkan malttaa tehdä sympaattisen merenrantakaupungin vuoksi.

1800-luvulla Saarenmaa oli vilkas kylpyläkeskus. Nykyään Viron suurin saari on matkailun osalta huomattavasti hiljaisempi, mikä on toisaalta myös sen valttikortti. Georg Ots Spa on suunniteltu rauhalliseksi keitaaksi, jossa on vain muutamia altaita ja saunoja. Valtaosa kävijöistä näyttää olevan pariskuntia.

Kuressaaressa kaikki on niin lähellä, että kaupunkia on mukavinta tutkia kävellen. Historiallinen, 1300-luvulta peräisin oleva piispanlinna on puolen kilometrin matkan päässä kylpylästä. Illallisen nautin kuitenkin mielelläni hotellin ravintolassa, joka on valittu usein Viron parhaimpien ravintoloiden listalle. Ihan syystä, sanoisin.

Huoneet: Talvella alkaen 89 e, kesällä alkaen 119 e (aamiaisella).
Kylpylä: Hotellivieraille ilmainen.
Kokeile tätä: 75 minuutin hoikentava turve- ja mutakääre jalkahieronnalla, 58 e.

6. V Spa, Tartto – Hemmottelukeidas kaupungin katolla

Kylpylä Tartto. Tartto V Spa Hotel.
Uni maittaa 3,5 tunnin kylpemisen jälkeen. V Spa Hotelin katolla on hemmottelukeidas lukuisine altaineen ja saunoineen.

Vuoden 2024 kulttuurikaupunki Tartto on näkemisen arvoinen jo kauniin jokivarren ja museotarjonnan vuoksi, mutta käyntiä puoltavat myös hyvät liikenneyhteydet. Tarttoon pääsee Tallinnasta junalla parissa tunnissa ja reilun 10 euron junalipun hinnalla.

Tarton kylpylätarjonta oli pitkään suppea, mutta vuonna 2016 avattu V Spa Hotel toi kaupunkiin kaivatun hemmottelukeitaan. Kvartal-kauppakeskuksen ylimmässä kerroksessa sijaitsevassa kylpylässä on 11 uima- ja poreallasta ja saman verran saunoja, joten spa-hetkeen kannattaa varata aikaa. Kymmenen euron peruslipullakin saa rahoilleen vastinetta, mutta 35 euron Deluxe-paketilla käytössä on peruskylpylän lisäksi koko alue, kuten sauna- ja suolamaailma.

En ole koskaan käynyt Jordaniassa, joten Kuolleenmeren allas on elämys: suolainen vesi tosiaankin kelluttaa. Mielelläni ottaisin myös sen lupaamat terveysvaikutukset. Kylpylän vakioasiakas kehuu suola-altaan auttavan nivel- ja lihaskipuihin ja univaikeuksiin.

Unta ei tarvitse kylpyläretken jälkeen toki muutenkaan odottaa. 3,5 tunnin aikana ehdin nauttia mineraalikylvyistä, katajantuoksuisesta saunasta, jääsaunasta ja venäläisestä 50–60-asteisesta banjasta.

Huoneet: Talvella ja kesällä alkaen 105 e (ilman kylpylää) ja alkaen 135 e (kylpylän kanssa).
Kylpylä: Avoinna myös muille kuin hotellivieraille, hinta alkaen 10 e.

Kokeile tätä: Marokkolainen saunarituaali suola-höyrysaunassa, maksuton kylpyläkävijöille.

Lue myös: Tartto on idyllinen kulttuurikaupunki: talleta ravintoloiden ja hotellien lista!

7. Hedon Spa, Pärnu – Kylpyläkaupungin uusklassinen helmi

Kylpylä Pärnu. Hedon Spa.
Hedon Span Hiljainen kylpylä on saanut vaikutteita antiikin ajoilta. Kuva: Hedon Spa. © © 2014 Silver Gutmann

Miltäköhän täällä on näyttänyt 1920-luvulla? mietin astellessani liki satavuotiaan kylpylän uumenissa. Jos Pärnu on Viron virallinen kylpyläkaupunki, uusklassista tyyliä edustava Hedon Spa on sen sydän. Kaupungin ensimmäinen mutakylpylä sijaitsi samalla paikalla jo 1830-luvulla. Silloin Pärnun terveyslomista nauttivat Venäjän aateliset ja tsaariperhe.

Pärnu on parhaimmillaan kesäsesongin ulkopuolella, jolloin leveillä rannoilla humisee vain tuuli. Sama levollisuus jatkuu Hedon Span sisällä, jossa suuntaan suoraan Hiljaisen kylpylän puolelle. Antiikin ajan kylpylää muistuttavassa pyöreässä allashuoneessa solisevat pienet putoukset ja ikkunoiden läpi siivilöityy hento valonkajo. Tekee mieli puhua kuiskaten.

Annan kiireen valua pois aromaattisessa höyrysaunassa ja kellun altaassa, jonka vesi jäljittelee Kuolleenmeren suolapitoisuutta. Välillä kääriydyn kylpytakkiin ja makoilen lepoalueella yrttiteetä siemaillen. Ajantaju katoaa.

Huoneet: Talvella alkaen 104 e, kesällä alkaen 151 e (aamiaisella).
Kylpylä: Allasosasto hotellivieraille ilmainen, hiljainen kylpylä hotellivieraille alkaen 23 e, muille alkaen 28 e.
Kokeile tätä: Hedonistinen kylpymatka Balille sisältää kylpyseremonian, hierontaa ja kasvohoidon, hinta arkisin 84 e, pe–su 95 e.

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 2/2023.

X