Matkailu

Visiitti kreivitärten tapaan – nämä 10 hulppeaa palatsia Euroopassa ovat näkemisen arvoisia

Peilisaleja, kristallikruunuja ja patsasrivistöjä. Koskettavia ihmiskohtaloita ja hurjia skandaaleja. Aatelisten ja rikkaiden entiset palatsit hurmaavat matkustajan.

Teksti:
Mirva Saukkola
Kuvat:
Istock

Espanjan Granadassa sijaitseva Alhambran palatsi on islamilaisen arkkitehtuurin helmi.

Peilisaleja, kristallikruunuja ja patsasrivistöjä. Koskettavia ihmiskohtaloita ja hurjia skandaaleja. Aatelisten ja rikkaiden entiset palatsit hurmaavat matkustajan.

1. Granada: Maurien Alhambra

Päiväretkimatkan päässä Aurinkorannikon suosituista turistikohteista odotteleva Granada tunnetaan 1300-luvulla rakennetusta Alhambran palatsista.

Islamilaisen arkkitehtuurin huippusaavutuksena arvostettu kokonaisuus koostuu paitsi palatsirakennuksista myös puutarhoista – jotka ovat häikäisevästä kauneudestaan kuulut.

Myrttipihaa reunustavat myrttipensaat, kun taas Leijonapiha on saanut nimensä tusinasta leijonaa esittävästä alabasteripatsaasta, jotka vartioivat pihan suihkulähdettä.

Alhambra on arabiaa ja tarkoittaa punaista linnaa. Espanjalaisissa kansantaruissa seinien väitetään värjäytyneen punaisiksi itsevaltiaita uhmanneiden verestä. Oikeasti väri lienee peräisin punasavesta, joka on yksi Alhambran palatsin lukuisista rakennusmateriaaleista.

Jos suunnittelet matkaa Alhambraan, hanki liput ajoissa netistä. Mikäli pöllähdät suoraan paikalle, voit saada pahimmassa tapauksessa lipun, joka oikeuttaa sinut sisäänpääsyyn vasta tuntien kuluttua. Aluetta nimittäin suojellaan siten, ettei sinne anneta syntyä ruuhkia.

Nautiskele myös linnan lähikortteleista. Niissä elää maurilaisperintö, joten teehuoneissa pääset maistelemaan marokkolaista minttuteetä ja ravintoloissa mehevää lammaskuskusia. Granadaan reissaat näppärästi junalla esimerkiksi Madridista tai Málagasta.

Calle Real de la Alhambra, Granada

2. Pietari: keisarinna Katariinan pakopaikka

Katariinan palatsi rakennettiin alun perin keisarinnalle rauhan tyyssijaksi. Nykyään se on täynnä turisteja.

Parinkymmenen kilometrin päässä Pietarin ytimestä Puškinin esikaupunkialueella sijaitsee Katariinan palatsi, jonka Pietari Suuri rakennutti toisen puolisonsa, keisarinna Katariina I:n turvasatamaksi vuonna 1723.

Latvian alueella talonpoikaissukuun syntynyt Katariina kun mieli sivuun hovin juonittelusta. Vaatimattomista lähtökohdista avioliiton kautta kansakunnan huipulle kohonnut Katariina ei perustanut prameilusta.

Niinpä alkuperäinen palatsi oli koruton, kaksikerroksinen rakennus. Katariinan tytär, keisarinna Elisabet, oli toista maata. Hän laajensi palatsia ja käytti yli sata kiloa kultaa pelkän julkisivun koristeluun.

Katariinan palatsiin kätkeytyy mysteeri, jota tuskin ratkaistaan koskaan. Preussin kuningas Fredrik Vilhelm I lahjoitti aikoinaan Pietari Suurelle huoneen, jonka seinät oli päällystetty meripihkasta valmistetuilla paneeleilla.

Toisen maailmansodan aikana natsivalloittajat ryöstivät meripihkahuoneen, jota sanottiin maailman kahdeksanneksi ihmeeksi. Huone siirrettiin Saksaan, mutta sodan myrskyissä se katosi. Alkuperäisen huoneen kopio valmistui ja avattiin yleisölle vuonna 2003.

Katariinan palatsiin pääsee parhaiten Pietarista kiertoajelubussilla tai taksilla.

Sadovaja ulitsa 7, Puškin

3. Biarritz: Hôtel du Palais, kuninkaan kutukeidas

Linnat
Hôtel du Palais tarjosi näyttämön monille menneiden vuosisatojen skandaaleille.

Lukuisat hotellit ovat ujuttaneet nimeensä sanan ’palatsi’, mutta Atlantin tyrskyisellä rannalla, Ranskan Baskimaalla Biarritzissa sijaitsevalla Hôtel du Palais’lla on siihen pätevät perusteet.

Komea rakennus valmistui vuonna 1855 espanjalaistaustaisen Ranskan keisarinnan Eugénien kesäpalatsiksi. Se muutettiin kasinohotelliksi vain neljännesvuosisata myöhemmin, ja vuonna 1903 sattuneen tulipalon jälkeen se kunnostettiin entistä ehommaksi.

Suihkuseurapiirit mieltyivät hotellin luksukseen. Ison-Britannian kuningas Edward VII muutti sinne vuosittain kuukausiksi.

Kansansuosiota nauttivaa, kaunista Alexandra-vaimoaan hän ei ottanut mukaan vaan hyveellinen, hoviin naitu tanskalaisprinsessa sai jäädä Lontooseen kannattelemaan kulisseja sillä aikaa, kun Edward hurvitteli Biarritzissa rakastajattarensa Alice Keppelin kanssa.

Kyseinen aatelisdaami oli prinssi Charlesin vaimon Camillan isoisoäiti. Tiettävästi Camilla nosti asian esiin heti, kun hänet oli esitelty kruununprinssille vuonna 1971.

Yöpyminen maksaa halvimmillaan kolmisensataa, mutta on hauskaa myös vain nauttia lasillinen samppanjaa tai kahvit hotellin ravintolassa kuninkaallisten skandaalien kunniaksi. Biarritziin voi lentää kesällä Helsingistä suoraan ja muulloin esimerkiksi Pariisin kautta.

1 Avenue de l’Impératrice, Biarritz

4. Wien: Sissin suosion jäljillä

 

Itävalta-Unkarin keisarikunnan rakastetuin hahmo kautta aikojen on ollut jo 16-vuotiaana keisarinnaksi vuonna 1853 kohonnut Elisabet eli Sissi. 1950-luvun lopussa valmistuneen, Romy Schneiderin tähdittämän elokuvatrilogian takia moni luulee, että Sissi oli lempeä keisarinna.

Tosiasiassa kyse oli raivokohtauksia saaneesta, usein masennuksen suossa soutaneesta kaunottaresta. Legenda kuitenkin elää, ja Wienin sydämessä sijaitseva Habsburgin suvun hallintopalatsi Hofburg on nykyään lähestulkoon Sissi-pyhättö.

1200-luvulla rakennetusta linnasta alkunsa saanut ja renessanssiaikana muodonmuutoksen kokenut komea palatsi kätkee seiniensä sisään Sissi-museon. Siellä voit tutustua keisarinnan pukuihin, kauneudenhoitovälineisiin ja muihin henkilökohtaisiin tavaroihin.

Hevosia rakastanut ja yhtenä aikansa parhaina naisratsastajina tunnettu Sissi viihtyi etenkin palatsin talleilla. Palatsi on unohtumaton elämys ja muistomerkki keisarillisesta ajasta.

Komeassa muotopuutarhassa pidetään kesäisin klassisen musiikin konsertteja ja oopperailtoja. Hofburgiin pääset kätevästi lentämällä suoraan Wieniin.

Michaelerkuppel, Wien

5. Korfu: Toimintaseikkailu Bondin tapaan

Linnat
Achilleion on toiminut sotasairaalana ja lastenkotina. Nyt se on museo.

Sissin tarinaan voi törmätä myös Kreikan Korfulla. Levoton keisarinna rakennutti saarelle pakopaikakseen Achilleion-kesäpalatsin. Vaikka se valmistui 1880-luvun lopussa, ilmettä hallitsevat antiikin Kreikan perintöön viittaavat pylväät. Sissi teetti sinne lempitaiteilijallaan Ernst Herterillä veistoksia, joiden kauneutta hän vaali.

Vuonna 1981 Achilleon kelpasi kuvauspaikaksi James Bond -seikkailulle Erittäin salainen, jossa Roger Moore kuhertelee ranskalaisen Carole Bouquet’n kanssa.

Matkatoimistot tekevät Korfuun pakettimatkoja. Sinne pääsee myös lentämällä Ateenaan ja jatkamalla Pireuksen satamakaupungista autolautalla tai Ateenasta bussilla.

27 K. Giamboudaki St, Gastouri

6. Baijeri: Alkuperäinen Ruususen linna

Linnat
Neuschwansteinin linna on Saksan suosituimpia nähtävyyksiä.

Etelä-Saksassa sijaitsevan Neuschwansteinin linnan siluetin moni tuntee tietämättään. Saksalainen satulinna nimittäin toimi Walt Disneyn Prinsessa Ruusunen -elokuvan palatsin esikuvana.

Richard Wagnerin oopperan Lohengrin mukaan joutsenlinnaksi ristityn mahtimonumentin rakennutti Baijerin kuningas Ludwig II.

Haaveiluun taipuvainen monarkki oli elämäkertureiden mukaan homoseksuaali. Aikana, jona sitä ei suvaittu, hän kanavoi yksinäisyytensä linnan rakentamiseen.

Kauan Ludwig ei ehtinyt vuonna 1886 toteutuneesta unelmastaan nauttia, sillä hän menehtyi vain puoli vuotta linnan valmistumisen jälkeen.

Linnaan pääsee matkustamalla läheiseen Füssenin kaupunkiin junalla Münchenista tai Itävallan puolelta.

Neuschwansteinstraße 20, Schwangau

7. Milano: Leonardo Da Vincin jylhä työtila

Linnat
Minkähän neronleimauksen Leonardo da Vinci sai juuri tässä Sforzan linnan huoneessa?

Castello Sforzesco kohoaa kookkaana Milanon ytimessä. Milanon herttuan Francesco Sforzan 1400-luvun puolivälissä rakennuttama palatsi tarjoaa nykyään tilat huimalle taidekokoelmalle.
Täällä pääsee ihailemaan niin Canaletton, Titianin kuin Tintorettonkin maalauksia menneiltä vuosisadoilta.

Taidetta arvostettiin linnassa jo renessanssiaikana. Herttua halusi näyttää mahtavuutensa sen avulla ja tarjosi työtilat ajan ihailluimmille neroille.

Yksi heistä oli Leonardo Da Vinci, jota herttua pyysi myös koristamaan linnan sisätiloja. Herttuan kuoltua hänen seuraajansa Ludovico il Moro halusi kunnioittaa edeltäjäänsä jättimäisellä ratsastajapatsaalla, jonka Leonardo tekisi.

Leonardo ei kuitenkaan saanut valmiiksi kuin patsaan savimallin, ja senkin rikkoivat ranskalaiset hyökkääjät. Kun Milano sortui piirityksen alla vuonna 1499, taiteilija pakeni Venetsiaan.

Vuonna 1943 liittoutuneiden pommitukset moukaroivat linnaa niin, että lukuisat mestarin seinämaalauksista menetettiin.

Helsingistä menee suoria lentoja Milanoon. Linna on keskustassa.

Piazza Castello, Milano

8. Venetsia: Boheemin mesenaatin koti

Linnat
Modernin taiteen aarteet kiehtoivat Peggy Guggenheimia, joka keräsi komean kokoelman Venetsian kotiinsa Palazzo Venier dei Leoniin.

Margaret ”Peggy” Guggenheim syntyi kultalusikka suussa Manhattanilla. Hänen isänsä oli Titanicin mukana valtamerihautaan uponnut Benjamin Guggenheim, maineikkaan museosäätiön perustajan Solomon R. Guggenheimin veli. Miljonäärielämä ei kiinnostanut Peggyä, joka omistautui setänsä tapaan taiteelle.

Boheemielämää Pariisissa viettänyt Peggy keräsi huomattavan modernin taiteen kokoelman. Sen hän ripusti esille Venetsian-kotiinsa eli 1700-luvulla rakennettuun Palazzo Venier dei Leoniin, jonne Peggy asettui asumaan vuonna 1946.

Grand Canalin varrella sijaitseva palatsi on nykyään taidemuseo. Huonekalut ja valokuvat muistuttavat Peggyn juhlien täyteisestä elämästä.

Museo kertoo myös tarinan Peggyn lahjakkaasta Pegeen-taiteilijatyttärestä, joka kuoli lääkkeiden yliannostukseen vain 41-vuotiaana sairastettuaan vaikeaa masennusta.

Venetsiaan voi lentää Helsingistä suoraan kesäisin, muulloin vaikkapa Frankfurtin kautta. Venetsia on niin pieni kaupunki, että museoon jaksaa kävellä miltä puolelta kaupunkia tahansa. Jos kuitenkin haluat säästää jalkojasi, valitse vaporetto- eli vesibussilinja 1.

701–704 Dorsoduro, Venetsia

9. Hampshire: Se oikea Downton Abbey

Linnat
Highclere Castlen ja sen omistajasuvun historiassa on skandaali poikineen.

Tv-sarja on tehnyt Pohjois-Englannissa Yorkshiressa muka sijaitsevan kuvitteellisen Downton Abbeyn kartanon monelle läheiseksi. Sarjassa näkyvän kartanon esikuva on Highclere Castle, joka ei sijaitse Pohjois-Englannissa päinkään vaan saarivaltion eteläkolkassa ja joka on ehdottomasti visiitin arvoinen.

Se on edelleen aatelisperheen koti. Myös Kyllä Jeeves hoitaa -komediasarja on kuvattu samassa kartanossa.

Myös Lontoon parlamenttitalon arkkitehtinä tunnettu Charles Barry suunnitteli Highclere Castlen päärakennuksen 1830-luvulla. Linnan ja sen omistajasuvun historia on skandaaleja pullollaan.

Esimerkiksi viides Carnarvonin jaarli kuoli vuonna 1923 Egyptissä verenmyrkytykseen, ja lehdistö julisti kuolinsyyksi Tutankhamonin kirouksen. Jälkeensä jaarli jätti mittavat velat.

Highclere Castlessa voi nauttia näyttelyistä ja tietenkin iltapäiväteestä. Lahjakaupan antimet saavat Downton Abbey -fanin villiintymään.

Nykymenoa voi seurata omistajaperheeseen kuuluvan Lady Carvarnonin blogista. Kätevimmin paikalle pääsee autolla. Lähin iso keskittymä on yliopistokaupunki Oxford.

Highclere Park, Highclere, Newbury

10. Versailles: Viimeisen kuningattaren piilopaikka

Linnat
Petit Trianon on muisto kuningattaresta, jolle kruunu oli ajoittain taakka.

Euroopan mahtipontisin palatsi eli Ranskan Versailles komeine peilisaleineen saa nykyihmisen huoahtamaan ihastuksesta. Asukkaat ajattelivat aikoinaan toisin.

Madame de Pompadour kärsi siitä, ettei Versailles suonut hänelle yksityisyyttä. Siksi hänen rakastettunsa, kuningas Ludvig XV rakennutti sydänkäpyselleen soman pikkupalatsin pääpalatsin puistoon.

Kuolema ehti korjata kuninkaan rakastajattaren ennen rakennuksen valmistumista, mutta hänen seuraajansa Madame du Barry sai nauttia Petit Trianon’n hedelmistä.

Kuninkaan menehdyttyä pikkupalatsi siirtyi uudelle kuningattarelle, 19-vuotiaalle Marie Antoinettelle. Aikansa superjulkkis otti Petit Trianon’ssa vastaan lähimpiään.

Palatsi on täynnä hänen yksityisyyttään turvaavia ratkaisuja, kuten makuuhuoneen käännettävät peilipaneelit. Vuonna 1789 puhjennut vallankumous vei Marie Antoinettelta ensin yksityisyyden rippeetkin ja sitten hengen.

Versailles on alle tunnin junamatkan päässä Pariisista.

Petit Trianon, Versailles

X