työhakemus
Työhakemuksen on tärkeää olla selkeä.
Lifestyle

Millainen on hyvä ansioluettelo? Työelämävalmentaja kertoo parhaat vinkkinsä

Ansioluettelon kirjoittaminen on vaativa urakka. Millaisiin asioihin kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota? Pyysimme HRM Partnersin Business Coach Kaisa Uurtamoa paljastamaan salansa.
Teksti: Hannele Lampela Kuvat: iStock

Harva paperi vaikuttaa elämääsi niin paljon kuin ansioluettelo. Ei siis ihme, että sen rustaaminen voi olla vaativa ja ehkä hieman ahdistavakin urakka.

Jos onnistut vakuuttamaan uuden yrityksen osaamisestasi, unelmiesi ammatti – tai ainakin säännöllinen palkkanauha – voi olla sinun.

Mutta miten ansioluettelo kannattaisi koostaa?

Tee itsesi näköinen ansioluettelo

HRM Partnersin Business Coach Kaisa Uurtamo kehottaa tekemään CV:stä hakijansa näköisen. Nykytyöelämässä hakijan oma imago on tärkeä asia.

– Puhutaan markkinointihenkisyydestä, mutta käytännöllisyys ja konkreettinen kuvaus omista ansiosta ovat silti tärkeimmässä osassa, Uurtamo kertoo ja jatkaa.

– Kun lähdet suunnittelemaan ansioluetteloa pohdi ensin, millaisen vaikutelman urastasi ja vahvuuksistasi haluat antaa. Mitä tehtävää olet hakemassa?

Panosta visuaaliseen ilmeeseen

Visuaalisuus on nykyään merkittävä asia työelämässä. Siksi internetissä onkin tarjolla mitä mielikuvituksellisimpia valmispohjia.

Tärkeintä toimivan ansioluettelon tekemisessä kuitenkin on, että osaat esitellä itsesi ja osaamisesi selkeästi ja napakasti. Myös haastattelija aistii nopeasti, ovatko hakija ja hänen ansioluettelosa toistensa näköisiä.

Pidä huolta, että myös LinkedIn-profiilisi on päivitetty ajan tasalle. Uurtamon mukaan se on nykytyöelämässä lähes yhtä tärkeä kuin ansioluettelo.

hyvä cv

Ansioluettelo on myös visuaalinen näyte osaamisestasi.

Avaa onnistumisesi, timantisoi tavoitteesi

Uurtamo vinkkaa avaamaan erityisesti omia onnistumisiaan.

Jos vain listaat entiset työpaikkasi ja työtehtäväsi, jätät liian paljon arvailujen varaan. Kerro selväsanaisesti, missä olet onnistunut ja mitä siitä seurasi.

Myös ytimekkyys on tärkeää.

Lyhyt yhteenveto CV:n alussa antaa rekrytoijalle nopeasti kokonaiskuvan hakijasta, hänen osaamisestaan, persoonastaan sekä työ- ja uratavoitteista. Yhteenvedon tekeminen mahdollisimman teräväksi ja briljantiksi on tärkeää, ja siksi siihen kannattaa käyttää myös paljon aikaa.

Muista liittää itsestäsi edustava kuva

Ansioluetteloon on melkeinpä aina hyvä lisätä kuva, mutta loistavakin CV menee pilalle, jos sen kyljessä komeilee otos vauhdikkaalta kesälomalta.

Uurtamo kehottaa jättämään suosiolla sosiaalisen median kuvat pois työhakemuksista ja ottamaan ammattimaisen kuvan esimerkiksi ystävän avustuksella.

– Kännykän kameralla saa jo riittävän hyvän otoksen, ammattikuvaajaa en näe välttämättömänä, Uurtamo sanoo.

hyvä cv-kuva

Lisää ansioluetteloon itsestäsi edustava valokuva.

X