Muoti

1990-luvun muoti: Muistatko kokodenimin, lehmäkuosin ja Madonna-ristit? Tältä näytti tyylikäs suomalainen

1990-luvun muoti oli lohikäärmetoppeja, minikokoisia aurinkolaseja ja rispaantunutta farkkua. Annan toimitus raottaa aikakauden yksityisiä kuva-albumeitaan. Tyylikkäitä naisia, eikö?

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Annan Toimitus, Istock

Ihana, kamala 1990-luvun muoti oli melkoisen kivipesty.

1990-luvun muoti oli lohikäärmetoppeja, minikokoisia aurinkolaseja ja rispaantunutta farkkua. Annan toimitus raottaa aikakauden yksityisiä kuva-albumeitaan. Tyylikkäitä naisia, eikö?

1990-luvun muoti puki meidät stereotypian mukaan flanellipaitaan, nappiverkkareihin, napapaitaan ja NHL-lippikseen. Mutta oli muodin vuosikymmen pullollaan muutakin.

Tältä ysäri todella näytti yllämme!

1990-luvun muoti: Lehmää sen olla pitää

Eläinkuosit elivät vahvoina. Kautta aikain suosittu leopardikuosi jäi vuosikymmeneksi taka-alalle, kun lehmäntalja ja käärmeennahka nousivat vallitseviksi valinnoiksi.

Eläinkuosit koristivat myös housuja ja sisustustekstiilejä.

Mekon oikea mitta oli tyyliä vesiraja.

Revityt farkut 1990-lyvyn tyyliin

1990-luvun muoti

Luonnollisesti reikiintyneet farkut olivat cool jo vuonna 1990. Supersuosittu grunge-musiikkityyli artisteineen edesauttoi rispaantuneen farkkutyylin leviämistä. Ennen pitkää se tavoitti myös Hollywoodin kerman tuolloin huippunosteessa olleita Julia Robertsia ja Drew Barrymorea myöten.

Farkun malli oli napakka, ei pilli eikä väljä. Arkkityyppi oli Levi’s-farkkujen klassikkomalli 501. Ylipäätään housujen lahkeet olivat kapeasuiset, kunnes vuosituhannen taitteen lähestyessä alkoivat kääntyä bootcut-malliin.

Caprit tulivat ja jäivät

1990-luvun muoti

Caprimittaiset housut nähtiin ensin H&M:n ja Anttilan postimyyntikuvastoista, ja sitten pantiin tilaten. Ovatko caprit sen jälkeen koskaan vaatekaapeistamme poistuneetkaan?

Ainakin markettien tilastoiden mukaan caprit ovat pitkään olleet vuodesta toiseen muotiosaston myydyimpiä kesävaatteita, ja marketeistahan suomalaiset tunnetusti vaatteensa pääsääntöisesti ostavat.

Huomaa vaatteiden leikkaukset: housunvyötärö on pysynyt korostetun korkeana 80-luvulta alkaen. U-linjainen yläosa oli normi.

1990-luvun muoti: Kokodenim voittaa aina

Farkkutakin ja farkkuhousujen yhdistelmä kuuluu ikuisesti muotihistorian merkkipaaluihin, ja tämä paalu seisoo aikajanalla 80–90-lukujen kohdalla.

Farkkua todella myytiin 1990-luvulla asuina, eli samaan hintaan paketoitiin esimerkiksi juuri farkkutakki ja farkkuhousut. Kuvan takki kuului asuun, jonka alaosa oli kapea lyhyt hame.

Huomaa lenkkareiden koristeväriset linjat, jotka henkivät puhtainta 90-lukua.

Näin logo sijoitellaan

1990-luvun muoti

Logot olivat yleisesti hillitympiä kuin 80-luvulla, mutta niiden sijoittelu näyttää tältä vuosituhannelta käsin hauskalta. Merkkipaidan logo sijaitsi suunnilleen ruokatorvessa.

Kauluspaidoissa trendinä olivat metalliset painonapit! Kauluspaidan mitta oli selkämyksestä selvästi säästeliäämpi kuin tänä päivänä.

Huomasitko aikansa hittiasusteen, tatuointikaulakorun?

Spagettiolkaimet olivat seksikkäitä

Spagettiolkaimet uhmasivat (teko)rusketusrajoja, ja narutoppi puettiin usein t-paidan päällekin. Muistatko tyylin, jossa olkaimet ja tiensuut olivat tehosteväriset? Jos rinnuksessa oli kuva, siinä oli lohikäärme.

Keinonahkahousut trendasivat 90-luvulla bootcut-lahkeiden aikaan. Ne olivat tyylikkäimmillään ruosteenpunertavaa käärmeennahkakuosia, mutta kaikki sävyt punaisen spektristä kävivät.

1990-luvun muoti: Madonna oli koko maailman muodikkain

Tyyli-idoli Madonnaa jäljiteltiin päästä varpaisiin. Huomaa risti ja pitkät helmet kaulassa, pitkästi säären mittaa paljastava hame-kenkä-yhdistelmä, nahka ja mustavalkoisuus.

Tämän kuvan asu koostettiin ajalleen uskollisesti Pelastusarmeijan kirppikseltä, mummolan ullakolta ja itse ompelemalla. Tuohon aikaan ei ollut vaatekauppoja, joista olisi noin vain löytynyt samanhenkisiä vaatteita kuin staroilla Suosikin ja Okej’n kuvissa.

Kasvoja ympäröivät kynitty tukka ja jokin kuriste

Aikakauden merkkejä olivat kynitty tukka ja minikokoiset aurinkolasit, mieluiten sinisellä peililasilla.

Kaulan ympärille kiedottiin joko aikuismaisuutta korostava pikkuhuivi, seksikkyyttä korostava samettipanta tai kapinallisuutta korostava nahkanauha riipuksella. Nahkanauhoja kiedottiin myös ranteisiin.

Kukas se siinä! Julkkistyylinäytteen antaa Jonna Tervomaa Annassa 1999.

Myös nämä olivat muotia

1990-luvun muoti
yläosa halterneck-toppi, nolo teksti (”100 % angel”), chenilleneuleet, isän vanha mokkatakki
alaosa hiihtohousut, pepitaruudut, trumpettilahkeet, skottiruutuinen kouluhame polvisukilla
mekko naruolkaimet, silkki ja muu alusvaatemaisuus
asuste platform-kengät, maiharit, vyölaukku, minireppu

Lue myös: Näin pukeutuu voimanainen 80-luvun hengessä – katso hauskat muotikuvat

X