Muoti

Kuppikoko: jämähditkö 75C:n rintsikoihin? Tarkista silloin nämä asiat – ja saatat yllättyä

Oikea kuppikoko löytyy vain kokeilemalla. Kuppikoko ei kuitenkaan ole tärkein mittari, jolla rintaliivien sopivuus määritellään.

Teksti:
Anna Ferrante
Kuvat:
Istock

Rintaliiviostoksille kannattaa varata aikaa.

Oikea kuppikoko löytyy vain kokeilemalla. Kuppikoko ei kuitenkaan ole tärkein mittari, jolla rintaliivien sopivuus määritellään.

Jokainen rintaliivejä hankkinut sen tietää: oikea kuppikoko voi olla yllättävän vaikea löytää. Se koko, jota on tottunut käyttämään, voi tuntuakin päällä huonolta. Toisaalta taas parhaimman pidon voi antaa koko, jota ei olisi itse osannut valita.

Miksi rintaliiviostoksilla on niin vaikeaa, ja miten valita oikea kuppikoko?

– Kuppikoko ei ole puoltakaan asiasta, kun etsitään oikeankokoista rintaliiviä, sekoittaa pakkaa lisää alusvaateketju Funky Ladyn omistaja Saara Salmenkallio.

– Yhtä tärkeä asia, ellei tärkeämpikin, on löytää oikea ympärysmitta. Se määrittää liivin kokoa enemmän kuin kuppikoko.

Lue myös: Näin usein rintaliivit pitäisi pestä – Pesetkö liivisi oikein?

Mallillakin on väliä. Täytteellisissä push up -liiveissä koko saattaa olla esimerkiksi 75C, mutta toppaamattomassa koko pienenee ja muuttuu B-kupiksi. Myös sporttiliivit ovat usein tiukemmin mitoitettuja.

– On ihan tavallista, että jos ostaa kolmet erimalliset liivit, kaikki voivat olla eri kokoa, Salmenkallio huomauttaa.

Mittanauha ei ole tarpeen – kuppikoko määrittyy muilla keinoin

Kuppikoon määrittämistä hankaloittavat entisestään niin sanotut rinnakkaiskoot. Niitä tarvitaan tilanteissa, joissa kuppikoko tuntuu sopivalta, mutta ympärysmitta kiristää tai on liian löysä.

Kun ympärysmittaa pienennetään, kuppikirjain suurenee ja ympärysmitan suurentuessa kuppikirjain pienenee. Esimerkiksi koon 85E rinnakkaiskoot ovat 80F ja 90D. Kuppikooltaan ne ovat kaikki samankokoisia.

Vasta kun ympärysmitta on oikea, voi nähdä, pysyykö liivin kaarituki paikallaan, eli onko kuppikoko sopiva. Jos liivi on liian tiukka, kaari laajenee ja venyy kainalon puolelta. Oikeankokoinen liivi on napakka, mutta ei paina tai hierrä, eivätkä rinnat pursuile yli edestä tai sivuilta.

Kun ympärysmitta on sopiva, liivi muodostaa täyden ympyrän, jossa rintojen alapuoli sijoittuu samalle korkeudelle selän hakasten kanssa. Liian suuri ympärysmitta saa liivin nousemaan selkäpuolella ylöspäin, mikä lisää rasitusta olkaimiin ja saa ne kiristämään. Liian pieni ympärysmitta taas puristaa ja kiristää.

Kaksplus.fi: Näin rinnat muuttuvat läpi elämän – Kokoon ja muotoon vaikuttaa moni seikka

Salmenkallion mukaan ympärysmitan tärkeydestä huolimatta mittanauhan voi rintaliiviostoksilla unohtaa. Korkeintaan mitat voi ottaa suuntaa antamaan, mutta sopivan liivin löytää vain kokeilemalla.

– Yleisin virhe, joka liiviostoksilla tehdään, on valita hätäisesti joku nopeasti kokeiltu malli, jonka vanhasta muistista ajattelee olevan omaa kokoa. Sen sijaan pitäisi kokeilla vähintään viidet eri liivit, eri kokoja ja malleja. Vasta kun on tarpeeksi vertailupohjaa, alkaa ymmärtää, mikä koko todella tuntuu hyvältä.

On olemassa joitakin nyrkkisääntöjä, joilla oikean koon voi määrittää. Yksi niistä on se, että liivin tukikaaren tulisi tukea ja kehystää rintaa kiinteästi koko matkalta. Jos kaari esimerkiksi jää kainalon puolelta painamaan pehmeään rintakudokseen, kuppikoko on väärä.

– Vain rintojen välissä ei välttämättä kaaren tarvitse mennä aivan kiinni ihoon, koska kaikki mallit eivät vain mene, mutta muutoin mahdollisimman lähellä rintakehää, Salmenkallio mainitsee.

Kuppikoko
Ympärysmitaltaan sopivat rintaliivit eivät kiristä kyljistä eivätkä olkapäiltä.

Rentous on rintaliiviostoksilla valttia

Toinen ja kenties tärkein sääntö on, että liivien täytyy tuntua mukavilta päällä – myös 14–16 tunnin käytön jälkeen.

Mukavuus on tärkeää myös sovitustilanteessa. Rintaliivejä kokeiltaessa moni vetää esimerkiksi vatsaa sisään, vaikka niin ei kannattaisi tehdä: silloin tulee nimittäin samalla puskeneeksi rintakehää ulospäin.

– Liivi jää painamaan rinnan päältä ja oikeaa kokoa on vaikeampi hahmottaa, Salmenkallio kuvaa syntyvää ongelmaa.

Paras kokeiluasento on asiantuntijan mukaan rento ja luonnollinen. Kun liivit ovat yllä, kannattaa vielä kumartua eteenpäin, jotta rinnat putoavat kuppiin paremmin. Ylös noustessa voi nostaa hieman kupin reunasta ja asetella rintaa paikalleen. Jos liivi painaa vielä siinäkin vaiheessa, on kaarituki luultavasti väärässä paikassa ja isompi ympärysmitta- tai kuppikoko tarpeen.

Entäpä ikuisuuskysymys: mihin kohtaan rintaliivin hakanen täytyy oikeankokoisessa liivissä kiinnittää?

– Kun liivi on uusi, sen kuuluu olla jonkin verran napakka. Yleensä liivi ei kutistu käytössä, vaan ennemminkin antaa hieman periksi, joten järkevintä on kiinnittää hakanen uloimpaan eli löysimpään kohtaan. Näin sitä voi tarvittaessa kiristää ja liivit pysyvät sopivan napakoina pidempään.

Lue myös:

Urheiluliivien valinta – 5 vinkkiä, joiden avulla löydät hyvät urheiluliivit

Alusvaatteet hyväilevät ihoa, mutta väärän kokoiset aiheuttavat vain harmia – löydä vartalollesi sopivat rintaliivit

X