Lifestyle

Ainokainen — Runollista ja leikkisää ekodesignia

21.5.2012 Teksti: Anna.fi

Jakun kaulus kravateista, korut kivistä ja pöydän jaloista sekä neuleet käsin värjätyistä langoista. Näin syntyy Netta Kervisen suunnitteleman ekodesignmerkki Ainokaisen mallisto.

Netta Kervinen

Netta on pukeutunut verhokankaasta tehtyyn pitsikoristeltuun mekkoon. Myös kirjankansista tehdyt korvikset ja pöydän jaloista tehty riipus ovat omaa tuotantoa.

Suunnittelija Netta Kervisen kekseliäisyydellä ei ole rajoja. Hän haluaa antaa uuden elämän kauniille vanhoille vaatteille ja tavaroille.

– Kirpputorit ovat suuri intohimoni, josta löydän persoonallisia vaatteita. Ne eivät ehkä ole muodin aallonharjalla, mutta se ei haittaa minua. Seuraan melko vähän muotia, eikä se juurikaan näy omassa suunnittelussani, paitsi joskus vahingossa jossain värivalinnassa. Tarinat ja vanhat paikat ovat minulle tärkeitä inspiraation lähteitä. Rakastan seikkailla vanhoissa, autioissa taloissa, ne ovat kiinnostaneet minua lapsesta asti. Haluan sisällyttää myös mallistoni kuviin pienen tarinan, kertoo Netta ja esittelee samalla uuden mallistonsa tunnelmallisia kuvia, jotka on otettu kauniin metsälammen rannalla autiossa huvilassa.

Verhoista mekko

Netta, 28 v., valmistaa jokaisen suunnittelemansa vaatteen ja korun käsityönä. Hän käyttää valmistuksessa kierrätysmateriaaleja ja teollisuuden ylijäämistöä. Ainokaisen mallisto pitää sisällään redesign-malleja, joissa vanhasta vaatteesta on modifioimalla tehty kokonaan uusi malli.

– Minulle tuottaa suunnatonta mielihyvää, kun saan kehitettyä vanhasta jotain uutta. Käytän vaatteissani paljon kravatteja, joista teen esim. nauhoja ja koristeita. Lisäksi käytän villakangaspaloja ja villapaidan osia. Entinen verhokangas saattaa jatkaa elämäänsä mekkona ja vanha pitsi on löytänyt tiensä puseron olkapäille ja hihoihin. Materiaaleiden hankinta vaatii
paljon viitseliäisyyttä ja tarkkaavaisuutta kaupungilla liikkuessani. Toisinaan minulle myös soitetaan poistetuista eristä tai vanhoista varastoista. Joskus kangasta saattaa olla vähän reilummin ja voin tehdä useamman kappaleen samaa vaatetta, mutta käsintehtyinä niistä ei koskaan tule täysin samanlaisia. Teen itse kaikki työvaiheet ja lähtökohtani on muotoilu. Olen suunnittelijana kokeileva ja teen vaatteet materiaalilähtöisesti muotoilemalla ja leikkaamalla. Jotkut vaatteet syntyvät nopeasti, joskus vaihtoehtoja on monia ja jätän idean muhimaan. Ratkaisu kypsyy yleensä parissa päivässä.

Samettimekko

Kauniin samettimekon kangas on 80-luvulta ja koristenauha 60-luvulta. Mekon vyö on tehty kravatista.

Luonnonystävä

Netta valmistui vaatetusalan artesaaniksi vuonna 2008 ja perusti saman tien Ainokainen-tuotemerkin. Ekologisuus on vanhemmilta peritty luonnollinen arvo. Hän tottui jo lapsena siihen, että kotona kaikki mahdollinen kierrätettiin ja luontoa suojeltiin, lisäksi vaatteet periytyivät isommalta lapselta pienemmälle. Kodin perintöä ovat myös kädentaidot, jotka Netta sanoo perineensä molemmilta vanhemmiltaan. He ovat tärkeänä tukena myös Ainokaisen kuvioissa.

– Äitini on kudonnan artesaani ja auttaa minua neulemalliston toteuttamisessa. Neuleiden langat tulevat suoraan Virtain Villa -kehräämöstä. Äitini intohimona on värjätä lankoja kasvivärjäyksellä. Mietimme yhdessä värimaailmat ja keräämme sopivia kasveja. Sen jälkeen äiti pistää kesämökillä padat höyryämään ja keittelee lankoja. Kaikki sävyt ovat luonnosta ja harmoniassa keskenään.

– Isäni auttaa minua sahauspuuhissa, kun teen hylättyjen pöytien jaloista erikokoisia kiekkoja koruja varten. Käytän koruina 50-luvun vanhoja, kauniita kuvia, jotka kiinnitän puupalaan. Käytän koruissa myös erimuotoisia lasikuulia ja virkkaan niihin pellava- tai puuvillalangasta päällisen. Vaatteissa ja koruissa voi yhdistää aika monenlaisia materiaaleja, joskus yllätyn itsekin.

Pipo ja ruusuke

Ainokaisen pipot on tehty käsin värjätyistä langoista ja ruusukkeet sekä hiuskoristeet kravateista.

Oivaltavia vaatteita

Netta on hiljattain avannut Boutique 18 -nimisen liikkeen Merimiehenkadulla Helsingissä kahden muun yrittäjän kanssa.

– Tyypilliset asiakkaani ovat eri-ikäisiä naisia, jotka ovat kiinnostuneita persoonallisista vaatteista ja arvostavat kauniita asioita. Tyylini on romanttisen runollinen, mutta haluan silti säilyttää tuotteissani selkeyden. Haluan tuottaa kestäviä, ajattomia malleja. Saan paljon palautetta käyttämistäni väreistä ja materiaaleista. Asiakkaiden mielestä suunnittelemani vaatteet ovat hienostuneita ja harmonisia. Niitä on sanottu myös oivaltaviksi, olen kai aika kekseliäs. Ja tottahan se on, että pitää olla sekä luova että rohkea, kun näille laduille lähtee hiihtelemään.

Boutique 18,
Merimiehenkatu 18, Hki.

Ainokainen
Webshop

Teksti: Sirpa Jäkkö
Kuvat: Pekka Holmström