Antti Laitinen on Frennin pääsuunnittelija.
Antti Laitinen on Frennin pääsuunnittelija. Bleiseri on Antin itsetekemä koekappale.
Muoti

Vaatesuunnittelija Antti Laitinen taitaa rennon tyylikkään pukeutumisen – katso, millaiset ovat tyylikkäät toimistoverkkarit

Vaatesuunnittelija Antti Laitinen arvostaa vaatteissa mukavuutta. Hänen mielestään parhaat asut ovat sellaisia, jotka eivät tunnu miltään päällä.
Teksti: Oili Urmas Kuvat: Kristiina Kurronen

Millainen on oma tyylisi?

Tyylini on rento mutta harkittu. Yleensä koordinoin asuni värit, eli esimerkiksi vyö ja sukat voivat olla samanväriset. Kokomusta asu ei tunnu luontevalta, joten yhdistän mustaan jotakin värikästä.

Pidän vaatteista, jotka ovat niin mukavia, että en edes huomaa niitä päälläni. En halua, että minulle tulee pönötysolo.

Ostan vaatteita, jotka kestävät sekä käyttöä että aikaa. Haluan myös, että vaatteet ovat hienostuneita eikä niissä ole elementtejä, jotka alkaisivat jossakin vaiheessa ärsyttää. Myös vaatteen värillä on väliä. Omia lempivärejäni ovat okra ja sininen.

Käytän arkena paljon univormua eli t-paitaa, housuja ja takkia. Kemut ovat sitten eri asia, ja niihin valmistautuessani laitan päälleni jotakin juhlavaa.

Lue lisää: Yhdellä trikoomekolla pärjää missä vain – katso Annukka Salosen ihana tyyli

Bleiseri on Antin suunnittelema mallikappale. Frennin malliston Sampo-housuja Antti kutsuu toimistoverkkareiksi.

Bleiseri on Antin suunnittelema mallikappale. Frennin malliston Sampo-housuja Antti kutsuu toimistoverkkareiksi.

Antti Laitinen, miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi?

Olen Frennin pääsuunnittelija ja käytän ja kokeilen suunnittelemiani vaatteita. Haluan tietää, miltä vaate tuntuu päällä.

Materiaali on minulle olennainen asia. Sen pitää olla mukavan tuntuinen, vaatteen käyttötarkoitukseen sopiva ja kestävä.

Työni vuoksi kiinnitän huomiota myös siihen, miten vaatteet valmistetaan. Vastuullisen tuotannon merkitys korostuu koko ajan enemmän.

Mikä on sinusta tyylikästä?

Tyylikkyys muodostuu siitä, että pukeutuminen ja persoona puhuvat samaa kieltä, eikä vaatteita ole vain lätkäisty päälle. Tyyli on persoonallisuuden jatke.

Mistä ostat vaatteesi?

Ostan vaatteita verkkokaupoista ja ulkomaanmatkoilta. Ulkomailta hankin usein sellaisia vaatteita ja asusteita, joita ei saa Suomesta.

Nuorempana tein enemmän impulssiostoksia ja silloin saatoin tehdä myös huteja. Nykyään harkitsen pitkään, katselen ja pohdiskelen. Vaatekaupassa olen kummallinen asiakas, sillä tutkin vaatteet tarkkaan sekä sisä- että ulkopuolelta ja tunnustelen materiaalia.

Parkatakki on mallikappale. Jalassa Antilla on Pomarin huopalenkkarit. Sukat ovat Henrik Vibskovin mallistosta.

Parkatakki on mallikappale. Jalassa Antilla on Pomarin huopalenkkarit. Sukat ovat Henrik Vibskovin mallistosta.

Mihin satsaat pukeutumisessasi?

Satsaan materiaaliin, laatuun ja mukavuuteen. Käytän luonnonmateriaaleja, kuten pellavaa, villaa ja jonkin verran myös luomupuuvillaa. Myös uusista muuntokuiduista, kuten viskoosista, lyocellista ja bambusta, tehdyt vaatteet ovat miellyttäviä päällä.

Lue lisää: Miestenvaatemalliston perustaneiden Jarkon ja Antin kalliolaiskaksiosta löytyy pirttikalusto ja harkittuja väripilkkuja

Antti Laitinen, millaisia asusteita käytät?

Aiemmin käytin nahkakenkiä, nykyään minulla on käytössäni lenkkareita. Muoti ja sen myötä myös minun pukeutumiseni on muuttunut rennompaan suuntaan.

Minulla on monta Tikaun huivia, jotka ovat täyttä villaa. Käytössäni on myös muutama lippalakki ja erivärisiä pipoja.

Solmion käyttöaste on minulla nolla prosenttia, sillä rusetti on mielestäni kiinnostavampi ja sen pukeminen on eräänlainen statement. Koruina käytän hopeasormuksia, sillä mielestäni hopea on kultaa raikkaampi metalli.

Pidän Freitagin kierrätys­materiaaleista tehdyistä laukuista. Ne ovat yksilöllisiä, värikkäitä ja käytännöllisiä, sillä ne hylkivät vettä ja likaa.

Tätä asua Antti kutsuu design-hässäkäksi. Paita on Issey Miyaken ja housut Dries van Notenin. Värikkäät sukat ovat Happy Socksin mallistosta.

Tätä asua Antti kutsuu design-hässäkäksi. Paita on Issey Miyaken ja housut Dries van Notenin. Värikkäät sukat ovat Happy Socksin mallistosta.

Mistä saat ideoita tyyliisi?

Saan inspiraatiota elämästä. Vaatesuunnittelijan ammattitauti on katsella koko ajan ihmisten tyylejä kaupungin kaduilla ja kahviloissa.

Seuraan muotia Instagramissa, sillä siellä näkee kaikenlaista. Seuraan myös muita muotisuunnittelijoita, erityisesti Issey Miyakea ja Dries van Notenia. Saan ideoita tyyliini myös taidenäyttelyistä.

Kenen tyyliä ihailet Antti Laitinen?

Ihailen ihmisiä, jotka ovat löytäneet oman tyylinsä. Jorma Uotinen on aina karismaattinen. Lauri Tähkä on kiinnostava, sillä hän on löytänyt itselleen uuden, aikuisen miehen tyylin.

Antti Laitinen, 48

Työ: Vaatesuunnittelija, Frenn-vaatemerkin pääsuunnittelija.

Perhe: puoliso Jarkko Kallio.

Ajankohtaista: MasterChef Suomi -ohjelmassa nähdään Antin suunnittelemia vaatteita. Frenn sai tänä vuonna parhaat pisteet Eettisen kaupan puolesta ry:n vuosittaisessa kotimaisten vaatebrändien vastuullisuusvertailussa.

X