Lifestyle

Arizona Vintage – Kruununhaan uusi vintage-helmi

4.10.2012 Teksti: Anna.fi

Hapsuja, höyheniä ja buutseja. Mokkanahan tuoksua, vanhanajan musiikkia ja kivasti esille aseteltuja kenkiä, laukkuja sekä muita yksityiskohtia. Arizona Vintage on kuin karkkikauppa länkkäri-henkistä vintagea diggailevalle ja samalla ensimmäinen laatuaan Suomessa. Täältä löytyy vain huolella valikoitua, hyvin säilynyttä tavaraa, jota on kerätty rakkaudella maailman eri kolkista.


Carolina ja Ella

Harrastuksesta työksi

Arizona Vintage avautui kesä-heinäkuussa 2012 Snellmaninkatu 15:sta. Se on nimensä mukaisesti americana-tyyliin ja villin lännen inkkarimeininkiin keskittynyt vintage-kauppa. Idea liikkeestä syntyi, kun Carolina Kavanterä löi hynttyyt yhteen ystävänsä Ella Kaarnan kanssa: naiset päättivät kokeilla olisiko heille rakkailla vintage-vaatteilla menekkiä kivijalkamyymälässä.

– Tutustuimme Ellan kanssa noin vuosi sitten. Olin juuri avannut nettikauppa Hazy Daysin ja Ella, joka oli myös aina haaveillut vintage-kaupan pitämisestä, innostui siitä. Aluksi ajatus yhteisestä kaupasta oli puoliksi vitsi, mutta tässä sitä nyt ollaan, Carolina hymyilee.

– Matkustamme molemmat paljon ja koluamme aina kaikki kirppikset ja vintage-liikkeet läpi. Vaatevarastoa onkin kertynyt reippaasti yli oman tarpeen. Harrastustuksesta, tai oikeastaan intohimosta, on siis tullut nyt myös työ.   

Lähtökohtana pop up -myymälä

Arizona Vintagen oli tarkoitus olla auki vain kesän ajan, mutta kasvavan kysynnän vuoksi Carolina ja Ella päättivät jatkaa kaupan pitoa ainakin vuoden vaihteeseen saakka. 

– Katsotaan mahdollista jatkoa uudestaan tilanteen mukaan sitten tammikuussa, Ella toteaa.

Myöhemmin syksyllä Arizona Vintageen on tulossa muutakin uutta kivaa kuin juuri saapuneet syysvaatteet ja liikkeen ilmeen ”syksynnys”. Carolina ja Ella eivät vielä halua paljastaa enempää kuin sen, että myyntiin tulee ainakin valokuvataidetta ja vinyylejä. Musiikki kun esimerkiksi on tärkeä osa vintage-kulttuuria.

– Nyt meillä on jo yhden taiteilijan tauluja myynnissä, sillä tarkoitus on laajentaa valikoimaa vaatteiden ja asusteiden lisäksi muihinkin vintage-skeneen kuuluviin seikkoihin.


Arizona Vintagen valikoimaa päivitetään viikoittain, sillä tavaraa on varastossa enemmän kuin esille mahtuu.

Tuliaisia matkoilta

Arizona Vintagessa myynnissä olevat vaatteet ovat Carolinan ja Ellan aarteita, jotka on tarkoin valittu ja poimittu niin maailmalta kuin ympäri Suomenkin. Molemmat pyrkivät siihen, että ehtisivät hakea sekä inspiraatiota että myytävää eri puolelta maailmaa aina kun vain pystyvät irrottautumaan koti-Suomesta.

– Minä tulin juuri Kööpenhaminasta ja Carolina oli viime keväänä kiertelemässä Jenkeissä, Ella kertoo. Matkustelu on tärkeää, jotta pysyy mukana siinä, mitä maailmalla tapahtuu.

Reissuilta löytää myös uusia kontakteja. Muun muassa yhteistyö Arizona Vintagessa myytävien Silver Wolf Mom -korujen valmistaja Mervi Saaren kanssa on peräisin Carolinan Amerikan matkalta.

– Tutustuin Los Angelesissa ollessani Mervin siellä asuvaan poikaan, jonka kautta yhteys syntyi, Carolina muistelee. 


Silver Wolf Mom -koruja    


Arizona Vintagen valikoimasta löytyy myös uniikkeja Navajo-intiaanien perinnekoruja, jotka ovat peräisin Arizonan reservaateista.

Jenkkilän perintö

Parhaiksi vintagen ja second handin shoppailupaikoiksi Carolina listaa muun muassa Tokion ja Amerikan kauttaaltaan. Tietyissä osavaltioissa, kuten New Mexicossa ja Arizonassa, ihmiset pukeutuvat edelleen länkkärityyliin, joten kaikki sieltä tuotu ei suinkaan ole vanhaa ja kulunutta.

– Tavaran vaihtuvuus ja markkinat ovat Amerikassa paljon suuremmat kuin täällä meillä Suomessa, joten hyvää ja kiinnostavaa tavaraa löytää sieltä huomattavasti helpommin, Carolina toteaa. 

Rajattu valikoima

Se, että Arizona Vintagessa on vain yhden tyylisiä vaatteita rajaa asiakaskuntaa, mutta toisaalta Carolina ja Ella kokevat juuri sen vahvuudekseen.

– Suomessa ei ehkä vielä olla totuttu tällaiseen ”yhden tyylin rajaukseen”. Meillä on paljon kirpputoreja ja vintage-myymälöitä, joissa on pilvin pimein kaikkea mahdollista. Sehän on ihan oma juttunsa, että sieltä rekkien seasta tekee löydön, Carolina pohtii.

– Me puolestamme haluamme palvella ensisijaisesti niitä ihmisiä, joilla ei välttämättä ole aikaa tai halua kaivella kirpputoreja.

– Palkitsevinta tässä on se, kun näkee miten itselle rakas tuote ja asiakas löytävät toisensa; se ihana juttu minkä olet tuonut jostain maailman ääristä Suomeen, löytää juuri sen oikean omistajansa, naiset summaavat.

Jos innostuit, kannattaa ottaa käteistä mukaan, sillä Arizona Vintagessa ei käy pankkikortti. Loppuun vielä pieni varoituksen sana niille, jotka pitävät Arizona Vintagen tyylistä: Täällä iskee helposti vastaan valinnan vaikeus (kuten allekirjoittaneelle kävi). Ja jos rahat vain suinkin riittäisivät, voisi helposti ostaa vaikka koko kaupan tyhjäksi!

Katso myös:
Arizona Vintage – Syksyn vintage- ja second hand -muotia
Hazy Days -nettikauppa (Arizona Vintagen vaatteita voi ostaa myös täältä)
Arizona Vintage Facebookissa

Teksti ja kuvat: Pinja Landén