Lifestyle

Burleski ylistää naiseutta

Teksti: Anna.fi

BurleskiViihdyttävää, sensuellia, ehkä vähän tuhmaakin, mutta aina tyylikästä. Näin voisi kiteyttää hyvän burleskishown. Tärkeintä on asenne. Burleskibileiden pukukoodi on upea olo!

Tuttu Madonnan kappale lähtee soimaan. Lavalle nousee kolme naista, kaikki eri-ikäisiä ja eri kokoisia. Jokaisella on yllään korsetti, sukkanauhat ja pitkät pitsihansikkaat, päässä keikkuu silinteri. Höyhenpuuhkiin, hedelmähattuihin ja satiinimekkoihin pukeutunut yleisö aplodeeraa ja viheltää innoissaan. Koreografia toimii. Burleskitähdet flirttailevat, lähettävät eturiviin lentosuukkoja kirkkaanpunaiset huulet söpösti supussa, keikuttavat pyllyä ja iskevät silmää. Vaatteet vähenevät yksi kerrallaan. Tämähän on hauskaa!

Ranskankielinen sana burlesque merkitsee liioitellun hullukurista, ilveilyä ja pilailevaa. Burleski kehittyi 1800-luvulla music hall –viihteestä ja vaudevillestä. Esitykset olivat viattomia. Silloin riitti, kun hameen alta vilahti nilkka ja pitsipöksyn lahje.

Burleski on elänyt vuosikymmenien aikana nousu- ja laskukausia, mutta nyt korkokengät ja korsetit ovat taas tulossa. Esitykset ovat monipuolistuneet ja rohkaistuneetkin sitten viihteen alkuaikojen. Meillä burleski on lyönyt itsensä läpi kuluneen vuoden aikana. Intohimoisimmat harrastajat löytyvät pääkaupunkiseudulta, Tampereelta ja Turusta, mutta muu Suomi seuraa vikkelästi perässä. Eikä burleski ole vain naisten juttu, miehet harrastavat boylesqueta!

BurleskiBurleski

LouLou D’vil on tamperelainen pin-up malli ja burleskitähti. Hänen mielestään burleskissa on ennen kaikkea kysymys asenteesta.

– Voit olla vanha, nuori, pitkä, pätkä, paksu tai laiha. Tärkeintä on asenne ja se, kuinka kannat itseäsi. Burleskissa juhlitaan naiseutta, haastetaan nykypäivän kauneusnormeja ja ihannoidaan erilaisia naisvartaloita, LouLou tiivistää.

LouLoun hahmon takana on nuori nainen, joka on aina rakastanut vanhanajan glamouria, ihaillut Hollywoodin kultakauden filmitähtiä ja halunnut pukeutua naisellisesti. Marilyn Mansonin musiikin kautta hän tutustui Dita von Teeseen, maailmankuulun rockstaran nyt jo ex-vaimoon, joka on yksi burleskin sanansaattajista maailmalla. Ensimmäisissä burleskibileissä juhlittuaan nainen päätti, että hän haluaa kokeilla myös esiintymistä. Syntyi LouLou D’vil, pehmeän naisellinen ja viekoittelevan vaarallinen burleskitähti.

– LouLou on aikamoinen diiva. LouLou pukeutuu saumasukkiin, sukkanauhoihin, näyttäviin korsetteihin ja ehdottomasti koreakorkoisiin kenkiin. Hän rakastaa timantteja, höyheniä, hiuskoristeita ja kaikkea kiiltävää. Sekä tietenkin punaista huulipunaa!

Burleski jaetaan karkeasti kahteen eri tyylisuuntaan: vanhaan, klassiseen burleskiin ja uuteen neoburleskiin. Iloittelua ei kuitenkaan ole kahlehdittu tiukoilla sääntömääräyksillä, vaan käytännössä esitys voi pitää sisällään melkein mitä tahansa drag showsta performanssitaiteeseen. Yhteistä burleskille on kepeä naiseuden ylistäminen ja huumori.

BurleskiBurleski

LouLou D’vil on itse klassinen burleskitähti. Hän ammentaa tyylinsä 1920-1950-luvuilta. Yksi ohjelmanumero kestää noin viisi minuuttia ja LouLou kertoo harjoittelevansa yleensä vähintään pari kuukautta. Keskeneräisen esityksen kanssa ei mennä yleisön eteen.

– Joskus esityksen luominen on tosi helppoa, toisinaan vaikeaa. Se saattaa lähteä liikkeelle biisistä, kankaasta tai vaikka jostakin tarinasta, jonka haluaa kertoa yleisölle, sanoo LouLou.

Hän harjoittelee ja esiintyy yhdessä kahden muun burleskitähden kanssa, mutta oma esitys on alusta loppuun LouLoun käsialaa. Juuri se burleskissa viehättää. LouLou valitsee itse musiikin, suunnittelee, hioo ja harjoittelee koreografian ja valitsee tietenkin myös esiintymisasunsa. Monet harrastajat ompelevat asunsa itse, toiset turvautuvat kauppojen ja ammattiompelijoiden apuun.

– Vaatteet ja visuaalisuus ovat tietenkin tärkeitä, mutta ennen kaikkea tarvitaan itsevarmuutta, tilannetajua ja näyttelijäntaitoja, sanoo LouLou.

Seuraavaksi LouLou D’vil matkustaa esiintymään Lontoon kansainvälisille burleskifestivaaleilla yhdessä toisen suomalaisen burleskitähden Olivia Rougen kanssa. Huhtikuun lopussa Tampereella järjestetään isot BigBand & Burlesque –bileet, jossa esiintyy myös kansainvälisiä tähtiä.

Monet ihmettelevät, miten burleskishow eroaa tavallisesta strippaamisesta. Paljonkin.

– Burleski on aika kaukana neonbikineistä ja jalkojen levittelystä, nauraa LouLou D’vil.

– Ensinnäkään burleskiesiintyjät eivät koskaan riisu vaatteita kokonaan, vaan päälle jäävät aina vähintään pikkuhousut ja tasselit. Toisekseen burleskin tarkoituksena ei ole kiihottaa, vaan kiusoitella ja viihdyttää, hän kertoo. 

Bursleskitähti ei esiinny missä tahansa pikkujouluissa tai polttareissa. Show on yleensä aina osa suurempaa tapahtumaa, ravintolan teemailtaa tai festivaalia.

– Yleisöllä on iso merkitys burleskiesityksessä. Yleisön täytyy tietää, mitä on luvassa, sanoo LouLou.

Burleski

Burleskijuhlissa myös yleisö pukeutuu illan teeman mukaisesti. Se onkin yksi tapa harrastaa burleskia. Kaikki puuhkiin ja pitsihansikkaisiin hurahtaneet eivät itse kiipeä lavalle tanssimaan, eikä burleskibileissä tarvitse pelätä joutuvansa osallistumaan ohjelmanumeroihin vasten tahtoaan.

Ensimmäistä kertaa burleskijuhliin suuntaava pähkäilee varmasti pukukoodin kanssa. LouLou D’vil lohduttaa, että ketään ei heitetä juhlista ulos vääränlaisten kenkien takia. Burleskipirskeiden väki on avarakatseista.

– Jos olo on epävarma, eikä tiedä mitä panisi päälleen, voi käydä ihan vaikka vain wikipediasta tutkimassa, millaisia vaatteita 20-, 30- ja 40-luvuilla on käytetty. Naiselle iltapuku ja miehelle tumma puku on ihan hyvä valinta, jos ei halua satsata sen kummemmin. Pääasia on, että itselle tulee upea olo. Burleskijuhliin ei voi ylipukeutua!

Teksti: Elina Kujala
Kuvat: Petri Kovalainen ja David England

X