Seidi Haarla nähtiin crocs-sandaaleissa Jussi-gaalassa. Kuvituskuva.
Uskoisitko, että crocsit ovat taas muodissa?
Muoti

Näyttelijä Seidi Haarlan reikäkengistä tuli kesän pysäyttävin hitti-ilmiö – nyt crocsit voi ottaa kaupungille, vaikkapa korkkareina

Todennäköisesti itsekin omistat tai olet joskus omistanut Crocs-sandaalit. Mutta astelisitko sinä juhliin näillä rakastetuilla, vihatuilla ja versioiduilla muovisandaaleilla?
Teksti: Roosa Roivainen Kuvat: iStock, Tiia Ahjotuuli, MVphotos, Net-a-Porter, Zalando

Reikäkengät, puutarhasandaalit, muovisämpylät ja virallisemmin crocsit.  Tällä monelle suomalaisellekin rakkaalla jalkineella on monta nimeä.

Jalkineen tunnistaa kaukaa jo sen muodosta. Kömpelö, muovista tehty pistokas, jonka päällisosaa koristaa samankokoisten reikien sarja.

Sandaaleita ei ole mielletty millään tavalla salonkikelpoisiksi, ja kengät ajavat monessa kodissa mökki -tai pihakenkien virkaa.

Mutta usko tai älä, Crocs-sandaaleissa voi tänä kesänä astella hienommallekin terassille tai kesäjuhliin. Ota mallia julkkiksista.

Lue myös: 2000-luvun alun muoti tekee paluun – caprit ja 9 muuta epäuskoa herättävää trendiä

Jussi-gaalasta Grammyihin – Crocs-sandaalit vilahtelevat jopa punaisella matolla

Jalkoihin helposti sujahtavat Crocsit valtasivat kauppojen hyllyt 2000-luvun alussa. Erikoisen näköisten kenkien vetovoima piili etenkin niiden käytännöllisyydessä.

Alkuperäismerkin lisäksi saataville tulivat muotoilulle uskolliset halpisversiot. Merkistä tuli yleisnimitys muovisille reikäkengille.

Helppojen ja mukavien sandaalien mainetta on pitkään varjostanut kuitenkin jalkineiden parjattu ulkomuoto. Crocseja on tituleerattu muun muassa maailman rumimmiksi kengiksi.

Yllättävää onkin, että kaikesta epätyylikkyydestään huolimatta ne onnistuivat muutama vuosi sitten vakuuttamaan muotitietoiset suunnannäyttäjät. Tutunnäköisiä saunajalkineita on alkanut vilahdella jopa punaisella matolla ja muotilavoilla.

Esimerkiksi näyttelijä Seidi Haarla saapui viime Jussi-gaalaan valkoisissa reikäkengissä. Näyttelijän yllättävä jalkinevalinta nousi tuolloin otsikoihin.

Seidin ilta-asu oli suunnittelija Emma Stapelsin käsialaa. Kuvan koko asu ja Crocs-sandaalit näkyvät painamalla oikealla olevasta nuolesta. 

Seidin juhlakengät ovat kansainvälisen trendin aallonharjalla. Myös laulaja Justin Bieber asteli vuoden 2022 Grammy-gaalaan lihavapohjaisissa Crocs-saappaissa, jotka ovat muotimerkki Balenciagan mallistoa.

Justin Bieber Grammy-gaalassa 2022.

Justin Bieber Grammy-gaalassa.

Perinteistä uudella twistillä

Miksi muoviset reikäkengät kenkä on yhtäkkiä kaikkien huulilla? Crocsien uusi tuleminen selittyy pitkälti uutteralla yhteistyöllä, jota sandaalimerkki on tehnyt muotimaailman ja julkimoiden kanssa.

Trendi ampaisi kunnolla liikkeelle, kun suunnittelija Christopher Kanen vuoden 2017 näytöksessä mallit astelivat lavalla jaloissaan tutut Crocs-sandaalit. Sittemmin köyttä on vedetty näyttävästi yhdessä muun muassa Balenciagan kanssa, ja luksushintaisissa mallistoissa sandaalit on esitelty uudenlaisella twistillä. Esimerkkinä vaikkapa korkokenkäversio.

 

Kuvassa Balenciagan crocs-sandaalit.

Balenciaga crocs-korkokengät, Net-a-Porter, 495 e.

 

Kokeakorkoiset sandaalit, Crocs, Zalando, 59,95 e.

Monet tähdet ovat innostuneet reikäkengistä niin, että ovat tehneet omat nimikkosandaalinsa.  Mallistoja löytyy muun muassa Post Malonelta, Nicki Minajilta ja Kiss-yhtyeellä.

Näyttelijä Priyanka Chopra luottaa hempeän vaaleanpunaisiin puutarhakenkiin:

Tänä kesänä Crocs-sandaalit on voinut bongata jo vuorenvarmasti somepäivityksissä ja katumuodissa. Reikäkenkien paluu aiheuttaakin sekalaisia tunteita. Toiset suhtautuvat trendiin kauhulla, toisille muovisandaalit ovat täynnä nostalgista lämpöä.

Sosiaalisen median vaikuttaja Bretman Rock on ihastunut erikoisiin muovisandaalikorkkareihin:

Hovimuusikkona tunnettu Ilkka Ihamäki fiilisteli Instagram-tilillään crocs-sandaalien paluuta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Hovimuusikko Ilkka (@ilkkaihamaki) jakama julkaisu

X