Muoti

Ei enää koskaan pukeutumisongelmia! Näin kokoat täydellisesti toimivan kapselipuvuston omista vaatteistasi

Kapselipuvuston tarkoituksena on helpottaa arkea ja kehittää omaa tyyliä. ”Minulla ei ole enää mitään vaikeuksia löytää päälle pantavaa”, sanoo Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja Mira Ahjoniemi.

Teksti:
Piia Sainio
Kuvat:
Istock

Kapselipuvuston tarkoituksena on helpottaa arkea ja kehittää omaa tyyliä. "Minulla ei ole enää mitään vaikeuksia löytää päälle pantavaa", sanoo Loistava järjestys -kirjan kirjoittaja Mira Ahjoniemi.

Kodin raivauksesta kertovan kirjan Loistava järjestys kirjoittaja Mira Ahjoniemi, 42, on koonnut itselleen kapselipuvustoa jo vuoden ajan. Puvusto perustuu ajatukselle, että mahdollisimman vähistä osista rakennetaan mahdollisimman toimiva puvusto.

– Tavoitteeni on helpottaa arkea ja samalla kehittää omaa tyyliäni. En tykkää kierrellä kaupoilla, vaatekaupat ovat vihoviimeinen paikka vapaa-ajan viettoon.

Mira on karsinut vaatekaapistaan kaiken sellaisen, jota hän ei tarvitse.

– Kun kaikki vaatekappaleeni sopivat yhteen ja niiden määrä on kohtuullinen, minulla ei ole mitään vaikeuksia löytää päälle pantavaa.

Mira kertoo nyt, miten hän on puvustonsa rakentanut.

1. Etsi tyylisi ydin

Aluksi hahmottelin omaa tyyliäni ja toiveitani kokoamalla ideakuvia Pinterest-sovellukseen. Kun Pinterest-tauluun kerää valokuvia omaa silmää miellyttävistä asuista, alkaa muodostua selkeä kaava oman tyylin rungoksi.

2. Pidä kiinni siitä, mistä pidät

Varasin useamman tunnin aikaa (sekä hyvät eväät) ja laitoin kaapistani KonMari-menetelmän avulla rajusti vaatteita pois. Säilytin vain ne vaatteet, jotka tuottivat minulle iloa. Kaapista lähtivät vaatteet, jotka olivat väärää kokoa tai epämukavaa materiaalia sekä vaatteet, jotka olivat huonokuntoisia tai huonosti istuvia. Osa oli alun perinkin virhe-hankintoja!

Jäljelle jäi hyvin pieni peruspuvusto, josta hahmotan yhdellä silmäyksellä, millaisia vaatteita minulla on. Kaappiini jäivät lempivaatteeni, luottopuvusto.

3. Valitse selkeät värit

Kun olin raivannut vaatekaapistani pois kaiken ylimääräisen, huomasin että kaappiin jäi pääosin mustia vaatteita. Täydensin kapselipuvustoa valkoisella sekä punaisen eri sävyillä.

Aikaisemmin olin ostanut paljon fuksiaa ja shokkipinkkiä, nyt pyrin pehmentämään linjaa ja yhdistän mustan kanssa roosaa. Yksi sinikuvioinen paita löytyy myös. Pitäydyn viileässä väriskaalassa.

4. Panosta arkivaatteisiin

Elämä on pääosin arkea, joten arkivaatteiden pitää olla pääosassa vaatekaapissa.

Minulla on arkikäytössä noin 30 vaatekappaletta. Siihen määrään sisältyvät hameet, housut, mekot, paidat, topit, huivit ja neuleet.  Lisäksi kaapissa on pieni määrä urheiluvaatteita, alusvaatteita, sukkia ja sukkahousuja sekä pari pyjamaa – tästä kertyy helposti 20–30 vaatekappaletta.

En kovin paljon vaihtele kapselin sisältöä vuodenaikojen mukaan, teen vain hienosäätöä. Kesällä jotkin neuleet jäävät vähäisemmälle käytölle ja tilalle tulee pari hellemekkoa ja T-paitaa.

5. Jätä treenivaatteet esille

Jos et urheile joka päivä, yksi setti treenivaatteita voi hyvin riittää. Vain päivittäin urheileva tarvitsee useita sporttivaatteita. Treenivaatteiden määrä ei tee kenestäkään ahkerampaa liikkujaa, mutta vaatteiden esillepano vaatekaapissa vaikuttaa innostukseen lähteä ladulle tai jumppaan.

Valitse urheiluvaatteille hylly, joka on parhaiten esillä, ensimmäisenä silmissä, kun avaat kaapinoven. Liikkeelle lähtemisen kynnys madaltuu, jos varusteet ovat nopeasti napattavissa kaapista kassiin.

6. Käy läpi kengät

Korkokengät ovat heikkouteni. Talveksi minulla on viisi paria kenkiä: yhdet pitkävartiset korolliset saappaat sekä kahdet korolliset nilkkurit, mustat ja ruskeat. Kävelylenkille tarvitaan hyvällä pohjalla varustetut toppakengät.

Näiden lisäksi hankin äskettäin säkenöivän ihanat kullan kimaltavat varrelliset talvilenkkarit 80-luvun tyyliin. Ostan yhdet tai kahdet kengät vuodessa, siinä vaiheessa kun edelliset ovat kuluneet puhki.

7. Muista, että aina voi lainata

Suurihelmaisille linnanjuhlatyylisille juhlapuvuille ei ole tarpeeksi käyttöä yhdellä ihmisellä. Erityisen juhlaviin tilaisuuksiin voi asun ehkä lainata ystävältä tai vaikkapa vaatelainaamosta.

Minä rakastan kauniita bling bling -juhlamekkoja, niitä minulla on liikaa – kuusi kappaletta. Lainaan mielelläni juhlamekkojani ystäville, koska useimmiten itse käytän yhtä tai kahta luottomekkoa.

8. Stoppi shoppailulle

Kun olet raivannut vaatekaapin väljäksi, älä hairahdu ostelemaan sinne mielin määrin lisää täytettä. Vaatekaapin uudelleen järjestelyssä poistin noin sata vaatetta ja ostin tai sain kuusi uutta.

Ostan uutta vain, jos sille on todellinen tarve eli silloin, kun jokin vaatteeni on tullut elinkaarensa loppuun ja olen aivan varma, että en pärjää ilman. 30 arkivaatteen kokoelmassani on yhä karsimisen varaa. Minulla on esimerkiksi kolme mustaa neuletakkia, kaksikin riittäisi.

Lue lisää:

Vältä nämä suomalaisten tyypillisimmät tyylimokat

Näin saat poistettua sähköisyyden vaatteista

Jokaiselle vartalotyypille sopivat pikkumustat

X