Lifestyle

Ensi talvena pukeudutaan siististi

27.1.2004 Teksti: Anna.fi

”Ensi syksynä ja talvena pukeutumisessa on ihan uusia asioita. Nykytyylistä siirrytään selvästi pukeutuneempaan ja asiallisempaan bisnestyyliin, tyyli siis siistiytyy. Koko seuraavaa talvikautta leimaa huoliteltu pukeutuminen, ja asusteiden merkitys kasvaa”, kertoi muotikoordinaattori Johanna Salovaara viime viikonloppuna Helsingissä pidetyillä Muoti 2004 -messuilla. Syys-talvikauden 2004-2005 trendikäs asu on esimerkiksi suuri tunika tai poncho kapeiden housujen ja saappaiden kanssa. Toisaalta hameita käytetään ehkä enemmän kuin aikaisemmin.

Puku- ja brittityyliä

”Puku- ja bisnespukeutuminen on kauden keskeisiä muotiteemoja”, Johanna Salovaara kertoi, ja tässä nk. blackout-trendissä näkyy myös vahva feminiini-maskuliinisuuntaus. Tyypillisimmillään – ja muodikkaimmillaan – ensi talven työasu on kapealinjainen housupuku: istuva, lyhyt jakku ja suorat, kapeat housut. Niukat, kurvikkaat ja vartalonmyötäiset muodot ovat in. Vyötärölinja on melko korkealla ja sitä korostetaan leikkauksin ja vöin. Samoin korostetaan erilaisia yksityiskohtia. Tervetuloa, muotolaskokset, tikkaukset, kookkaat napit ja vetoketju- ja solkikiinnitykset!

Pukutyyliä leimaavat hillityn tyylikkäät värit. Musta näkyy vahvana, ja sen lisäksi suositaan tummansinistä, harmaata ja tummaa luumun sävyä. Tyyliin kuuluu myös liituraita, mutta uudenlaisena. Uudistuminen näkyy joko uusina raitatyyppeinä tai väreinä; tehostevärinä voi olla esimerkiksi punaista. Punainen kaikissa sävyissään on muutenkin kauden näkyvin tehosteväri.

Tulevan talvikauden hallitsevin muotiteema on kuitenkin brit style, modernisoitu brittiläinen tyyli. Sitä edustavat esimerkiksi minivekkihameet, napakat, lyhyet jakut sekä perinteiset mutta uusissa väreissä näyttäytyvät kangastyypit, kuten tweed (kukonaskel-, koiranhammas-, kalanruoto- ja glencheck-kuosit palaavat). Chanel-vaikutteet näkyvät selvästi, ja suosittuja ovat myös vekkihameet ja kapea polvipituinen hame. ”Brittityyliin kuuluu paljon kuoseja ja kuvioita, myös 60-luvun printtejä ja huonekalukankaille tyypillisiä kuvioita. Mielenkiintoisia yhdistelmiä ja asukokonaisuuksia syntyy liittämällä mukaan eläinkuvioita, turkissomisteita, nahkaa ja kelsiä. 60-luvun vaikutteet näkyvät talven muodissa suorina minimekkoina, poolokauluksina ja laatikkojakkuina”, Salovaara luonnehti.

Luonnonmukaista vai teknistä?

Näiden tyylisuuntausten lisäksi vuoden päästä tullaan näkemään myös hyvin rauhallista nk. comfort zone -tyyliä: selkeää ja monikerroksista pukeutumista, jota leimaavat luonnonläheiset ja neutraalit sävyt, kuten valkoinen, beige ja ruskea variaatioineen. Toppaa, untuvaa ja turkiksia käytetään paljon, ja neuleet, usein jättikokoisella hupulla tai kauluksella varustettuina, ovat hyvin tärkeitä. Tätä pukeutumistyyliä voisi luonnehtia pehmeäksi. Muita materiaaleja ovat esimerkiksi college ja fleece, ja myös pastellisävyjä käytetään, erityisesti Johanna Salovaaran ”alusvaatemaiseksi” kutsumaa roosan sävyä sekä hyvin vaaleaa sinistä.

Toisenlaista linjaa edustaa seuraavan talvikauden neljäs päätrendi, innovation-tyyli. ”Innovation on modernia, aikaisempaa teknisempää ja sporttisempaa pukeutumista”, Salovaara kuvasi. Sitä edustavat esimerkiksi pusakat, anorakit ja parkatakit, joiden tulee olla joko hyvin niukkoja tai ylisuuria. Ideana on yhdistää suureen yläosaan kapea alaosa tai juuri päinvastoin. ”Tyyli käsittää dynaamisia, toimivia vaatekappaleita ja modernia suojapukeutumista. Vaatteissa on suojaavia yksityiskohtia, metallitehosteita ja metallinhohtoisia materiaaleja. Yksityiskohtina on hihnoja, remmejä ja paljon suuria ja näkyviä vetoketjuja”, muotikoordinaattori esitteli. Teknisessä innovation-tyylissä käytetään paljon toppa- ja tikkikankaita sekä kaksipuolisia materiaaleja; myös kiiltäviä ja muovisia materiaaleja sekä lakeeria suositaan.

Käsineitä voi käyttää sisälläkin

Tyyli kuin tyyli viimeistellään oikeanlaisilla asusteilla. Ensi talvena tärkeitä asusteita ovat etenkin käsineet ja sukkahousut. Käsineitä on nyt joka lähtöön. ”Käsineillä syntyy täydellinen, huoliteltu look”, Johanna Salovaara kannusti. Trendimielessä hansikkaita suositellaan nyt pidettäväksi sisälläkin, että look myös säilyisi. Sukkahousupuolella taas ovat ajankohtaisia paksut ja värikkäät housut.

Tärkeisiin asusteisiin kuuluvat 2004-2005-kaudella myös kaikenlaiset saappaat. Niiden kärjet tulevat pyöristymään ja myös matalia korkoja nähdään. Muuten hillitty look saattaa saada aivan uudenlaista potkua oikeanlaisilla ja oikeanvärisillä, kuten ketsupinpunaisilla, saappailla. Muita trendiasusteita tulevat olemaan huivit, ponchot ja hatut sekä käsilaukut. Laukuissa on paljon yksityiskohtia ja esimerkiksi ketjuja.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
Kuva: Suomen messut

Kommentit (0)

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *