Lifestyle

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

4.1.2011 Teksti: Anna.fi

Miten omaksua itselleen hipsterin huolellisesti luotu huoleton ulkoasu? Kävimme etsimässä hipstereitä, mistä muualta kuin Taideteollisesta korkeakoulusta, ja katsomassa, mistä on suomihipsterit tehty.

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Hipstereiden historia

Tämän päivän hipsterit ovat kaukana alkuperäisistä 40-luvun jazzkulttuurin omaksuneista vapaamielisistä hipstereistä, jotka eivät kaihtaneet niin huumeita kuin seksiäkään.

Hipsterit loivat itsensä uudelleen 90-luvulla ja määritelmä muuntui tarkoittamaan nuorta keskiluokkaista kaupungissa asuvaa aikuista, jonka kiinnostuksen kohteet ovat valtavirran ulkopuolella. Tärkeää hipstereille ovat vaihtoehtomusiikki, indie-elokuvat sekä -julkaisut kuten Vice ja Clash.

Humoristinen hipsterin käsikirja määrittelee hipsterin seuraavasti: ”Yksilö, joka omaa cool-ihmisten määrittämät coolit sosiaaliset asenteet, mielipiteet ja maut. Hipsterit kulkevat arkisin massojen joukossa, mutta eivät edusta sitä tai mitään, mitä massat kannattavat.”

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Suomihipsteri

Suomihipsterit kalpenevat alkuperäisversioiden rinnalla, mutta löytyy Suomestakin yhtä ja toista oman tyylin taklaajaa. Mutta missä ovat nuo, ah niin ihanat hipsterit?

Kävimme katsastamassa suomihipstereiden tarjontaa Taideteollisessa korkeakoulussa, joka on kaikkien trendinenien ja tyylitietoisten sulatusuuni. Saimme muutaman taikkilaisen edustamaan hipstereitä ja keskustelemaan siitä, miten muuntaa itsensä katu-uskottavaksi kaduntallaajaksi.

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Hipsterin kymmenen käskyä

Taideopiskelijoiden keskuudessa hipsteriys ei liiemmin herättänyt hurraa-huutoja. Hipsterit määriteltiin muodin uhreiksi, jotka sokeasti seuraavat trendejä välittämättä siitä, sopivatko ne itselle vai ei. Hipsterikeskustelut aiheuttivat suurta hilpeyttä ja hymistelyä. Lyhyt kysely tyylitietoisten parissa tuotti kuitenkin hipsteriyden alkeiden kymmenen käskyä.

  1. Muuta Kallioon.
  2. Peseydy vain joka kolmas päivä.
  3. Käytä kangaskassia.
  4. Hanki ruutupaita ja kapeat farkut.
  5. Kuuntele vaihtoehtomusiikkia, josta suurin osa ei ole ennen kuullutkaan.
  6. Hengaa katu-uskottavissa kaupunginosabaareissa.
  7. Vältä massakahviloita ja vietä vapaa-aikasi pienissä kivijalkakuppiloissa.
  8. Tee elämässä normaalia eettisempiä ja ekologisempia valintoja.
  9. Hanki vaihteeton fiksipyörä tai viritetty skootteri.
  10. Älä missään olosuhteissa myönnä olevasi hipsteri.

Tärkein hipsteriyden perusperiaate on olla aito ja uniikki. Vaikka hipsteriys on ollut osa katukuvaa jo kauan, ei koskaan ole myöhäistä herättää oma sisäinen hipsterinsä.

Teksti ja kuvat: Tarja Vilén

Kommentit (20)

Muuten hyvä, mutta punavuorit taitaa olla se Helsingin ”hipster-mekka”, ei Kallio,

Muuten hyvä, mutta punavuori taitaa olla se Helsingin ”hipster-mekka”, ei Kallio,

”Tärkein hipsteriyden perusperiaate on olla aito ja uniikki”

LOL. Olemalla niin laskelmoitu wannabe-erilainennuori ja tietyn tyylisuuntauksen orja kuin mahdollista, niin oletkin aito ja uniikki?

Sitäpaitsi jos yleensä aitoudesta puhutaan, niin ei aidoksi voi ’ryhtyä’ vaan aidot ihmiset ovat omia itsejään ja ehkä huomaavat että muut luokittelevat heidät johonkin kategoriaan. Ryhtymällä tarkoitushakuisesti joksikin, pysyy ikuisesti wannabeenä ja feikkinä matkijana.

Eihän nuo henkilöt edes näytä perus hipstereiltä jotai random taiteilijoita vaan.

Ottaa päähän tuollaiset tusina hipsterit. Ostaa uusia raihnasia vaatteita näyttääkseen boheemilta. Pitävät itseään jotain jonain muoti-ikoneina ja arvostelevat muiden *”tunkkaista” tyyliä, vaikkeivat ikinä mitään itse pukeutumisesta ymmärtäisikään.

Siis 40-luvun hipsterit ”loivat itsensä uudelleen 90-luvulla”? Eivät ainakaan kuviensa perusteella ole kahdeksankymppisiä eivätkä kiinnostuksetkaan ole sinne päinkään.

Autetaanpa vähän ja kirjoitetaan kuvaus uusiksi: ”Hipsterit ovat hajanainen nuorisoryhmä, joka kuvittelee olevansa erilainen kuin muut nuorisoryhmät, jotka kuvittelevat olevansa erilaisia kuin muut nuorisoryhmät. Ei kuitenkaan jaksettu olla kovin erilaisia, joten ryhmän nimitys etsittiin ja omittiin historian hämäristä.”

jo kuuluminen johonkin ryhmään ei ole kovin uniikkia ja erillaista. Parempi pysyä vain omana itsenään, se on aitoa.

Hipsterillä pitää olla noi telkkariruudunkokoiset invarillit. Ah niin erilaista. Samaa alle 30-vee ikiteinien laumasieluisuutta kuin japanihörhöt, emot, gootit, pissikset jne jne.

Joo ja ennen tuota ruutupaita-tyyliä kutsuttiin Grungeksi.. samoin nuo pesuvälit tais olla silloinkin sen 3 pvää. Tai vaihtoehtomusan kuuntelu. Tai maiharit, kuten noilla kuvien nuorilla on..
Grunge oli 90-luvulla kova sana.
Eikös hipsterit ookkaan enää alushousu-malli xD

aika luokaton juttu.

No huh huh.. luulin minäkin hipstereitä alushousuiksi…
en voi olla väärässä. Tosiaan maiharit tiedän, mutta olen auttamattomasti
ulkona. Onko tämä joku omanlaisensa opiskelija kenkämuoti.

Luultavasti kivat ja rennot meno monot.

Opin tänään jotain uutta: Hipstereitä ei pidetäkään enää vain jalassa :DD

Joo mut jujuhan onkin siinä, että hipsterit kuvittelevat olevansa jotenkin erilaisia ja ”aitoja”, eivät vaan ymmärrä, että heitä kuhisee joka suunnassa ja todellisuudessa ovat vain massaa siinä missä muutkin. Ovat tulleet sokeaksi omalle ”massaudelleen” kun kuvittelevat olevansa muita parempia ja kieltäytyvät näkemästä totuutta. Kuinka uniikkia ja individualistista on noudattaa tiettyä ajatusmaailmaa, musiikkimakua ja pukeutumistyyliä…? Alkaa kyllästyttää noi akateemiset moppipäät…

Aika törkeää, Tarja Vilén. Näin sinut hyvänmielisenä liikkumassa TaiKissa, mutta juttu olikin negatiivinen. Aika halpaa.

luin just kiinnostavan artikkelin, missä kerrottiin, että Lontoossa hipstereillä on oma seurakunta, eli myös hipstereillä on hengellisiä tarpeita.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *