Lifestyle

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

4.1.2011 Teksti: Anna.fi

Miten omaksua itselleen hipsterin huolellisesti luotu huoleton ulkoasu? Kävimme etsimässä hipstereitä, mistä muualta kuin Taideteollisesta korkeakoulusta, ja katsomassa, mistä on suomihipsterit tehty.

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Hipstereiden historia

Tämän päivän hipsterit ovat kaukana alkuperäisistä 40-luvun jazzkulttuurin omaksuneista vapaamielisistä hipstereistä, jotka eivät kaihtaneet niin huumeita kuin seksiäkään.

Hipsterit loivat itsensä uudelleen 90-luvulla ja määritelmä muuntui tarkoittamaan nuorta keskiluokkaista kaupungissa asuvaa aikuista, jonka kiinnostuksen kohteet ovat valtavirran ulkopuolella. Tärkeää hipstereille ovat vaihtoehtomusiikki, indie-elokuvat sekä -julkaisut kuten Vice ja Clash.

Humoristinen hipsterin käsikirja määrittelee hipsterin seuraavasti: ”Yksilö, joka omaa cool-ihmisten määrittämät coolit sosiaaliset asenteet, mielipiteet ja maut. Hipsterit kulkevat arkisin massojen joukossa, mutta eivät edusta sitä tai mitään, mitä massat kannattavat.”

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Suomihipsteri

Suomihipsterit kalpenevat alkuperäisversioiden rinnalla, mutta löytyy Suomestakin yhtä ja toista oman tyylin taklaajaa. Mutta missä ovat nuo, ah niin ihanat hipsterit?

Kävimme katsastamassa suomihipstereiden tarjontaa Taideteollisessa korkeakoulussa, joka on kaikkien trendinenien ja tyylitietoisten sulatusuuni. Saimme muutaman taikkilaisen edustamaan hipstereitä ja keskustelemaan siitä, miten muuntaa itsensä katu-uskottavaksi kaduntallaajaksi.

Hipsterit – Haluaisitko olla hipsteri?

Hipsterin kymmenen käskyä

Taideopiskelijoiden keskuudessa hipsteriys ei liiemmin herättänyt hurraa-huutoja. Hipsterit määriteltiin muodin uhreiksi, jotka sokeasti seuraavat trendejä välittämättä siitä, sopivatko ne itselle vai ei. Hipsterikeskustelut aiheuttivat suurta hilpeyttä ja hymistelyä. Lyhyt kysely tyylitietoisten parissa tuotti kuitenkin hipsteriyden alkeiden kymmenen käskyä.

  1. Muuta Kallioon.
  2. Peseydy vain joka kolmas päivä.
  3. Käytä kangaskassia.
  4. Hanki ruutupaita ja kapeat farkut.
  5. Kuuntele vaihtoehtomusiikkia, josta suurin osa ei ole ennen kuullutkaan.
  6. Hengaa katu-uskottavissa kaupunginosabaareissa.
  7. Vältä massakahviloita ja vietä vapaa-aikasi pienissä kivijalkakuppiloissa.
  8. Tee elämässä normaalia eettisempiä ja ekologisempia valintoja.
  9. Hanki vaihteeton fiksipyörä tai viritetty skootteri.
  10. Älä missään olosuhteissa myönnä olevasi hipsteri.

Tärkein hipsteriyden perusperiaate on olla aito ja uniikki. Vaikka hipsteriys on ollut osa katukuvaa jo kauan, ei koskaan ole myöhäistä herättää oma sisäinen hipsterinsä.

Teksti ja kuvat: Tarja Vilén

Lue myös

Suosittelemme