Muoti

”Huulipuna tuo elämään ryhtiä” – tällaisia ovat etätyöskentelevien naisten eristyslookit

Kuinka kauan voi jaksaa samoissa verkkareissa meikittömänä kotona? Pitääkö videopalaveriin pukeutua? Etätöitä tekevät Anna-Stina Nykänen, Eeva-Liisa Heinaro ja Reetta Miettinen esittelevät omat eristyslookinsa.

Teksti:
Minna Juti
Kuvat:
Haastateltavien Kotialbumit

Anna-Stina Nykäsen eristyslookissa tärkeintä ovat pöyheät hiukset. Trikoomekko on hänestä t-paitaa pukevampi.

Kuinka kauan voi jaksaa samoissa verkkareissa meikittömänä kotona? Pitääkö videopalaveriin pukeutua? Etätöitä tekevät Anna-Stina Nykänen, Eeva-Liisa Heinaro ja Reetta Miettinen esittelevät omat eristyslookinsa.

Helsingin Sanomien toimittaja Anna-Stina Nykänen on esteetikko, joka pitää kauniista vaatteista. Hän sanoo, että kotona koronaeristyksessä hygieniakaan ei ole niin tärkeää kuin ulkonäkö. Suihku joka kolmas päivä riittää hyvin, mutta sitä ei jaksa, jos peilistä katsoo hirvitys.

– Äidiltä olen oppinut, että huulipuna tuo elämään ryhtiä, mutta nyt olen huomannut, että hyvin olevat hiukset ovat huulipunaakin tärkeämmät. Tukka ei saa näyttää littaselta.

Anna-Stina pitää hiuksensa kuosissa pettämättömäksi osoittautuneella keinolla.

– En kampaa tai harjaa hiuksia lainkaan. Yöksi kierrän ne kolmelle pehmustetulle, sormen paksuiselle patukalle. Kun aamulla irrotan patukat, hiukset eivät näytä koskaan takkuisilta vaan kiharilta ja tupeeratuilta. Yleensä pidän tukan auki tai teen nutturan.

”Haluan nähdä ilmeitä. Pelkään rupsahtavani, jos en näe ketään.”

Anna-Stina pitää yhteyttä kollegoihinsa netin kautta.

– Olen pyytänyt, että kokouksissa pidämme kamerat auki. Haluan nähdä ilmeitä. Pelkään rupsahtavani, jos en näe ketään.

– Ennen nettitapaamista mietin, miltä näytän kuvassa. Kasvojen punakkuutta peitän pohjustuksella ja muotoilen kulmakarvat. Yläluomen rajauksia en ole jaksanut tehdä videotapaamisiin kuin harvoin. Huulipunaa panen tietysti.

– Normaalisti en käytä kotona korviksia, mutta palavereihin olen voinut laittaa ne. Muutenkin elämässä pitää olla sopivasti bling blingiä. Normioloissa olemme toimitusten naisten kesken viettäneet paljettiperjantaita. Nyt minulla on joka päivä bling blingiä ainakin kotitossuissa.

Pukeutuminen kertoo mielialasta

Pukeutuminen rytmittää Anna-Stinan päivää ja kertoo mielialasta.

– Heti aamulla kannattaa vaihtaa toiset vaatteet, vaikkei edes kävisi pesulla. Kun on katsonut, että asu on kiva, tuntuu siltä, että päivä alkaa. Kotona käytän trikoovaatteita, mutta en t-paitaa. Minulla on kauniita mekkoja, joihin yhdistän kivoja leggingsejä.

– Poikani on armeijassa. Kun hän tuli lomalle, hän näki heti, että äiti on hyväntuulinen eikä ole kasvanut kiinni sohvaan, kun ylläni oli merenneidon suomuleggingsit.

Joinakin aamuina Anna-Stinalla on valtava kiire saada juttunsa valmiiksi. Silloin on pakko syöksyä kirjoittamaan yöpaitasillaan ilman rintaliivejä.

– Sellaisen suorituksen jälkeen olo on kuin urheilukisoissa. Se on inhottavaa mutta merkki siitä, että on antanut kaikkensa. Silloin on ihana mennä suihkuun. Peseytymisestä tulee hemmoteltu olo, jota korostan ihonkuorinnalla ja hyväntuoksuisilla suihkutuotteilla.

Korona vaikuttaa myös Anna-Stinan yöpukeutumiseen.

– Asun yksin. On ollut pakko miettiä, että mitä jos sairastun yöllä ja joudun soittamaan itselleni ambulanssin. Puen yöksi nätit pikkuhousut ja tarpeeksi pitkän yöpaidan. Ei tarvitse sitten ambulanssissa nykiä paitaa alas ja jännittää, että näkyykö peffa.

 

UPM:n myyntijohtaja Eeva-Liisa Heinaro vaihtoi farkut frillamekkoon toisella eristysviikolla.
UPM:n myyntijohtaja Eeva-Liisa Heinaro vaihtoi farkut frillamekkoon toisella eristysviikolla.

Eeva-Liisa Heinaro vaihtaa illaksi verkkareihin

Kun etätöitä oli tehty viikko, UPM:n myyntijohtaja Eeva-Liisa Heinaro julkaisi Instagramissa itsestään kuvan sievässä frillamekossa ja kirjoitti näin:

”Taistellessani laskevaa mielialaa vastaan puin farkkujen ja villapaidan sijasta ylleni jotakin sievää ja laitoin tukkani ennen kuin istuin kannettavan eteen. Kotitoimistoni on nyt avattu.”

– Normaalisti matkustan paljon, joten olen tottunut tekemään työtä hyvin monenlaisissa tilanteissa, Eeva-Liisa kertoo.

Kotitoimisto vaati nyt kuitenkin terästäytymistä.

– En tietenkään istu täällä kotona kotelomekko tai jakkupuku ylläni, mutta yritin katsoa vaatekaappiini vähän uudella silmällä ja etsin farkkuviikon jälkeen jotakin rentoa ja kaunista päälle puettavaa.

Pukeutuminen pitää yllä terveellistä päivärutiinia.

”Työpäivän jälkeen vaihdan verkkareihin. Se auttaa lopettamaan työpäivän, mikä on tärkeää.”

– Ennen läppärin avaamista puen ja meikkaan. Panen myös jalkaani sisäkengät. Työpäivän jälkeen vaihdan verkkareihin. Se auttaa lopettamaan työpäivän, mikä on tärkeää.

Eeva-Liisa kaipaa normaaliaikojen lauantaipäiviä, jolloin hänellä on ollut tapana mennä kaupungille kävelemään ja katselemaan, mitä uutta kauppoihin on tullut. Ostamista tärkeämpää on pysyä kärryillä siinä, miltä muoti näyttää.

– Samasta syystä tilaan ja ostan aikakauslehtiä, joiden lukemista rakastan. Tästä tavasta olen pitänyt nytkin kiinni. Kun käyn kaupassa, ostan usein mukaani jonkin lehden, Eeva-Liisa kertoo.

 

Reetta Miettinen
On Wednesday we smash patriarchy, luki Reetta Miettisen t-paidassa keskiviikkona.

Reetta Miettinen saa kohta tiimihupparin

WSOY:n markkinoinnista ja viestinnästä vastaava Reetta Miettinen vertaa koronaeristystä äitiyslomalla oloon.

– Samoin kuin silloin, pidän hiukset puhtaana ja laitan joka päivä ainakin ripsaria.

Reetta tekee etätöitä keittiön pöydän ääressä.

– Kun nettipalaveri alkaa, lisään huulipunaa. Siitä tulee edes vähän virallisempi olo. Meikkaaminen ei ole itseisarvo, mutta minulle, joka olen aina meikannut, se on vähän kuin ryhtiliike. Vaikka olisin kuinka uuvahtanut, teen itselleni jotakin.

Reetan etätyölook on rento mutta hallittu.

– Periaatteessa tämä on samaa settiä kuin konttorilla, mutta astetta löysempää. Kun normioloissa pukisin farkut, minulla on nyt collegehousut. Yläosana on kiva t-paita ja vaikka villatakki. Villasukkia kuluu nyt paljon.

Oman firman sisäisiä palavereja pidetään välillä ilman kuvayhteyttä, mutta asiakkaiden kanssa Reetta suosii kuvaa. Näin säilyy välittävä kontakti.

Lähes koko henkilökunnan siirtyessä etätöihin WSOY:ssä päätettiin tilata kaikille etätyöhupparit R-Collectionilta. Niiden tuotosta osa menee Suomen Mielenterveys ry:n tukemiseen. Huppareihin painettiin Muumipapan sitaatti kirjasta Muumipappa ja meri:

”Jos mikään on varma, niin se että

majakka palaa. Maailmassa on eräitä

ehdottoman varmoja seikkoja,

esimerkiksi merivirrat ja vuodenajat ja se,

että aurinko nousee aamuisin.

Ja että majakanvalot palavat”

Toistaiseksi Reetalle on riittänyt kaapeissaan vaatteita, mutta pieniä puutteita alkaa tulla.

– Ostan netistä varmasti pian jotakin monikäyttövaatetta kuten juoksuhousut. Työpäivän jälkeen lähden yleensä lasten kanssa ulos. On kiva, jos silloin ei tarvitse käyttää aikaa vaatteiden vaihtoon, Reetta sanoo.

Perheessä on 9- ja 5-vuotiaat tyttäret.

– Vanhempi pukeutuu aamuisin ennen etäkoulun alkua niin kuin normaalioloissakin. Nuorempi voi kyllä juoksennella yöasussa vielä iltapäivälläkin, Reetta naurahtaa.

X