Lifestyle

In Style with Minttu: Laskettelumuotia Åressa

Teksti: Anna.fi

ÅreÅre on varmasti yksi Pohjoismaiden parhaimpia hiihtokeskuksia monipuolisine rinteineen, kauniine maisemineen ja erinomaisesti järjestettyine palveluineen. Rinteessä viihtyvät niin vaahtosammuttimen kokoiset auraajat kuin lökäpöksyiset ekstremistitkin yhdessä vanhojen skimba-jäärien kanssa. Rinnekahvilat ja Åren keskustori muodostavat suurkaupungin katuihin verrattavissa olevan catwalkin – vain vaatetus on toinen. Ellit kävi haistelemassa Åressa tämän talven kuumimpia rinnetrendejä!

Pikku-Tukholma

Monesti kuulee sanottavan, että Åre on kuin Tukholma minikoossa ja laskettelulasien läpi katseltuna. Jotain perää siinä varmasti onkin, sillä kävijöistä iso osa tulee Ruotsin pääkaupungin alueelta ja monilla alueen ravintoloilla, kaupoilla ja muilla yrityksillä on juuret Tukholmassa. Yhteistä on myös muotitietoisuus ja sekä rinteessä että after skissä näkyvät viimeistellyt asukokonaisuudet. Myös Åren pikkuisen kylän putiikkien laadukas ja monipuolinen tarjonta jaksaa hämmästyttää. Hiihtoreissun yhteydessä on ihan helppo täydentää vaatevarastoaan esimerkiksi Cheap Mondayn uusimmilla farkkumalleilla, Ralph Laurenin sporttihenkisellä luksusmuodilla tai jollakin monista cooleista street wear -merkeistä.

Skistar

Onneksi päällimäisenä Åressa on kuitenkin lämminhenkinen tunturikylä-tunnelma ja lähemmin tarkasteltuna hiihtomuotiakin löytyy joka lähtöön. Oma lasketteluasuni on ehtinyt nähdä kevätauringon pehmentämän rinteen jo useampanakin vuonna, mutta siitä huolimatta tunsin oloni aivan kotoisaksi huipputrendikkäiden jet-set laskettelijoiden ja nyt jo nostalgisia tunnelmia herättävissä kirjavissa kasarihaalareissa kurvailevien seniori-skimbaajien joukossa.

ÅreÅre

Tyyli lajin mukaan

Vanha klisee on, että lumilautailijat pukeutuvat lököttäviin, monta kokoa liian suuriin asuihin maanläheisissä väreissä ja laskettelijat kapealinjaisiin kirkasvärisiin pukimiin. Empiirinen tutkimus Åressa osoitti, että vaikka pukeutumistyylit vaihtelevat aika paljon, pelkästään roikkuvasta haaruksesta ei voi päätellä laskettelutyyliä. Oikeastaan telemark ainoa laji, jonka  pukeutuminen erottuu selkeästi omaksi genrekseen ja jota hyvin vähän muut kopioivat. Itse kyllä melkein toivoisin, että telemark-laskettelijoiden vanhahtava romanttinen tyyli leviäisi yleisempäänkin käyttöön. Tosin en kyllä ymmärrä, miten jotkut tytöt pystyvät laskemaan hurjaa vauhtia lähes nilkkapituisessa paksussa villahameessa!

Skistar

Tämän talven trendit

Åren visiitin perusteella talven rinnemuodin ykköstrendit voidaan jakaa kolmeen osastoon: maanläheinen ja rento, räiskyvän hullutteleva tekno ja perussporttinen pukeutuminen.

Maanläheiseen tyyliin kuuluvat rennonväljät, mutta ei ylisuuret vaatteet. Sävyt ovat luonnollisia ja  murrettuja, aksenttivärinä turkoosia, oranssia ja vihreää. Retro-vaikutteet tulevat selkeästi esille maanläheisessä tyylissä ja uutta on erilaiset lasketteluvaatteissa epäperinteiset kuosit kuten ruudut ja liituraidoitus.

SkistarSkistar

Teknotyyliä suosivat nuoret ja usein erilaisia ekstremelajeja harrastavat laskijat. Tunnusomaista on räiskyvät kuosit ja sävyt – jopa neonvärejä näkyi aika paljon. Tyylin suosijat tuntuvat ajattelevan, että mitä hullumpi ja näkyvämpi, sen parempi. Myös näyttäviä koko asun peittäviä painokuoseja näkyi jonkin verran.

Skistar

Perussporttiselle tyylille tunnusomaista on puhtaiden perusvärien suosiminen, tekniset materiaalit ja vaatetuksen eri osien viimeistelty funktionaalisuus. Musta ja tummanvihreä ovat selvät suosikit perinteisten lasketteluvärien tummansinisen ja punaisen ohella.

En tiedä johtuiko Åren suhteellisen kovista pakkasista, mutta kansainvälisen muotikerman suosimia vartalosukkia ja todella ihonmyötäisiä lasketteluasuja á la 70-luku ei näkynyt yhtäkään.

ÅreÅre

Tyylikästä turvallisuutta

Kypärän käyttö on muuttunut silmiinpistävästi muutamien viime vuosien aikana. Kun vielä jonkin aika sitten kypärää käyttivät lähinnä pikkulapset ja jotkut satunnaiset ekstremelaskijat, on pipopäinen laskettelija tänään todella harvinainen poikkeus. Ehkä yksi syy siihen on, että kypäriä löytyy nykyään kaikissa sateenkaaren väreissä ja ne on valmistettu kevyistä miellyttävistä materiaaleista.

Skistar

Trendikkäin kypärämalli ainakin Åren perusteella on vanhanaikaista armeijan kypärää muistuttava patamalli. Ja mieluiten väritys saisi olla joko ihan matta tai peilikiiltävä. Tosin tärkeintä on tietysti muistaa turvallisuus!

Åresta raportoi
Minttu Paakkulainen

Kuvat: Minttu Paakkulainen & Skistar

X