Lifestyle

Ivana Helsinki Pariisissa – Lumikiteitä, tähtisumua ja hiutalesadetta

Teksti: Anna.fi

Ivana HelsinkiKevyesti leijuvia lumihiutaleita, kirpeää puolukkavodkaa ja ehdotonta rock´asennetta – sitä tarjoili Ivana Helsingin syystalvi 09 kokoelma Pariisissa. Les Hallesin alueelta löytyvä pieni galleria täyttyi enimmäkseen taide-ja muotiväestä, jolle tärkeää oli persoonallisuus. ”Tällä kokoelmalla on sielu”, huokasi ranskalainen muotitoimittaja, joka ei ollut ensimmäistä kertaa paikalla Ivanan näytöksessä.

Esityksen organisaattorina hääri tarmokas Pirjo Suhonen, joka äänsi kauniisti englantia ja jonka korvissa kimalsivat modernit Kalevala-korut. ”Kaiken lähtökohtana on taiteellinen näkemys. Meidän kokoisen yrityksen ei kannata lähteä tekemään valmista, vaan meidän on säilytettävä omalaatuisuutemme”, hän totesi. Galleriaan oli asetettu esille mekkoja ja kutsuvieraille tarjottiin karpalodrinkkejä vaaleanpunaisista design-pulloista. Mallit astelivat gallerian lattiaa kahdesti.

Ivana HelsinkiIvana Helsinki

Ivana Helsingin syyskokoelma esiteltiin kansainvälisille ostajille. ”Totuushan on, että Pariisi on edelleen muodin mekka. Tänne tulevat ostajat kaikkialta maailmasta, japanilaiset, aasialaiset”, Pirjo Suhonen sanoo. Miten pariisittarista sitten saadaan Ivana- tyttöjä? ”Kyse on kaiketi asenteesta. Jos tarkoitat tuolla sitä, että satsataan laatuun ja persoonallisuuteen, niin pariisittaret ovat olleet jo kauan Ivana- tyttöjä”, naurahtaa paikallisen PR- toimiston vetäjä.

Tähdet, tähdet

Mitä sitten näytöksestä jäi mieleen? ”Tähdet, paljon tähtiä”, pohti valokuvaaja vaikutelmaa. Entä suomalaisuus, oliko se läsnä? ”Mystisyys, sielukkuus, maagisuus – en niin yhdistä sitä Suomeen”, pohti ranskalainen muotitoimittaja Viviane. Kalpeiden mallien silhueteissa korostui vyötärö ja heillä ei ollut sukkahousuja jalassaan, jalat olivat paljaat. Jaloissa oli Paola Suhosen suunnittelemat Pertti Palmrothin vanhahtavat kalvosimet, mustaa ja valkoista.

Ivana HelsinkiIvana Helsinki

Tekoturkishuppuiset takit herättivät ihastusta, samaten mekkojen romanttiset ryppyhihat. ”Yritämme ennen kaikkea olla itsemme näköisiä”, sanoi Pirjo Suhonen. ”Emme lähde trendiennusteista, vaan taustalla on suunnittelija- Paolan visiot”. Berliiniläisestä mallitoimistosta löydetyt mallit olivat hyvin kokoelman näköisiä, eteerisen hauraita eivätkä klassisen kauniita. Heidän päälleen satoi ohutta lumisadetta ja heidän ripsissään kimalsivat valkoiset kiteet.

Ivana HelsinkiIvana Helsinki

Elokuvaa New Yorkissa

Pirjo SuhonenToisensa tuntevat muotipiirit jäivät kaipaamaan suunnittelijaa, Paolaa. ”Paola on nyt New Yorkissa, opiskelemassa elokuvaa”, totesi Pirjo Suhonen. Onko kyseessä katkaisu muotipiireihin? ”Ei ollenkaan. Tämäkin on osa sitä suurempaa, kokonaisnäkemystä. Sitä, että vaate on enemmän kuin kertakulutusta, näkemys, taidetta”, alleviivaa Pirjo Suhonen.

Näytöksen loputtua arkivetimiinsä sujahtaneet mallit kävivät halaamassa Pirjo Suhosta. ”Olen niin kiintynyt heihin kahteen Suhoseen. Minulla on ollut täysin väärä kuva suomalaisista. Heillä nyt ei ole ehkä jalat niin maassa, mutta he ovat suoria, topakoita, helppoja ja lämpimiä. Sellaista ei usein tapaa muotipiireissä”, huokaisee ranskalainen muotitoimittaja innostuneena ja viuhtoo käsiään.

Teksti: Laura Parkkinen
Kuvat: Laura Parkkinen ja Samir Aitsalah

X