Jaana Ukkola saattaa ostaa saman vaatteen useassa eri värissä.
Muoti

Mallitoimiston johtaja Jaana Ukkola pukeutuu yhä 1980-luvun vaatteisiin: ”Tyylikästä on se, että ihminen on itsevarma”

Jos entinen malli ja nykyinen mallitoimiston johtaja Jaana Ukkola, 62, pitää jostakin vaatteesta, hän saattaa ostaa sen useassa värissä. "Voin käyttää samoja vaatteita jopa neljäkymmentä vuotta, joten halpa hinta ei paina ostopäätöstä tehdessä."
Teksti: Riikka Väänänen Kuvat: Mirva Kakko

Millainen on tyylisi, Jaana Ukkola?

Olen fiilispukeutuja. Puen aamuisin ylleni sellaiset vaatteet, joissa minulla on sillä hetkellä hyvä olla. Tärkeintä on se, että vaatteet eivät kiristä.

”Jos saan päähäni mennä ostamaan nyrkkeily-kaupasta nyrkkeilysortsit, teen niin ja käytän niitä missä vain.”

Suosin klassisia vaatteita, joissa on punk- tai rocktvistiä, rakastan metallia. Suurin osa vaatteistani on 1980-luvulta. Äitini oli muotisuunnittelija, ja minulla on paljon hänen vanhoja kenkiään, kuten ylipolven saappaita 1960-luvulta.

Lue myös: Herkullinen mekkomuoti vie suoraan hehkuvaan tropiikkiin – katso ihanat muotikuvat

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi?

Olin mallina 15 vuotta, joista kymmenen vuotta asuin Pariisissa. Siellä kaikki ovat individualisteja, vapaita pukeutumaan, miten haluavat.

Se vaikutti minuun. Jos saan päähäni, että menen ostamaan nyrkkeilykaupasta nyrkkeilysortsit, teen niin ja käytän niitä missä tahansa.

Jaana Ukkola Ventilon 80-luvun hameessa.

Jaana Ukkola kertoo, että Ventilon hame on ostettu 1980-luvun alussa Pariisista, paita on Calvin Klein Collectionin, bleiseri ja kengät Christian Diorin.

Mihin satsaat, Jaana Ukkola?

Jos pidän jostakin vaatteesta, saatan ostaa sen useassa värissä. Minulla on muun muassa kaksi samanlaista Diorin jakkua. Voin käyttää samoja vaatteita jopa neljäkymmentä vuotta, joten halpa hinta ei paina ostopäätöstä tehdessä. Kangas on se, joka ratkaisee, ja olen huomannut, että 1980-luvun vaatteet kestävät. Merkillä ei välttämättä ole väliä, koska hinta ei nykyään takaa laatua.

Mitä Jaana Ukkola ei ikinä pukisi päällensä?

En ikinä ostaisi mitään lasten tekemää. Olen aina ollut sitä mieltä, ja onneksi aihe on nyt viimein tapetilla. Sen sijaan, jos tiedän, että jokin vaate tehdään esimerkiksi pienessä italialaisessa kylässä tai se on peräisin ranskalaiselta perhefirmalta, ostan sen mielelläni.

– Tara Jarmon on ystäväni. Tämä housupuku on teetätetty ompelijallani Helsingissä, Jaan Ukkola sanoo.

– Tara Jarmon on ystäväni. Tämä housupuku on teetätetty ompelijallani Helsingissä Tara Jarmonin suunnitteleman housupuvun innoittamana, Jaana Ukkola kertoo.

Mikä on mielestäsi tyylikästä?

Tyylikästä on se, että ihminen on itsevarma, vaikka hänellä olisi vain jätesäkki yllään.

Ihailin aikanaan esimerkiksi Jackie Kennedyä. Hän oli horoskooppimerkiltään leijona, itsevarma nainen, joka teki mitä halusi. Myös Carolyn Bessette Kennedyssä oli karismaa. Hän oli diskreetti, mutta kun hän tuli huoneeseen, kaikki kääntyivät katsomaan.

Mistä saat ideoita tyyliisi?

Seuraan muotilehtiä ja katson aina Ranskan tv:tä. Eniten ideoi­ta tyyliini ammennan kuitenkin historiasta. Pidän kovasti armeijatyylistä, Amerikan alkuperäiskansojen tyylistä, baijerilaisesta dirndl-tyylistä, cowboy-vaatteista sekä metsästys- ja krikettivaatteista. Aikanaan käytin paljon armeijan vanhoja vaatteita ja aitoja poliisiasuja.

Millaisia asusteita käytät?

Pidän erityisesti Hermèsin asusteista, koska rakastan metallia. Ne ovat myös laadukkaita – sekä vähän rockhenkisiä. Pidän ylipäätään merkeistä, jotka valmistavat vuosi toisensa perään samoja malleja värejä vaihdellen. Rannekorut ja miesten kellot ovat minun juttuni. Käytän korva­koruja vain golfkentällä.

– Jil Sanderin neuleen ostin Pariisista 1982, silkkisortsit ovat noin kymmenen vuotta vanhat. Kengät ovat Roger Vivierin mallistosta

– Jil Sanderin neuleen ostin Pariisista 1982, silkkisortsit ovat noin kymmenen vuotta vanhat. Kengät ovat Roger Vivierin mallistosta, Jaana Ukkola sanoo.

Mistä ostat vaatteesi?

Iso osa vaatteistani on hankittu mallivuosieni aikana Pariisista. Nettikaupoista Mytheresa on yksi suosikeistani. Toinen suosikkini on Matches Fashion. Siellä on hauska ja monipuolinen valikoima.

Yleensä kyttään alennusmyyntejä, vaikka oikeasti en tarvitsisi enää mitään. Minulla on vaatteita joka koossa S:stä L:ään. Diorin, Hermèsin ja Chanelin vaatteista voisin maksaa kunnon hinnan, koska ne tehdään asiakkaalle sopiviksi: jos vaate ei istu, se räätälöidään istumaan.

Olen teettänyt ompelijalla paljon vaatteita, kuten laventelin värisen housupuvun, jonka malli on kopioitu Tara Jarmonin puvusta.

– Golfvaatteeni eivät välttämättä ole varsinaisia golfvaatteita, vaan ne voivat olla myös hiihtovaatteita. Tämä Peak Performancen housuhame on 1990-luvulta. Minulla on sitä monessa eri värissä.

– Golfvaatteeni eivät välttämättä ole varsinaisia golfvaatteita, vaan ne voivat olla myös hiihtovaatteita. Tämä Peak Performancen housuhame on 1990-luvulta. Minulla on sitä monessa eri värissä, Jaana Ukkola paljastaa.

Mitkä ovat värisi?

Nyt käytössäni on paljon mustaa, violettia, sinistä, harmaata ja valkoista ja vaaleanpunaista.

Golfkentällä ja lasketellessani sen sijaan irrottelen väreillä. Ainoa punainen vaatteeni on hiihtoreissuilla käyttämäni neule, jonka olen aikanaan neulonut itse Pariisissa.

– Charles Jourdanin kengät ostin 1990-luvulla Pariisista, paita on Stella McCartneyn ja valkoiset farkut Leviksen, Jaana Ukkola sanoo.

– Charles Jourdanin kengät ostin 1990-luvulla Pariisista, paita on Stella McCartneyn ja valkoiset farkut Leviksen. Vuokko Nurmesniemen päivävuode on kulkenut mukanani Suomesta Pariisiin ja takaisin, Jaana Ukkola kertoo.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 27/2020

X