Muoti

Jortsit ovat mukavin muotivillitys aikoihin – kuvat hurmaavan väljästä sortsityylistä!

Ovatko minisortsit historiaa? Tämän kesän kuumimmat farkkusortsit ovat yllättävän peittävät. Jortsit lumoavat löysällä rentoudellaan.

Teksti:
Tiia Kailaheimo
Kuvat:
Mvphotos

Jortsit ovat kesän hittihousut.

Ovatko minisortsit historiaa? Tämän kesän kuumimmat farkkusortsit ovat yllättävän peittävät. Jortsit lumoavat löysällä rentoudellaan.

Viime vuosina sortsievoluutio on mennyt pakaran paljastavista pikkusortseista yllättävään suuntaan: pidempään, peittävämpään ja väljempään malliin. Tämän kehityksen viimeisin huipentuma ovat julkkistenkin suosimat jortsit.

Jortsit, englanniksi jorts, saavat nimensä yksinkertaisesti sanoista: jean shorts. Ne eivät silti ole mitkä tahansa farkkushortsit, vaan ominaista niille on miesten shortsimalleja mukaileva väljyys ja pitkähkö lahje.

Gigi Hadid oli jortsimuodin edelläkävijä jo vuonna 2019.

Vaikka sortsimuodissa viime vuosina pienempi onkin ollut parempi, eivät pidemmät lahkeet ole aivan uusi ilmiö.

Jo prinsessa Diana suosi ysärillä pidempiä pyöräilysortseja, jotka myös ovat uudelleen löytäneet tiensä trenditietoisten kesävaatekaappeihin, ja 2000-luvun alussa rakastettiin polven yli ulottuvia capreja. Niistäkin tuli monien vakiokesäpöksyt.

Jortsit ovat näiden kahden sortsimallin välimaastosta: pyöräilysortseja löysemmät ja capreja hiukan lyhyemmät.

Vaikutteita 2000-luvun alusta

Jortsien äkillistä suosiota voikin selittää 2000-luvun alun muodin paluu etenkin nuorison suosikiksi. Y2k-muodin hengessä nyt pukeudutaan taas mataliin vyötäröihin ja baggy-mallisiin, löysiin farkkuihin ja reisitaskuhousuihin.

Jortsit voivatkin nimestään huolimatta olla muuta kangasta kuin farkkua.

Vuosituhannen vaihteen tyyliin jortsit voi stailata rennosti saman aikakauden aurinkolaseihin ja lenkkareihin.

2000-luvun muotiin ovat hurahtaneet myös mallisiskokset Bella ja Gigi Hadid, jotka näyttävät esimerkkiä myös jortsien käytössä.

Mukavuus kunniaan

Toinen jortsien suosiota selittävä tekijä on varmasti sen paras ominaisuus: mukavuus.

Pandemian aikana etäillessä monet meistä tottuivat mukaviin kotiasuihin, eikä paluu piukkoihin ja epämukaviin edustusasuihin kuulosta järin houkuttelevalta. Mukavuus näkyy onneksi pukeutumistrendinä niin korkeavyötäröisistä mummopikkareista juhlamuotiin.

Jos jortsien kanssa haluaa heittäytyä oikein mukavaksi (ja tyylikkääksi), voi valita farkkua pehmeämmän kankaan.

Räväkkää baggy-tyyliä hillitymmin jortseja voi lähteä kokeilemaan yhdistämällä kangasjortseihin esimerkiksi tyylikkään liivin tai kauluspaidan.

Kokeilu on helppoa ja halpaa myös sikäli, että jortsit voi leikata itse kirpparilta tai kotoa valmiiksi löytyvistä vanhoista farkuista.

X