Muoti

Juhlamekot joka vartalolle – asiantuntija vinkkaa, millaisilla mekoilla eri vartalotyypit korostavat parhaita puoliaan

Vartalot ovat erilaisia, ja niin ovat mekotkin! Pukeutumisneuvoja vinkkaa, millaisilla mekoilla eri vartalotyypit saavat tuotua parhaat puolensa esille.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Mirva Kakko

Annan toimituksen naiset poseerasivat erilaisissa juhlamekoissa ja mekkoa muistuttavassa haalarissa vuonna 2017.

Vartalot ovat erilaisia, ja niin ovat mekotkin! Pukeutumisneuvoja vinkkaa, millaisilla mekoilla eri vartalotyypit saavat tuotua parhaat puolensa esille.

Nyt on taas aika antaa helmojen hulmuta – mutta minkälaisten? Kysyimme pukeutumisneuvoja Meri Linnalta, mitä hyvin istuvan, naisellisen ja kauniin kesämekon valinnassa pitää ottaa huomioon.

Linna tutustui Annan toimituksen aiemmin esittelemiin erilaisiin juhlamekkoihin ja valitsi niistä viisi sellaista, joilla eri malliset ihmiset voivat helposti korostaa parhaita puoliaan.

Polvimittainen tunika vie katseen sääriin

Polvimittainen tunika sopii hyvin omena- eli O-vartaloiselle, jonka valttikorttina ovat upeat sääret.

– Kauniita, hoikkia sääriä kannattaa tuoda esille lyhyehköllä mekolla. Vaikka reidessä olisikin vähän runsautta, se ei korostu tässä pituudessa, jossa polvi vielä puoliksi peittyy. Mekko on kuitenkin huomattavasti kevyempi tällä hameenpituudella kuin mitä se olisi, jos helma menisi polven yli, Linna sanoo.

Kauniita sääriä kannattaa tuoda esille lyhyehköllä mekolla.
Kauniita sääriä kannattaa tuoda esille lyhyehköllä mekolla.

Sääriä voi entisestään korostaa kenkien koroilla. Korot tuovat sääreen lisää pituutta ja muotoa.

– Pienikin korko on eduksi. Sääri on heti erinäköinen, jos kengässä on vähänkin korkoa, Linna sanoo.

Mekossa on monen kaipaamaa väljyyttä, mutta se myötäilee silti mukavasti vartaloa. Linna arvelee, että mekon istuvuuden salaisuus on kevyt muotoilu – jollaista O-vartaloisen kannattaakin mekossa suosia.

– Pieni muotoilu mekossa on aina parempi kuin ihan suorat linjat. Jos ihmisellä on hieman rintavuutta, vatsaa ja takamusta, suoralinjaisessa mekossa vain nämä kohdat korostuvat ja vaate saattaa näyttää kovin isolta ja muodottomalta. Jos mekkoa sen sijaan on hieman muotoiltu, esimerkiksi selässä olevasta takasaumasta, se korostaa kauniisti selän kaarta.

Jos O-vartaloisen kaapissa roikkuu suoralinjainen mekko, siitä saa Linnan mukaan helposti muokattua vartaloa imartelevammaksi. Muokkauksen voi tehdä itse tai teettää ompelijalla.

– Sivusaumasta vyötärön tai vartalon kapeimmalta kohdalta voi ottaa aavistuksen verran sisään. Se tekee heti vaatteesta hitusen kevyemmän näköisen. Pienellä muokkauksella on helppo muokata vaatetta vartalon mukaiseksi, Linna kannustaa.

Kellohelma sopii monelle eri vartalotyypille

Kellohelmainen mekko sopii Linnan mukaan monelle eri vartalotyypille.

– Kurvikkaalla tiimalasi- eli X-vartaloisella kellohelmamekko korostaa kauniisti hoikkaa vyötäröä. Kellohelmamekko tasapainottaa harteikasta Y-vartaloa. Y-vartaloiselle, jolla saattaa olla hyvin sporttinen hoikka lantio, helman volyymi luo vaikutelmaa runsaammasta lanteikkuudesta ja samalla myös hoikka vyötärö korostuu. Myös H-vartaloiselle, jolla on hyvin suora vartalo ja vain vähän lanteikkuutta ja harteikkuutta, kellohelmamekko luo illuusiota vyötäröstä ja lantiosta.

Kellohelmainen mekko imartelee monia eri vartalotyyppejä.
Kellohelmainen mekko imartelee monia eri vartalotyyppejä.

Myös monelle päärynä- eli A-vartaloiselle kellohelmamekko istuu kauniisti.

– Ainoastaan sellaiselle A-vartalolle, jolla on hyvin kapeat hartiat, tällainen hihaton vaate ei välttämättä ole eduksi, koska se korostaa hyvin kapeaa hartialinjaa, joka on suhteessa hyvin kapea lantioon verrattuna, Linna sanoo.

Asia on kuitenkin Linnan mukaan korjattavissa helposti.

– Asia korjaantuu, kun mekon päälle pukee lyhyen hihallisen jakun, nahkapusakan, farkkutakin tai vaikka boleron – mitä nyt keksiikin, kunhan päälle puettava vaate on aika lyhyt, että vyötärö ei häviä. Ja millä tahansa vartalomallilla mekon ilmettä voi vaihdella tällä kikalla.

Kiinnitä huomio helman pituuteen

Kellohelmamekon pituuteen kannattaa jokaisen kiinnittää huomiota. Kuvan mekko on trendikkään pohjemittainen, eli hameenhelma loppuu noin pohkeen leveimmälle kohdalle.

– Pituuden kanssa kannattaa olla tarkkana. Monella suomalaisella on aika leveä pohje ja lyhyet sääret, ja pohjemittainen mekko lisää entuudestaan vaikutelmaa lyhyistä sääristä. Säärenmittaa voi pidentää korkokengillä tai jos korkokengät eivät ole oma juttu, helmaa voi lyhentää.

Mutta kuinka lyhyeksi helma kannattaa lyhentää?

– Juuri ja juuri polven alle menevästä helmanpituudesta käytän nimeä klassinen hameenmitta ja se sopiikin yleensä aina kaikille. Jos mekon vie ompelijalle, hän todennäköisesti osaa katsoa, mikä on imartelevin kohta, Linna ohjeistaa.

Vaikka kuvan mekon malli sopii monelle eri vartalotyypille, kiinteä pääntie voi olla hankala rinnakkaille.

– Juuri nyt tällaiset kiinteät pääntiet ovat hyvin trendikkäitä. Ne kuitenkin korostavat rintavuutta entuudestaan ja rintava henkilö saattaa myös kokea, että kiinteissä päänteissä tulee ahdistava olo. Myös vyötärölinja saattaa nousta, koska rintamus vaatii tilaa. Yleensä rintavat henkilöt tiedostavat nämä asiat erittäin hyvin ja osaavatkin hankkia vaatteita, joissa pääntie on hieman syvempään uurrettu, Linna sanoo.

Pitsimekko laskoksilla pidentää ja kaventaa

Lyhyehkö pitsimekko on Linnan mukaan monelle vartalotyypille sopiva, monikäyttöinen mekko.

– Mekon ilmettä on helppo vaihtaa asusteiden värillä ja tyylillä. Tämä mekko ei korosta niinkään vyötäröä, vaan mekko vaikuttaa olevan aavistuksen suoralinjainen.

Pitsimekon laskokset luovat aavistuksen verran pidentävää ja kaventavaa vaikutelmaa.
Pitsimekon laskokset luovat aavistuksen verran pidentävää ja kaventavaa vaikutelmaa.

Mekon laskoksilla on Linnan mukaan ihan oma merkityksensä.

– Laskokset luovat pitkittäistä linjaa mekkoon. Se tuo aavistuksen verran pidentävää ja kaventavaa vaikutelmaa. Jos on esimerkiksi leveämpi lantio, se mahtuu hyvin helman alle ja laskokset tuovat kaventavaa vaikutusta. Jos on kapeampi hartialinja ja leveämpi lantio, lantion leveys ei korostu. Tällaisessa tilanteessa pystysuora linja laskoksissa luo tasapainoa, Linna sanoo.

Linna pitää pitsiä mukavana materiaalina.

– Pitsi on juhlava ja kevyt materiaali. Tässä mekossa on hyvin käsivarsiystävällinen hiha, koska siinä on pelkkä pitsi, ei raskasta vuorta. Myös pitsikangas helmassa on mukavan kevyt, sen läpikuultavuus tuo tyyliin keveyttä.

Mekon pitsihelma tulee hieman polven yläpuolelle. Alusmekko, joka on täysin peittävä, loppuu kuitenkin jo ennen pitsihelmaa. Helma on siis melko lyhyt.

– Koska päällimateriaali menee kuitenkin lähemmäksi polvea, mekosta ei tule niin lyhyt vaikutelma. Sillä saa vähän hämättyä. Mekko on hyvin sääriystävällinen. Jos haluaa lyhyen mekon, mutta ei silti viihdy ihan yli polven menevissä, tämä mekko on hyvä kompromissi.

Jerseymekko korostaa kurveja

Vartalonmyötäinen jerseymekko korostaa Linnan mukaan parhaiten kurvikasta X-vartaloa, jonka linjat mekko tuo upeasti esille.

– T-paitamainen yläosa joustaa mukavasti ja pääntiessä on pikkuisen avaruutta, eli yläosa käy hieman rintavammallekin. Kapea alaosa tuo lanteen kauniisti esille ja vyö korostaa X-vartaloisen olemassa olevaa vyötäröä.

Vartalonmyötäinen jerseymekko imartelee kurvikasta X-vartaloa.
Vartalonmyötäinen jerseymekko imartelee kurvikasta X-vartaloa.

Mekon helma loppuu pikkuisen polven alapuolelle.

– Se on monelle mukava pituus. Tämän pituinen helma ei istuessakaan nouse puoleen reiteen vaan pysyy melko alhaalla. Tämä hameenmitta on aika klassinen: sellainen, mitä ennen käytettiin pankeissa ja virastoissa, se on turvallinen työhameen mitta.

Linna vinkkaa, että todella juhlavan tästä mekosta saisi, kun pukisi sen päälle pitkän, polvimittaisen jakun. Tällaisesta mekon ja jakun yhdistelmästä käytetään etikettipukeutumisessa nimitystä vierailuasu.

– Se on meille aika vieras nimitys, mutta esimerkiksi kuninkaalliset päivähäät ovat hyvä esimerkki siitä, missä vierailuasua käytetään. Kuninkaallisissa päivähäissä vierailuasua asustetaan vielä hatuilla ja hanskoilla. Kaikki asusteet on mietitty viimeisen päälle. Pitkän jakun sijaan ylle voi halutessaan valita siistin neuletakin. Sen täytyy kuitenkin olla ryhdikäs, ei siis valuva vaan hieman jakkumaisempi pitkä neuletakki.

Haalarissa on kiinnitettävä erityistä huomiota mittasuhteisiin

Perinteisten mekkojen rinnalle ovat viime vuosina nousseet mekkomaiset haalarit. Haalaria valitessa on Linnan mukaan oltava tarkkana, sillä sen täytyy istua sekä ylä- että alaosasta ja näyttää hyvältä niin edestä kuin takaakin – ja myös sivulta!

– Haalaria valitessa on erityisen tärkeää kiinnittää huomiota istuvuuteen ja mittasuhteisiin. Usein erillisellä ylä- ja alaosalla pystyy pelaamaan mittasuhteiden kanssa ja muokkaamaan sitä, miten vaate istuu päälle, mutta haalarissa mittasuhteiden on mentävä oitis aika kohdilleen.

Hyvin istuva haalari on trendikäs ja leikkisä sekä erittäin monikäyttöinen vaate.
Hyvin istuva haalari on trendikäs ja leikkisä sekä erittäin monikäyttöinen vaate.

Haalari on melko vaativa vaate, sillä sen avulla ei pysty peittämään vartalon eri osia tai luomaan illuusioita mittasuhteista samaan tapaan kuin mekoilla.

– Haalari tuo esimerkiksi kellohelmaista mekkoa pikkuisen enemmän esille lanteikkuutta ja vatsakkuutta, jos sellaista on. Jos haalarissa on solmittava vyö, se tuo entuudestaan tyyliin kolmiulotteisuutta.

Haalarin lahkeiden pituuteen on kiinnitettävä huomiota samaan tapaan kuin hameen helmankin pituuteen. Pituutta ja muotoa sääreen saa koroilla. Ne, jotka eivät piittaa korkokengistä, voivat lyhentää haalarin lahkeita.

– Jos kovin lyhyt henkilö laittaisi sellaisenaan ylleen kuvassa olevan vaatteen ja esimerkiksi tennarit jalkaan, niin alaosan pituus eli etäisyys vyön kohdalta maahan lyhenisi silloin huomattavasti. Asusta tulisi silloin paljon raskaamman näköinen, Linna sanoo.

Hyvin istuva haalari on trendikäs ja leikkisä sekä erittäin monikäyttöinen vaate. Sitä voi asustaa niin juhliin kuin muihin vapaa-ajan menoihinkin.

– Esimerkiksi vyölaukulla haalarista saisi ihan erinäköisen.

X