Lifestyle

Kiikkalainen räsymatto – Perinteitä kunnoittaen

Teksti: Anna.fi

Kiikkalaisen maton kudonnalla on Satakunnassa pitkät perinteet. Huittisista löytyvät räsymattojen taitavat kutojat ja kauniisti liukuvien värisekoitusten taitaja.

Kiikkalainen räsymatto

Kotoisen paukkeen kuulee jo vanhan puutalon eteisessä, kun Huittisten Taitokeskuksen yläkerrassa kudotaan perinteisiä kiikkalaisia räsymattoja monen naisen voimin. Kiikkalainen matto on kotoisin Satakunnassa sijainneesta Kiikan kunnasta. Tarina kertoo, että karvalankamattoja valmistaneen Aaltosen mattokutomon lopetettua alkoi kiikkalaisten kutominen toden teolla. Sidos oli ripsimäistä, vahvistettua palttinaa ja värit liukuivat kauniisti tummasta vaaleaan ja vaaleasta tummaan.

Taito Satakunnan toimipiste, Taitokeskus Huittinen, on jakanut oppia kiikkalaisen maton kudonnasta ja pitänyt perinnettä yllä jo 80-luvun lopulta lähtien. Vastaava neuvoja Liisa Asumaniemi on konkari kauniiden värisekoitusten tekemisessä. Nyt kiikkalaisen maton tekoa opetetaan useissa muissakin Taitokeskuksissa ympäri Suomea.

Kiikkalainen räsymatto
Vasemmalla: Kiikkalaisen maton valmistaminen alkaa värisuoran tekemisestä. Suunnitteluvaiheessa kudekerät on kätevä järjestää lattialla jonoon.
Oikealla: Taitokeskus Huittisen vastaava neuvoja Liisa Asumaniemi tuntee kiikkalaisen maton kauneuden ja kutomisen salat.

Huittisissa matto kudotaan mustaan loimeen, joka tuo värit parhaiten esiin. Sidoksena on palttina, ja yleisimmin kudotaan vuorotellen kaksi kangaskudetta ja yksi trikookude. Pääsääntö on, että mitä enemmän kangasta ja mitä ohuempaa kude on, sitä kauniimpi matto saadaan. Repimisen sijaan kuteet leikataan, jolloin maton pinnasta tulee siisti.

Värisekoituksen tekeminen on kiikkalaisen haastavin vaihe, jossa harjaantunut värisilmä on eduksi. Kutakin kudeväriä heitetään vain kaksi kertaa – näin väriraidoista tulee kapeita eikä värin vaihtumiskohtaan muodostu selvää rajaa. Yksi värisuora on yksi mallikerta, jonka pituus on tavallisesti 25–30 cm.

Kiikkalaiset matot
Punaraidallisen maton värit liukuvat kauniin kirsikanpunaisesta taivaansinisen, lehmuksenvihreän ja hentojen pastellivärien kautta takaisin punaisen sävyihin. Vihreä matto koostuu neljästä mallikerrasta.

Kuteet pätkitään valmiiksi oikeaan mittaan värisuoran mukaisessa järjestyksessä, solmitaan löysillä vetosolmuilla kiinni toisiinsa ja kiedotaan sanomalehteen nyytiksi. Jokaiselle mallikerralle on oma nyyttinsä. Kutojan työksi jää itse kutomisen lisäksi kuteen keriminen sukkulalle ja solmujen avaaminen värin vaihtumiskohdassa.

Kuvat: Seppo Saarentola, Jorma Marstio ja Annaleena Lampola
Teksti ja kuvausjärjestelyt: Annaleena Lampola

Mattojen ohjeet on julkaistu Moda-lehdessä 3/2013.

X