Lifestyle

Kiinnostavin muoti tulee nyt keikareiden kaapista

Teksti: Anna.fi

Supernaisellista vai voimakkaan maskuliinista? Muoti hyödyntää nyt molempien parhaat puolet.

Näky on unohtumaton: Marlene Dietrich ratsastaa ilme tuimana valkoisessa kasakkapuvussa. Intohimojen keisarinna
-elokuvan (1934) loppukohtauksessa cross dressingin pioneeri näyttää, miten pukeudutaan miesten vaatteisiin näyttämättä mieheltä.

Naiset innostuivat miesten vaatteista ensimmäistä kertaa 1920-luvulla. Victor Margueriten romaani La Garçonne antoi nimen koko vuosikymmentä leimanneelle tyylille. Garçonnet eli poikatytöt pukeutuivat frakkeihin, paksuihin päällystakkeihin ja miehekkäisiin jakkuihin.

Nyt Dietrich ja kumppanit luovat jälleen trendejä. Perinteisten maskuliinihenkisten takkien ja katumuodista ammentavan kundimaisen tyylin rinnalle on noussut kerrassaan keikaroiva suuntaus. Se lainaa paitsi edellisiltä, myös 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa kukoistaneesta dandy-kulttuurista.

Naisten päällä miehinen muoti on aina liittynyt yhteiskunnallisen aseman korostamiseen. Giorgio Armanin 80-luvulla luomaan power suitiin kuuluivat leveä hartialinja, olkatoppaukset, tummat värit ja liituraidat. Voima-sanaa ei ole turhaan yhdistetty miehiltä lainattuihin vaatteisiin. Itse en suostu esiintymään yleisön edessä ellen ole pukeutunut supermaskuliiniseen jakkuun tai laittanut vähintään kravattia kaulaan. Liituraitapuku toimii kuin roolivaate, jonka suojissa olo on miltei oksettavan itsevarma.

Dandy-tyylin ei kuitenkaan ole tarkoitus hämärtää sukupuolieroja. Itse asiassa kesän maskuliininen muoti on supernaisellista. Perinteistä miesten smokkilinjaa on pehmennetty laskeutuvilla ja kiiltävillä kankailla. Lagerfeld ja Valentino ovat kehitelleet smokin ideaa pisimmälle ja muuntaneet sen seksikkääksi minimekoksi.
Vanha klisee vastakohtien täydentävistä voimista pitää nytkin paikkansa. Jos ääni uhkaa leveän olkalinjan painosta madaltua, on tyyliä helppo pehmentää supernaisellisilla piikkareilla, koruilla tai kirkkaanpunaisella huulipunalla. Jos yläosa on tiukan tyköistuva, alaosa voi olla rennon löysä – ja toisinpäin. Väreistä ehdottomat ovat vastakohtaiset musta ja valkoinen, joko yksin tai yhdessä. Kokonaan valkoinen puku on aivan ehdoton.

Syksyllä on muuten odotettavissa varsinainen setäilyn rynnäkkö. Dandy-tyyli näkyy vahvasti esimerkiksi Helmut Langilla ja Dolce & Gabbanalla. Materiaaleista ovat vahvimmin esillä musta satiini ja tummasävyiset sametit. Lisäksi tulossa on isoisän vanhan pyhäpuvun lainaamista ja ankaran kasakkamaista KGB-tyyliä. Balenciaga esittelee ylisuuria miehisiä asukokonaisuuksia, joiden alaosat muistuttavat verkkareita. Niissähän ne miehetkin viihtyvät.

TEKSTI Anna-Kaari Hakkarainen
KUVA Jari Kesti

X