Lifestyle

Kuinka olla hipsteri

Teksti: Anna.fi

Mitä tarkoittaa olla hipsteri? Ellit neuvoo tien hipsteriyden ytimeen.

Keitä oikein ovat hipsterit? Hipsteriys ei ole mikään yksittäinen asia, vaan musiikkimaun, pukeutumistyylin, mielenkiinnon kohteiden ja jopa mielipiteiden kokonaisuus. Jos haluat tutustua aitoihin hipstereihin, sinun matkustettava New Yorkiin, mutta pienemmällä budjetilla voit tyytyä myös Helsingin Punavuoreen tai Kallioon ja niiden kotimaiseen hipsteriskeneen.

Hipsteribongauksessa auttaa norkoilu gallerioiden ja taidekoulujen liepeillä: useimmiten hipsteri on ylikoulutettu taideopiskelija tai tekee jotain taiteeseen ja designiin liittyvää työtä. Usein hipsterin vanhemmat tukevat hipsterin elämää taloudellisesti. Joka tapauksessa ideaalissa tilanteessa hipsteri työskentelee mahdollisimman vähän, mieluiten ei lainkaan.

Olennaista hipsteriydessä on erottautuminen. Hipsterit eivät ole varsinaisesti trendikkäitä eivätkä ainakaan myönnä juoksevansa trendien perässä, mutta tyyli on kuitenkin hipsterille kaikki kaikessa. Hipsterien tausta on 1950-luvun beat-sukupolvessa, joka kannatti mm. ekologista tietoisuutta, sukupuolten välistä tasa-arvoa, rauhaa ja sananvapautta. Nykyhipsteritkin ovat usein kiinnostuneita vihreistä arvoista.

Robert Lanhamin kirjoittamassa The Hipster Handbookissa kuvaillaan erilaisia hipsteriyden alalajeja. Esimerkiksi the WASH on ”Waitstaff and service hipster” eli tarjoilijana tai palvelualalla työskentelevä hipsteri. ”The Politit” taas ovat hipstereitä, jotka ovat kiinnostuneita filosofiasta, kirjallisuudesta ja politiikasta, mutta ovat auttamattomia romantikkoja ihmissuhteissaan.

Bongaa hipsteri!

Mistä hipsterin tunnistaa? Hipster-bingoa voi pelata bongailemalla ainakin Conversen tennareita, ”ironisia” viiksiä, Puman tai Karhun retrolenkkareita ja liian pieniä neuleita. Hipsterillä on kotona levysoitin ja hän liikkuu paikasta toiseen polkupyörällä. Esimerkiksi vanhojen Jopo -pyörien hipsterarvo on merkittävä. Jopo-pyöränsä hipster on todennäköisimmin jättänyt nojaamaan jonkun ”aidon ja rosoisen” kaupunginosan baarin seinää vasten. Helsingin hipsterikeskittymien eli Punavuoren ja Kallion lisäksi hipstereitä löytyy myös muun muassa Suomen Turusta, Tampereen Telakalta tai kunnostamasta vanhaa puutaloa Porvoon vanhassa kaupungissa.

Sopivia hipsterharrastuksia ovat muun muassa lp-levyjen keräily, valokuvaaminen, indiebändien keikoilla käyminen, autotallibändissä soittaminen, pipojen neulominen, kirpputorien koluaminen ja reppureissaaminen. Nämä ovatkin ainoita asioita, jotka hipsteri ottaa jotakuinkin tosissaan. Hipsterin arvomaailma on postmoderni, eikä hän näe monessakaan asiassa mustaa tai valkoista. Itse asiassa hipsteriyden aste on suoraan verrannollinen sen kanssa, kuinka tiheästi sana postmoderni esiintyy hipsterin puheessa.

Tärkeintä on olla Aito

Milloin tiedät, että et ole hipsteri? Ainakaan et saa työskennellä toimistossa, jonka edessä on suihkulähde tai tekolampi. Ja jos luet kirjoja, joiden kansiteksti on koholla, hipsteripisteesi tippuvat dramaattisesti. Ja silikonirintainen nainen ei tietenkään voi missään nimessä olla hipsteri.

Hipsterit etsivät jatkuvasti Aitouden alkulähteitä. He hehkuttavat niitä indiebändejä, joista ei-hipsteri ei ole toivottavasti ikinä kuullutkaan. Mitkään liian tarkoin harkitut tai laskelmoidut asiat, kuten vaikkapa Sedu Koskisen ravintolat, eivät voi olla hipsterin mieleen. Matkoilla hipsteri pyrkii erottautumaan tavallisista turisteista ja kulkemaan omia polkujaan. Tosin nepalilaisessa hiljaisuuden retriitissä tai kroatialaisessa rantakahvilassa hipsteri törmää useimmiten paikallisten sijaan toisiin hipstereihin, joiden kanssa hengata. Rajansa aitoudellakin!

Paradoksi tietenkin on, että jos yrität olla cool tämän jutun kaltaisia ohjeita noudattamalla, et voi enää olla hipsteri. Hipsteriyden ylläpitäminen on jatkuvaa nuorallakävelyä, koska asioiden hipsteriysaste saattaa laskea rajusti massojen löydettyä hipsterien ”omat jutut”. Aito hipsteri ei tietenkään itse ikinä myöntäisi olevansa cool tai tavoittelevansa cooliutta. Kuka sitä paitsi käyttää enää sanaa ’cool’ – kaikkihan sanovat nykyään ’deck’? Ainakin hipsterit.

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (8.8.2005)
Kuva: A4 Media Oy

Hipster handbook

X