Lifestyle

Kyläilyetiketti: Otanko kengät pois, kun menen koti-illallisille?

Teksti: Anna.fi

Suomessa on tapana olla sukkasillaan, kun vieraillaan tuttavan kotona. Vai onko etiketti muuttumassa? Näillä vinkeillä hipsuttelet oikein muiden kodeissa.

Otanko kengät pois, kun menen kyläilemään?

1. Milloin riisutaan kengät?

Suomen lisäksi lähinnä vain Japanissa hipsutellaan muiden nähden sukkasillaan. Suomessa kengät jätetään usein kyläpaikassa eteiseen, mutta Japanissa ne tulee riisua myös monissa julkisissa paikoissa, kuten temppeleissä, ravintoloissa ja jopa pikkukaupoissa. Hienojen louboutinien ja manoloiden käyttäjän kannattaakin kuljettaa aina käsilaukuissa mukanaan muovipussia, jotta arvopopoja ei tarvitse jättää vartioimattomaan kenkälokeroon.

2. Voiko kengissä tulla sisälle?

Keski- ja Etelä-Euroopan maissa, samoin Yhdysvalloissa kenkien riisumista kyläpaikkaan saapuessa paheksutaan. Sukkasillaan tallustelu vastaa likipitäen puolipukeissa pyörimistä. Rospuuttokeleillä mukaan kannattaa kuitenkin varata siistit sisäkengät, sillä kuraiset ulkojalkineet tahraavat isäntäväen matot.

Suomessa kannattaa tiedustella, saako sisäkenkiä käyttää. On hyvä myös tarkistaa, että niiden korkolaput ovat kunnossa, jotta piikkikorosta esiin tunkeva teräspiikki ei turmele parketteja. Jos kengissä on kävelty ulkona, tarkista, ettei niiden pohjien uurteisiin ole tarttunut sepelin- tai hiekansiruja. Myös ne voivat saada aikaan pahaa jälkeä parketeissa.

3. Voiko vieraille tarjota tohvelit?

Jos lattia on kylmä, tohveleiden tai villasukkien tarjoaminen kotoisilla päivällisillä on huomaavainen ele. Niiden tulee kuitenkin olla puhtaat, eivät omilla jalkamehuillasi parfymoidut.

Muodollisilla kutsuilla vieraan on parempi antaa käyttää omia kenkiään. Pörrötohvelit voivat muuten tuhota tarkkaan harkitun pikkumustatyylin.

4. Miten toimin, jos sukassani on reikä?

Jos huomaat sukassasi reiän vasta kenkiä kyläpaikan eteisessä riisuessasi, vedä isäntä tai emäntä huomaamattomasti sivuun ja kysy, saatko käyttää kenkiäsi. Voit myös hätätilanteessa eli jos jalkineesi ovat vaikkapa tuhdit talvisaappaat, pyytää varasukkia tai tohveleita lainaksi. Älä kuitenkaan tuudittaudu siihen ajatukseen, ettei kukaan huomaa. Esimerkiksi mustista sukista kurkistavat uudet perunat vangitsevat kyllä koomisuudessaan katseen.

5. Voiko kesällä kulkea paljain jaloin kyläpaikassa, jos minulla ei ole sukkia?

Mieluummin ei. Hikiset jalat, joissa pahimmillaan riehuu sieni, ovat hygieenisen emännän painajaisuni. Varaa mieluummin kevyet sisäkengät mukaan.

Lue myös:

Juhlaetiketti isäntäväelle ja vieraille – Lue tapakouluttajan ohjeet!
Parhaat kuohuviinit ja samppanjat kevään juhliin – Valitse edullinen, keskihintainen tai luksus!

Jalat sandaalikuntoon

Teksti: Mirva Saukkola
Kuva: Colourbox

X