Muoti

Lippis tuli taas muotiin – tällä kertaa lippa ei ole viivasuora, vaan trendi näyttää tältä

Lippalakin voi nyt muodikkaasti yhdistää lähes mihin tahansa asuun: kukkamekkoon, pellavapaitaan tai vaikka juhlavaatteisiin.

Teksti:
Satu Lithovius
Kuvat:
Istock

Lippis on nyt pelkistetty, mutta mitä seuraavaksi?

Lippalakin voi nyt muodikkaasti yhdistää lähes mihin tahansa asuun: kukkamekkoon, pellavapaitaan tai vaikka juhlavaatteisiin.

Lippalakki on kivunnut muodin huipulle viime vuosina, ja nyt sillä on vankka asema yhtenä trendikkäimmistä asusteista. Muutos on melkoinen, jos vertaa 90-lukuun, jolloin lippis kuului lähinnä sporttimuotiin tai mainostivat tiettyä brändiä.

– Lippismuoti alkoi vapautua 2000-luvun alkupuolella. Tarjonta muuttui monipuolisemmaksi, ja kymmenessä vuodessa lippiksestä on tullut muoti-ilmiö. Suurin nousu on kuitenkin tapahtunut aivan viime vuosien aikana, kertoo Miia Salomonsson, joka työskentelee Stockmannilla naisten muodin omien merkkien suunnittelijana.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön R-Collection (@rcollectionfinland) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön CHANEL (@chanelofficial) jakama julkaisu

Tätä lippis on Suomi-muodissa (R-Collection)  ja luksusmuodissa (Chanel).

Pandemia vei lippiksen muodin huipulle

Lippiksen matka muodin aallonharjalle alkoi sporttisuutta arki- ja työvaatteisiin yhdistelevän athleisure-tyyli-ilmiön voimistuessa.

Lisäpontta se otti pandemiasta, joka sai ihmiset arvostamaan luontoa ja ulkoilua uudella tavalla.

– Etätyön yleistyminen johti myös siihen, että ihmisten alkoivat suosia käytännöllisiä pukeutumisratkaisuja, jotka sopivat paikasta toiseen liikkumiseen. Lippis sopii tähän trendiin, sanoo Stockmannin asustesuunnittelija Laura Kupari-Guise.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön ALEXA DAGMAR (@alexadagmar) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön By Didem (@bydidem) jakama julkaisu

Tätä lippistyyli on nyt Helsingin kaduilla muotivaikuttajien Alexa Dagmarin ja Didem Özgunin yllä.

Ylipäätään hatut ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina. Lippiksen kanssa suosiosta on aika ajoin kilpaillut bucket hat eli tutummin kalastajanhattu.

– Kun sen suosio räjähti muutama vuosi sitten, se selvästi vei tilaa lippiksiltä, sanoo Kupari-Guise.

Lippis perusmallisena vai oljesta punottuna?

Lippiksen voi yhdistää nyt melkeinpä mihin tahansa asuun. Se istuu yhtä lailla klassiseen tyyliin, farkkulookiin, merelliseen teemaan kuin kukkamekkojenkin seuraksi. Beyoncén kaltaisten superjulkkisten on nähty maustavan jopa kaikkein upeimmat juhlamekot lippiksellä.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön badgalriri (@badgalriri) jakama julkaisu

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön DUA LIPA (@dualipa) jakama julkaisu

Maailmankuuluilla laulajilla Rihannalla ja Dua Lipalla on yhtä mahtipontiset lakkiasut kuin persoonatkin.

Lippiksiä on nyt joka lähtöön. Perusmallin lippis on in yksivärisenä ja liukuvärjättynä. Viivasuoran lipan sijaan nyt suositaan pyöristetympää mallia.

Tämän kevään juttu on olkihattulippis, joka sopii mainiosti kesämekkojen koristukseksi tai pellavavaatteiden seuraksi.

– Trendikkäitä ovat nyt kaikki olkimateriaalit ja luonnonpunokset sekä myös käsityö. Tämä kertoo pehmeiden arvojen noususta, sanoo Kupari-Guise.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön MADELEINE Fashion (@madeleine_fashion) jakama julkaisu

Baker boy, terassilippa ja seilori

Suuressa suosiossa ovat löysät baker boy -lippikset, jotka olivat huudossa ysärilläkin. Muhkeina ne sopivat erityisesti boheemiin lookiin vaikkapa kukkamekon kaveriksi.

Trendikkäitä kukkakuoseja voi myös yhdistellä toisiinsa pukeutumalla kukkamekkoon ja -lippikseen.

– Sitten on tietysti terassilippa, joka on skarppi ja trendikäs asuste esimerkiksi valkoisen paitamekon kanssa tai mukaan rannalle, Kupari-Guise vinkkaa.

Sen sijaan merellinen seilorilippis on ainakin toistaiseksi jäänyt lähihistoriaan.

Seilorimalli on baker boyta napakampi, lipallinen myssy.

– Se oli suosiossa 6-7 vuotta sitten, mutta nyt sen tilalle ovat tulleet lippiksen perusmalli sekä baker boy -lakki, Salomonsson toteaa.

lippis
Baker boy -lippis on volyymiltaan suuri…
lippis
…seilorilippis on istuvampaa muotoilua.

Lippis päivittää asun edullisesti

Menneinä vuosikymmeninä lippalakilla viestittiin kuulumista esimerkiksi tietyn jääkiekkojoukkueen kannattajiin tai brändin faneihin. Osalla lippiksen käyttöön liittyy edelleen statement-henkisyyttä, mutta muotiin asti se ei ulotu.

– Lippiksen kantajan valittavaksi jää, mitä hän haluaa lakillaan viestittää. Se riippuu myös lakin tyylistä sekä siitä, mihin sen yhdistää. Luonnonmateriaaleista valmistetulla lippiksellä voi esimerkiksi viestiä ekologisesta ajatusmaailmasta, Kupari-Guise miettii.

Ennen kaikkea lippis tarjoaa tilaisuuden päivittää asukokonaisuutta pienellä budjetilla. Jos koko vaatekertaa ei huvita miettiä uusiksi, lookin voi uudistaa lyömällä lippiksen päähän.

X