Lifestyle

Luonnollinen hymy

Teksti: Anna.fi

Hampaiden valkaisu on nykymenetelmillä turvallista. Liian usein toistuva valkaisu saattaa kuitenkin haurastuttaa hammasta.

Hampaiden valkaiseminen on uusi trendi, josta saattaa tulevaisuudessa tulla melkein yhtä yleinen käytäntö kuin mitä on kosmetologilla tai kampaajalla käyminen. Osittain hampaiden valkaisemisen yleistyminen johtuu menetelmien kehittymisestä. Uusien hoitomuotojen ansiosta yleisin haittavaikutus, hampaiden vihlonta, on vähentynyt.

3 tapaa saada kaunis hymy

Esimerkiksi suuhygieniahoitola Boccassa on tarjolla kolme valkaisumenetelmää. Noin puolitoista tuntia kestävä kristallivalkaisu on tehokkain, nopein ja hintavin (287 €). Siinä käytetään vetyperoksidia ja vaalennusta tehostavaa plasmavaloa. Nykyisin ammattilaisten käyttämään vetyperoksidiin on sekoitettu mukaan hoitoaineita, minkä takia hampaiden vihlonta on vähentynyt huomattavasti.

Voimakkaan vetoperoksidin takia ikenet suojataan hoidon aikana, ja aine onkin vain ammattilaisten käytössä. Kaupoista ostettavissa vaalennusaineissa vetyperoksidia on vähemmän.

Varovaisemmalle kokeilijalle sopii kristallivalkaisua paremmin ns. perusvaalennus (67 €), jossa hammasta vaalennetaan asteittain. Perusvaalennuksessa käytetään vetyperoksidia lievempää ainetta, karbamidiperoksidia. Hoito kestää yleensä noin tunnin, ja hoitoja tehdään yhteensä kolme.

Kolmas vaihtoehto on kotivaalennus (258 €). Asiakkaalle tehdään ensin vastaanotolla hampaisiin muotit, joiden avulla vaalennus suoritetaan kotona. Muotteja käytetään noin parin viikon ajan puolesta tunnista pariin tuntiin kerralla. Aineena on karbamidiperoksidi, jossa on pienemmät pitoisuuden kuin mitä ammattilaisen käyttämässä perusvaalennuksessa.???? Siksi kotona tehtäviä hoitokertojakin kerääntyy useampia.

Kuinka kauan kestää?

Valkaisun säilyminen on hyvin yksilöllistä, ja siihen vaikuttaa muun muassa se, kuinka paljon nauttii hampaita tummentavia aineita. Esimerkiksi tupakointi, kahvi, punaviini ja cokis tummentavat hampaita. Henkilöstä ja hoidon voimakkuudesta riippuen vaalennus saattaa kestää kuukaudesta vuoteen. Yleissääntö on se, että mitä paremmin ja huolellisemmin valkaisu on tehty, sitä kauemmin se kestää.

Hampaiden kellastuminen liittyy paitsi elämäntapoihin myös ikääntymiseen. Voimakkaasti tummuneissa ja kellastuneissa hampaissa tehoaa vain kristallivalkaisu. Sen sijaan harmaantuneita hampaita on erittäin vaikea valkaista, syytä tähän ei tiedetä.

Onko turvallista?

Miten turvallista hampaiden valkaiseminen sitten on? Valkaisu voidaan suorittaa kaikille, paitsi raskaana oleville ja imettäville naisille. Erikoishammaslääkäri Hanna Pajukoski Helsingin yliopiston hammaslääketieteen laitokselta kertoo, että oikein suoritettuna toimenpide on täysin vaaraton.

Pajukoski suosittelee, että hampaiden valkaisu suoritettaisiin aina ammattilaisen luona. Tavaratalojen tai television ostoskanavien myymiä valkaisutuotteita hän ei suosittele missään tapauksessa.

Hammaslääkäreiden ja suuhygienistien ammattitaidon välillä Pajukoski ei näe muuta eroa kuin sen, että vain lääkäri voi suorittaa asiakkaalle perusteellisen tutkimuksen. Suun kunto on nimittäin syytä tarkistaa ennen valkaisutoimenpiteitä. Pajukosken mukaan pelkkä hammaskiven poistaminen ei siis riitä.

Vaalennus vain kerran vuodessa

”Tutkimuksissa voidaan röntgenkuvilla varmistaa, ettei hampaissa tai niitä ympäröivässä luukudoksessa ole tulehduspesäkkeitä. Ientulehdus on aina ensin hoidettava pois ja hammaskivi poistettava, ja jos esimerkiksi ien on vetäytynyt, esille tulevassa juuressa ei ole silloin kiillettä. Jos tähän paljaaseen hampaan osaan tulee valkaisuainetta, se saattaa haurastuttaa koko hampaan kudosta.”

Pajukoski suosittelee, että hampaita vaalennetaan vain kerran vuodessa, oli kyse sitten kotivaalennuksesta tai hoitolassa tehdystä vaalennuksesta. ”Liiallinen käyttö haurastuttaa hampaita, koska hampaat eivät pääse välillä maturalisoitumaan. Tätä voi verrata hiusten vaalentamiseen, ei hiuksiakaan voi vaalentaa kerran kuussa ilman että ne heikkenisivät. Liiallisen käytön jälkeen hampaista tulee sitä paitsi elottoman näköiset.”

Varsinaista näyttöä hampaiden vaalentamisen haittavaikutuksista ei kuitenkaan toistaiseksi ole. ”Suositukseni perustuu kemian tietämykseeni. Hammaskiilteessä on mikroaukkoja, joihin aine tunkeutuu. Niistä se leviää hapettumisreaktion myötä koko hampaaseen ja vaalentaa sen. Tällaisen prosessin voi olettaa liiallisesti käytettynä haurastuttavan hammasta.”

Vihlonta yleisempää nuorilla

Vaikka vaalennusmenetelmät ovatkin kehittyneet, jotkut kärsivät edelleen hampaiden vihlonnasta. Joillakin vihlontaa voi esiintyä hoidon aikana tai pari päivää hoidon jälkeen. Jos hampaita vihloo jo pelkästään kuumien ja kylmien aineiden nauttimisen aikana, silloin hampaiden valkaisu on syytä jättää väliin.

Vaalennuksesta aiheutuva vihlonta on yleisempää nuorilla ihmisillä. ”Nuorilla hampaan sisällä oleva ydin on niin laaja, ettei hammas välttämättä pysty vielä eristämään aineen vaikutusta. Aine tavallaan pääsee pinnan läpi hermoja sisältävään ytimeen”, Pajukoski selvittää.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (9.12.2004)
Kuva: A4 Media Oy

X