Martta Louekari saa iloa vaatteistaan. Kuvan raitapaita on Balenciagan mallistosta.
Muoti

Martta Louekarin kaikki vaatteet mahtuvat yhteen rekkiin: ”Vaatteeni antavat valtavasti iloa”

Martta Louekarilla ei ole erikseen asuja arkeen ja juhlaan, vaan jokaisen vaatteen on toimittava tilanteessa kuin tilanteessa. Kotimaisia merkkejä suosivan Martan vaatteet mahtuvat yhteen rekkiin.
Teksti: Oili Urmas Kuvat: Mirva Kakko

Tyylini on sekoitus asioita, joista pidän. Minua inspiroivat eri kulttuurien pukeutumistyylit. Rakastan kimonomallisia takkeja ja kaftaaneja, joita minulta löytyykin aikamoinen pino.

”Tyyliäni sanelee myös se, että sairastan perinnöllistä neurologista sairautta, jonka vuoksi en voi käyttää tavallisia kenkiä.”

Vaatteisiin liittyvä tunneside on minulle tärkeä, ja osa rakkaimmista vaatteistani on brasilialaisen aviomieheni veljen vaimon, Flavia Aranhan suunnittelemia. Hänen merkkinsä vaatteet valmistetaan silkistä ja pellavasta. Aina kun puen ne päälleni, muistan Brasilian.

Rakastan myös seikkailemiseen liittyvää vaatekulttuuria, kuten vanhan ajan lentäjien pilottitakkeja ja haalareita. Oi­keastaan vaatteet heijastavat sitä, mikä minua kiinnostaa muutenkin: eri kulttuurit, kuten Etelä-Amerikka, joka on tullut perheeni kautta tärkeäksi, sekä Kiina, Korea ja Italia, jotka ovat töideni vuoksi merkityksellisiä.

Martta Louekari suosii kotimaisten merkkien vaatteita.

Martta Louekari suosii kotimaisten merkkien vaatteita. Kukkakuosinen takki on Hálon ja neulehousut Arelan. Aurinkolasit ovat Pradan.

Martta Louekari.

Leopardikuosinen haalari on Vyner Articlesin ja huikea olkihattu éN Hatsin mallistosta. –Rakastan myös seikkailemiseen liittyvää vaatekulttuuria, kuten vanhan ajan lentäjien pilottitakkeja ja haalareita, Martta Louekari sanoo.

Tyyliäni sanelee myös se, että sairastan perinnöllistä neurologista sairautta, jonka vuoksi en voi käyttää tavallisia kenkiä. Tilaan kengät mittatilaustyönä ja suunnittelen ne itse. Se, että en voi käyttää korkokenkiä, vaikuttaa tietenkin tyyliini. En pidä tyyliäni kovin naisellisena, mutta olen rakentanut kenkieni ympärille sellaisen tyylin, jossa itse viihdyn.

Nykyään koen vaate-epätoivoa vain ennen gaaloja, joissa pitää olla pitkä iltapuku.

Lue myös: Yksinkertainen nahkamekko käy niin töihin kuin illanistujaisiinkin – katso Pian, 43, herkullinen luksustyyli

Miten työsi vaikuttaa pukeutumiseesi, Martta Louekari?

Teen paljon töitä muodin ja muotoilun parissa, lisäksi työhöni liittyy paljon edustamista. Olen onnekas, koska voin työssäni pukeutua niin kuin itse haluan. Tärkeintä on, että viihdyn vaatteissani ja minulla on niissä itsevarma olo.

Muodin alalla pukeutuminen vaikuttaa paljon uskottavuuteen. Itse työskentelen lähinnä siinä muodin lokerossa, joka on hyvin samantyyppinen kuin oma tyylini.

Mikä on sinusta tyylikästä?

Oma visio ja taito viestiä omasta persoonallisuudesta vaatteiden avulla. Ja kyky rikkoa rajoja. Tyylikästä on myös se, ettei suhtaudu itseensä liian vakavasti.

Martta Louerkari kimonotakissa.

Kimonotakki ja housut ovat Flavia Aranhan suunnittelemia. Silkki on värjätty kasveilla, Martta Louekari kertoo.

Mitä et pukisi päällesi?

Halpavaatemerkkien vaatteita. Koko muodin ala on hyvin epäekologinen ja eriarvoinen. Ostopäätöksillä voi vaikuttaa siihen, mihin suuntaan haluaa maailman menevän.

Mistä ostat vaatteesi?

Ostan vaatteeni paljolti suomalaisilta pieniltä merkeiltä, koska tiedän, että niiden tuotanto on eettistä ja laatu hyvää. Suosikkejani ovat Samuji, Vyner Articles, Arela, Metsä/Skogen, Nomen Nescio, Hálo, Rolf Ekroth, Terinit, Männistö, Juslin-Maunula ja Maria Korkeila. Én Hats tekee mielettömiä korihattuja. Kaikki kesävaatteeni ostan Flavia Aranhalta.

– Jos edessä on tärkeä tapaaminen tai esiintyminen, laitan yleensä kalleimmat ja mustimmat vaatteeni päälle, Martta Louekari sanoo. Paita on Marnin ja hame Balenciagan.

Suomalaisten suunnittelijoiden liikkeiden lisäksi käyn Luxbagillä ja My o Myssa. Ostan kerran tai pari vuodessa jotain kalliimpaa yleensä Balenciagalta tai Pradalta. Kaikilla vaatteillani pitää olla minimissään viiden vuoden käyttöikä. Siksi niiden on oltava hyvälaatuisia ja helposti yhdisteltäviä. En ole erityisemmin kiinnostunut trendeistä. Ostan vaatteita, jotka antavat minulle valtavasti iloa.

Vaatteideni pitää mahtua yhteen pieneen rekkiin. Haluan, että vaatteita on vähän, mutta niiden pitää olla täydellisiä.

Mihin satsaat?

Laukkuihin ja takkeihin sekä sellaisiin vaatteisiin, joita voin yhdistää monien muiden vaatteiden kanssa. En osta erikseen juhlavaatteita, sillä kaikkien vaatteiden pitää toimia sekä arjessa että juhlassa.

Millaisia asusteita käytät?

Koska en voi käyttää korkokenkiä, satsaan korvakoruihin. Ostan niitä vähän, mutta huolella.

Mistä saat ideoita tyyliisi?

Matkoilta, pukuhistoriasta, eri kulttuureista, arjesta, ylipäätään elämästä. Ystävieni ja siskojeni tyylit inspiroivat minua, samoin ystävieni toimittama SSAW Magazine, vanhat muotikuvat, kirjat ja elokuvat.

Martta Louekari, 42

Ammatti: Viestintätoimisto Junin viestintäjohtaja.

Perhe: Aviomies ja neljävuotias poika.

Ajankohtaista: Junilla on työn alla Kämp Galleriaan elokuussa avautuva Valokuvataiteen museo K1. Ensimmäisessä näyttelyssä on Douglas Kirklandin ikonisia kuvia Marilyn Monroesta ja ­Coco Chanelista.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 24/2020

X