Lifestyle

Maryam Razavi: ”Pukeutumissääntöjä saa rikkoa”

Malli ja stylisti Maryam Razavi, 31, on monien suomalaistähtien tyylin takana. Maryam yhdistelee edullista ketjumuotia kalliisiin asusteisiin. Hän rakastaa naisellisia ja klassisia asukokonaisuuksia, mutta haluaa myös leikitellä pukeutumisellaan.
Teksti: Anna.fi

Millainen tyylisi on?

Tyylini on klassinen, naisellinen ja rento. Käytän paljon yksinkertaisia perusvaatteita: farkkuja, paitapuseroita, t-paitoja ja neuleita. Farkut ja t-paita on sellainen mallien univormu. Kokonaisuutta saa muokattua helposti. Kun jalkaan laittaa ruututennarit, tyyli on rokkaavampi ja rennompi. Juhlavammaksi asu muuttuu korkokengillä, koruilla ja punaisella kynsilakalla.

Mikä on mielestäsi tyylitöntä?

Jos liian moni asia pomppaa yhtä aikaa esiin, kokonaisuus on levoton. En pidä sellaisesta, että kaikkea on liikaa. Tykkään yksityiskohdista, mutta niiden täytyy sopia keskenään yhteen. Pidän harmoniasta. Toisaalta, mikä ei sovi minulle, voi toimia jollain toisella.

Maryam Razavi
H&M:n Exclusive-malliston pitsitoppi on Maryamin lempipaitoja. Pillifarkut tuovat romanttisen puseron tähän päivään.

Mitä olet oppinut pukeutumisesta mallintyössäsi?

Silloin kun ravasin aktiivisesti casting-tilaisuuksissa, ryhdyin melkein huomaamattani pukeutumaan erikoisemmin. Halusin tehdä ihmisiin vaikutuksen lyhyessä ajassa ja tulla huomatuksi. Yhdistelin hullutellen asioita toisiinsa.

Jotkut asut olivat ehkä outoja ja rumiakin, mutta muodilla on hauska leikitellä. Inspiroiduin katsellessani stylistien luovaa työskentelyä. Sitä seuratessa opin, että pukeutumissääntöjä saa rikkoa.

Mikä trendi kiinnostaa sinua tällä hetkellä eniten?

Olen ihastunut pienikorkoisiin “kitten heels” -kenkiin. Uskon niiden tulevan vahvasti muotiin pian. Nyt on näkynyt tosi paljon lenkkareita, mutta ennustan korkokenkien tulevan pian takaisin. En ole vielä löytänyt kaupasta sellaisia sirokorkoisia kenkiä, jotka haluaisin, mutta ne heti, kun ne tulevat vastaan.

Kenen tyyliä ihailet?

Perheelläni on hyvä tyylitaju. Tykkään tosi paljon siitä, miten äitini ja siskoni pukeutuvat. Julkkiksista muun muassa malli Daria Werbowylla on pukeutumisen suhteen siisti meininki. Hänellä on ihana, sporttisen klassinen tyyli. Pidän myös näyttelijä Sienna Millerin rennosta boho chic -tyylistä.

Maryam Razavi Tiia Vanhatapion tekemässä mekossa
Tiia Vanhatapio teki punaisen cocktailmekon Maryamille mittojen mukaan juontokeikkaa varten. – Vaikka mekko on paljastava, se on myös 1950-luvun henkinen ja sofistikoitunut.

Olet monen julkkiksen, muun muassa Anna Abreun, tyylin takana. Miten tyyli rakennetaan?

Stailattavinani ovat olleet myös muun muassa Diandra, Robin, Elastinen ja Sanni. Stailaus aloitetaan asiakkaan kuuntelemisella. On tärkeää, että hän tuntee vaatteissa olonsa mukavaksi. Esiintyvän taiteilijan asussa täytyy myös olla jotain ekstraa ja näyttävyyttä. Seuraan paljon muotivirtauksia, jotta tiedän, mitä seuraavaksi on tulossa.

Mistä hankit vaatteesi?

Tykkään edullisista ketjuliikkeistä kuten Zarasta ja H&M:sta. Niistä löytyy halvalla juuri tämän hetken trendijutut. Yhdistelen fiiliksen mukaan halpaa ja kallista. Matkustan paljon ja ulkomailla ostan sitten enemmän luksusta. Panostan etenkin käsilaukkuihin.

Maryam Razavi
– Olen vilukissa ja kietoudun kesälläkin neuleisiin, Maryam kertoo. Sortsit ovat Cubuksesta, toppi Zarasta ja neule Weekdaysta.

Paljonko käytät vaatteisiin rahaa?

Välillä en yhtään, toisinaan paljonkin. Ostan paljon edullisia vaatteita, mutta esimerkiksi laukuista, aurinkolaseista ja talvitakeista voin maksaa paljonkin. Minulla on nyrkkisääntö, että jos todella paljon haluan jotain, sen saa ostaa. Kallein ostokseni oli varmaan Balenciagan City-laukku. Siihen säästin kauan rahaa.

Miten pärjäät mallina ulkonäköpaineiden kanssa?

Mallin duuniin kuuluu se, että ulkonäköä arvostellaan koko ajan. Pitää ymmärtää, että se kuuluu ammattiin eikä ole henkilökohtaista. Joskus pitää vain kuunnella kritiikkiä ja päästää se toisesta korvasta ulos. Hylkäämisiin täytyy tottua ja mennä eteenpäin. Kun luottaa itseensä ja tuntee oman arvonsa, se näkyy myös ulospäin.

Milloin tunnet olevasi kauneimmillasi?

Nautin siitä, kun saan kuvauksissa hienot vaatteet ja ammattilaisen tekemän meikin. Niissä tilanteissa hyvä olo johtuu kuitenkin paljon myös siitä, että saan tehdä työkseni sitä, mitä haluankin. Kun on onnellinen, kauneus loistaa kasvoista.

Maryam Razavi
Maryam tekee usein ostoksia ketjuliikkeistä. Pusero ja farkut ovat molemmat Zarasta. Ruutukengät ovat Vans-merkkiset. – Ne tuovat asuun katu-uskottavuutta, Maryam sanoo.

Teksti: Henna Hietamäki
Kuvat: Niclas Mäkelä/Otavamedia

Anna 33-34/2014

X